Heb jij reisplannen naar Rusland? Dan moet je een visum voor Rusland aanvragen. De informatie en prijzen die online worden genoemd lopen nogal uiteen en daarom deel ik graag mijn ervaringen voor je visumaanvraag voor Rusland. Mijn tips voor je visumaanvraag voor Rusland bestaan uit; waar moet je allemaal aan denken, hoe kan je zo goedkoop mogelijk een Rusland visum aanvragen, ga je het zelf regelen of laat je je Rusland visum regelen door een visum bureau en wat zijn de mogelijkheden qua uitnodigingsbrief.

Een visum voor Rusland aanvragen doe je zo!

Ga jij een stedentrip naar Moskou maken? Of heb jij een citytrip St. Petersburg en Moskou in gedachte als reisbestemming? Of ga je een rondreis door Rusland maken? Wat je vakantieplannen voor Rusland ook zijn, denk op tijd aan het aanvragen van je visum voor Rusland. Ongeacht wat je gaat doen, een visum voor Rusland is altijd verplicht, zowel voor toeristen als voor zakenreizigers.

Er is één soort toeristenvisum beschikbaar voor reizen naar Rusland. Dat is een toeristenvisum waarmee je maximaal 1 maand, 30 dagen, in de Russische Federatie mag verblijven. Je visum voor Rusland betreft de toestemming van het Russische consulaat om Rusland in te mogen reizen. Naar aanleiding van mijn eigen onderzoek en ervaringen zijn wat mij betreft de onderstaande stappen het handigste om te volgen als je reisplannen naar Rusland hebt:

 1. Boek eerst je vliegtickets naar Rusland en zorg ervoor dat je weet in welk hotel je de eerste nacht verblijft of reserveer je reis naar Rusland;
  *Hotelreservering is niet verplicht voor aanvraag visa Rusland, zie verderop in dit artikel > Visa Rusland Uitnodiging mogelijkheden.
 2. Verzamel alle documenten en gegevens en zorg dat je reisdocumenten voor elkaar zijn, zoals benoemd bij; ‘dit heb je nodig voor aanvraag visum Rusland‘;
 3. Vul online (in het Engels) je Rusland visum aanvraag formulier in en print het, hoe je dat doet lees je verderop;
 4. Ga tussen 09.00 uur en 14.00 uur langs bij het Russia Visa Centre in Den Haag;
  *Let op; dit heeft alleen zin als je binnen 3 maanden, (90 dagen) Rusland in reist. Parkeertips Den Haag
 5. Hou er rekening mee dat het aanvragen van je visum voor Rusland minimaal 6 werkdagen duurt en maximaal 10 werkdagen;
 6. Heb je je visum in de pocket? Geniet van de reisvoorbereiding voor Rusland, check de reistips onderaan en geniet vooral van je reis naar Rusland!

*Let op: Mocht je online ergens de naam VFS Global tegenkomen, dan is het goed om te weten dat sinds 4 februari 2019 VFS Global geen aanvragen meer verwerkt namens de Russische Ambassade in Nederland. VFS Global heette vroeger VHS, (Visa Handling Service). Het Russia Visa Centre in Den Haag is dé plek waar je moet zijn als je zelf je visum voor Rusland wilt aanvragen. 

Aanvraagformulier Rusland

Dit heb je nodig voor een visum Rusland

Het aanvragen van een visum voor Rusland heeft pas zin als je je vliegtickets voor Rusland hebt geboekt en je weet waar je de eerste nacht of nachten gaat verblijven. Je moet namelijk het een en ander aan gegevens doorgeven als je je Rusland visa gaat aanvragen en je hebt bepaalde documenten nodig. Dus of jij nou je visumaanvraag voor Rusland zelf regelt of laat regelen, hieronder staat precies wat je nodig hebt. Een visumaanvraag voor Rusland is altijd persoonlijk, je kan dit dus niet uit handen nemen voor iemand.

 • Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na vertrek uit Rusland;
 • Zorg ervoor dat er minimaal twee lege pagina’s naast elkaar in je paspoort vrij zijn;
 • Zorg voor een recente pasfoto in kleur met formaat 3,5 cm x 4,5 cm; *niet je foto niet aan het aanvraagformulier;
 • Regel een Engelstalige verklaring van je zorgverzekering waarin expliciet vermeld staat dat je verzekerd bent voor eventuele ziektekosten tijdens je verblijf in Rusland, specifiek moet dit erin staan > ‘Insured within the Russian Federation‘. De zorgverzekering noemt dit een ‘Rusland verklaring’Je kan het telefonisch aanvragen bij je zorgverzekeraar en het kan per e-mail of per post naar je worden opgestuurd. Reken op maximaal 5 werkdagen verwerkingstijd;
 • Regel een Engelstalige verklaring van je reisverzekering waarin expliciet vermeld staat dat je verzekerd bent voor eventuele ziektekosten tijdens je verblijf in Rusland, specifiek moet dit erin staan > ‘Insured within the Russian Federation‘. De reisverzekering noemt dit een ‘Rusland verklaring’Je kan het telefonisch aanvragen bij je reisverzekeraar en het kan per e-mail of per post naar je worden opgestuurd. Reken op maximaal 5 werkdagen verwerkingstijd. Vergeet niet om je reisverzekering op WERELD dekking te zetten. *Optie, er zijn reisverzekeraars die aanraden om een tijdelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten voor reizen naar Rusland. Dit beslis je zelf;
 • Regel een officiële uitnodiging om naar Rusland te reizen, ofwel een Letter of Invitation (LOI). Die kan je aanvragen bij de accommodatie waar je verblijft of via de reisorganisatie bij wie je hebt geboekt. Laat je de visumaanvraag voor Rusland regelen via een Nederlands visumbureau dan kunnen zij dit ook voor je regelen tijdens je visumaanvraag.
  *Wees niet verrast als je hotel geld vraagt voor het toesturen van een uitnodiging, tussen de €20,- en €40,-.
  ** Er zijn meerdere manieren om een uitnodigingsbrief aan te vragen, zie het kopje; ‘Visum Rusland uitnodiging’ 
  verderop in het artikel;
 • Het is niet nodig om een hotel reservering te hebben om een visum te krijgen, maar het kan wel handig zijn.

Dit heb je nodig voor een visum Rusland

Rusland reisverzekering

Visum Rusland kosten en prijs

De kosten voor een visum Rusland zijn voor iedereen gelijk. Of je nou op vakantie naar Rusland gaat of als zakenreiziger naar Rusland reist, er zit alleen een verschil in prijs qua toeristenvisum en zakenvisum voor Rusland. Laat je niet misleiden door alle prijzen die je online ziet. Ik zag advertenties voorbij komen om Rusland visa aan te vragen vóór maar €19,95. Dat is dus exclusief alle consulaire leges en eventuele verzendkosten van je documenten naar de Russische visa verstrekker of het visumbureau dat je inschakelt.

De goedkoopste optie voor het aanvragen van een visum voor Rusland is om zelf je visum te regelen bij het Russische visumcentrum in Den Haag. *Mits je in Den Haag en omgeving woont. Je bespaart dan op de bemiddelingskosten die visum bureaus rekenen om de aanvraag voor je uit handen te nemen. Hoe je zelf een visum aanvraagt bij het consulaat van de Russische Federatie lees je in het volgende hoofdstuk of vul via de link hieronder direct het online aanvraagformulier in.

 • Vul hier het aanvraagformulier voor je Rusland visum in bij het consulaat van de Russische Federatie in Den Haag;

Tijdens het invullen van het aanvraag formulier kan je bij de vraag; ‘bij welke instelling wordt de aanvraag ingediend’ kiezen voor Russia Visa Centre in Den Haag. Ik heb gekozen om het adres van ‘Hotels Pro’ in te voeren omdat ik daar mijn ‘uitnodigingsbrief’ heb aangevraagd. Daarnaast moet je bij je adresgegevens of land altijd ‘The Netherlands’ vermelden.

 • De consulaire kosten bedragen €65,- *prijs 2019 voor een single entry met een toeristenvisum;
 • Hou rekening met de kosten voor de uitnodigingsbrief, gemiddeld rond de €20,- p.p. Zie het kopje; ‘Visum Rusland uitnodiging’ verderop in het artikel;

Zelf regelen of uitbesteden, visa kosten Rusland 

Voor mij begint de reis al bij de reisvoorbereiding. Ik vind het leuk om alles uit te zoeken, van hoe het werkt tot het zelf regelen aan toe. Daarbij, als ik kan besparen door iets zelf te doen, dan doe ik dat. Tijdens mijn onderzoek naar het regelen en verkrijgen van een visa voor Rusland kwam ik er al gauw achter dat er ontzettend veel informatie te vinden is op het internet. De informatie is niet overal even concreet en duidelijk.

Daarbij kwam ik erachter dat het proces voor het verkrijgen van een visum voor Rusland behoorlijk bureaucratisch is en dat dat de reden is dat er tientallen aanbieders zijn van visa services en visa bemiddeling. Het ene bureau neemt alles voor je uit handen en andere bedrijven kunnen alleen een uitnodigingsbrief voor je regelen. Zelfs voor het aanvragen van de uitnodiging zijn er weer diverse mogelijkheden om dat zelf te doen of te laten doen.

Bij het uitzoeken van het aanvragen van een visum voor Rusland ben ik uitgegaan van mijn eigen situatie. Dat betekent dat ik kijk naar een toeristenvisum voor 30 dagen voor iemand met de Nederlandse nationaliteit die voor de eerste keer naar Rusland gaat. *Let op, of je het nou zelf allemaal regelt of uitbesteed, hoe dan ook vraagt je hotel hoogstwaarschijnlijk een vergoeding van rond de €20,- per persoon voor het toesturen van een uitnodiging. 

Zelf je Rusland visum regelen:

 • Verzamel alle benodigde documenten zoals je eerder hebt gelezen;
 • Vul eerst het online aanvraagformulier in;
 • Russia Visa Centre  – Consulair tarief €35,- incl. BTW – Servicekosten €30,- incl. BTW = Totaal € 65,- p.p.

Je Rusland visum laten regelen door een visum bureau:

 • Visuminternational.nl – Consulaire kosten €65,- incl. BTW – Bemiddelingskosten €32,50,- incl. BTW = Totaal € 97,50 p.p.
 • E-Visums.nl – €104,95 per persoon, inclusief consulaire kosten.
 • VisumBuitenland.nl – €107,50 per persoon, inclusief consulaire kosten.
 • *ANWB werkt samen met Visumcentrale.nl – 8 werkdagen verwerkingstijd is goedkoopste – Totaal €112,80
  6 werkdagen incl. BTW: Consulaire kosten: €65,00 + VisumCentrale kosten: €74,42.
  8 werkdagen incl. BTW: Consulaire kosten: €65,00 + VisumCentrale kosten: €47,80.
 • Visum.nl – vergelijkbare website als Visumcentrale.nl – 8 werkdagen verwerkingstijd is goedkoopste – Totaal €158,51.
 • 6 werkdagen incl. BTW: Consulaire kosten: €65,00 + VisumCentrale kosten: €180,29.
  8 werkdagen incl. BTW: Consulaire kosten: €65,00 + VisumCentrale kosten: €158,51.

*O.a. de ANWB werkt samen met Visumcentrale.nl ook bekend bij de KvK onder de namen: Visumdienst.nl | CIBT visumdienst.nl | CIBT | CIBT Visumdienst | VisaCentrale | visum.nl | CIBT Visumdienst B.V. Persoonlijk adviseer ik deze dienst niet qua hoge kosten en onduidelijke website. 

Voordelen van laten regelen van je Rusland visa

Heb je geen zin om zelf naar het Russische Visacentrum te gaan in Den Haag en/of alles zelf uit te zoeken waar je aan moet denken? Of ben je niet zo goed in het invullen van Engelstalige formulieren. Dan kan je online een visum voor Rusland aanvragen en wordt alles voor je geregeld door een visum dienstverlener. Reken erop dat je ongeveer een half uur de tijd nodig hebt om online je visum aan te vragen en zorg dat je alle benodigde documenten en gegevens bij de hand hebt voor het invullen van het aanvraagformulier. Bemiddelingskosten van websites die visa aanvragen verwerken rekenen tussen de €32,50 en €180,29 aan kosten. Zoals je ziet, een behoorlijk groot prijsverschil!

 • Het kost je minder tijd en kopzorgen om alles zelf uit te zoeken;
 • Je bespaart tijd en reiskosten omdat je niet tweemaal naar het consulaat van Rusland hoeft te reizen in Den Haag;
 • Je visum aanvraag voor Rusland wordt eerst nagekeken door een visumexpert, klopt er iets niet of is het niet volledig dan wordt dat eerst teruggekoppeld;
 • Heb jij een uitnodiging nodig voor je Rusland visa? Ook deze service kan uit handen worden genomen voor je.
  *Let op; de kosten voor de uitnodigingsbrief zijn meestal exclusief.

Rusland ambassade Den Haag

De Ambassade van Rusland is gevestigd in Den Haag en is bekend onder de naam; ‘The Embassy of the Russian Federation in The Netherlands’. Het adres van de Ambassade is; Scheveningseweg 2, 2517 KT Den Haag en is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 13:00 uur. Tot 2017 kon je hier op het consulaat je visa voor Rusland aanvragen. 

Maar let goed op, want voor het aanvragen van je visum voor Rusland moet je niet bij de Russische Ambassade in Den Haag zijn maar bij de ‘Russian visa application centre in the Hague’, oftewel het Russisch Visumcentrum in Nederland.  Het Russisch Visumcentrum in Nederland is bekend onder de naam; ‘Russia Visa Center. Het Russische visumcentrum werd op 16 januari 2017 geopend in Den Haag met als doel; ‘de kwaliteit van de dienstverlening aan de Nederlandse burgers en de burgers van de derde landen te verbeteren en het proces voor de afgifte van inreisvisa te versnellen en te vereenvoudigen‘.

Rusland ambassade Den Haag


Russia Visa Center Den Haag, locatie visa Rusland aanvraag

Zodra je reisdatum naar Rusland binnen 90 dagen voor vertrek ligt is het tijd om naar het Russia Visa Centre in Den Haag te gaan. Het heeft pas zin om je aanvraag in te plannen op het moment dat je alle benodigde gegevens hebt verzameld en nadat je het eerder genoemde online aanvraag formulier hebt ingevuld en geprint. Voor de aanvraag van je visum voor Rusland moet je dus niet bij de Russische Ambassade in Den Haag zijn maar bij het ‘Russia visa application centre in the Hague’, oftewel het Russische Visumcentrum in Nederland. Het Russia Visa Centre in Den Haag is gevestigd aan de Parkstraat 99 in Den Haag. 

Als je aankomt bij de Parkstraat 99 in Den Haag kan je misschien even verrast zijn. Naast de deur zit een grote sticker van VFS voor visa aanvragen voor India. Maar echt, je bent op het goede adres! Je kan namelijk op dezelfde locatie ook je visa aanvraag voor India en Saoedi Arabië aanvragen.

Bij binnenkomst zal een medewerker al je papieren controleren en indien die in orde zijn dan krijg je een nummertje en kan je plaats nemen in de wachtruimte. Ga je met kinderen op reis naar Rusland dan hoeven die zich niet te vervelen tijdens het wachten want er is aan speelgoed gedacht. Het is maar net afhankelijk van de drukte hoeveel tijd je kwijt bent aan je visa aanvraag. Als je eenmaal aan de beurt bent is het zo geregeld. Je papieren en paspoort worden ingenomen en je moet nog een verklaring ondertekenen dat je maximaal 30 dagen afstand doet van je paspoort. Hou hier dus rekening mee qua reisplanning.  Na je betaling, kan alleen per pin, sturen zij alle gegevens en de aanvraag door naar de consulaire sectie van de Ambassade van Rusland en die zal de visa aanvraag verwerken en het besluit nemen tot het wel of niet afgeven van een visum voor Rusland. 

Check altijd goed van te voren de openingstijden omdat op officiële Russische feestdagen het Russische visumcentrum gesloten is. Heb je specifieke vragen? Je kan het ‘Russia Visa Centre’ bereiken via: telefoon: +31 6 15 22 01 64 of e-mail: Helpline@russiavisacentre.nl of door een afspraak te maken.

 • Per maart 2019 hoef je GEEN afspraak meer te maken voor de aanvraag van je Rusland visum bij Russia Visa Centre;
 • Adres: Parkstraat 99, 2514 JH Den Haag, 2de verdieping. Er zit een Parkbee garage naast, zie ook mijn parkeertips Den Haag
 • Visum Rusland aanvraag indienen kan tussen 9:00 en 14:00 uur van maandag t/m vrijdag, met uitzondering van officiële feestdagen;
 • Je paspoort ophalen met je Rusland visum kan tussen 14:00 en 16:00 uur van maandag t/m vrijdag, met uitzondering van officiële feestdagen.

Russia Visa Center Den Haag

Invullen Visa Apllication Form

Als je alle benodigde documenten hebt verzameld kan je het online aanvraagformulier invullen. Zodra je ‘The Netherlands’ en Engels als taal hebt geselecteerd kom je in het volgende scherm terecht. Daar moet je een ‘password’ invoeren, ga niet zoeken naar een gekregen password, je mag zelf een wachtwoord verzinnen. Schrijf je ID aanvraagnummer op en beantwoord daarna alle stappen. Als je alles bij de hand hebt ben je hier maximaal 20 minuten mee bezig.

Vraag 11; ‘Host organisation you intend to visit‘, daar heb ik Hotels Pro ingevuld. Zij hebben namelijk mijn uitnodigingsbrief geregeld. Op dat formulier staat een Reference en Confirmation nummer dat je hier kan invoeren. De rest van de vragen die gesteld worden zijn eenvoudig te beantwoorden en afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Aanvragen Rusland Visum

*Let op: The Embassy would like to draw your attention to the activity of a fraudulent website: www.consulateofrussia.com, which is used to extort financial resources from foreign citizens by deception. De officiële website van de Ambassade van Rusland is: .

Visum Rusland uitnodiging

Als jij je visum voor Rusland gaat aanvragen dan moet je bij het aanvraagformulier een uitnodiging bijvoegen. Met een uitnodiging, ook wel ‘Letter of Invitation’  of ‘Visa Support Letter’ genoemd bedoeld men dat je bewijs hebt dat je daadwerkelijk naar Rusland reist en daar verblijft. De laatste twee genoemde zijn meestal van toepassing voor zakenreizigers. *Let op, je hotel vraagt hoogstwaarschijnlijk een vergoeding van rond de €20,- per persoon voor het toesturen van een uitnodiging. 

Je kan het eerste hotel waar je verblijft vragen om een zogenoemde uitnodiging, je kan het bij je reisverzekering opvragen of indien je als zakenreiziger naar Rusland reist aan je werkgever in Rusland vragen. Er zijn 2 manieren om een uitnodigingsbrief te regelen. Weet je nog niet waar je verblijft? Kies dan direct voor optie 2.

Optie 1: reserveer je hotel in Rusland via Booking.com en neem via de ‘confirmation e-mail’ van Booking direct contact op met je hotel. Sommige hotels willen je nog wel eens van dienst zijn en geven je gratis een ‘uitnodigingsbrief’. Echter zien de meeste hotels tegenwoordig wel business in deze dienstverlening dus wees niet verbaasd als je hotel een vergoeding vraagt van tussen de €20,- en €40,- per persoon. De lokale hotels in Rusland verwerken de aangevraagde uitnodigingen via de service van Hotels Pro. Let op: verblijf je in meer dan één hotel? Dan hoef je niet bij elk hotel een uitnodigingsbrief aan te vragen. Geef bij het eerste hotel aan hoe lang je in Rusland verblijft. Wijzig je later je reisplannen? Je bent niet verplicht in het hotel te verblijven waar je de visum ondersteuning van hebt ontvangen.

Optie 2: het is niet noodzakelijk om een uitnodigingsbrief via je hotel te regelen, er zijn ook bedrijven die een uitnodigingsbrief voor je kunnen regelen. Je hebt namelijk niet persé een hotel reservering nodig om een visum voor Rusland aan te vragen. Er zijn drie bedrijven die puur en alleen een uitnodigingsbrief voor je regelen. Je kan van deze services gebruik maken via Ruslanding.nl, de website van Irena, een Russische die werkt als vertaler en tolk. *Let op; hierna moet je dan een visum voor Rusland aanvragen.

 • iVisa €17,90 – PDF – betalen met betalen met creditcard of via PayPal;
 • Russia Support €16,90 – PDF of e-mail – betalen met betalen met creditcard of via PayPal;
 • Hotels Pro 1200 roebel – €17,- e-mail – betalen met betalen met creditcard. *Zelf regelen kost 1500 Roebel via Hotels Pro., direct na betaling ontvang je de officiële uitnodiging via een lokale reisagent.

Let op dat de uitnodiging die jij nodig hebt de onderstaande informatie weergeeft. Zorg er ook voor dat je het aangevraagde document goed controleert op fouten. Op mijn eerste aanvraag was zowel mijn achternaam als mijn geboortedatum fout weergegeven.

 • Zorg dat de uitnodiging op bedrijfsbriefpapier staat vermeld, (bij een zakenreis visum);
 • De brief moet een zogenoemd 10-cijferig NHH-nummer hebben, op de weergave hieronder heb ik dat weggehaald;
 • Je naam en geboortedatum moet erop staan;
 • Zorg dat je paspoortnummer erop staat;
 • Denk aan een vermelding van de ingangsdatum en de vervaldatum van het visum;
 • Het type visum moet erop vermeld staan;
 • Indien er om adressering wordt gevraagd, vul dan het adres is van het Russia Visa Center in Den Haag.

Visum Rusland uitnodiging

Visum Rusland ervaringen

Toen ik eenmaal wist dat ik naar Rusland op reis ging ben ik direct gaan kijken hoe het zit met de visum aanvraag voor Rusland. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb want zo had ik genoeg tijd om de benodigde documenten en gegevens te verzamelen. Omdat je het een ander moet voorbereiden voordat je je Rusland visum aanvraag kan doen raad ik je dus aan om daar tijdig naar te kijken.

Terwijl ik bezig was om alles uit te zoeken heb ik direct dit artikel geschreven. Zo had ik enerzijds alles voor mezelf op een rij en kan ik ook gelijk jou adviseren met mijn persoonlijke ervaringen voor je visum aanvraag voor Rusland. Het was een behoorlijk uitzoekwerk zoals je kunt zien. Inmiddels zijn de eerste documenten aangevraagd bij mijn reis- en zorgverzekering en mijn reisgenoot heeft via Booking contact op genomen met het hotel voor de uitnodigingsbrief. Inmiddels heb ik alle benodigde documenten verzameld en ben ik naar het Russia Visa Center gegaan. Omdat ik alles voor elkaar had, was het alleen even wachten op mijn beurt. Mijn paspoort is op dit moment in het consulaat en op 25 april kan ik het gaan ophalen en heb ik hopelijk een visum voor Rusland.

Ik hoop dat je er iets aan hebt en wens je heel veel plezier met je reisvoorbereiding naar Rusland! Heb je vragen of opmerkingen? Laat een reactie achter en ik ga ernaar kijken.

Wat voor soort Rusland visa zijn er?

Wat is de reden dat jij naar Rusland gaat? Ga je voor vakantie, ga je er werken, ga je er studeren of reis je via Rusland door naar een andere reisbestemming? Wat de reden ook is, het is goed om te weten dat Rusland 6 soorten visa kent.

Toerist: als toerist kan je voor maximaal 30 dagen een visum Rusland krijgen.
Student:  voor studenten die in Rusland gaan studeren.
Werk: ga je werken in Rusland, dan heb je een werkvisum voor Rusland nodig.
Humanitair: als je reisdoel betrekking heeft op; cultuuruitwisseling, sportevenementen, technisch/wetenschappelijk, sociaal-politiek, religieus of humanitaire projecten.
Privé visa: heb je de Russische nationaliteit? Dat is dit via voor jou van toepassing.
Transit: reis je door Rusland over land om vervolgens ergens anders naar toe te gaan? Dan heb je een ’transit visum’ nodig. Dit heb je niet nodig als je een overstap hebt op een vliegveld omdat je dan achter de douane blijft op internationale grond.

Praktische tips reizen naar Rusland 

Na het lezen van dit artikel weet je alles over waar je aan moet denken en wat je moet regelen voordat je je Rusland visum kan aanvragen en ophalen. Dat is pas het begin van je reisvoorbereiding want er zijn nog een aantal zaken waar je aan moet denken.

  1. Vergeet je bankpas niet op wereld te zetten, wel zo fijn als je kan pinnen in Rusland;
  2. Denk eraan je reisverzekering op werelddekking te zetten, Rusland valt voor je reisverzekering onder deze dekking;
  3. Als optie biedt je reisverzekeraar aan om als extra te kiezen voor een rechtsbijstandverzekering, dit moet je zelf beslissen;
  4. Check het reisadvies voor Rusland en meer tips bij Buitenlandse Zaken;
  5. Er worden voor Rusland inentingen aangeraden, zoals DTP en Hepatitus A. Hepatitus B, Japanse Encefalitis, rabiës, tekenencefalitis en tuberculose is afhankelijk van je persoonlijke situatie;
  6. Check de mogelijkheden in St. Petersburg qua hotels;
  7. Treintickets voor de trein van Moskou naar St. Petersburg of vica versa kan je het beste reserveren bij RussianTrain.com.

Praktische tips reizen naar Rusland.

Wat zijn jouw ervaringen met je visum voor Rusland aanvragen?

Print Friendly, PDF & Email