Oh my, ik ga het echt doen! Ja, echt waar! Maar niet alleen. Ik start het nieuwe jaar met 11 vrienden met een duik in zee. Waarom? Omdat ik vind dat ik dat ooit eens gedaan moet hebben aangezien ik wel bijna elk jaar ga kijken in Scheveningen. En om het nieuwe jaar natuurlijk fris en gek te beginnen…Jaaaaa, we hebben het gedaan! Met een groep van 11 mensen ben ik om 12.00 uur de zee ingedoken tijdens de UNOX Nieuwjaarsduik in Scheveningen in 2017 en in 2023.

Tips voor de Unox Nieuwjaarsduik Scheveningen

Jarenlang sprak ik er al over met diverse vrienden om ooit eens mee te doen aan de Nieuwjaarsduik. Dit jaar was het eindelijk zover en ben ik met 11 vrienden het nieuwe jaar ingedoken. Wat een belevenis!

Als ik iets doe dan wil ik het compleet van begin tot eind ervaren. Ik had mij aangemeld als pers zodat ik overal snel en gemakkelijk bij kon zijn zodat ik naast het feit dat ik zelf meedeed ook de ervaring goed kon vastleggen. In de tussentijd kwamen alle vrienden richting Scheveningen. Er waren er zelfs twee uit Roosendaal die mee wilden doen.

Om 10.00 uur vanochtend stond de rij voor de kaartverkoop al tot aan het begin van de entree bij de Palace Promenade. Dus wil je ooit eens meedoen, zorg dat je op tijd bent. De sfeer zat er al gelijk goed in. De muziek stond hard aan, mensen deden de polonaise over het strand. Sommige die hards stonden al klaar in zwembroek en anderen keken warm aangekleed toe. Ongelooflijk wat mensen voor verkleedpartijen hebben gedaan, er was zelfs een bruidskoppel.

De Nieuwjaarsduik is in al die jaren uitgegroeid tot een ware Hollandse traditie met 10.000 deelnemers in Scheveningen en ruim 40.000 duikers verdeeld over heel Nederland. De eerste Nederlandse Nieuwjaarsduik vond plaats op 1 januari 1960 in Zandvoort en de eerste duik in Scheveningen vond plaats in 1965. Ik weet van verhalen dat mijn opa aan die duik heeft meegedaan. Op 1 januari 1998 adopteerde Unox de Nieuwjaarsduik en sindsdien is het één keer niet doorgegaan vanwege extreme kou.

Waar is de UNOX Nieuwjaarsduik?

De duik vind plaats recht voor het Kurhaus op het strand van Scheveningen.  Iedereen die een duikbrevet heeft mag het strand op. Toeschouwers kunnen vanaf De Pier en de boulevard toekijken.

Hoe laat is de duik en hoe laat moet je waar zijn?

Het startsein voor de duik is om 12:00 uur. Vanaf 10:30 uur kun je een duikbewijs kopen en de organisatie adviseert om er snel bij te zijn, op is op en er kunnen maximaal 10.000 mensen mee doen. Het is niet mogelijk om kaarten online te reserveren.

Kosten

Een duik kaart kost €5,- waarvan €1,- naar het goede doel, de Voedselbanken, gaat. Als UNOX Nieuwjaarsduik deelnemer ontvang je:

 • Herinneringsvaantje;
 • Een goodybag met Unox muts;
 • Een blik erwtensoep uitgevoerd als speciale editie ter gelegenheid van de duik.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Kaartverkoop Unox Nieuwjaarsduik

Kaartverkoop Unox Nieuwjaarsduik Scheveningen

Start Nieuwjaarduik

Deelnemers Unox - Nieuwjaarsduik

UNOX Nieuwjaarsduik Scheveningen

Het was 11.37 uur; “gaan we ons al uitkleden”? “Nee te koud nog”, roept de ander. “Maar dan zijn we niet op tijd voor de opwarming, voordat we alles uit hebben”. “Heb je de zee gezien”, “Nee, niet kijken”, roept de ander! Het is 11.40 uur. “Ok, we gaan ons nu uitkleden“!

De dames gaan als eerst en de mannen kijken toe, die wachten nog even. Tja, wij moeten ook nog onze “Hawaï outfit” aan en de mannen hoeven alleen een slinger om te hangen. Brrr, toch nog even de badjas aan. Gelukkig heb ik warme pantoffel slippers bij me. Die hou ik lekker aan totdat ik ga rennen.

We lopen naar het hoekje van de tent. Brrr, wat een koude wind als we ons hoofd even naar buiten steken. Moeten we echt naar buiten? Het is 11.49 uur. Een paar vrienden rennen terug en gaan een handdoek halen om om te slaan.

Ineens zie ik in de verte, Herbert van HB Video Produkties staan. “Daar moeten we straks allemaal langs rennen” roep ik. Sophie en ik hadden hem ontmoet in het perscentrum en hij is zo aardig om deels op ons te focussen als we de zee in gaan. Terwijl ik dit schrijf ben ik super benieuwd naar zijn beelden. Maar de video duurt nog even voordat die live ge-edit is en live kan.

Unox Hawai Nieuwjaarsduik helden

Unox Hawai Nieuwjaarsduik helden

Unox Hawai meisjes

Duiken in zee

3, 2, 1, daar gaan we de Noordzee in

Het is bijna 12 uur. Maar hoe lang nog? Ineens horen we dat de muziek wordt overstemd door het aftellen van 5 naar 1. Ik denk niet eens meer na, het afzetlint valt en daar gaan we. Tijdens het rennen raak ik al een paar vrienden kwijt. In de verte zie ik wat gekleurde Hawaï kontjes voor me uit lopen. Een vriend met Hawaï slinger komt alweer terug. Wat?! Ik voel de adrenaline door mijn lijf gaan en ren de zee in. De eerste stap voel ik aan mijn voeten maar daarna ren ik door. Ik moet door! Ik zie ineens twee vriendinnen en ren naar ze toe. We draaien de camera om voor het bewijs en er komt een golf aan. We zijn echt helemaal onder water geweest.

We rennen de zee uit. Ik voel een tinteling door mijn lijf gaan. Ik wil rennen naar de tent, maar ben buiten adem en ik voel mijn voeten bijna niet meer. Halverwege kom ik weer een paar vrienden tegen. Het laatste stuk lopen we, bang dat onze voeten afbreken want zo voelt het.

Eenmaal binnen in de tent voel ik mij vanaf mijn enkels eigenlijk prima. Het is droog, geen wind en ik stap op mijn van te voren uitgespreide handdoek en pak als eerste mijn voeten in. “Jaaa, we hebben het gedaan“! Iedereen schreeuwt vol enthousiasme hoe gaaf en bijzonder het was dat wij dit met zijn allen gedaan hebben.

Unox

Gaan we ooit nog een keer?

Wat mij betreft was het een onvergetelijke ervaring en ben ik super blij dat ik kan zeggen dat ik het gedaan heb. Volgend jaar weer toekijken naar hoe anderen meedoen of misschien duik ik dan wel met Unox de zee in op Curaçao;)!

NIeuwjaarsduik Scheveningen

Tips voor Nieuwjaarsduikers die voor het eerst gaan

 1. Kom op tijd;
 2. Zorg dat je warm blijft;
 3. Zorg dat je fit genoeg bent;
 4. Opwarming zeker meedoen;
 5. Laat je waardevolle spullen thuis;
 6. Zorg dat je zo weinig mogelijk aan hebt, in kleding is het een stuk kouder;
 7. Leg alvast je badjas of handdoek bovenop je tas voor als je daarna de zee uit komt;
 8. Must haves, slippers, liever nog pantoffels, en een badjas. Handig voor het omkleden daarna;
 9. Voeten en teenplooien insmeren met kokosvet of vaseline, zou ik de volgende keer zeker doen;
 10. Neem desnoods oude handdoeken en slippers mee naar buiten zodat je het zo lang mogelijk aan kan houden. Dan kan je het daarna laten vallen en als je het dan niet terug vind dan maakt dat ook niet uit.

Nieuwjaarsduik Unox 2017

UNOX muts bestaat méér dan 25 jaar

Op 4 januari 2022 is het precies 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden. Het was ook de dag dat Nederland voor het eerst kennismaakte met de oranje schaatsmuts van Unox. In de loop der jaren werden er honderdduizenden Unox-mutsen uitgedeeld aan bezoekers van winterse evenementen en daarmee is dit Hollandse stijlicoon niet meer weg te denken uit het beeld van de Nederlandse winter.

Een van de bekendste deelnemers aan de Elfstedentocht van 1997 was Erik Hulzebosch. Hij kwam een meter achter Henk Angenent, als tweede over de finish. Hulzebosch herinnert zich: “Ik kwam halverwege aanschaatsen bij Dokkum; er stonden echt zo verschrikkelijk veel mensen langs de kant, zoiets had ik niet eerder meegemaakt. Het moment dat je langsrijdt duurt maar 20 seconden, maar dat al die duizenden mensen ineens allemaal een oranje muts op hadden, was een machtig mooi gezicht! Een goeie actie, want die muts zet je op en je gooit ‘m nooit meer weg. De Unox-muts is bij iedereen inmiddels onderdeel geworden van z’n Hollandse wintergarderobe. Aan elke kapstok hangt er wel een!”

De Unox-muts is tamelijk toevallig een begrip geworden. Liane Lens, marketingmanager van Unox: “Het oog van mijn voorganger viel op deze bijzondere muts en hij dacht: deze muts past net zo goed bij Unox, als Unox bij de winter. Hij bestelde er een aantal op de bonnefooi, met de gedachte ‘daar kunnen we vast nog wel wat mee’”.

De rest is geschiedenis. De eerste mutsen waren pas net binnen, toen de perfecte gelegenheid zich aandiende: de Elfstedentocht van 4 januari 1997. Terwijl de Tocht der Tochten in minder dan een week op poten werd gezet, kwamen de mutsen bij koek & zopies en stempelposten aan in Friesland. “Je zou kunnen zeggen dat we vandaag dus precies 25 jaar ‘hoofd’-sponsor zijn van alle mensen die in hart en nieren elk briesje van de winter vieren. Een mooiere start kun je als muts niet wensen”, aldus Lens.

Volgens haar is het gevoel van saamhorigheid nergens zo groot als op het ijs. “Dat komt omdat het water waar we op schaatsen, van niemand is, en het ijs is daarom van iedereen. Dit zorgt voor een enorm gevoel van verbondenheid. We hebben de muts daarna nooit meer op een Elfstedentocht kunnen uitdelen, maar we hopen dat dit nog eens gaat gebeuren.”

Oranje Unox Muts

Wie heeft ook wel eens de Nieuwjaarsduik gedaan?

Print Friendly, PDF & Email