Reizen voor de beste prijzen. In de reisbranche passeren elk jaar weer de vroegboekacties en vroegboekkortingen de revue. Maar hoe werkt het met vroegboekkorting en tot wanneer is er vroegboekkorting bij reisorganisaties? En niet onbelangrijk; wat zijn de voordelen en nadelen van het vroeg boeken van je reis.

Wat betekent vroegboekkorting?

We willen allemaal zo goedkoop mogelijk op reis. De aanbiedingen en deals vliegen je om de oren. Als je niet afhankelijk bent van vakantie periodes en flexibel ben qua tijd dan zijn er vele mogelijkheden om goedkoop op reis te gaan. Denk aan inspringen op goede ‘error-fares‘, super reis deals afwachten of pas last minute je reis boeken. Het fenomeen ‘vroegboeken‘ en de bekende vroegboekkorting geldt voor mensen die ver van te voren de vakantie al regelen. Zoals de naam al zegt; vroeg boeken met korting op je reis. Uiteindelijk is de vroegboekkorting een slimme marketingtruc. Maar die marketingtruc kan je wel degelijk voordeel voor je reis op leveren.

Reisorganisaties met vroegboekacties en vroegboekkorting

De meeste reisorganisties bieden vroegboekkorting aan voor mensen die nu al weten waar zij naar toe willen op reis. Dit artikel over vroegboekacties en kortingen is ter informatie. Hierbij heb ik een overzicht gemaakt van de meest gestelde vragen en antwoorden. In dit artikel zijn affiliate links opgenomen. Dat betekent dat jij rechtstreeks bij de reisaanbieder je reis boekt en ik een commissie ontvang voor het doorverwijzen. Wij hebben uitgezocht welke reiroganisaties vroegboekkorting aanbieden en dat zijn:

Q&A, met o.a. tot wanneer vroegboekkorting geldig is

Wil je precies weten hoe het zit met de vroeg-boeken-korting, check dan de onderstaande vragen en antwoorden.

 1. Wanneer is de vroegboekkorting 2019?
 2. Wat betekent vroeg boeken en de vroegboekkorting?
 3. Hoe hoog is de vroegboekkorting?
 4. Tot wanneer geldt een vroegboekkorting?
 5. Geldt de korting alleen in schoolvakanties of ook daarbuiten?
 6. Wat zijn de voordelen van vroeg boeken en de korting?
 7. Wat zijn de nadelen van vroeg boeken?

Besparen door vroegboekkorting

1 Wanneer is de vroegboekkorting 2019?

Wanneer is de vroegboekkorting 2019? De meeste reisorganisaties starten aan het einde van het jaar, rond november/december, met de acties en vroegboekkortingen voor het voorjaar en de zomer. Omdat je zo vroeg al kan boeken krijg je als beloning een vroegboekkorting. Wil jij dus in de zomer van 2019 goedkoop op vakantie? Zorg dan dat je eind 2018 / begin 2019 op zoek gaat naar je reisbestemming voor 2019.

2 Wat betekent vroeg boeken en de vroegboekkorting?

De reisbranche is continu in ontwikkeling en medio november komt het nieuwe reisaanbod voor het jaar daarop beschikbaar. De Vakantiebeurs is altijd de start van het nieuwe jaar waarvoor alle reisorganisaties zorgen dat de informatie weer gedrukt is in de gidsen en het online aanbod helemaal up-to-date is. Zodra het nieuwe reisaanbod beschikbaar is kunnen er ook reizen geboekt worden. Dat betekent dat vakantiegangers die dan boeken er vroeg bij zijn en men vaak wordt ‘gelokt’ met vroegboekkortingen. De vroegboekkorting is enerzijds een marketing verhaal van de reisorganisatie, zij hebben er baat bij dat mensen die op vakantie gaan zo vroeg mogelijk hun vakantie vastleggen. Als reiziger kun je gebruik maken van de vroegboekkorting en word je beloond met korting omdat jij je reis vroeg boekt. Als reiziger heb jij voordelen van het vroeg boeken van je reis en door het gebruik maken van een vroegboekkorting.

3 Hoe hoog is de vroegboekkorting?

De korting is per reisorganisatie verschillend. Sommige reisorganisaties stunten met kortingen voor vroegboekers tot €1500,-. Andere reisaanbieders bieden €100,- kortingsvouchers aan. Een aantal vakantie aanbieders geven tot 20% korting en anderen rekenen geen boekingskosten. Er zijn zelfs reisorganisaties die de laagte prijsgarantie geven. Het is dus zaak om goed te kijken per reisorganisatie waar de vroegboekkorting betrekking op heeft. Om te checken waar de vroegboekkorting precies betrekking op heeft kan je de zogenoemde prijsopbouw van jouw vakantie bekijken.

4 Tot wanneer geldt een vroegboekkorting?

De kortingen die reisorganisaties aanbieden voor het vroeg boeken gelden voornamelijk voor mensen die op reis willen in de zomervakantie. De  vroegboekkorting is meestal geldig voor reizen die geboekt zijn vóór 1 maart. Voor enkele reizen gelden uitzonderingen dus controleer altijd goed de reis en korting voorwaarden.

5 Geldt de korting alleen in schoolvakanties?

Vroegboekkortingen zijn er voor mensen die vroeg hun reis boeken en vakantie vast leggen. De kortingen gelden voornamelijk voor reizen die vóór 1 maart worden geboekt en waarvan de reis in het hoogseizoen plaats vind.

Voordelen van vroegboekkorting

6 Wat zijn de voordelen van vroeg boeken en de korting?

Het grootste voordeel van vroeg je vakantie boeken is dat jij de eerste keus hebt qua het uitzoeken van je vakantiebestemmingen en waar je verblijft. Als je vroeg boekt ben jij verzekerd van je reis en dat het niet is volgeboekt. Voor sommige reizigers is het fijn om al ver van te voren zeker te zijn van de vakantie en alles te hebben geregeld. Hierbij denk ik aan reizigers die in een branche werken waar men ver van te voren de vakantiedagen moet doorgeven en mensen die schoolgaande kinderen hebben en afhankelijk zijn van de schoolvakanties. Het vroeg boeken van je reis is aan te raden in de onderstaande omstandigheden:

 • Je wilt reizen naar een populaire locatie
 • Je bent niet flexibel qua reisdagen
 • Je wilt geen tijd besteden aan het zoeken naar andere reis alternatieven

7 Wat zijn de nadelen van vroeg boeken?

Elk voordeel heeft natuurlijk ook zijn nadelen. De vroegboekkortingen zijn aantrekkelijk maar in sommige gevallen kan het ook nadelig uitpakken. Of de voordelen opwegen tegen de nadelen is een keuze die je zelf moet maken. Zo kan er in de tussenliggende maanden van het boeken van je reis tot het daadwerkelijke reismoment veel veranderen. Dan praat ik in verandering met betrekking tot de vakantiebestemmingen maar ook over veranderingen in je persoonlijke situatie. Voor je persoonlijke reissituatie is het verstandig en kan in sommige gevallen een annuleringsverzekering uitkomst bieden. Ik schreef eerder een artikel over zorgeloos reizen. De nadelen van het vroeg boeken van je reis zijn:

 • Er kan veel veranderen in een half jaar, er is onrust op een bepaalde bestemming of er is net een calamiteit of natuurramp geweest
 • Je persoonlijke situatie is veranderd, relatie is uit, baan verloren, er is iemand overleden
 • De locatie die vorig jaar zo populair was is dat nu niet meer, er word ineens gestunt met prijzen
 • De brandstofprijs is omhoog gegaan en die extra heffingen worden alsnog aan je doorberekent

Maak jij gebruik van vroegboekkortingen als je op reis gaat? 

Print Friendly, PDF & Email

Related Post