Vlucht vertraagd claim indienen. Dat is het handige van de claim checker van Claimingo. Je vult je vluchtnummer in en je weet direct of je recht hebt op een vergoeding voor de vertraagde vlucht of niet. Zo ja, dan kan je direct claimen via de Claim&Go of No Cure No Pay service.

Vlucht vertraagd Claim indienen

Niets is zo vervelend als vol enthousiasme op een luchthaven staan en erachter komen dat je vlucht vertraagd is. Je ziet de tijd om het bord steeds veranderen, het wordt later en later en die vakantiebestemming waar je zo naar snakte lijkt eindeloos ver weg. Of nog erger, je komt erachter dat je gehele vlucht geannuleerd is. Daarom heb ik altijd een leuk boek voor op vakantie bij me.

Ben jij wel eens de dupe geweest van een vlucht vertraging van meer dan drie uur, een geannuleerde vlucht, of was het vliegtuig overboekt of waren er andere vluchtproblemen? Of sta je op dit moment op het vliegveld en wil je direct weten waar je recht op hebt?

Check direct en snel of je recht op vergoeding hebt

Ik maak het je gemakkelijk met de online claim checker van Claimingo. Het enige wat je hoef te doen is je vluchtnummer en je vertrekdatum invoeren en het systeem checkt automatisch of je recht hebt op een vergoeding voor de vertraagde vlucht.

Voorwaarden voor compensatie

Sommige mensen zullen misschien denken, dat claimen gaat wel heel gemakkelijk en het is een doorn in het oog voor luchtvaartmaatschappijen. Maar in 2004 is er in de Europese verordening vastgelegd wat de regels voor compensatie voor reizigers zijn. Verordening (EG) nr.261/2004 bepaalt dat passagiers van een vlucht die overboekt, geannuleerd of meer dan drie uur vertraagd is, recht hebben op een vergoeding.

Als je aan een van onderstaande voorwaarden voldoet, is de kans groot dat je in aanmerking komt voor compensatie. En als je daar volgens de regels recht op hebt dan is dat mooi meegenomen.

  • Je vlucht was minimaal 3 uur vertraagd;
  • Een vlucht was geannuleerd;
  • De vlucht was overboekt;
  • Of je bent geweigerd bij het instappen;
  • Door vertraging een aansluitende vlucht gemist.

Echter zitten er nog een paar haken en ogen aan. Zelfs wanneer je aan bovenstaande voorwaarden voldoet, is er een mogelijkheid dat je geen recht op compensatie hebt. Dit het geval wanneer er sprake is van een buitengewone omstandigheid. Hierbij zijn de vluchtproblemen ontstaan buiten de macht van de luchtvaartmaatschappij om. Denk bijvoorbeeld aan zeer slecht weer, politieke onrust, of stakingen die invloed hebben op de uitvoering van jouw vlucht. Ken je nog de vulkaanuitbarsting op IJsland en Bali?

Vlucht vertraagd? Claim indienen

Waar heb je exact recht op?

De hoogte van de vergoeding voor een vlucht vertraging is afhankelijk van de afstand van de vlucht. De prijs van je ticket heeft hier dus geen invloed op. De vergoeding is bedoeld om jou als reiziger te compenseren voor het ongemak. De hoogte van de vergoeding wordt als volgt berekend:

Vluchtafstand Vergoeding
Tot 1500 km

1500 – 3500 km

3500 km of meer

€250,-

€400,-

€600,-

Naast financiële vergoeding heb je ook recht op verzorging. Als je meer dan twee uur moet wachten, is de luchtvaartmaatschappij verplicht om jou iets te eten en drinken aan te bieden. De verwachte duur van de vertraging in combinatie met de lengte van de vlucht bepalen wanneer de luchtvaartmaatschappij je iets moet aanbieden. Naast eten en drinken heb je in alle gevallen recht op twee gratis telefoongesprekken, e-mails, faxen, of telexen.

Vluchtafstanden Vertragingen
Tot 1500 km

1500 – 3500 km

3500 km of meer

Vanaf 2 uur

Vanaf 3 uur

Vanaf 4 uur

Compensatie claimen

Maar liefst 80% van de luchtvaartpassagiers die vluchtproblemen ervaart, claimt nu geen vergoeding. Veel passagiers weten namelijk überhaupt niet dat ze recht hebben op compensatie en een groot deel van de passagiers die dit wel weet, ziet op tegen het juridische proces en denken dan; ‘laat maar’.

Als passagier kan je namelijk zelf compensatie claimen bij de luchtvaartmaatschappij. Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan. De luchtvaartmaatschappijen staan er om bekend niet erg meegaand te zijn rondom het uitbetalen van dit soort compensaties. Je kunt je voorstellen dat ze er ook niet echt om staan te springen €600,- per persoon uit te betalen voor een volledige A380 die 5 uur vertraging had.

Luchtvaartmaatschappijen geven vaak onterecht te schuld van de vertraging aan een buitengewone omstandigheid of negeren de aanvragen voor compensatie volledig. Deze tegenslagen of zelf dit vooruitzicht weerhoudt veel gedupeerde reizigers van het claimen van hun rechtmatige vergoeding. Persoonlijk maak ik een sport van dit soort dingen. Als ik ergens een hekel aan heb dan is het wel onrecht of dat mensen je behandelen alsof je ‘dom’ bent.

Heb jij geen zin om er zelf achteraan te gaan, weet jij niet exact hoe je een claim in moet dienen of twijfel je over je recht op compensatie? Claimingo kan je helpen! Claimingo is een consumentenorganisatie die reizigers wijst op hun rechten rond vluchtproblemen en hen helpt met het verkrijgen van de compensatie waar zij recht op hebben.

Daar rekenen zij commissie voor die ze pas verdienen op het moment dat jouw vlucht wordt gecompenseerd. Het kost je dus niets, het levert je alleen maar iets minder compensatie op. Maar daarvoor heb je dus niet zelf het gedoe van het uitzoeken en opstellen van een brief om je claim in te dienen.

Vlucht vertraagd? Claim indienen

Claimingo ervaringen

Er zijn ontzettend veel aanbieders om je te helpen je recht op vergoeding voor een vertraagde vlucht te compenseren. De betrouwbaarheid van een bedrijf is belangrijk en de reviews en ervaringen van andere reizigers ook. Je moet zelf beslissen en de keuze maken wat bij je past. Persoonlijk vind ik de claim checker van Claimingo heel handig omdat het direct laat zien waar ik en of ik ergens recht op heb. Wil jij weten wat ander reizigers voor ervaringen met Claimingo en de betrouwbaarheid hebben, kijk dan eens bij de Claimingo reviews online.

Persoonlijk zou ik kiezen voor de No Cure, No Pay Service van Claimingo. Ik heb zelf geen zin om de strijd aan te gaan omdat ik het zonde vind van mijn tijd die ik beter en liever anders besteed. Daarbij, ik heb het geld niet direct nodig omdat ik een eventuele vergoeding zie als iets extra’s. Prima als ik daar een paar maanden op moet wachten. Dat is mijn keuze en die keuze moet jij zelf maken. Claimingo werkt met twee services:

No cure, no pay

Bij No cure, no pay neemt Claimingo de lasten van het juridische proces volledig over. Jij hoeft dus niet te procederen tegen de luchtvaartmaatschappij, dit doen zij voor je. Dit proces kan helaas wel 6 tot 8 maanden duren. Zoals eerder aangegeven zijn de luchtvaartmaatschappij niet heel meegaand en soms is er zelfs een rechtszaak nodig. Maar gelukkig liggen al deze lasten (en kosten!) volledig bij Claimingo.

Nadat de luchtvaartmaatschappij de claim uitbetaald heeft, houdt Claimingo 24% in van het uitbetaalde bedrag. De rest is voor jou. Helaas bestaat er wel de kans dat de luchtvaartmaatschappij jouw claim niet uitbetaalt (omdat er bijvoorbeeld sprake is van een ‘buitengewone omstandigheid’) en jij dus geen vergoeding ontvangt. Gelukkig ben jij in dat geval Claimingo ook niks verschuldigd.

Claim&GO

Naast de standaard No Cure, No Pay service biedt Claimingo als enige in Nederland Claim&GO aan. Met deze service ontvang je hoe dan ook binnen één week de vergoeding op je rekening. Dit vastgestelde bedrag ligt lager dan bij No Cure, No Pay, maar je hoeft niet te wachten tot Claimingo het volledige juridische proces heeft afgerond.

Je mag de compensatie zelfs houden wanneer uiteindelijk blijkt dat er sprake was van een ‘buitengewone omstandigheid’ en de luchtvaartmaatschappij de claim dus niet hoeft uit te betalen. Na één week ben je dus overal vanaf en kan je direct van je compensatie genieten.

Bekijk of Claimingo iets voor je kan betekenen:

Geen recht op vergoeding

Vlucht vertraagd claim indienen is super makkelijk. Maar er zijn natuurlijk ook zaken waarbij je geen recht hebt op een vergoeding. Ik neem aan dat je ze zelf wel kan bedenken maar voor de zekerheid zet ik ze even op een rij:

  • Vlucht gemist door je eigen schuld? Helaas, je kan niets claimen!
  • Akkoord gegaan met een compensatie vergoeding van de airline? Je kan niet dubbel claimen.
  • Heb je teveel gedronken en heb je daardoor de vlucht gemist? Claimen is niet mogelijk.

Nu weet je precies je rechten en plichten.
Vlucht vertraagd claim indienen! Heb jij dat wel eens gedaan?

Print Friendly, PDF & Email