De technologieën blijven zich ontwikkelen in de reisbranche en virtual reality is daar een van. Matoke Tours, Afrika specialist, is de trotse eigenaar van de eerste Nederlandse virtuele reisbrochure. Tijdens de Vakantiebeurs mocht ik voor het eerst van mijn leven ervaren hoe het is om virtual reality te beleven. Ik kan je vertellen, dit biedt hele gave perspectieven!

Virtual Reality, de ontwikkeling in de reisbranche

Persoonlijk ben ik een reiziger die het liefste zelf op avontuur en ontdekking gaat. Zegt men ik ga naar links, dan ga ik naar rechts. Vroeger ploos ik elke bestemming tot in de puntjes uit en wist ik op het uur na wat ik wanneer ging doen.

Gelukkig heb ik mijn reisstijl inmiddels drastisch aangepast. Ik wil dingen beleven op reis en ervaren, de tijd hebben om te genieten en vrij te zijn om ineens iets anders te gaan doen. Het is juist zo leuk om je te laten verrassen door een bestemming. Waarom dan toch gebruik maken van de virtual reality mogelijkheden?

Zoals bij elke nieuwe start-up, nieuwe technologische ontwikkelingen en ideeën zijn er voor- en tegenstanders. Ik dacht eerst; “Waarom een virtual reality reis beleven terwijl het veel gaver is om ergens daadwerkelijk te zijn?”. Maar daar kom ik na mijn ervaring op terug! Virtual Reality biedt de mogelijkheid om een bestemming te laten zien zoals die is.

Het is een 360 graden film waar je zelf de hoofdpersoon van bent. Zo dichtbij als in virtual reality kan je bijna niet of wil je zelfs niet eens komen. Twijfel je over een bestemming, kan je niet kiezen welke excursie je wilt gaan maken, weet je niet of je in een lodge of in een tent wilt overnachten? Met virtual reality kan je zien wat jou het meeste aanspreekt.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en via YouTube.

Virtual Reality, de ontwikkeling in de reisbranche

Gorilla tracking vanaf de bank

Matake Tours heeft een speciale bril ontwikkeld in combinatie met een virtual reality reisapplicatie. Je bestelt een ‘Google cardboard‘, (kartonnen bril), download de Virtual Gorilla app, (Android 4.1 of iPhone 6), je stopt je smartphone in het omhulsel en je kan vanuit huis virtuele reiservaringen beleven.

Ik ervoer virtual reality met een bril op in een aangelegde jungle op de Vakantiebeurs. Door mijn hoofd te bewegen kon ik zelf de reisfilm selecteren die ik wilde zien. Ik ging op gorilla tracking en opeens stond ik oog-in-oog met de berggorilla’s in Oeganda. Wowww, zo dichtbij kan je nooit komen, van schrik zette ik eerst een stapje achteruit. Zo levensecht is het dus!

Van de jungle stap ik over naar een nieuwe film en vaar ik in een boot over de rivier waar nijlpaarden zich wassen en een grote groep olifanten zich langs de kant staan te wassen. Ik vond het heel bijzonder om mee te maken en raad het echt aan om het zelf eens te ervaren. Dan kan je daarna concluderen wat je er zelf van vind. Als ik mijn bril afzet, lijkt het even of ik terug ben in Oeganda. De ranger, Big Sam, uit de film was echt aanwezig op de Vakantiebeurs, zo leuk!

Gorilla tracking vanaf de bank

Het verhaal achter Virtual Gorilla

In 2015 reisden twee Nederlandse filmmakers naar Oeganda om daar te filmen met speciale 360-graden camera’s. De reismarkt heeft een behoorlijke klap gehad door de uitbraak van Ebola.

Vele reizigers lieten Afrikaanse landen links liggen en associeerde Ebola met heel Afrika. De epidemie was echter in een bepaald gebied uitgebroken maar het zorgde voor een grote daling van het aantal toeristen. Mede daarom besloot Matoke Tours samen te werken met de filmmakers om een positieve vibe te geven en mensen te laten zien hoe het er echt is met behulp van virtual reality.

Matoke Tours is een Nederlandse reisspecialist die sinds 2002 reizen organiseert naar: Oeganda, Tanzania, Madagascar, Malawi, Zambia, Zanzibar en Rwanda.

Het verhaal achter Virtual Gorilla

Hoe werkt het?

Android gebruikers kunnen naast het downloaden van de app, doe dit alleen met WiFi vanwege de enorme data, ook streamend kijken op YouTube. De beeldkwaliteit is dan beter maar je mist de interface van de app.

Bekijk hieronder het; “Project Virtual Gorilla – Matoke Tours” en zie de 360-graden beelden door met je muis over het filmpje te bewegen om de positie te veranderen. Ben je net als ik iPhone gebruiker, dan hoop ik dat je de iPhone 6 hebt want dan kan je met een speciale app VR films kijken. Voor meer info over het downloaden, ervaren en in elkaar zetten van het Google cardboard kan je hier kijken.

Op bezoek bij de gorilla’s, wees er vroeg bij voor een gorillapermit

Voor het bewonderen van deze machtige dieren worden er speciale gorillatrackings georganiseerd. Om het aantal toeristen terug te dringen en de gorilla’s te beschermen zijn er een beperkt aantal vergunningen per dag beschikbaar.

Gedurende de hoogseizoenmaanden (juni – oktober en december tot februari) zijn de permits meestal snel uitverkocht. Ik heb mij dan ook laten adviseren als je ooit naar Oeganda wilt om de gorilla’s te spotten je het beste 3 tot zelfs 5 maanden van te voren kan reserveren om er zeker van te zijn. Hou rekening met een reissom van rond de $500,- per persoon voor een gorillatracking van 1 dag.

Virtual Reality, genieten van berggorillas vanaf de bank

Zou jij wel eens een virtual reality reis willen beleven?

Print Friendly, PDF & Email