Koffie, koffie en nog eens koffie. Sinds drie weken denk ik alleen nog maar aan koffie. Ik werk aan een tijdelijke freelance klus om het Amsterdam Coffee Festival te promoten. Mijn spread the word campagne gaat gepaard met het drinken van veel cappuccino want dat vind ik het lekkerste.

Cappucino

My life with coffee

Vroeger dronk ik nooit koffie en ik begreep mijn ouders en vrienden totaal niet als ik ze hoorden zeggen dat ze in de ochtend echt eerst even een bakje koffie nodig hadden. Eigenlijk drink ik pas echt koffie sinds ik twee jaar geleden 8 maanden in Italië woonde. Ik deed wat de locals deden, staand een koffie drinken aan de bar en ik begon het steeds lekkerder te vinden.

Koffie in Italië

Lang geleden ben ik ook eens in Wenen geweest, dat een rijke koffiecultuur kent. Er zijn vele traditionele koffiehuizen maar ook hippe tentjes waar je niet alleen koffie drinkt maar ook iets kleins kan eten en waar ruimte is om te werken. Wist je dat sinds 2011 de traditionele Weeense koffiehuiscultuur zelfs op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed staat van UNESCO? Nu drink ik bijna elke ochtend een kop koffie thuis, in mijn geval Senseo.  Nu ik me de afgelopen tijd heb ondergedompeld in de koffiescéne merk ik pas wat een verschil er is in koffie.

Koffie hotspots Den Haag

Mede vanwege het bovenstaande en met het Amsterdam Coffee Festival in het vooruitzicht vond ik het hoog tijd worden voor mijn koffie hotspot top 5 in Den Haag. De afgelopen weken heb ik vele koffiebars bezocht en deel ik graag in willekeurige volgorde mijn top 5.

Om gelijk even één misverstand de wereld uit te helpen. Voor niet koffie minded people is het ook leuk om een koffiebar te bezoeken want naast de koffie zijn er ook verse sappen, smoothies en andere drankjes te verkrijgen.

Barista café Shoeby
Vlamingstraat 18 – 7 dagen per week geopend.

Barista café Shoeby

Onlangs ging ik shoppen bij één van mijn favoriete winkels, Shoeby Fashion. Sinds een half jaar is de Flagshipstore in Den Haag geopend en op de tweede verdieping zit het Shoeby Barista café.

Barista café Shoeby

Het Barista café is 6 jaar geleden ontstaan door een paar enthousiaste ondernemers uit Alphen aan den Rijn en volgende week wordt in Houten vestiging nummer 8 geopend. Het Barista café in de Shoeby winkel is het enige instore project. Persoonlijk houd ik echt van de look en feel van deze koffie bar. Het unieke is dat je hier kan “combiwinkelen”, aldus Carlos. “Veel mannen komen even een espresso drinken terwijl hun vrouwen aan het winkelen zijn. En vrouwen komen tussen het winkelen door even genieten van een koffie met meestal een lekker stukje taart erbij”.

Barista café Shoeby

Bij Barista café wordt gewerkt met koffiebonen van Bocca Coffee Roasters. Het is een Arabica-koffie met volle smaak door het fruitige van de Ethiopische koffie en het zoete van Braziliaanse koffie. Alles wat verder op de kaart staat is huisgemaakt en veelal biologisch en er is altijd minimaal één suikervrije taart. Barista Café stond tweemaal in de top 20 van de AD Koffietest 2014!

Barista café Shoeby          Barista café Shoeby

Coffee Company Korte Poten
Korte Poten 21 – 7 dagen per week geopend.

De Coffee Company aan de Korte Poten in Den Haag is favoriet bij mij omdat ik hier graag ga werken. Het is een relaxte plek met enthousiaste medewerkers en goed ingericht op flexwerken. Overal zitten stopcontacten en de wifi is uitstekend. Daarbij is het aan de lange leestafel makkelijk om ook andere flexwerkers te ontmoeten en te netwerken. Bij mooi weer kan je ook buiten zitten op krukjes bedekt met jute koffiezakken, een minpunt, je zit wel in de schaduw.

Top 5 Koffie hotspots Den Haag          Koffie hotspots Den Haag

Koffie hotspots Den Haag

Naast het feit dat je hier uiteraard kan genieten van koffie zijn er ook regelmatig exposities en optredens. Mocht je even afleiding willen van je werk dan kan je zelfs een potje Super Mario spelen op de Nintendo.

Hometown Coffee & More
Buitenhof 4 – 7 dagen per week geopend.

Ik voelde me gelijk thuis door de huiselijke en gemoedelijke sfeer bij espresso en slow-coffee bar Hometown Coffee & More. Het bijzondere aan deze koffiespot is het allround concept en de tafelbediening. Bij veel koffiebars moet je zelf naar de bar voor je bestelling maar hier komen de barista’s bij je langs. Ook niet koffieliefhebbers kunnen hier terecht want er staan heerlijke smoothies, diverse soorten thee, hapjes en kleine gerechten op het menu. Voor de kids is er zelfs een babyccino, een drank van warme melk en honing. Hometown is op donderdag- tot en met zaterdagavond tot 22.00 uur open en schenkt ook alcoholische dranken.

Koffie hotspots Den Haag

Koffie hotspots Den Haag

Extra voordeel vind ik het enorme terras op het Buitenhof. Tussen 15.00 en 17.00 uur kan je in het voorseizoen van het zonnetje genieten en als je geluk hebt zelfs vanuit de schommelstoel.

Koffie hotspots Den Haag

De echte Hollandse huiselijkheid zie je in de kast links van de bar. Daar staan diverse gezelschapsspellen die je kan pakken. Voor liefhebbers van lezen wordt er binnenkort een free library toegevoegd.

Koffie hotspots Den Haag

De barista’s zijn heel relaxt en Britt heeft haar barista capaciteiten extra verfijnd in het Australische koffiemekka Melbourne.  Britt is blij dat Nederlanders steeds meer genieten van goede koffie. “In het buitenland is er een grote koffiecultuur en is een “coffee to go” heel normaal. In Nederland associëren veel mensen dat nog steeds met Starbucks, maar bij Hometown kan je met je eigen beker langskomen voor een koffietje onderweg“. Zelf drinkt ze thuis het liefste slow coffee.

Ik genoot samen met een vriendin van een lekkere cappucino met daarbij op een lepeltje geserveerd, een “Millionairs shortbread“, een kruimelig koekje met caramel en chocola dat wordt gemaakt door Kelly van Delicious Sweetness uit Den Haag. Ik ga zeker nog eens terug en neem mijn laptop mee, misschien wordt het wel mijn nieuwe flexwerkplek.

Koffie hotspots Den Haag

Koffiebranderij Boon
Prinsestraat 114 – 6 dagen per week geopend, gesloten op maandag.

Koffiebranderij BOON is een kleine winkel- en branderij in het Hofkwartier van Den Haag. De geur van vers gebrande koffie komt je tegemoet als je de Prinsestraat inloopt. In de winkel staat een koffiebrander waar in kleine hoeveelheden de bonen worden geroosterd volgens de slow roastmethode.

Iedere koffieboon heeft zijn eigen karakter en vraagt een andere manier van roosteren om het beste eruit te halen. De menukaart wisselt en er zijn altijd diverse arabica’s en single origins die je kan proeven. Video- en fotograaf Johan Oudshoorn van Oupro Media maakte de onderstaande sfeerfilm van de koffiebranderij.

Lola Bikes & Coffee
Noordeinde 91 – 7 dagen per week geopend.

Lola Coffee & Bikes is een bijzondere koffiebar in Den Haag. Eigenaar Arthur had nog maar net zijn zaak geopend, drie jaar geleden, of ze wonnen al de Esquire koffietest. Arthur is een bijzondere man, naast zijn liefde voor koffie is hij ook een fervent fietsfanaat. Die passies heeft hij gecombineerd tot een ware koffie- en fietsbeleving in één.

Koffie hotspots Den Haag

Of je hier nou alleen naar toe gaat om bijvoorbeeld te werken, met een stel vrienden of een een nieuwe fiets wilt kopen, je voelt je gelijk welkom. Bij Lola wordt gewerkt met bonen van Bocca en Lola Kampala is hun eigen huisblend. De gedachte achter het concept staat centraal, de bonen komen uit Afrika en daarom doet hij ook graag iets terug voor de gemeenschap daar. Van iedere verkochte zak gaat er €2,- naar de Stichting Kampala Cycling in Uganda.

Koffie hotspots Den Haag

Volgens Arthur weten expats altijd de beste koffie hotspots te vinden, gewoonweg omdat zij meer behoefte hebben aan koffie dan Nederlanders. Als je dus ergens een goede koffie wil drinken, vraag het een expat. Voor Arthur is het belangrijkste dat hij precies weet wat hij verkoopt en waar zijn producten vandaan komen. Hij heeft nog net geen eigen koeien, maar de melk die hij gebruikt komt van een paar Nederlandse koeien die in natuurpark “De Weerribben” staan.

Koffie hotspots Den Haag

Reistip: Amsterdam Coffee Festival, 2 dagen lang Koffiemekka van Nederland

Ben jij een enorme koffieliefhebber? Dan moet je zeker het weekend van 16 en 17 mei vrijhouden. Een weekend lang staat de NDSM Werf in Amsterdam volledig in het teken van koffie tijdens het Amsterdam Coffee Festival.

Er zijn diverse workshops, presentaties, koffieproeverijen, barista kampioenschappen, en latte-art wedstrijden. Je kan culinaire highlights proeven, genieten van design en muziek en het is niet gek om hier de hele dag door koffie te drinken. Niet koffieliefhebbers zullen zich ook niet vervelen en je kan ze gerust meenemen want er is ook thee en genoeg ander lekkers.

Voor de koffieliefhebbers die net komen kijken of voor iedereen die het nog niet weet of juist wil weten, nog even een uitleg over “wat een barista is”. De barista is de chefkok van de ‘koffiekeuken’ ofwel de sommelier van de koffie. Deze vakman of-vrouw weet de lekkerste smaken uit de bonen te halen en droomt van speciale “latte art”-technieken. Een barista is een koffie kunstenaar.

Met korting naar het Amsterdam Coffee Festival?

Normaal gesproken kost een ticket €15,- per persoon. Met de promocode ACF123 kan je 2 tickets bestellen voor €20,-, waarbij 50% van de opbrengst naar “Project Waterfall gaat.

Mocht je gaan of gewoon ergens een heerlijke of misschien wel mooi opgemaakte koffie drinken. Deel dan zeker die momenten met de hashtag #ACF2015 via @AmsCoffeeFest op Twitter, op Instagram met @amsterdamcoffeefestival en/of op Facebook met /TheAmsterdamCoffeeFestival.

Wil je alvast in de stemming komen en alles over koffie te weten komen? Lees dan hieronder het Amsterdam Coffee Festival magazine.

Ik ga zeker een cappuccino drinken op het Amsterdam Coffee Festival. Ga jij ook?

Print Friendly, PDF & Email

Related Post