Veilig op reis met de auto willen we allemaal. Toch zijn wij slordig als het gaat om onze auto vakantieklaar of winter klaar maken voor een reis. Het zou toch zonde zijn als je halverwege de reis met pech langs de weg staat.

Veilig op reis met de auto

Net als veel andere Nederlanders reis ik wel eens met de auto naar het buitenland om daar mijn vakantie door te brengen. Hoewel veel populaire autovakantie bestemmingen lid zijn van de Europese Unie gelden er toch in veel landen afwijkende regels in het verkeer. Daarnaast zijn er flink wat verschillen over wat er in je auto aanwezig moet zijn. Wil jij veilig op reis met de auto en zeker weten dat je alles bij je hebt? Check dan zeker deze tips.

Zeker met de auto is het belangrijk om veilig op reis te gaan. Als je eenmaal gaat uitzoeken wat de regels zijn zag ik vaak door de bomen het bos niet meer. Of je nou naar het zuiden, noorden of oosten gaat met de auto je zal meerdere landen doorkruisen en overal gelden andere regels. Het is dus belangrijk om je goed voor te bereiden qua verkeersregels, wat je bij je moet hebben in de auto en wat de eisen zijn aan een auto qua bijvoorbeeld bandenprofiel.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Mooie autoroutes in Twente

Op vakantie met de auto tips

Ik check altijd de website van de ANWB want daar staat veel informatie over reizen met de auto. Als lid van de ANWB koop ik ook mijn spullen voor in de auto hier, die ledenkorting maakt de aanschaf net wat voordeliger. Ik ben voorbereid met een box in de auto waarin een gevarendriehoek, 4 gele veiligheidsvesten en een verbanddoos zit.

Als extra heb ik standaard een plaid in mijn auto liggen, een usb autolader en altijd drinken bij me. Je weet maar nooit hoe lang je opeens in de auto moet doorbrengen. Naast mijn versnellingskoppeling heb ik een lifehammer bevestigd, voor het geval dat.

Wat neem je mee in de auto

Europese verkeersregels app

Per land verschillen de verkeersregels voor het reizen met de auto. Om veilig op reis met de auto te gaan is het belangrijk dat je de regels en verkeersregels kent van het land of de landen waar je gaat autorijden. Waar het in Duitsland verplicht is om een verbanddoos bij je te hebben, is dit in Italië geen vereiste. Een ander voorbeeld zijn de reservelampen. In Kroatië en Slovenië zijn de reservelampen verplicht. In landen als Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje is het niet nodig om reservelampen bij je te hebben.

Mocht je een brildrager zijn wist jij dan dat je als je in Zwitserland rijdt ook een reservebril bij je moet hebben? Om nu eens en voor altijd op de hoogte te zijn van de eisen die er gelden om met je eigen auto het buitenland te doorkruisen raad ik aan om de Europese verkeersregels app, “Going Abroad” te downloaden. Hoe hard mag ik rijden in Frankrijk? Heb ik een tolvignet nodig? Wat moet er verplicht in de auto aanwezig zijn in Duitsland? Moet ik een brandblusser hebben als ik naar Polen ga? Download de app voor vertrek en kijk per land wat jij nodig hebt onderweg.

Verkeersregels app

Auto vakantie klaar maken

Het laatste wat je wil is dat je auto moet worden weggesleept op reis. Zorg voor vertrek dat je auto vakantie klaar is. Ga je flink wat kilometers afleggen geef je auto dan een goede beurt voor vertrek en loop alles nog even na. Is de bandenspanning goed?

Zit er genoeg koelvloeistof in? Werken alle lampen? Wil je helemaal het zekere voor het onzekere laat dan je accu doormeten. Meestal is dat gratis bij diverse autobedrijven.

Controleer je autobanden

Zowel in de zomer als in de winter is het belangrijk om je autobanden goed te controleren. Slijtage van de banden gaat sneller dan je denkt en hangt onder andere af van de temperatuur, rijstijl, spanning en de belading van de auto.

Check altijd de bandenspanning voor vertrek en of je nog genoeg profiel hebt, zeker als je naar Duitsland afreist want daar gelden minimale profieleisen.

Auto winter klaar maken

Om je auto winter klaar te maken voor je wintersportvakantie moet je aan iets meer dingen denken. Ik heb altijd 4 seizoenen banden onder mijn auto maar dat betekent dat als ik in de winter op vakantie wil voor sommige landen, zoals Duitsland, winterbanden moet aanschaffen.

Check altijd de regels die gelden voor winterbanden in het buitenland. Ook al kan je nog zo goed rijden een ongeluk zit in een klein hoekje en als je auto niet aan de regels voldoet ben je niet verzekerd. Bedenk ook goed wat je gaat doen met de auto. Gewoon over de snelweg, wil je ook de gebaande paden af of wil je net zoals ik het strand op? Ook dan zijn banden met een goed profiel belangrijk.

Sneeuwkettingen

Op een aantal winterse bestemmingen moet je zelfs sneeuwkettingen bij je hebben, zoals bijvoorbeeld in de Aostavallei in Italië. Daar geldt het al vanaf 15 oktober. Check dus goed waar je naar toe reist met je eigen auto of je ook sneeuwkettingen moet aanschaffen.

*Lees ook deze handige tips voor autorijden met sneeuwkettingen.

Auto Vakantieklaar

Check je autoverzekering

Wanneer je besloten hebt om met je eigen auto op vakantie te gaan, adviseer ik je ook om goed te kijken naar je autoverzekering en of die geldig is op je vakantiebestemming. Sommige dekkingen van autoverzekeringen gelden namelijk niet in bepaalde landen. Om te kunnen laten zien dat jouw auto is verzekerd, moet je de groene kaart bij de hand hebben.

Zo kun jij aangeven dat jouw auto is verzekerd. Daarnaast staat er ook belangrijke informatie op de groene kaart en de telefoonnummers kunnen handig zijn bij schade. Ik heb 1 keer pech gehad in België en had toen ook nog eens de pech dat ik toen nog jonger dan 21 jaar was en dus geen recht had op vervangend vervoer. Mijn vakantie was dus afgelopen!

Roadtrip ideeën

Is jouw auto vakantie klaar voor een roadtrip? Check de onderstaande artikelen en laat je inspireren met roadtrip ideeën.

Kaapstad Kaap de Goede Hoop

Veilig op reis met de auto, doe jij dat?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email