Relaxt op reis ga ik dus bijna nooit. Ik weet alle tips voor een zorgeloze vakantie maar zelf doe ik alles op het laatste moment omdat ik altijd nog druk ben met het een of het ander.

Dé tips voor een zorgeloze vakantie

Omdat ik inmiddels ontzettend veel reiservaring heb en al honderden keren mijn koffer heb in- en uitgepakt stoor ik mij er niet aan en ben ik zo klaar om te gaan. Daarbij ik heb alles geregeld en weet wat ik moet checken voordat ik weg ga. Toen ik voor het eerst met mijn moeder op reis ging en die al een maand van tevoren begon met vragen, een week van te voren met inpakken en twee dagen voor vertrek al klaar stond met haar koffer en nog vragen had dacht ik ineens, laat ik mijn reistips delen om zonder zorgen te vertrekken. Vink de checklist één voor één af zodat je zeker weet dat je zorgeloos van je vakantie kan gaan genieten.

 • Heb ik een credit card nodig?
 • Gelden er bepaalde reisadviezen?
 • Is mijn paspoort of ID nog geldig?
 • Heb ik een internationaal rijbewijs nodig?
 • Moet ik gezondheidsmaatregelen nemen?
 • Moet je een medicijn paspoort meenemen?
 • Is er een andere valuta op de reisbestemming?
 • Is het handig om je documenten in te scannen?
 • Heb ik een reisverzekering en annuleringsverzekering?
 • Moet je je bankpas activeren voor Europa en/of wereld?
 • Waar ga ik heen, wat ga ik doen en wat moet ik meenemen?
 • Reis ik met de auto naar het vliegveld en wat doe ik met parkeren?
 • Moet je een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring meenemen voor bepaalde medicatie?

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Is mijn paspoort of ID nog geldig?

Check altijd even de datum van je paspoort. Je moet er toch niet aan denken dat die verloopt in de tussentijd of misschien al verlopen is. Check ook de identiteit vereisten van de bestemming waar je naar toe reist. Ieder land heeft zijn of haar eigen eisen. Zo geldt er soms een minimale geldigheid van nog 3 of 6 maanden bij aankomst. Het is zonde van de extra kosten om met spoed een nieuw paspoort aan te vragen.

Heb ik een reisverzekering en annuleringsverzekering?

Ach een reisverzekering heb ik niet nodig want ik ga een rustig weekje weg en een annuleringsverzekering al helemaal niet want ik ga toch wel”. Dat is één van de meest voorkomende uitspraken van mensen die zonder reis- en/of annuleringsverzekering reizen. Uiteraard blijft het altijd je eigen keuze maar voor die paar Euro zeg ik doen! Een reisverzekering dekt niet alleen de eventuele schade met bagage en bij diefstal maar ook onvoorziene kosten voor bijvoorbeeld dokters of ziekenhuisbezoek. De kosten in het buitenland liggen vaak vele malen hoger als in Nederland. Ga je op duikvakantie dan moet je je daarvoor extra verzekeren want dat valt niet onder de standaard dekking net zoals wintersport. Wil je echt nog even overgehaald worden met leed verhalen van andere reizigers? Check mijn ‘shit happens op reis‘ artikel.

Een annuleringsverzekering kan je zowel gebruiken voor vertrek als tijdens de reis. Stel dat er iets gebeurd met familie of dat je zelf niet in staat bent om te reizen om wat voor reden dan ook? Denk er ook aan dat als je in gezelschap van vrienden reist bijvoorbeeld om een groepsboeking te maken. Dan geldt de annuleringsverzekering voor alle personen die op de boeking staat vermeldt. Wel zo fijn dat je de keuze hebt ook naar huis te gaan als je vrienden iets overkomt.

Tip; er zijn ontzettend veel aanbieden van reis- en annuleringsverzekeringen. Daarbij is het van belang om eerst zelf te bedenken naar wat je belangrijk vind dat verzekering is en vooral ook tot welke waarde. Afhankelijk van de hoeveelheid reizen die je maakt kan het interessant zijn om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. De doorlopende verzekeringen zijn al interessant als je jaarlijks op zomervakantie gaat en bijvoorbeeld twee weekendjes weg, zelfs in Nederland. Ga dus zeker online reisverzekeringen vergelijken en kijk goed wat past bij jouw reis en verzekeringswensen. Bij een aantal verzekeraars, waaronder Centraal Beheer, ben je heel flexibel in het samenstellen van een reisverzekering die precies bij je wensen past.

Thuisfront op de hoogte houden

Geef aan je familie en vrienden thuis door waar je bent en waar je naar toe gaat voor het geval dat. Mocht er iemand zijn die echt op je huis past kan je dat ook aangeven in je verzekering. Mocht diegene dan iets overkomen dan kan je ook terugreizen.

Kijk ook naar de tijdverschillen op een bestemming en informeer je thuisfront daar ook over. Stel dat ze even niets van je horen dan kan dat zijn omdat jij gewoon rustig ligt te slapen. Je telefoon springt meestal automatisch over maar denk eraan dat je zelf ook je dames horloge verzet. Bij voorbaat doe je dat alvast voordat je het vliegtuig in stapt dan kom je op tijd aan.

Gelden er bepaalde reisadviezen?

Voor reizen in Europa check ik over het algemeen niet de Nederlandse reisadviezen. Als ik naar Azië, Zuid Amerika of Afrika reis doe ik dat wel. Ik ben  in Tunesië geweest en daarvoor het ik het reisadvies gecheckt in verband met de aanslag op het Bardo museum in Tunis. Meer informatie hierover kan je teruglezen in mijn blog; “Waar op letten bij reisadvies”?

De Nederlandse overheid beoordeeld een reisadvies onder andere aan de hand van informatie van lokale autoriteiten, de Nederlandse ambassade in Tunis, inlichtingendiensten, lokale bedrijven en vertegenwoordigers van andere landen. Het komt voor dat er in andere landen een ander reisadvies geldt. Zo kan het zijn dat reisadviezen van omliggende landen, zoals het Belgische, Britse en Franse reisadvies verschilt van de Nederlandse reisadviezen. Elk land beoordeeld op bepaalde criteria eventuele reisadviezen. Het is dus altijd goed om meerdere reisadviezen te checken en voor jezelf te bepalen of je ergens wel of niet naar toe reist, een advies blijft een advies.

Moet ik gezondheidsmaatregelen nemen?

Ook een van de tips voor een zorgeloze vakantie, denk aan eventuele gezondheidsmaatregelen en denk daarnaast aan je eigen gezondheid! Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) baseert reizigers informatie op de meest voorkomende infectieziekten in een bepaald land. Uiteindelijk bepalen de reisbestemming, de verblijfsduur, je persoonlijke gezondheid en de activiteiten die je gaat doen welke vaccinaties en maatregelen er nodig zijn.

Check dus altijd even online welke informatie er beschikbaar is en welk advies er wordt gegeven voor jouw reisbestemming. Zelf laat ik mij altijd informeren en inenten bij de KLM Travel Clinic, die zit dicht bij mijn huis en het wordt vergoed door mijn zorgverzekering. Neem altijd je gele boekje mee op reis.

Vaccinaties bij KLM Travel Clinic

Moet je een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring  meenemen voor bepaalde medicatie?

Gebruik jij bepaalde medicijnen? Sommigen vallen onder de Opiumwet, zoals slaapmiddelen en medicijnen tegen ADHD. In een groot aantal landen is het verboden om deze medicijnen in te voeren zonder een geldige medische verklaring. Zo’n verklaring moet minstens vier weken voor vertrek worden aangevraagd en opgestuurd worden naar het CAK.

Mocht je dus bepaalde medicatie innemen en meenemen op reis zorg er dan voor dat je een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring meeneemt, afhankelijk van de bestemming waar je naar toe reist. Zo kan je altijd aantonen dat je legaal medicijnen gebruikt. Deze informatie heb ik verkregen van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP).

Moet je een medicijn paspoort meenemen?

Ik gebruik geen medicatie die onder de Opiumwet valt maar toen ik naar Brazilië ging gebruikte ik wel bepaalde medicijnen. Voor de zekerheid heb ik toen een medicijn paspoort aangevraagd bij mijn huisapotheek. Het is geen geldig of officieel document maar er staat wel in vermeldt wat de stofnaam is van de medicijnen. Mocht je dan een arts moeten raadplegen in het buitenland dan weet hij precies welke medicatie je gebruikt.  In het geval je je medicijnen kwijtraakt is het ook handig om aan te tonen wat je gebruikt.

medicijnpaspoort

Ook al is een medicijnpaspoort geen geldig document, het wordt reizigers wel aangeraden dit mee te nemen op reis. Hier staat namelijk de stofnaam van de medicijnen vermeldt. Wanneer de patiënt in het buitenland een arts moet raadplegen of zijn medicijnen kwijtraakt, kan hij met het paspoort aantonen welke medicijnen hij gebruikt. Patiënten kunnen een medicijnpaspoort aanvragen bij de apotheek. Zorg dat je ook altijd je Europese Health Insurance Card bij je hebt van je zorgverzekering als je naar het buitenland reist.

European Health Insurance Card

Heb ik een credit card nodig?

Een van tips voor een zorgeloze vakantie is het meenemen van een creditcard. De enige reden dat ik een creditcard heb is om vlucht, auto- en hotel reserveringen te kunnen maken. De creditcard dient vaak als borg voor het eigen risico en in het geval er een verkeersovertreding plaats vind of dat er schade wordt gereden. Per bestemming verschilt het nog wel eens wat voor creditcard ze accepteren en voor duurdere auto’s moet je soms wel eens twee creditcards kunnen overleggen.

Meer informatie over een creditcard en het gebruik tijdens het huren van een auto kan je teruglezen in mijn blog “belangrijke voorwaarden huurauto op reis“. Heb je geen eigen creditcard? Lees dan mijn blog “betaalgemak op reis” en kijk of een prepaid creditcard iets voor je is. Last but not least, check ook of er een MasterCard of Visa wordt aanbevolen, in Brazilië had ik bijvoorbeeld beide bij creditcards bij me.

Tips voor een zorgeloze vakantie

Moet je je bankpas activeren voor Europa en/of wereld?

Check voordat je vertrekt even online of je bankpas op Wereld of Europa staat. Vorige week zat ik zelf in Tunesië en was ik het ook weer vergeten, met tot gevolg dat ik dus niet direct kon pinnen.

Tips voor een zorgeloze vakantie

Is er een andere valuta op de reisbestemming?

Ga jij ergens naar toe waar ze betalen met een andere valuta? Check de koers alvast thuis zodat je gelijk weet wat je wilt opnemen en niet hoeft staan te rekenen voor de pinautomaat. Zorg dat je altijd Nederlands cashgeld bij je hebt zodat in het geval van een pinautomaat die niet werkt je geld kan wisselen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, ga dan naar het GWK in Nederland en neem de betreffende valuta vast mee. Dit was ik zelf ook even vergeten bij mijn reis naar Tunesië, vorige week. De eerste twee dagen moest ik steeds geld lenen.

Valuta           Valuta

Heb ik een internationaal rijbewijs nodig?

Uiteraard heb je altijd een geldig rijbewijs nodig maar voor sommige bestemmingen is een Internationaal Rijbewijs verplicht. Een internationaal rijbewijs is een boekje waarin in meerdere talen staat beschreven dat je een rijbewijs hebt. Ik had het nodig in Brazilië maar in Canada is het bijvoorbeeld ook verplicht. Meer informatie hierover vind je bij de ANWB en daar kan je er ook gelijk een laten maken als je je rijbewijs en een pasfoto meeneemt. Zie ook mijn blog, “tips voor autohuur in het buitenland“.

*Regel je internationale rijbewijs bij de ANWB

Handig, je documenten inscannen

Niets is zo vervelend als je op reis je spullen kwijtraakt of erger nog dat ze gestolen worden. Een van de tips voor een zorgeloze vakantie is het inscannen van je reisdocumenten en andere belangrijke documenten. Ik draag bijvoorbeeld altijd een kopie van mijn paspoort bij me. Daarnaast is het ook handig om een keer de tijd te nemen om al je belangrijke documenten in te scannen en naar jezelf te mailen. Mocht je dan onderweg dingen nodig hebben dan kan je er altijd bij.

Documenten inscannen

Waar ga ik heen, wat ga ik doen en wat neem ik mee?

Denk goed na waar je naar toe gaat en wat je gaat doen zodat je weet wat je mee moet nemen. Goede schoenen voor een hike, een vestje voor in de avond, bikini. Een sjaal is altijd handig in Arabische landen bijvoorbeeld. Zakdoekjes kunnen ook altijd van pas komen want niet overal is toiletpapier. Neem vooral items mee die je gemakkelijk met elkaar kunt combineren. Kledingstukken oprollen helpt tegen kreuken en in je schoenen kan je ook van alles stoppen.

Maar denk ook goed na over de bagage die je meeneemt. Ga je naar luxe resorts, backpacken, op wintersport of op zomervakantie? In sommige kan een reiskoffer handig zijn, maar een reistas die je groter en kleiner kan maken is voor bepaalde reizen ook wel heel fijn. En als je maar een paar dagen gaat is een handbagage koffer natuurlijk niet te missen. Mijn lichtgewicht SuitSuit koffer gaat bijvoorbeeld meestal mee als ik op één plek verblijf en mijn Eastpak reistas gaat altijd mee op wintersport.

Met de auto naar vliegveld, waar parkeren?

Met de auto naar het vliegveld reizen is wel zo gemakkelijk. Je hebt alles bij de hand en kan vertrekken wanneer je wilt. Zeker als je een hele vroege, late of juist een vlucht midden in de nacht hebt kan het ideaal zijn. Op elke luchthaven zijn diverse parkeer mogelijkheden maar om de beste plek te vinden die ook nog eens betaalbaar is kan best een zoektocht zijn. Parkago helpt je daarbij en vergelijkt parkeertarieven op diverse luchthavens in Nederland, België en Duitsland.

Heb jij nog meer tips voor een zorgeloze vakantie?
Deel het hieronder…

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email