Eindelijk is het zover, je gaat op reis! Bij aankomst op het vliegveld kom je erachter dat je vlucht vetraagd is, balen! Of ook zo een, je vlucht is zo erg vertraagd dat je ergens anders ter wereld je aansluitende vlucht mist. Als je reis ten einde is en je weet dat je eindelijk naar huis gaat is er ook niets vervelender dan uren rondhangen op een vliegveld omdat je vlucht naar huis veel later vertrekt.

Vlucht vertraagd? Check recht op vergoeding

Bij thuiskomt kan je zelf gaan uitzoeken bij de betreffende luchtvaartmaatschappij waarmee je hebt gevlogen of het in jouw geval mogelijk is een vergoeding te claimen. AirHelp, bekend van de ‘vluchtvertragingsservice’, lanceerde onlangs de ‘Boarding Pass Scanner’. Heb jij als passagiers te maken met een vertraagde of geannuleerde vlucht dan kan je door het scannen van je Boarding Pass direct zien of je recht hebt op een vergoeding. Is dat het geval dan kan je vervolgens ook direct het claimproces starten.

Als je de gratis AirHelp app hebt gedownload dan kan je met je smartphone een foto maken van de barcode op je Boarding Pass of e-ticket. Je hoeft niet te wachten tot je terug bent of op je reisbestemming bent aangekomen, terwijl je toch wacht op je vlucht kan je al checken of je vlucht in aanmerking komt voor een compensatie.

Recht op vergoeding bij vlucht vertraging?

Zelf heb ik het ook al wel eens meegemaakt dat mijn vlucht vertraagd was. Het ergste vind ik het als je al in het toestel zit en je moet dan nog uren wachten. Maar een vlucht claimen? Dat heb ik nog nooit gedaan. Waarom niet? Niet aan gedacht of het leek mij een logische verklaring dat de vlucht vetraagd was en dat er toch geen recht op compensatie mogelijk zou zijn.

De wetgeving op het gebied van passagiersrechten is gecompliceerd en het is lastig te beoordelen of een luchtvaartmaatschappij zich terecht beroept op overmacht of uitzonderlijke omstandigheden. Bij alle vluchten waar recht bestaat op een compensatie blijkt uit onderzoek van AirHelp dat maar 1% van de Nederlandse passagiers deze daadwerkelijk heeft geclaimd. Terwijl de vergoeding kan oplopen tot € 600,- per passagier, afhankelijk van de lengte van de vlucht en duur van de vertraging. Eerder dit jaar lanceerde AirHelp Herman, een AI gedreven robot-advocaat die het claimproces versnelt en optimaliseert.

Het voordeel van deze app is dat je in één oogopslag ziet of je er recht op hebt en als dat het geval is kan je automatish je claim indienen. Je hebt er dus geen omkijken naar en wie weet levert het nog iets op dat je weer kan besteden aan je volgende reis.

Laat geen geld liggen!

Uit onderzoek van AirHelp is gebleken dat 113.426 passagiers die reisden via Nederlandse luchthavens hebben recht op een financiële vergoeding in verband met een vertraagde of geannuleerde vlucht. Het gaat om een bedrag van maar liefst 40 miljoen Euro!

AirHelp

Is je vlucht vertraagd en heb jij toen wel eens de vertraging geclaimed? Zo ja, wat was je ervaring?

Print Friendly, PDF & Email