Bezoek jij graag bijzondere bezienswaardigheden tijdens je vakantie? Tijdens onze reis door het merengebied in Centraal Finland bezochten wij twee Unesco bezienswaardigheden in Jyväskylä in Finland.

Unesco bezienswaardigheden in Jyväskylä in Finland

Het is misschien niet het eerste waar je aan zou denken als je naar Finland reist, maar ook hier zijn natuurlijke bezienswaardigheden te zien die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Twee Unesco bezienswaardigheden zijn te vinden in de regio Jyväskylä in Finland. Te weten;

  1. De oude kerk van Petäjävesi, toegevoegd in 1994;
  2. De geodetische boog van Struve, toegevoegd in 2005.

*Meer info over deze UNESCO route vind je hier.
**Lekker ontspannen, ontdek al deze sauna’s in Jyväskylä.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Geodetische boog van Struve

Oude kerk van Petäjävesi, Unesco kerk van hout

Sinds 1994 prijkt de oude kerk van Petäjävesi op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Kenners omschrijven het als een meesterwerk van constructie in hout. Deze houten kerk werd gebouwd door boeren uit Midden-Finland tussen 1763 en 1765.

De kerk is niet meer beschikbaar voor reguliere diensten, maar het is wel nog mogelijk om hier op aanvraag te trouwen. De oude kerk van Petäjävesi is het voorbeeld van de Scandinavische, lutherse kerkarchitectuur en de lange traditie van blokbouw.

Wij bezoeken de kerk pas aan het einde van de middag in de maand januari, veel te laat natuurlijk want het is dan al vroeg donker. Speciaal voor ons gezelschap werd de kerk geopend en konden wij even, weliswaar met een zaklamp, de bijzondere houten kerk van binnen bewonderen.

Goed om te weten! De oude kerk van Petäjävesi is alleen geopend in de zomermaanden, juni, juli en augustus. In alle andere maanden is de kerk alleen te bezichtigen van binnen als je van te voren een reservering maakt. Er wordt een toegangsprijs gevraagd zodat de kerk onderhouden kan worden. Uiteraard kan je wel altijd de kerk van buiten zien.

*Bekijk hier de exacte locatie van de Oude kerk van Petäjävesi.

Unesco bezienswaardigheden in Jyväskylä in Finland

Unesco bezienswaardigheden in Jyväskylä in Finland

Geodetische boog van Struve & Oravivuori uitkijkpunt

De tweede Unesco bezienswaardigheid in de regio Jyväkylä in Finland is de geodetische boog van Struve. Ik moest het zelf ook even opzoeken en vertalen wat dit nou precies is.

Zonder onderzoeksmetingen zouden we natuurlijk niet veel weten over onze wereld of de aarde. Waarschijnlijk kennen we wel allemaal de meridiaan van Greenwich, een denkbeeldige lijn over het aardoppervlak die van van pool naar pool loopt. Wist je dat je de GMT groene laserlijn kan zien in Greenwich in Londen?

De geodetische boog van Struve is ook een denkbeeldige lijn van 2820 kilometer die van de plaats Hammerfest in Noorwegen naar tot aan de Zwarte Zee loopt. Het doel van de lijn was om van een grote afstand op het aardoppervlak nauwkeuriger te kunnen bepalen wat de grootte en de vorm van de aarde is. Dit gebeurde onder andere aan de hand van de meetmethode van triangulatiepunten, oftewel driehoeksmetingen.

Dat het de naam, de ‘geodetische boog van Struve’ heeft gekregen is omdat het een graadmeting was van Struve. Friedrich Georg Wilhelm von Struve was een astronoom die leefde tussen 1793-1864.

Elke kaart die wij vandaag de dag onder ogen krijgen is gebaseerd op geografische gegevensverzameling dat dus helemaal teruggaat tot de geodetische boog van Struve. Tegenwoordig loopt de geodetische boog van Struve door tien landen, waaronder de regio Jyväskylä in Finland. In totaal zijn er 34 triangulatiepunten geselecteerd voor behoud als Unesco Werelderfgoed, waarvan zes op Fins grondgebied liggen.

Oravivuori in Jyväskylä is de plek waar in 1834 deze meting plaatsvond. Het was gebruikelijk om op die plekken triangulatietorens te bouwen om het volgende punt op een afstand van 20 tot 30 kilometer te kunnen zien. De bouw van die 40 meter hoge torens was een hels karwei in die tijd. Vandaag de dag nemen satellieten al het meetwerk uit handen. Wat overblijft is een toren in de middle of nowhere dat perfect als uitkijkpunt dient.

De top van de Oravivuori-toren ligt op meer dan 200 meter boven zeeniveau. Het biedt een geweldig uitzicht op het merengebied waar de regio Jyväskylä zo bekend om staat. Na zonsondergang is het een geweldige plek om de sterren te observeren; in de ochtend is het ideaal om de zonsopgang te zien. Bij mooi weer zijn vanaf de toren vier andere nabijgelegen punten van de boog te zien.

Geodetische boog van Struve & Oravivuori uitkijkpunt

Tips voor Oravivuori hike & uitkijkpunt in Jyväskylä

Wij hebben de Oravivuori hike en het Oravivuori uitkijkpunt in Jyväskylä in de maand januari bezocht. Ga je hier op eigen gelegenheid naar toe dan kan je je huurauto op de parkeerplaats parkeren en zie je aan de overkant duidelijk het bord met alle informatie staan.

Hou er rekening mee dat in dit natuurgebied geen voorzieningen zijn. Er is dus geen toilet en er zijn geen afvalbakken. De hike heeft een lengte van 1 kilometer en gaat de berg op. Goed schoeisel is dus van belang en neem ook zeker wat te drinken en te knabbelen mee.

Tips voor Oravivuori hike & uitkijkpunt in Jyväskylä

Heb jij al zin om zelf deze Unesco bezienswaardigheden
in Jyväskylä in Finland te gaan bewonderen?

Print Friendly, PDF & Email