Inmiddels heb ik mogen ervaren dat Bangkok een stad is waar van alles mogelijk is. De hectiek van de stad en de enorme drukte heeft mij gegrepen. Sinds ik thuis ben vind ik alles zo georganiseerd en gestructureerd. De chaos in Bangkok moest ik even op me laten inwerken maar al snel vond ik mijn weg erin en eigenlijk is het een hele makkelijke stad om met het openbaar vervoer te doorkruisen.

De straten van Bangkok zijn gevuld met auto’s, bussen, motors, TukTuks en vervoersmiddelen waarvan het in Nederland al lang de weg niet meer op zou mogen. Ik had weinig tijd maar ik zou uren kunnen kijken naar alles wat er voorbij raast. Vanwege de vele uitlaatgassen dragen sommige bestuurders een gezichtsmasker en voor anderen is het de normaalste zaak van de wereld om met zijn drieën op een brommer de stad te bereizen.

Verkeer in Bangkok

Tuktuk in Bangkok

De TukTuk is onlosmakelijk verbonden met Thailand en voornamelijk Bangkok. Het is het meest gehate en geliefde vervoersmiddel. De meeste chauffeurs zijn ware verkeersacrobaten en loodsen je in no time naar de plek van bestemming. De driewielers laten zwarte rookwolken achter zich en brommen zich met veel lawaai overal tussendoor.

Na mijn TukTuk avontuur kan ik met recht zeggen dat het een must is om bij een bezoek aan Bangkok minstens een rit in een TukTuk te maken. Bereid je voor op veel lawaai en hou je ogen open om te genieten van wat je allemaal ziet onderweg.

Bedenk goed dat de meeste ritten in een TukTuk duurder zijn dan met een taxi, tenzij je een ster bent in goed onderhandelen. Zelf realiseer ik me altijd goed dat ik hoe dan ook afgezet zal worden met de hoop op zo min mogelijk. Ik vind de TukTuks ideaal als vervoermiddel van het ene punt naar het andere punt. Een sightseeing tour zou ik niet snel regelen via een TukTuk chauffeur puur om het feit dat de meeste chauffeurs afspraken hebben met bepaalde winkels waar je dan uiteraard ook naar toe wordt gebracht om iets te kopen.

TukTuk Race door Bangkok

Op mijn oproep wat ik absoluut moest doen als ik in Thailand was heb ik vele reacties ontvangen. Ik heb niet alles kunnen doen maar één ding heb ik wel gedaan en dat was een race door Bangkok in een TukTuk.

Ook al was ik met een groep van vier collega’s we hebben ons niet opgedeeld om te kijken wie van de twee als eerste terug was bij het hotel. Wij zijn met zijn vieren achterin de TukTuk gekropen en hebben chauffeur Juan 100 Baht, ongeveer €2,20 extra gegeven, om ons zo snel als mogelijk terug te brengen naar ons hotel.

En dat hebben we geweten! Tip, de woorden: “Zo snel mogelijk” moet je alleen zeggen als je wel van een adrenaline kick houdt. Plankgas vertrok Juan en hoe harder wij lachten en schreeuwden hoe harder hij ging. Rechts inhalen, links inhalen, schuin het kruispunt over en door rood.

Bij stoplichten liet hij de TukTuk brommen en lachte naar de dure bolides naast hem. Zodra het licht op groen sprong gaf hij een peut gas en hadden de mensen naast ons in de auto het nakijken. Bij kleine politie opstoppingen nam hij gas terug om vervolgens vijf meter daarna weer volop verder te sjezen. Met een top snelheid van 85 kilometer per uur, ja je leest het goed, 85 kilometer per uur in een TukTuk, waren we binnen no time terug. Met een big smile en een enorme adrenalinekick stappen we uit. Juan bezorgde mij werkelijk de beste rit van mijn leven!

TukTuk

Reistips voor reizen met de TukTuk

1. Onderhandel goed over de prijs
2. Hou je spullen goed vast want alles is open
3. Spreek goed af waar je naar toe wilt en laat je niet ompraten voor bijvoorbeeld een sightseeing tour

Print Friendly, PDF & Email