Jaaaaa, we hebben het gedaan! Met een groep van 11 mensen ben ik om 12.00 uur de zee ingedoken in Scheveningen tijdens de UNOX Nieuwjaarsduik.

Met Unox de zee in

Unox persbericht; 
“Scheveningen, 1 januari 2017 – Vele tienduizenden mensen deden vandaag mee aan de Unox Nieuwjaarsduik. Op 142 plaatsen in het hele land renden deelnemers het koude water in. De stevige wind zorgde voor een gevoelstemperatuur van onder het vriespunt. Het evenement is volgens de organisatie veilig verlopen, mede dankzij de inzet van honderden vrijwillige lifeguards van de Reddingsbrigade.

Scheveningen was het decor van de grootste Nieuwjaarsduik ter wereld: 10 duizend mensen sprongen de Noordzee in om 2017 in te luiden. De duik had dit jaar een extra feestelijk tintje. Unox bestaat 80 jaar en trakteerde deelnemers en bezoekers van de duik, naast mutsen en erwtensoep, op een hartverwarmend oer-Hollands meezingfestijn, het ‘Nieuwjaars-kom-snert’.

Unox

Jarenlang sprak ik er al over met diverse vrienden om ooit eens mee te doen aan de Nieuwjaarsduik. Dit jaar was het eindelijk zover en ben ik met 11 vrienden het nieuwe jaar ingedoken. Wat een belevenis!

Als ik iets doe dan wil ik het compleet van begin tot eind ervaren. Ik had mij aangemeld als pers zodat ik overal snel en gemakkelijk bij kon zijn zodat ik naast het feit dat ik zelf meedeed ook de ervaring goed kon vastleggen. In de tussentijd kwamen alle vrienden richting Scheveningen. Er waren er zelfs twee uit Roosendaal die mee wilden doen.

Om 10.00 uur vanochtend stond de rij voor de kaartverkoop al tot aan het begin van de entree bij de Palace Promenade. Dus wil je ooit eens meedoen, zorg dat je op tijd bent. De sfeer zat er al gelijk goed in. De muziek stond hard aan, mensen deden de polonaise over het strand. Sommige die hards stonden al klaar in zwembroek en anderen keken warm aangekleed toe. Ongelooflijk wat mensen voor verkleedpartijen hebben gedaan, er was zelfs een bruidskoppel.

Kaartverkoop Unox Nieuwjaarsduik

Kaartverkoop Unox Nieuwjaarsduik Scheveningen

Start Nieuwjaarduik

Deelnemers Unox - Nieuwjaarsduik

UNOX Nieuwjaarsduik Scheveningen

Het was 11.37 uur; “gaan we ons al uitkleden”? “Nee te koud nog”, roept de ander. “Maar dan zijn we niet op tijd voor de opwarming, voordat we alles uit hebben”. “Heb je de zee gezien”, “Nee, niet kijken”, roept de ander! Het is 11.40 uur. “Ok, we gaan ons nu uitkleden“!

De dames gaan als eerst en de mannen kijken toe, die wachten nog even. Tja, wij moeten ook nog onze “Hawaï outfit” aan en de mannen hoeven alleen een slinger om te hangen. Brrr, toch nog even de badjas aan. Gelukkig heb ik warme pantoffel slippers bij me. Die hou ik lekker aan totdat ik ga rennen.

Unox Hawai Nieuwjaarsduik helden

Unox Hawai Nieuwjaarsduik helden

Unox Hawai meisjes

We lopen naar het hoekje van de tent. Brrr, wat een koude wind als we ons hoofd even naar buiten steken. Moeten we echt naar buiten? Het is 11.49 uur. Een paar vrienden rennen terug en gaan een handdoek halen om om te slaan.

Ineens zie ik in de verte, Herbert van HB Video Produkties staan. “Daar moeten we straks allemaal langs rennen” roep ik. Sophie en ik hadden hem ontmoet in het perscentrum en hij is zo aardig om deels op ons te focussen als we de zee in gaan. Terwijl ik dit schrijf ben ik super benieuwd naar zijn beelden. Maar de video duurt nog even voordat die live ge-edit is en live kan.

3, 2, 1, daar gaan we 

Het is bijna 12 uur. Maar hoe lang nog? Ineens horen we dat de muziek wordt overstemd door het aftellen van 5 naar 1. Ik denk niet eens meer na, het afzetlint valt en daar gaan we. Tijdens het rennen raak ik al een paar vrienden kwijt. In de verte zie ik wat gekleurde Hawaï kontjes voor me uit lopen. Een vriend met Hawaï slinger komt alweer terug. Wat?! Ik voel de adrenaline door mijn lijf gaan en ren de zee in. De eerste stap voel ik aan mijn voeten maar daarna ren ik door. Ik moet door! Ik zie ineens twee vriendinnen en ren naar ze toe. We draaien de camera om voor het bewijs en er komt een golf aan. We zijn echt helemaal onder water geweest.

We rennen de zee uit. Ik voel een tinteling door mijn lijf gaan. Ik wil rennen naar de tent, maar ben buiten adem en ik voel mijn voeten bijna niet meer. Halverwege kom ik weer een paar vrienden tegen. Het laatste stuk lopen we, bang dat onze voeten afbreken want zo voelt het.

Eenmaal binnen in de tent voel ik mij vanaf mijn enkels eigenlijk prima. Het is droog, geen wind en ik stap op mijn van te voren uitgespreide handdoek en pak als eerste mijn voeten in. “Jaaa, we hebben het gedaan“! Iedereen schreeuwt vol enthousiasme hoe gaaf en bijzonder het was dat wij dit met zijn allen gedaan hebben.

Duiken in zee

NIeuwjaarsduik Scheveningen

Gaan we ooit nog een keer?

Wat mij betreft was het een onvergetelijke ervaring en ben ik super blij dat ik kan zeggen dat ik het gedaan heb. Volgend jaar weer toekijken naar hoe anderen meedoen of misschien duik ik dan wel met Unox de zee in op Curaçao;)!

Tips voor Nieuwjaarsduikers 2018

Check ook zeker even mijn volledige blog met alle info over de voorbereiding voor de Unox Nieuwjaarsduik in Scheveningen die ik speciaal heb geschreven. Maar hierbij de top 10 tips op een rij:

 1. Kom op tijd
 2. Zorg dat je warm blijft
 3. Must haves, slippers, liever nog pantoffels, en een badjas. Handig voor het omkleden daarna
 4. Laat je waardevolle spullen thuis
 5. Zorg dat je fit genoeg bent
 6. Voeten en teenplooien insmeren met kokosvet of vaseline, heb ik uiteindelijk niet gedaan
 7. Opwarming zeker meedoen
 8. Zo weinig mogelijk aanhebben als je het water ingaat
 9. Leg alvast je handdoek bovenop je tas voor als je daarna de zee uit komt
 10. Neem desnoods oude handdoeken en slippers mee naar buiten zodat je het zo lang mogelijk aan kan houden. Dan kan je het daarna laten vallen en als je het dan niet terug vind dan maakt dat ook niet uit.

Nieuwjaarsduik Unox 2017

De mede UNOX Nieuwjaarsduik 2017 helden zijn:

  1. Sofia van Sabben
  2. Sophie Meyer
  3. Eyleen Dolstra
  4. Felisa Vink
  5. Jasmijn Staakman van Beek
  6. Linda
  7. Lizelotte
  8. Judith
  9. Serkan
  10. Roel
  11. Jasper Tostmann

Wie heeft ook wel eens de Nieuwjaarsduik gedaan?

UNOX Nieuwjaarsduik Scheveningen

Print Friendly, PDF & Email