Wil jij eens iets totaal anders? Check dan deze vakantie Faeröer Eilanden tips en laat je verrassen door deze bijzondere bestemming vol ruige natuur op maar een paar uur vliegen.
Inhoudsopgave
Vakantie naar de Faeröer Eilanden
De Faeröer eilanden is een bijzondere eilandengroep binnen Europa. Een van de eerste dingen ik mij afvroeg was; ‘Hoe spreek je “de Faeröer-eilanden” uit’? De uitspraak Faeröer Eilanden is mij er eentje. Ook ik kwam er niet uit wat het nou precies is. Ik vroeg mijn Deense vriendin Sofia hoe je dat nou precies uitspreekt en het antwoord is; fareur of vareur.
Daarna vroeg zij gelijk aan mij; ‘Weet jij wat Faeröer betekent? Faeröer betekent in het Deens Schapeneiland. Het woord Får betekent schaap en øer betekent eilanden. Na je reis zal je beamen dat niemand een betere naam had kunnen verzinnen. Ik heb nog nooit ergens op reis meer schapen dan mensen gezien! Er lopen maar liefst rond de 80.000 schapen! Ik zag ook dat veel mensen Faroe eilanden of Faroer eilanden schrijven. Let goed op je spelling, er is maar een juiste benaming voor deze eilandengroep en dat is de Faeröer Eilanden, in het Engels: The Faroe Islands.
Toen ik vertelde dat ik reisplannen had naar de Faeröer Eilanden bleek dat bijna niemand wist waar het lag. Een handjevol mensen had er überhaupt nog nooit van gehoord! Tijd om een vakantie naar de Faeröer Eilanden te plannen zodat ik iedereen kan vertellen hoe mooi en bijzonder deze eilandengroep in Europa is.
Waar liggen de Faeröer Eilanden?
De Faeröer Eilanden liggen in de Atlantische Oceaan in de driehoek IJsland, Schotland en Noorwegen. Hemelsbreed ligt het op zo’n 2000 kilometer afstand van Nederland. De afgelegen eilandengroep bestaat in totaal uit 18 eilanden en behoort tot het Koninkrijk van Denemarken. Je betaald met de Deense Kroon maar de eilandengroep is wel zelfstandig en er wordt Faroes gesproken. Het grootste eiland van de Faeröer Eilanden is Streymoy met de hoofdstad Tórshavn. Leuk om te weten is dat Tórshavn de kleinste hoofdstad van Europa is.
Het landschap is ongerept en ruig. Steile kliffen waarbij je niet begrijpt hoe die schapen er kunnen blijven lopen, een kustlijn met alleen maar watervallen afgewisseld met een kustlijn vol vergezichten over de Atlantische Oceaan en her en der IJslandse paarden en koeien die genieten van het enorme groene gras.
Alleen op de wereld gevoel…
Er zullen vele momenten zijn tijdens je reis dat je het gevoel gaat ervaren van alleen op de wereld te zijn. Behalve dan in Saksun, het meest afgelegen dorp van de Faeröer Eilanden. Die plek sprak zoveel magie uit dat vele toeristen het dorpje in het noorden inmiddels zo veel bezocht hebben dat de lokale inwoners zat zijn van de toeristen. Voor dat einde van de wereld gevoel kan je wat mij betreft beter naar Koltur Island reizen. Daarover meer in het artikel over wat te doen op de Faeröer Eilanden en welke bezienswaardigheden op de Faeröer Eilanden moet je zien.
Het eeuwenoude dorpje Saksun mag dan veel bezocht zijn, massatoerisme kent men niet op de Faeröer Eilanden. Maar wat mij betreft is het nog steeds een verborgen parel in Europa zoals men dat zo mooi kan definiëren. De inwoners zijn er niet aan gewend dat er ineens zoveel toeristen gaan rondreizen over de eilanden. Bedenk goed dat op Koltur Island bijvoorbeeld maar één stel woont, op Mykines wonen maar 13 mensen maar daar komen in het hoogseizoen wel dagelijks 80 mensen naar toe met boot en helikopter. Dus respecteer (respect is virõing) de rust en de gebruiken van de lokale inwoners, ga netjes met de natuur om en gedraag je. Laat geen afval slingeren en loop niet over plekken dat geen paden zijn zodat wij over tientallen jaren ook nog van deze nu nog ongerepte eilandengroep kunnen genieten.
Vakantie Faeröer Eilanden tips
Ik kende niemand die al eens op de Faeröer Eilanden was geweest. Dat het afgelegen ligt en uit zoveel ruige natuur bestaat dacht ik direct, dit is een reis waarbij een goede voorbereiding van belang is. Zo gezegd zo gedaan en in dit artikel heb ik alle Faeröer Eilanden vakantie tips verzameld.
Alle 18 eilanden die tot de Faeröer Eilanden behoren zijn qua grootte vergelijkbaar met de provincie Utrecht. Je rijdt geen 120 kilometer per uur over de eilanden en er zijn een tweetal onderzeese tunnels die twee eilanden met elkaar verbinden. Voor de overige eilanden moet je er met een boot of met een helikopter naar toe reizen.
In ongeveer een tijdsbestek van twee uur kan je met een huurauto van Oost naar West reizen. Maar hou er rekening mee dat je vast vaak wilt stoppen voor een fotomoment of een wandeling. Hou er rekening mee dat als je echt allés wilt zien aan bezienswaardigheden op de Faeröer Eilanden je minimaal 2,5 week á 3 weken op vakantie naar de Faeröer Eilanden moet gaan.
Ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten dus ik besloot kennis te maken met de Faeröer Eilanden in vijf dagen. Achteraf gezien kan ik zeggen dat ik minimaal een week had moeten gaan om alles te zien wat ik graag had willen zien en beleven tijdens mijn eerste reis hiernaar toe.
Maak een reisplanning voor de eilanden
Van te voren een reisplanning maken is een must voor een vakantie naar de Faeröer Eilanden. Bedenk goed wat je wilt zien en doen op de Faeröer Eilanden. Hou je van wandelen en lange hikes maar wil je ook dingen zien dan moet je daar extra reisdagen voor uit trekken. Daar tegenover staat wel dat de accommodaties vrij prijzig zijn dus het aantal dagen staat uiteraard in verband met je reisbudget.
Hoewel ieder eiland bestaat uit ruige natuur, kliffen en héél véél schapen heeft het mij geen moment verveeld. Achter iedere bocht zit een ander uitzichtpunt en je zal vast net als ik vele male stoppen. Stel jezelf de volgende vragen en baseer daar je reisplanning op:
- Wat is het budget dat je wilt besteden aan je vakantie naar de Faeröer Eilanden?
- Hoeveel wandelingen wil jij maken en hoeveel tijd kost dat ongeveer?
- Wat wil jij doen op de Faeröer Eilanden qua activiteiten?
- Welke bezienswaardigheden op de Faeröer Eilanden wil jij zien?
- Welke eilanden wil je bezoeken tijdens je reis en welke niet?
Vakantie Faeröer Eilanden met reisorganisatie
Dit artikel staat bomvol met Faeröer Eilanden vakantie tips om je eigen rondreis te plannen. Wil jij met een georganiseerde reis naar de Faeröer Eilanden? Dan zijn er in Nederland twee reisorganisaties die reizen aanbieden naar de Faeröer Eilanden.
- Askja Reizen
- IJslandtours.nl
Fly Drive Faeröer Eilanden
Wil jij een compleet verzorgde Fly Drive naar de Faeröer Eilanden? Bekijk dan de onderstaande reismogelijkheden. Wil jij met je eigen auto naar de Faeröer Eilanden? Ook dat kan, check deze reistip: Rondreis IJsland en Faeröer Eilanden met eigen auto.
- Ontdek het reisaanbod van Buroscanbrit of van IJslandtours.
Beste reistijd Faeröer Eilanden
Heb je besloten om op vakantie te gaan naar de Faeröer Eilanden? Dan kan je het beste tussen de maanden mei en augustus gaan. Over het algemeen is het er dan het warmst en het is ook minder regenachtig dan de andere maanden.
Van mei tot augustus is het dus hoogseizoen op de Faeröer Eilanden dus ik raad je aan om zo snel mogelijk je vliegticket en accommodatie te reserveren zodat jij verzekerd bent van een slaapplaats en ook budget technisch gezien het meeste voordeel behaalt. Wil jij de papegaaiduikers of andere vogels spotten? Dan zijn deze maanden ook de beste periode om naar de Faeröer Eilanden te gaan want het is broedseizoen. De dagtemperatuur ligt gemiddeld tussen de 11℃ en 13℃.
Wat te doen op de Faeröer Eilanden + activiteiten
Er valt ontzettend veel te beleven op de Faeroër Eilanden. Er zijn een heleboel plekken die je gezien moet hebben, er zijn een aantal bezienswaardigheden op de Faeroër Eilanden waar je naar toe moet en er zijn heel veel leuke excursies en activiteiten te beleven die je rondreis op de Faeröer Eilanden compleet maken.
Omdat ik zoveel vakantie tips heb voor de Faeröer Eilanden heb ik er een compleet artikel van gemaakt zodat jij in één overzicht kan zien wat te doen op de Faeröer Eilanden.
Openingstijden winkels
Hou er rekening mee dat als je wilt gaan shoppen op de Faeröer Eilanden in het weekend de winkels maar een paar uur geopend zijn. Op zaterdag zijn de meeste winkels geopend van 10:00 uur tot 14:00 uur. Dus wil je een mooi kledingstuk van schapenwol kopen dan moet je op tijd zijn. Doordeweeks zijn de meeste winkels geopend van maandag tot en met vrijdag van 10:00 uur tot 18:00 uur. Op zondag is over het algemeen alles gesloten.
Faroese gastvrijheid
De inwoners van de Faeröer Eilanden zijn zo gastvrij en behulpzaam! De meeste mensen vinden het leuk als er toeristen komen en wijzen je graag de weg, geven je tips en gedag zeggen bij het passeren is heel normaal. Het enige moment dat ik niet zo’n gastvrij gevoel kreeg was bij een bezoek aan een van de meest bezochte bezienswaardigheden op de Faeröer Eilanden, het dorpje Saksun. Ze zijn de toeristen daar liever kwijt dan rijk omdat er zoveel toeristen komen.
Toen ik op het eiland Sandoy was had ik een aantal spullen in huis laten staan bij onze gids na een ‘Heimblídni’. Alleen dat is al gastvrij, want tijdens een ‘Heimblídni’ eet je bij de locals thuis. Tijdens onze wandeling daarna bleef de deur van het huis open en omdat onze gastvrouw door moest naar een afspraak konden wij gewoon haar huis binnen om onze spullen te pakken en nog even naar het toilet te gaan. Fijn is ook dat iedereen goed Engels spreekt.
Lees meer over Sandoy Island.
Faeroër eilanden kaart
Voor het plannen van een rondreis is het gebruik van een Faeröer Eilanden kaart wel zo handig. Ik maak voordat ik op reis ga standaard een Google Maps kaart aan waarop ik alles markeer dat ik wil zien, doen en beleven. Inclusief de locaties waar ik ga overnachten, waar ik eventueel wil eten en andere dingen die ik niet moet vergeten tijdens mijn reis die gebonden zijn aan een bepaalde locatie.
Op de onderstaande Faeröer Eilanden kaart zie je precies waar ik allemaal geweest ben. De pictogrammen van de locaties zeggen hopelijk genoeg en als je op de legenda klikt kan je meer informatie lezen over de locatie.
Gezien de Faeröer Eilanden tot Denemarken behoren kon ik ter plaatse mijn mobiele internetbundel gebruiken. Ideaal om mijn huurauto van de ene bezienswaardigheid naar de andere te navigeren. Alles wat je wat mij betreft moet zien en doen op de Faeröer Eilanden inclusief de bezienswaardigheden staan vermeld op deze handige kaart.
*Helaas zijn er ook een aantal plekken waar ik niet geweest ben. Die staan nu op de wishlist voor de toekomst maar ze staan wel weergegeven op de onderstaande kaart zodat jij er eventueel naar toe kan en als reminder voor mijn volgende vakantie naar de Faeröer Eilanden.
Zijn de Faeröer Eilanden duur?
Is het niet hartstikke duur om naar de Faeröer Eilanden te reizen? Een reis naar de Faeröer eilanden is niet goedkoop, maar ook niet zo duur dat alleen de rijken der aarde ernaar toe kunnen of dat je jarenlang moet sparen. No offense voor mensen die wat minder te besteden hebben.
De prijzen op de Faeröer Eilanden kan je vergelijken met de Scandinavische prijzen in Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken. Daarbij moet alles worden ingevlogen naar de Faeröer Eilanden en dat maakt alles net iets duurder. Wat voor onze begrippen wel duur is, zijn de kosten voor bepaalde activiteiten en excursies. Een 1,5 uur durende vaartocht met een RIBboot naar het eiland Hestur kost bijvoorbeeld €175,- per persoon. Twee uur paardrijden kost €95,- per persoon, maar paardrijden op de Hoge Veluwe in Nederland kost ook die prijs. een overtocht met de boot kost daarentegen bijvoorbeeld tussen de €7,50 en €15,- per persoon, exclusief auto. En voor het huren van een auto betaal je gemiddeld DKK300 per dag, €40,- per dag.
Daarbij is er geen super ruim aanbod aan accommodaties dus als je eenmaal weet wanneer je wilt gaan raad ik je aan om dit zo snel mogelijk vast te leggen. De eilanden groep is niet zo groot waardoor het aantal slaapplaatsen beperkt is.
- Je kan vanaf Edinburgh en Kopenhagen goedkoop naar de Faeröer Eilanden vliegen. Het meest voordelige is om te kijken naar een compleet ticket inclusief overstap voor je door-vlucht. Of kies voor een los vliegticket naar Edinburgh of een los vliegticket naar Kopenhagen en boek vanaf daar deel twee van je reis. Vliegtickets naar Edinburgh zijn over het algemeen goedkoper dan naar Kopenhagen.
- Ik reisde met de KLM naar Kopenhagen en had een goedkope vlucht á €99,- per persoon. Daarbij kwam nog wel een bedrag á €50,- voor de ruimbagage. Tip, meld je ook aan voor Flying Blue dan spaar je ook nog punten.
- Een hotelkamer op de Faeröer Eilanden kost gemiddeld genomen rond de €75,- á €100,- per nacht. Er zijn ook een aantal leuke hotels op de Faeröer Eilanden te vinden, die kosten ongeveer hetzelfde. Ben je op zoek naar een leuk vakantiehuis op de Faeröer Eilanden? Check dan mijn tip inclusief wellness faciliteiten!
- Uit eten gaan op de Faeröer Eilanden vond ik echt prijzig. Je bent gemiddeld €35,- euro per persoon kwijt en dan heb ik één gerecht gegeten, één dessert en één á twee glazen fris. Een wijntje of biertje is lekker maar alcohol is duur en voor een glas wijn wordt omgerekend zo’n €7,- gerekend. Wat mij betreft dus even een alcohol stopweek op dat ene Faroese biertje na om te proeven. Verblijf je in een vakantiehuis dan kan je geld besparen door zelf boodschappen te doen en te koken.
- Voordeel is wel, op de Faeröer Eilanden is het niet gebruikelijk om fooi te geven. Scheelt weer een paar Kronen.
- TIP > check de 10% korting voor autohuur op de Faeröer Eilanden! Lees alle tips voor een auto huren op de Faeröer Eilanden
Leuke hotels in Tórshavn
Tórshavn is de hoofdstad van de Faeröer Eilanden en is een ideale uitvalsbasis voor een aantal overnachtingen tijdens je rondreis op de Faeröer Eilanden. Zo heb ik één nacht aan zee gelogeerd in het Havgrím Seaside Hotel in Tórshavn en ik heb twee nachten overnacht in Hotel Foroyar in Tórshavn.
Het Havgrím Seaside Hotel in Tórshavn is een prachtig kleinschalig hotel. Het ligt direct aan zee en heeft een grote tuin. Onder de locals staat het hotel bekend als; ‘Commodore’s House’. Eyðálvur á Heygum liet zich inspireren door zijn zeilreizen naar Groot-Brittannië en ontwierp dit huis dat in 1948 werd gebouwd door Havgrímur Johannesen uit Tórshavn. De familie Johannesen kon niet lang genieten van het mooie huis doordat zij begin jaren ’50 werden getroffen door de financiële crisis op de Faeroër Eilanden. De Deense marine kocht het huis en sindsdien hebben 21 Deense Commodores en hun families hier gewoond. Bij de receptie hangt een lijst met daarop alle namen van alle hoogwaardigheidsbekleders die er hebben gewoond. De laatste Commodore vertrok in 2013 en toen nam de Faeröerse regering de verantwoordelijkheid over van de Deense staat. In 2016 werd het huis uiteindelijk verkocht en in 2017 werd het een hotel.
Op de tweede verdieping ligt de mooiste kamer van dit luxe hotel in Tórshavn. De suite, waar je vanuit bed kan genieten van het uitzicht op zee. Zelfs vanuit de douche kan je naar buiten kijken. De suite heeft rondom kamerhoge ramen en je kan je voorstellen dat ik de gordijnen niet heb dicht gedaan om wakker te worden tijdens zonsopkomst. En wat hadden wij een geluk! Na een dag vol regen werd ik de volgende ochtend rond 06.00 wakker met een zonnetje. Vanuit het hotel kan je zo naar het oude centrum van Törshavn lopen langs het oude fort.
Hotel Foroyar in Tórshavn ligt buiten het centrum van Tórshavn op een heuvel. Het fijne aan deze locatie is dat het afgelegen ligt en je een geweldig weids uitzicht hebt over de hoofdstad Tórshavn. Extra leuk voor mij is dat naast het hotel de stal Berg Hester is gelegen van waaruit je gelijk te paard de natuur in kan.
‘This is the key to the President’s Suite, Mrs. Bokslag‘ zegt de receptioniste. Heerlijk om na een dag in de buitenlucht mijn spullen te kunnen droppen in de zeer ruime kamer. Met een big smile laat ik als eerste het ruime bad vol lopen om even uitgebreid op te warmen en te bubbelen. Door de glaswand kan ik het landschap zien dat langzaam verdwijnt in de mist.
Wat mij opviel in de badkamer was de handgemaakte zeep van Elinsa. In de zeep zit schapentalk, kokosolie en essentiële citrusolie. Schapentalk is een afvalproduct van de moderne schapenhouderij. Vroeger werd schapentalk in voedsel gemengd en als zodanig maakte het deel uit van de dagelijkse voeding.
Vliegen naar de Faeröer Eilanden
Oké, ik wil naar de Faeröer Eilanden, maar hoe kom ik op de Faeröer Eilanden? De luchtvaartmaatschappij Atlantic Airways vliegt meerdere keren per week naar de luchthaven Vágar Airport op de Faeröer Eilanden. Via Skyscanner kan je eenvoudig naar tickets zoeken om te vliegen vanaf Amsterdam naar de Faeröer Eilanden. Vliegtickets naar de Faeröer Eilanden zijn te koop vanaf €203,- per persoon.
Hou er rekening mee dat je nooit rechtstreeks vliegt. Je zal altijd een overstap moeten maken. De meest voorkomende overstap bestemming is Kopenhagen en Edinburgh. Maar je kan op sommige dagen ook overstappen op Bergen in Noorwegen. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uit gaat, wat je gewenste reisdata is en wat de prijs van het vliegticket naar de Faeröer Eilanden kost.
Mijn eerste idee was om te vliegen naar Edinburgh, daar een aantal dagen te verblijven en vervolgens door te vliegen naar de Faeröer Eilanden. Terug wilde ik dan van de Faeröer Eilanden naar Kopenhagen vliegen om daar ook nog een aantal dagen te verblijven voordat ik huiswaarts zou keren. Uiteindelijk koos ik ervoor om via Kopenhagen heen- en terug naar de Faeröer eilanden te vliegen. Enerzijds had dit met de prijs en mijn tijd te maken en anderzijds vond ik het te ingewikkeld worden om met drie verschillende luchtvaartmaatschappijen te vliegen die alle drie andere regels hebben met betrekking tot het bagagebeleid.
Vliegveld Faeröer Eilanden
De luchthaven op de Faeröer Eilanden heet Vágar Airport. Dus als je gaat zoeken naar vluchten naar de Faeröer Eilanden dan moet je dat invoeren.
Vervoer op de Faeröer Eilanden
Een groot deel van de Faeröer Eilanden zijn met elkaar verbonden via bruggen en tunnels. Voor het gebruik van een tweetal onderzeese tunnels moet je tol betalen. De eerste keer dat je gebruikt maakt van de tolweg, van het vliegveld naar Tórshavn is gratis. Meer informatie over tolwegen op de Faeröer Eilanden kan je teruglezen in het artikel met tips over auto huren op de Faeröer Eilanden. Ik raad je aan om de Faeröer Eilanden met een huurauto te verkennen zodat je alle vrijheid hebt tijdens je reis.
Heb je geen rijbewijs of wil je niet zelf rijden? Dan kan je gebruik maken van het landelijk busnetwerk. Na elke vlucht vertrek er eens bus vanaf de luchthaven naar Tórshavn, de hoofdstad van de Faeröer Eilanden. Excursies zoals een bezoek aan de Vestmanna Bird Cliffs is afgestemd op de aankomst van de bus. In de hoofdstad Tórshavn rijden ook stadsbussen. Vanaf het vliegveld kan je uiteraard ook met een taxi naar je volgende bestemming reizen.
- Auto huren op de Faeröer Eilanden;
- Reizen per boot naar de diverse Faeröer Eilanden;
- Vliegen met een helikopter naar een van de Faeröer Eilanden.
Auto huren op de Faeröer Eilanden
Mijn rondreis op de Faeröer Eilanden met een huurauto was fantastisch! Ik vind het zo fijn dat een huurauto alle vrijheid geeft om te stoppen wanneer je wil. Er zijn vele mooie autoroutes die je kan volgen en elke weg die naar een bezienswaardigheid leidt laat je veel moois zien onderweg.
De Faeröer Eilanden zijn een ideale bestemming voor een rondreis met een huurauto. Omdat er een flink aantal tips voor auto huren op de Faeröer Eilanden zijn heb ik er een uitgebreid artikel over geschreven.
De wegen zijn zeer goed onderhouden en de afstanden zijn relatief kort. Gemiddeld rij je zo’n 90 kilometer per uur op de eilanden. Er zijn een tweetal onderzeese tunnels en de derde onderzeese tunnel, tussen het eiland Sandoy en het hoofdeiland Streymoy, is in aanbouw en vermoedelijk binnen vijf jaar van nu (2019) klaar.
*TIP > check de 10% korting voor autohuur op de Faeröer Eilanden!
Lees meer over autohuur op de Faeröer Eilanden.
Reizen per boot langs de eilanden
De Faeröer Eilanden bestaan in totaal uit 18 eilanden. Naar sommige eilanden kan je vliegen met een helikopter maar hou er rekening mee dat de reizen met de helikopter op de Faeroër Eilanden voor de inwoners is, wat een bus, tram of metro voor ons is.
Het duur wat langer maar het is beter om met de boot de diverse Faeröer Eilanden te ontdekken. Heb jij een auto gehuurd voor een rondreis op de Faeroër Eilanden dan kan je na je reservering vragen of je nummerbord al bekend is. Zo kan je alvast online je bootovertocht reserveren op kenteken. Weet je het nummerbord niet van te voren of wil je ter plaatse kijken wat je welke dag gaat doen? Dan kan je ook op de dag van vertrek naar de haven rijden. *Hou er rekening mee dat als je met je huurauto de ferry op wilt je niet altijd reserveringen kan maken.
Zorg dat je er minimaal 15 minuten voor vertrek in de haven aanwezig bent en onthoud hoe eerder hoe beter. Ik zou je minimaal een half uur van te voren aanraden. Je kan dan met je auto plaatsnemen in de rij voor de overtocht voor ‘niet reserveringen’. Hoe verder vooraan hoe meer kans er plaats is voor jou en je huurauto op de boot. Tijdens het hoogseizoen is het uiteraard veel drukker bij de schepen dan als je buiten het hoogseizoen reist. Maar ik attendeer je er dus graag nog even op om hier rekening mee te houden.
*Let op; je kan maar één boot overtocht vooraf reserveren. Van de haven van Gamlarætt naar Skopun kan dat via de website www.ssl.fo. Heb je reisplannen naar Mykines, dan reserveer je de overtocht via www.mykines.fo. Voor alle andere ferries en bootovertochten geldt dat je gewoon naar de haven moet rijden en duimt dat er een plaats beschikbaar is.
**Prijzen overtochten en ferries: De prijs per volwassene voor een overtocht naar één van de eilanden is gemiddeld DKK40. Een overtocht naar Suðuroy is een stuk duurder en kost DKK80 en een overtocht naar Mykines kost DKK60. De prijs per auto is afhankelijk van de grootte van de auto.
***Vaartijden: Check online de vaartijden van de schepen. De schepen varen op gezette tijden maar die worden niet bij de havens aangegeven.
****Lees hier meer over een bezoek aan Sandoy Island!
Ontdek de eilanden per helikopter
De inzet van helikopters op de Faeröer Eilanden is voor de inwoners van de eilanden net zo normaal als dat voor ons het gebruik van een metro, tram en bus is. Het vliegen met een helikopter op de Faeröer Eilanden is daardoor voor onze begrippen spotgoedkoop!
Ik vind het wel belangrijk om te vermelden dat hoe gaaf het ook is, je wel moet bedenken dan inwoners van een aantal eilanden afhankelijk zijn van het reizen per helikopter. Hou er dus rekening mee dat je niet je hele reis vol plant met voor jou goedkope helikopter vluchten.
Er is in ieder geval één regel op de Faeröer Eilanden die dit beperkt. Toeristen kunnen nooit een helikopter reserveren waarbij je heen én terug vliegt op dezelfde dag. Op de website van Atlantic Airways vind je meer informatie over de vliegtijden, de routes en vliegbestemmingen. De foto hieronder is gemaakt bij het helikopterplatform op Koltur Island.
Wil je toch graag in een helikopter vliegen en de Faeröer Eilanden van boven bekijken? Boek dan een 20 á 30 minuten durende rondvlucht boven het eiland Vágar. Voor DKK 1250,-, omgerekend €170,- kan je de eilanden van boven bekijken. Of de vlucht door kan gaan is altijd afhankelijk van het weer.
Het weer op de Faeröer Eilanden
Als je denkt dat in Nederland het weer onvoorspelbaar is, dan heb je gelijk. Maar op de Faeröer Eilanden is het nog veel wisselvalliger. Je zal er nooit zomerse temperaturen van boven de 25ºC meemaken. Toen het in Nederland 40ºC werd was de maximale temperatuur op de Faeröer Eilanden 24ºC. Hou er rekening mee dat het weer altijd kan omslaan.
Je kan genieten van het uitzicht en een bocht omrijden en in dichte mist terecht komen. Het kan ineens flink gaan regenen en stormen en als je met de huurauto van richting veranderd weer ineens een weids uitzicht hebben met bijna geen wind. Wel zo handig tijdens een dagtocht om meerdere soorten kleding achterin je huurauto te leggen zodat je altijd het juiste kledingstuk kan aantrekken.
Komt het zonnetje door, geniet er dan maximaal van! Maak je foto’s, snuif de frisse berglucht op en dans in de rondte op de mooiste plekken. Voor je het weet komt er een regenbui en sta je net zo doorweekt als ik te genieten van een mooie waterval.
- I.p.v. de app Weeronline kan je beter de lokale weervoorspellingen van de Faeröer Eilanden checken voor vertrek en tijdens je reis.
- Zorg dat je altijd alert bent, een onverwachte windstoot en je kan omver vallen;
- Wees altijd voorbereid op alle mogelijke weersomstandigheden;
- Zorg dat je geïnformeerd bent over lokale jacht activiteiten;
- Ga je wandelen tijdens de mist? Let extra goed op waar je je voeten zet en kijk óók vooruit;
- Wandel je naar een klif toe voor het uitzicht, pas dan op, het kan zijn dat de ondergrond van de klif aan de top is losgeraakt. Geen enkele foto is het waard om van een klif te vallen.
- Is er veel regen gevallen? Denk er dan aan dat de rivieren en watervallen groter worden. Het kan zijn dat je een andere route terug moet wandelen;
- Wil je speciale tips voor wandelen op de Faeröer Eilanden of ga je liever met een wandelgids op pad? Kijk eens op de website Hiking.fo voor meer informatie.
- Laat altijd iemand weten, de receptie van het hotel of het thuisfront, wat je reisplannen zijn. Of gebruik de flyer Safe Travel en vul in wat je gaat doen die dag en leg dat in je auto. Mocht je om een bepaalde tijd niet terug zijn en iemand vind je auto dan weten ze waar je naar toe bent gegaan.
Faeröer Eilanden kleding tips
‘Arghh wat moet ik mee aan kleding naar de Faeröer Eilanden‘? Het weer op de Faeröer Eilanden kan heel wisselend zijn. Ik was er eind augustus en voor vertrek was er een temperatuur voorspelling van rond de 12ºC en veel regen. Goede en waterdichte regenkleding is essentieel om mee te nemen. Maar ook warme kleding, een winddichte jas edn waterdichte wandelschoenen is van belang.
Gezien ik een koukleum ben koos ik voor het dragen van lagen zodat ik indien nodig gemakkelijk iets uit kon doen. Hou je van wol? Dan ben je helemaal hip op de Faeröer Eilanden. Wil je een uniek item scoren dan moet je ter plaatse flink in je buidel tasten, een trui van schapenwol kost minimaal €100,-.
Op het laatste moment heb ik toch nog mijn winter parka jas van Fjällraven meegenomen en daar was ik ter plaatse maar al te blij mee. Brrr, die windstoten en regen zorgen af en toe voor een gure kou. Ik kan je ook zeker aanraden om andere kleding en uitrusting uit de Fjällraven collectie mee te nemen die goed van pas komen tijdens een reis als deze.
Voor een reis naar de Faeröer Eilanden zijn een warme jas, een regenjas- en broek en goede stevige wandelschoenen musts om mee te nemen. Draag je kleding in lagen zodat als het weer veranderd je iets uit kan doen of juist extra kan aantrekken.
Kleding tips Faeröer Eilanden
- Een vest met rits, altijd handig omdat je die kan openritsen;
- Een fijne hoodie, wordt het iets frisser kan je de capuchon opzetten;
- Een waterafstotende broek en regenjas, wel zo fijn als je droog blijft tijdens een hike;
*Die waterafstotende broek was ik dus vergeten. Bummer! - Een winddichte ‘herfstjas/winterjas’ voor tijdens hikes en wandelingen;
- Goede en stevige wandelschoenen zijn een must!
- Eventueel een muts en handschoenen;
- Een sport zonnebril ter bescherming van UV straling;
- (Gevoerde) wandelschoenen, tip: Sorel Snowboots voor dames.
*Hou de sale en outletpagina van Bever Outdoor in de gaten;
** Bij de ANWB zijn ook regelmatig kortingen en als ANWB lid krijg je korting;
***Ga je paardrijden? Koop warme, regenbestendige en goedkope paardrijkleding bij Decathlon.
****Lees ook: wat neem je mee op een actieve outdoor vakantie en handige outdoor gadgets.
Leuke weetjes over de Faeröer Eilanden
Ik vind het altijd fijn om leuke weetjes over een bestemming te ontdekken. En dat kan van alles zijn, wat betreft de Faeröer Eilanden vond ik de onderstaande weetjes toch wel noemenswaardig.
- Er zijn meer schapen dan mensen op de Faeröer Eilanden;
- Google Street View vond het onzin om naar de eilandengroep te komen, de inwoners bedachten Google Sheep View en daarmee haalde ze wereldwijd de pers! Inmiddels heeft Google Street View ook de Faeröer Eilanden in beeld gebracht.
- Een helikopter en ferry gebruiken is heel normaal dagelijks verkeer en sommige tunnels hebben maar één rijbaan.
Faeröer Eilanden boeken tips
Wil je meer lezen over de Faeröer Eilanden? Bekijk dan eens deze boeken bij Bol.com en droom alvast weg naar je volgende reisbestemming.
Meer Faeröer Eilanden vakantie tips
- Bekijk de mooiste foto’s van de Faeröer Eilanden
- Bezoek de eilanden Sandoy Island en Koltur Island
- Check dit leuke vakantiehuis op Sandoy Island met sauna en bubbelbad
Wat vind jij van deze Faeröer Eilanden tips?
mooie, interessante informatie!
Dankjewel Christiane, fijn om te horen dat je iets aan de informatie hebt! Heb je al vakantieplannen naar de Faeröer Eilanden?