Wat is VPN en waar gebruik je VPN voor? En wat is de beste VPN en waar moet je op letten als je prijzen gaat vergelijken van VPN diensten? En is het gebruik van VPN wel legaal? Allemaal vragen waar ik het antwoord op zocht.

Wat is VPN en waar gebruik je VPN voor?

Ik reis zo ontzettend veel en ik moet bekennen dat ik zonder na te denken overal ter wereld gebruik maak van (openbare) WiFi netwerken. Mijn werk gaat overal door en ik wil dan ook overal ter wereld even mijn mail checken, mijn websites bijhouden en soms even een filmpje kijken in mijn hotelbed. Alleen denk ik er dus gewoon niet bij na dat dat qua beveiliging misschien niet zo handig is.

Daarbij ben ik nog nooit in een land geweest waar censuur aanwezig is. Maar toen ik mijn nichtje ging helpen met haar reisvoorbereiding voor China gingen wij allerlei handige reistips voor China verzamelen. Toen kwam onder andere het gebruik van VPN aan bod. China is misschien wel een van de bekendste internetcensuur landen, maar het kan ook voorkomen tijdens je vakantie in Turkije, je rondreis door Zuid-Amerika, je stedentrip in Rusland of in Cuba of Taiwan. Internetcensuur is hier aan de orde van de dag en toegang tot populaire websites en apps is niet vanzelfsprekend. Dan is het tijd om gebruik te maken van een VPN verbinding.

Wat is VPN?

‘Virtual Private Network’, daar staat de afkorting VPN voor. Via een VPN verbinding creëer je een omgeleide, beveiligde en anonieme toegang tot een netwerk en dat zorgt voor een veiligere internetverbinding. De Firewall beschermt je computer en de VPN verbinding beschermt je gegevens online. 

Waar gebruik je een VPN voor? Je kan diverse redenen hebben om een VPN verbinding te gebruiken. De meest voorkomende redenen zijn;

  1. Nederlandse tv kijken in het buitenland kan met VPN*;
  2. VPN gebruiken om te streamen of Netflix / Videoland te kijken (tip > bekijk deze Netflix serie);
  3. Zoek naar goedkopere vluchten via een VPN verbinding;
  4. Je kan VPN gebruiken voor beveiliging, VPN versleutelt je data en geeft je meer veiligheid, privacy en anonimiteit.

1*TV-programma’s van KRO, NPO, Uitzending Gemist etc. worden automatisch geblokkeerd als je je buiten Nederland bevindt.

Beste VPN

Beste VPN? Prijzen vergelijken VPN diensten

Of je nou op zoek bent naar de beste reiscamera’s, de fijnste outdoor en vakantie gadgets, de beste prijzen voor vliegtickets gaat vergelijken of autohuurprijzen wilt vergelijken. Ook voor het (toekomstige) gebruik van VPN diensten raad ik je aan om de prijzen te vergelijken.

Over het algemeen is het best ingewikkeld om de beste VPN-dienst te selecteren. Het is namelijk ook afhankelijk van waar je de VPN verbinding voor wilt gebruiken. De ene VPN dienst is heel stabiel qua gebruik maar wellicht ook duurder qua prijs. Andere VPN diensten zijn minder stabiel, maar wel goed genoeg zoals jij het wilt gebruiken en dus krijg jij voor minder toch wat je wilt. De ene VPN dienst werkt ook beter in het ene land dan in het andere land omdat het bijvoorbeeld in een bepaald land is ontworpen en helemaal is ingericht naar de blokkades en wensen van burgers in dat land.

Wat de beste Nederlandse VPN aanbieders zijn is lastig te zeggen omdat het zo persoonlijk is. De hamvraag is; waar wil jij de VPN voor gebruiken? De internationale testen van VPN aanbieders hebben niet altijd de beste info op het gebied van gebruik van VPN diensten voor Nederlanders. VPN Expert heeft een onderzoek gedaan in Nederland qua diverse VPN-diensten en op basis van vragen en wensen van Nederlandse gebruikers. Op basis daarvan hebben zij de onderstaande selectie gemaakt.

  1. ExpressVPN > 9.8/10
  2. Nord VPN > 9.6/10
  3. ULTRAVPN > 8.9/10
  4. Cyber Ghost > 8.5/10
  5. Surfshark > 7.6/10

Is het gebruik van een VPN legaal?

Het gebruik van bepaalde websites en geblokkeerde applicaties mag niet in landen waar censuur aan de orde van de dag is. Maar is het gebruik van een VPN dan wel legaal of niet?

Het gebruik van VPN als toerist in een land met censuur is een grijs gebied. De landen waar het om gaat zullen hun best doen om de VPN services die er zijn te blokkeren. Maar de VPN aanbieders zijn slim en weten meestal ook deze blokkades weer te omzeilen zodat je toch gebruik kan blijven maken van de websites en applicaties die jij nodig hebt. In extreme gevallen kunnen er boetes op VPN gebruik staan, maar wat extreme gevallen zijn is mij niet duidelijk.

Ik heb mij laten vertellen dat het moeilijk te achterhalen is welk apparaat een VPN verbinding gebruikt. Wat je er zelf aan kan doen? Schreeuw niet van de daken dat je een VPN verbinding hebt en laat geen mensen meekijken.

Beste VPN? Prijzen vergelijken VPN diensten

Wat is de beste VPN volgens jou en gebruik je het al?

Print Friendly, PDF & Email