De Thaise keuken staat bekend om haar bijzondere smaken en vele Nederlanders weten de weg te vinden naar een Thais restaurant. Voor veel mensen is het ontdekken van de lokale keuken een groot onderdeel van de reis. Kookcursussen in het buitenland worden steeds populairder omdat men de lekkere gerechten op reis ook thuis willen maken. Na het volgen van een Thaise kookcursus blijkt het helemaal niet zo ingewikkeld om een lekkere maaltijd op tafel te zetten.

Traditionele Thaise kookcursus in Bangkok

Mocht je reisplannen hebben om naar Thailand te gaan trek er dan een paar uur voor uit om de Thaise keuken eigen te maken. Zoals jullie inmiddels weten ben ik helemaal geen foodie en ik deze belevenis zelf nooit uitgezocht hebben. Mede daarom schrijf ik er toch een blog over. Ten eerste om jullie kennis te laten maken met een kookcursus op reis en ten tweede dat het voor mensen die niet van koken houden toch leuk kan zijn om te ontdekken wat de Thaise keuken te bieden heeft.

Baipai Thai Cooking School ligt in het noorden van Bangkok. Als we de chauffeur horen zeggen dat we er bijna zijn kan ik me niet voorstellen dat er hier een plek is waar gekookt kan worden met groepen. We zitten ergens in het achterland en ik zie alleen maar huizen. De auto wordt geparkeerd voor een grote witte muur en daarachter blijkt zicht een enorme tuin te bevinden met een prachtig huis, gebouwd in Thaise stijl. Sinds 2002 biedt de school kookcursussen aan die zijn geaccrediteerd door het Ministerie van Educatie.

Volg een traditionele Thaise kookcursus in Bangkok

De Thaise Anne legt uit wat we deze ochtend gingen maken. In totaal zullen we drie gerechten gaan klaar maken met zijn allen. Anne neemt ons mee naar de kruidentuin waar ze van alles verteld over de ingrediënten die vaak worden gebruikt. Kenmerkend voor de Thaise keuken is het gebruik van rijst, in het Thais: “Khao”. Het gebruik van grote hoeveelheden verse kruiden in gerechten is wat de regionale Thaise keuken verbindt. De vijf smaaksensaties, pittig, zuur, zoet, zout en bitter worden met elkaar samengevoegd in een maaltijd en soms zelfs binnen een gerecht.

Baipai Thai Cooking School

Na de uitleg krijgen we allemaal een schort voor en mogen we op een houten konijn een kokosnoot uitschrapen. Ja, je leest het goed, op een houten konijn. Ik was compleet verbaasd maar ook ik nam plaats op het stuk hout waar uit de bek een staaf stak met een kleine schraper. Als je de kokosnoot goed vast houdt aan de onderkant kan je de inhoud leeg schrapen. Het werkt super snel en makkelijk dus misschien wordt het tijd voor een houten konijn in de keuken thuis.

Kookcursus in Thailand

Stap voor stap vertellen Anne en haar collega aan een grote vierkante tafel hoe we de gerechten gaan klaar maken. Gelukkig liggen alle ingrediënten al klaar. De kip is al gesneden en de kruiden staan in potjes voor ons. Als we het ene ingrediënt hebben gemalen wordt ons verteld dat we met een theelepel bepaalde kruiden kunnen bijvoegen. Wij zijn vaak niet gewend aan de pittige Thaise keuken en nu je zelf alles klaar maakt is het voordeel dat je zelf de hoeveelheid kruiden kan bepalen. Als de kip eenmaal gebakken is wordt het tijd om de kip in de pandan bladeren te vouwen. Tussendoor maakte we er een papaya salade bij.

Ik ben absoluut geen keukenprinses en Anne kwam regelmatig even helpen met malen als ik weer eens te hard stond te stampen. Ik legde liever met mijn fotocamera de kookkunsten van mijn collega’s vast of ging Leo achterna met een pan.

Baipai Thai Cooking School

De hulp was van korte duur en ik moest toch echt zelf aan de slag. Eerlijk gezegd kreeg ik er uiteindelijk best lol in, zeker toen mijn eigen gerecht nog goed smaakte ook. Na mijn eerste gerecht te hebben geproefd was het tijd voor de tweede ronde, het bereiden van een rode curry. Ik moet zeggen dat dat niet helemaal mijn ding is qua smaak maar mijn collega’s smulden ervan.

Volg een traditionele Thaise kookcursus in Bangkok

Wil je ook een kookworkshop volgen bij Baipai Thai Cooking?
De keuken is modern uitgerust met alle faciliteiten die je je nodig hebt. Op een aparte tafel staat koffie, thee en water waar je tussen het snijden en malen door gebruik van kan maken.

Er zijn diverse kookprogramma’s voor groepen waarbij je kan aansluiten en je kan er ook voor kiezen om een privé cursus te doen. De kookcursus die wij volgden van een halve dag inclusief het klaar maken en consumeren van drie gerechten kost 2000 Baht per persoon. Daarbij is het vervoer uit Bangkok naar de kookschool inbegrepen. De recepten van de zelf gemaakte gerechten mag je mee naar huis nemen om je vrienden thuis te verrassen met je Thaise kookkunsten.

Baipai Thai Cooking School - Thaise kookcursus

Tips voor kookcursus bij Baipai Thai Cooking
De menu’s wisselen van tijd tot tijd dus hou er rekening mee dat wat online staat anders zou kunnen zijn. Heb je specifieke dieetwensen meld die dan van te voren zodat ze daar rekening mee kunnen houden. Ook qua ingrediënten is er van alles mogelijk en kan je het zo aanpassen naar je persoonlijke smaak. Ik hou bijvoorbeeld helemaal niet van pittig eten dus deed ik er gewoon minder pepers in.

Er wordt met lepel en vork gegeten, een mes gebruiken ze amper. Eetstokjes worden alleen gebruikt bij noedel soepen, die over het algemeen vaak Chinees zijn. Lukt het niet om met vork en lepel te eten, wees gerust, er zijn genoeg messen.

Baipai Thai Cooking School is van maandag tot zaterdag geopend van 08.30 uur 17.30 uur. Je kan tot maximaal 24 uur van te voren een reservering maken.

Thaan hoi aroy, oftewel eet smakelijk!

Heb jij wel eens een kookcursus gevolgd in het buitenland?

Print Friendly, PDF & Email