In het buitenland in het ziekenhuis belanden, dat is wel het laatste wat je wilt op vakantie. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje of je hebt de pech dat je ziek wordt op vakantie. Mocht er onverhoopt iets gebeuren dan wil je je in ieder geval geen zorgen hoeven te maken over de vergoeding van de kosten. Je hebt tenslotte wel iets anders aan je hoofd, zo snel mogelijk beter worden. Het is daarom van belang dat je zowel een goede zorgverzekering hebt met daarnaast een reisverzekering.

Verzekeren medische hulp in het buitenland? 

Ik ben een fervent reizigster en heb al jaren de verplichte zorgverzekering met daarnaast een uitgebreide reisverzekering. Ik hou namelijk van avonturen op reis en dat brengt extra risico’s met zich mee. Ik ben opgevoed met het idee dat ik beter het zekere voor het onzekere kan nemen (qua verzekeringen dan). Maar hoe zit het nou precies, versterken de zorgverzekering en de reisverzekering elkaar, zit er ook overlap in? En wie vergoedt dan uiteindelijk wat? *In dit artikel schrijf ik alleen over de verzekeringen die gevolgen hebben of hulp bieden als je op reis gaat.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Basiszorgverzekering vergoedt grootste deel

Iedereen die in Nederland woont en werkt is wettelijk verplicht om een basisverzekering af te sluiten voor zorg. De basisverzekering vergoedt de kosten van spoedeisende hulp in Nederland en in het buitenland. Maar let op; de vergoeding voor spoedeisende hulp in het buitenland is nooit hoger dan de in Nederland geldende tarieven.

Stel dat je naar een land gaat waar de tarieven hoger liggen, bestaat de kans dat niet alles vergoed wordt. Dat geldt bijvoorbeeld voor Zwitserland, de Verenigde Staten en Scandinavische landen. Maar ook in andere landen kunnen de kosten oplopen als je bijvoorbeeld in een privékliniek terechtkomt.

Voorbeeld – Je valt en breekt je arm

Je bent in Duitsland op paardrijvakantie, komt ten val en wordt met de ambulance, of erger nog met een traumahelikopter, naar het ziekenhuis gebracht. Bij aankomst in het ziekenhuis blijkt je arm gebroken. De gehele zorg kost uiteindelijk (op basis van ambulance) bij elkaar Euro 2200,-. Eenzelfde soort behandeling zou in Nederland Euro 2500,- gekost hebben. In dat geval vergoedt de basisverzekering alle kosten. Maar stel dat de totale kosten in Duitsland Euro 3000,- waren? Dan zijn de kosten in Duitsland Euro 500,- duurder dan het Nederlandse tarief voor dezelfde behandeling. Die Euro 500,- extra vergoedt de basisverzekering niet en betaal je dus zelf.

Verzekeren medische hulp in het buitenland? Zo werkt het!

Persoonlijke voorbeelden

  • Uitgegleden bij het zwembad, enkel verzwikt.
  • Sleeongeluk op wintersport, extra assistentie bij het terugvliegen naar huis.

Voorbeelden van vrienden

  • De tand van een vriendin brak af tijdens het eten in een hotel in Griekenland. Zij moest met spoed naar de tandarts en was gelukkig verzekerd.
  • Een vriendin kwam ongelukkig ten val tijdens wintersport (was niet verzekerd met wintersportdekking en kreeg een rekening á Euro 850,- thuis).
  • Vriendin kreeg een blindedarmontsteking in India en heeft weken in het ziekenhuis gelegen. De zorgverzekering + reisverzekering heeft uiteindelijk zelfs haar vader laten invliegen voor steun.

Aanvullende zorg- of reisverzekering voor overige kosten

We blijven even bij het bovenstaande voorbeeld. Het is al erg genoeg dat je je arm hebt gebroken in Duitsland. Het laatste wat je dan wil is bij thuiskomst een rekening ontvangen dat je nog een bedrag á Euro 500,- moet betalen omdat die kosten voor eigen rekening zijn.

Hoe fijn is het dat je je kan verzekeren voor de kosten die boven het Nederlandse tarief uitkomen. Je kan bij je zorgverzekering een extra aanvullende verzekering afsluiten of de geneeskundige kosten aanvullend laten verzekeren bij je reisverzekering. Wat het verschil is lees je hieronder.

Aanvullende zorgverzekering

Bij je zorgverzekering kun je een aanvullende verzekering afsluiten met een vergoeding voor spoedeisende hulp in het buitenland. Per verzekering en per pakket verschilt het hoe ruim die vergoeding is. Sommige pakketten vergoeden in Europese landen alle zorgkosten, maar in landen buiten Europa maximaal twee keer het Nederlandse tarief. Andere pakketten vergoeden buiten Europa helemaal niets. Het is dus belangrijk om de voorwaarden goed te controleren en te bekijken of jouw vakantieland ook onder de dekking valt. Is dat niet het geval? Neem dan contact op voor vertrek wat de mogelijkheden zijn.

Reisverzekering + geneeskundige kosten dekking

Het afsluiten van een (doorlopende) reisverzekering raad ik iedere reiziger aan. Je reisverzekering kun je aanvullen en uitbreiden met diverse pakketten, waaronder de geneeskundige kosten dekking. Met de geneeskundige kosten dekking ben je, zowel binnen als buiten Europa, volledig verzekerd voor de kosten van spoedeisende hulp. Vaak is dat dan ook de beste optie.

Aanvullende reisverzekering 

Hou je net als ik van avonturen op reis en (extreme) sports? Zorg dan dat je ook bijpassend verzekerd bent daarvoor. Heb je duikplannen op reis? Breid je reisverzekering uit met de ‘duikoptie’. Ga je op wintersport? Zorg dat je de ‘wintersportdekking’ hebt afgesloten’.

Europa of werelddekkig met reisverzekering 

Vergeet ook niet te checken waar je naar toe reist en of je reisverzekering dat land onder Europa of onder de ‘werelddekking’ rekent. Zo valt Tunesië bijvoorbeeld qua reisverzekering bij de meeste verzekeringen onder Europa. Ga je naar één van de onderstaande bestemmingen? Check dan goed bij je reisverzekering of het onder ‘Europadekking’ of ‘Werelddekking’ valt.

  • Albanië
  • Algerije
  • Armenië
  • Egypte
  • Georgië
  • IJsland
  • Israël
  • Jordanië
  • Libanon
  • Libië
  • Marokko
  • Syrië
  • Tunesië​

Geplande operatie in het buitenland?

In dit artikel wijs ik voornamelijk op de ongelukken die op reis kunnen gebeuren of, hoe vervelend ook, dat je ziek wordt op reis. Daarnaast zijn er mensen die naar het buitenland reizen voor een operatie of behandeling waarvoor in Nederland de wachtlijsten zo lang zijn dat men het fijner vind om in het buitenland te worden geholpen. In een aantal gevallen heb je kans dat de kosten voor een operatie in het buitenland vergoed worden door je zorgverzekeraar. Zorg dus dat je je altijd goed laat voorlichten en je laat adviseren wat voor jouw situatie van belang is.

Tips voor vertrek naar buitenland

Is je vakantiebestemming bepaald en je reis geboekt? Denk nog even aan het volgende zodat jij zorgeloos op reis kan:

  • Gebruik je medicijnen? Neem voldoende mee op reis en vergeet je medicijnenpaspoort niet. Gebruik je medicijnen die onder de Opiumwet vallen? Zorg dan dat je een Engelstalige medische verklaring bij je hebt.
  • Neem je Europese zorgpas (EHIC) mee. Hiermee kun je in het buitenland aantonen dat je een geldige zorgverzekering hebt en kunnen ziekenhuizen de kosten rechtstreeks declareren bij je zorgverzekeraar.
  • Zet het nummer van de alarmcentrale van je zorg- en reisverzekeraar in je telefoon. Medewerkers van de alarmcentrale kunnen je helpen en advies geven bij een ongeval, ernstige ziekte of een ziekenhuisopname.
  • Lees mijn artikel “zorgeloos op reis” vóór dat je weg gaat
  • Check mijn artikel “Tips om gezond te blijven op reis

Medicijnenpaspoort

Heb jij wel eens iets meegemaakt op reis en was je blij dat je goed verzekerd was?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.