Je reis plannen is super leuk, maar het checken of je je vaccinaties op reis nodig hebt, daar denkt niet altijd iedereen aan. Belangrijk is dat je goed voor jezelf zorgt. Dus check het reisadvies of jij vaccinaties op je reisbestemming nodig hebt.

Vaccinaties op reis

Een nieuwe reisbestemming bepalen, daar begint het mee. Belangrijk is dat je ook direct checkt wat het reisadvies is voor vaccinaties op reis. Stel je boekt last minute een reis en het blijkt dat je eigenlijk al weken voor vertrek een vaccinatie nodig had gehad.

Er zijn namelijk vaccinaties die een incubatietijd van drie maanden hebben. Bij een aantal klinieken zijn er ook mogelijkheden voor last minute vaccinaties. Feit is, het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Begin dus op tijd met het uitzoeken van mogelijke vaccinaties die nodig zijn op je reisbestemming. Ook is het handig om jezelf gewoon eens te laten controleren qua welke inentingen je al hebt gehad.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en/of YouTube.

Uitzoeken of je een vaccinatie op reis nodig hebt

Bij het uitzoeken van een reis naar het buitenland sta je er vaak niet bij stil dat een vaccinatie nodig kan zijn. Boek je een reis via een reisbureau dan word je er meestal wel op gewezen. Boek jij zelfstandig je reis online dan zal je zelf moeten uitzoeken of het nodig is om je te laten vaccineren. Let op; kinderen worden op school niet ingeënt tegen mogelijke ziektes op reis. Zie de tips hieronder waar je de juiste informatie kan vinden:

 • Controleer je gele boekje en laat dit goed bijhouden;
 • Download de 24/7 app van BZ zodat je altijd up todate bent qua reisadviezen;
 • Check de website van BZ voor reisadviezen, ook op het gebied van gezondheid;
 • Laat je zelf eens checken qua reis vaccinaties en inentingen die je al eens hebt gehad;
 • Check de adviezen op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR);
 • Raadpleeg je huisarts voor bepaalde medicijnen gebruik dat mogelijk invloed kan hebben op vaccinatie.

Belangrijk om te laten vaccineren

Het laatste wat je wilt is een infectieziekte oplopen op vakantie. Er zijn een aantal infectieziekten waarvan je zo ziek wordt dat het blijvende schade aan je lichaam toebrengt.

Je moet er ook niet aan denken dat je op vakantie in een ziekenhuis terechtkomt, lees zeker even mijn ‘Shit happens’ artikel zodat je weet wat je niet wilt. Het is een cliché, maar waar. Voorkomen is beter dan genezen! Zonder vaccinatie reizen kan soms gevolgen hebben.

Vaccinaties op reis afhankelijk van meerdere factoren

Of jij vaccinaties op reis nodig hebt is afhankelijk van meerdere factoren. Uiteindelijk bepalen de reisbestemming, de verblijfsduur, je persoonlijke gezondheid en de activiteiten die je gaat ondernemen welke vaccinaties en gezondheidsmaatregelen er nodig zijn. Zelf laat ik mij altijd informeren en inenten bij de KLM Travel Clinic, die zit dicht bij mijn huis en het wordt vergoed door mijn zorgverzekering. Vergeet niet om altijd je gele boekje bij je te dragen zodat men overal precies weet waartegen je bent ingeënt. Zo had ik vorig jaar tijdens mijn reis in Gambia mijn gele boekje nodig om te laten zien bij de grensovergang naar Senegal. De meest voorkomende inentingen zijn:

 1. Buiktyfus;
 2. Gele koorts;
 3. Hepatitis A;
 4. Hepatitis B;
 5. Difterie, tetanus, polio.

Vaccinaties op reis

Vaccinaties niet alleen voor verre landen, ook voor EU aanbevolen

Nee, je maakt een denkfout als jij geloofd dat vaccinaties op reis alleen nodig zijn bij het maken van verre reizen. Ook in Europa en zelfs binnen de Europese Unie gelden bepaalde gezondheidsadviezen in verband met gezondheidsrisico’s. Tegenwoordig boek je zo gemakkelijk een reis zonder soms verder na te denken waar je precies naar toe gaat. Doordat sommige bestemmingen door reisorganisaties in de markt worden gezet als reizen in Europa moet je bedenken dat er wel degelijk bepaalde risico’s gelden. Wist jij dat bijvoorbeeld voor Kroatië, Turkije en Tunesië ook bepaalde gezondheidsadviezen gelden? Turkije staat zelfs op plaats 2 in de top 10.

De Nederlandse overheid beoordeeld een reisadvies onder andere aan de hand van informatie van lokale autoriteiten in het betreffende land. Het kan voorkomen dat er voor de inwoners van andere landen andere reisadviezen gelden. Het is dus altijd goed om meerdere reisadviezen te checken en voor jezelf te bepalen of je ergens wel of niet naar toe reist, een advies blijft een advies.

De top 10 qua landen waarvoor je vaccinaties op reis nodig hebt zijn:

 1. Thailand
 2. Turkije
 3. Indonesië
 4. Egypte
 5. China
 6. Zuid-Afrika
 7. Mexico
 8. Maleisië
 9. Kenia
 10. Brazilië

Hoe kan je jezelf nog beter beschermen?

Als je je vaccinaties op tijd gehaald hebt ben je goed beschermd voor je reis. Maar voor infectieziekten die overgebracht worden door insecten kan je jezelf extra beschermen. Neem bijvoorbeeld Deet mee op reis en smeer je goed in. Pak eventueel een klamboe in en zorg voor bepaalde reisbestemmingen dat je lichaamsbedekkende kleding bij je hebt.

Ga je voor lange tijd op reis en ben je afhankelijk van oppervlakte water als drinkwater denk dan ook aan waterzuiveringstabletten. Let vooral op met het eten van rauwe producten en gebruik je gezonde verstand. Lijkt iets niet hygiënisch of gezond, gebruik het dan niet. Vermijd het en neem liever geen dan teveel risico. Een thuisapotheek met ontsmettingsmiddel is vaak ook geen overbodige luxe, evenals een eenvoudig EHBO etui.

Let op met eten en drinken op reis

Vergoeding vaccinaties / inentingen

Afhankelijk van je zorgverzekering worden de vaccinaties wel, niet of slechts gedeeltelijk vergoed. Het is dan ook erg belangrijk dat je de polis van je zorgverzekering er goed op naleest. In de meeste gevallen worden vaccinaties vergoed vanuit de aanvullende verzekering, maar niet alle verzekeringen zijn hetzelfde. Als je weet dat je volgend jaar of misschien wel vaker naar een risicoland op vakantie gaat kan je zorgverzekering vergelijken dus handig zijn.

Heb je geen aanvullende verzekering? Bedenk en check dan goed of het loont om alleen hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten, vaak ben je goedkoper uit als je dat niet doet. De kosten variëren van een kleine honderd euro tot enkele honderden euro’s, afhankelijk van hoeveel vaccinaties je nodig hebt en hoe vaak je terug moet komen voor een herhaling van de vaccinatie alvorens het werkt.

Wat kosten reis vaccinaties?

Wat een reis vaccinatie kost verschilt per kliniek waar je je laat inenten. Ik heb hieronder een kort overzicht vermeld van de meest voorkomende reis vaccinaties.

 • Rabiës
 • Buiktyfus
 • Gele Koorts
 • Japanse encefalitis
 • Difterie Tetanus Polio (DTP)*
 • Hepatitis A volwassene*
 • Hepatitis A kind*
 • Hepatitis A Immunoglobuline 1ml
 • Hepatitis A Immunoglobuline 2ml
 • Hepatitis A/B combinatie*
 • Hepatitis B* Engerix
 • Hepatitis B* Vax Pro 40
 • Haemophilus influenza type B (Hib)

Waar kan je reis vaccinaties halen?

Let goed op waar je je vaccinatie kan halen, het verschilt namelijk per zorgverzekering welke organisaties voor reis vaccinaties je vaccinaties vergoeden. Mogelijkheden qua locaties voor reis vaccinaties zijn:

 1. GGD;
 2. KLM Travel Clinic;
 3. Artsen van Thuisvaccinatie vaccineren aan huis.

Kan ik mij laten vaccineren door mijn huisarts?

Je kan ook naar je huisarts voor een vaccinatie. Maar dat is niet de beste optie. De kosten voor een vaccinatie door de huisarts zijn voor eigen rekening en de huisarts of jijzelf moet regelen dat het vaccin bij de huisarts terecht komt. ok geven. Dit komt omdat het Rijksvaccinatieprogramma betaald wordt door de overheid en de huisartsenzorg door de ziektekostenverzekeraar.

Meer lees tips om gezond op reis te gaan

Laat jij je vaccineren op reis?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email