Wil jij zo relaxed als mogelijk op reis gaan? Begin dan op tijd met het regelen van dingen. Of je nu één keer per jaar op vakantie gaat, meerdere keren per jaar de wereld over reist of voor langere tijd naar het buitenland gaat. Een aantal zaken moet je standaard geregeld hebben en afhankelijk van de soort reis en de periode dat je op reis gaat komen daar nog een aantal extra zaken bij kijken. Ik deel graag mijn tips voor een zorgeloze vakantie zodat jij volop kan genieten en je geen zorgen hoeft te maken.

Mijn tips voor een zorgeloze vakantie

Omdat ik meerdere keren per jaar naar het buitenland reis, heb ik inmiddels veel reiservaring en ben ik zo klaar voor vertrek. Al mijn tips voor een zorgeloze vakantie of (langere) periode in het buitenland zijn goed geregeld en ik heb er weinig tot geen werk aan. Afhankelijk van de reis zijn er soms een paar dingen waar ik nog even aan moet denken. Zo zet ik regelmatig mijn wintersport en werelddekking aan en uit. Dat bespaart, want ik heb het niet altijd nodig.

Toen ik voor het eerst met mijn moeder op reis ging en die al een maand van tevoren begon met vragen, een week van te voren met inpakken en twee dagen voor vertrek al klaar stond met haar koffer en nog vragen had dacht ik, laat ik mijn tips delen om zonder zorgen te vertrekken. Vink de checklist één voor één af zodat je zeker weet dat je zorgeloos van je vakantie kan gaan genieten.

  1. Heb je een creditcard nodig?
  2. Is je paspoort of ID nog geldig?
  3. Gelden er bepaalde reisadviezen?
  4. Heb je een internationaal rijbewijs nodig?
  5. Moet je gezondheidsmaatregelen nemen?
  6. Moet je een medicijnpaspoort meenemen?
  7. Is er een andere valuta op de reisbestemming?
  8. Is het handig om je documenten in te scannen?
  9. Moet je je bankpas activeren voor Europa en/of wereld?
  10. Waar ga ik heen, wat ga ik doen en wat moet ik meenemen?
  11. Hoe heb jij het een en ander geregeld, ben je alleen, samenwonend, partnerschap of getrouwd?
  12. Heb je een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring nodig voor bepaalde medicatie?
  13. Heb ik een reisverzekering en annuleringsverzekering? Moet ik de verzekering nog aanpassen bij de reis?
  14. Welke verzekeringen heb ik en/of wat is aan te raden om alsnog af te sluiten als je naar het buitenland gaat?

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Yoga vakantie in Zuid-Tirol

Is mijn paspoort of ID nog geldig? Tot wanneer is bankpas en/of creditcard geldig?

He jij vakantieplannen? Check dan altijd de identiteit vereisten van de bestemming waar je naartoe reist. Ieder land heeft zijn of haar eigen eisen met betrekking tot de reisdocumenten. Zo geldt er soms een minimale geldigheid van je reisdocumenten van nog 3 of 6 maanden bij aankomst of bij vertrek.

Het is zonde van de extra kosten om met spoed een nieuw paspoort aan te vragen en het is lang niet altijd mogelijk om dit ‘snel’ ergens te regelen. Je zal je verbazen hoeveel mensen er jaarlijks op Schiphol stranden omdat ze niet over de juiste documenten en geldigheid beschikken. Check dus altijd even de datum van je identiteitskaart en/of paspoort. Je moet er toch niet aan denken dat die verloopt in de tussentijd of misschien al verlopen is. Hetzelfde geldt voor je bankpas en creditcard, check de datum!

Tips voor een zorgeloze vakantie

Hoe heb jij het e.e.a. geregeld en vastgelegd? Ben je alleen, samenwonend of getrouwd?

Ga jij alleen op reis, ga je samen met je partner op reis en heb je een samenlevingsovereenkomst, zijn jullie elkaars geregistreerd partner of zijn jullie getrouwd? Je burgerlijke staat en hoe jij of jullie het een en ander hebben vastgelegd is belangrijk op het moment dat er iets onverwachts gebeurt.

Stel: jij hebt een partner en wordt ziek in het buitenland en jullie hebben samen een samenlevingsovereenkomst. Je partner heeft dan niet automatisch het recht om beslissingen over jouw medische zorg te nemen. Je hebt geen wettelijk gezag over elkaars gezondheid en financiële zaken, tenzij er aanvullende afspraken of documenten zijn opgesteld zoals een testament. Hebben jullie niets geregeld? Dan betekent dat automatisch dat in eerste instantie je ouders, en daarna een zus of een broer wettelijk gezien als eerstvolgende in lijn staat om beslissingen voor je te nemen als je zelf niet in staat bent om dat te doen.

Als jij het anders geregeld wilt hebben zodat je partner of wie dan ook kan beslissen over jou op een belangrijk moment, dan kan je ervoor kiezen om voorafgaand aan je reis een medische volmacht of een levenstestament op te stellen en dit vast te laten leggen bij een notaris zodat het ook in het buitenland erkent wordt. Een medische volmacht geeft je partner toestemming om beslissingen over jouw gezondheid te nemen als jij dat zelf niet meer kunt. Een levenstestament gaat nog verder en kan bijvoorbeeld ook volmachten voor financiële beslissingen omvatten.

Voor ongehuwde partners zonder samenlevingscontract hebben de achterblijvende partners juridisch weinig rechten. Mocht er iets gebeuren op reis dan zal bij overlijden alles naar de wettelijke erfgenamen gaan, zoals ouders, kinderen, zussen of broers. In een samenlevingscontract kan je laten vastleggen dat je partner bepaalde rechten heeft op gemeenschappelijke bezittingen of verzekeringen, zoals bijvoorbeeld het koophuis waar je samen in woont en het tegoed op een en/of rekening. Maar er is geen automatische erfenis van privérekeningen bijvoorbeeld, tenzij je een testament hebt.

Hebben jullie samen een geregistreerd partnerschap of zijn jullie getrouwd, dan zorgt dat automatisch voor erfrechten op bezittingen, pensioen en eventuele verzekeringsuitkeringen. In beide gevallen zijn partners vaak meeverzekerd, wat belangrijk kan zijn voor zaken zoals repatriëring en uitvaartkosten als één van jullie iets overkomt tijdens een reis.

Verzekeren medische hulp in het buitenland? Zo werkt het!

Welke verzekeringen heb je en wat is handig om alsnog af te sluiten?

Ga er even voor zitten en check welke verzekeringen je hebt en wat handig is om alsnog af te sluiten. Je zorgverzekering dekt alleen je zorgkosten in Nederland en is niet voldoende als je in het buitenland iets overkomt. Zelf heb ik een doorlopende reis- en annuleringsverzekering en ik leg hieronder uitgebreid uit waarom. Over het algemeen is een doorlopende verzekering al aan te raden als je twee keer per jaar weggaat en dat kan ook gewoon een weekend in Nederland zijn.

Ben je van plan om voor langere tijd naar het buitenland te gaan, voor werk, een stage of misschien wel een wereldreis? Ga je een verre bestemming bezoeken of ben je van plan ergens ter wereld gevaarlijke sporten te gaan beoefenen? Je denkt er natuurlijk liever niet aan, maar als je het fijn vind om alles goed te regelen raden wij je aan eens te kijken naar een begrafenisverzekering.

Zo laat je je nabestaanden achter met meer financiële zekerheid in het geval er iets onverwachts gebeurt. Op deze manier kan jij zorgelozer reizen omdat je weet dat de kosten van een uitvaart en eventuele repatriëring vanuit het buitenland deels of volledig worden verzorgd. Er zijn verschillende soorten begrafenisverzekeringen, waarbij je meestal kiest voor een natura- of kapitaalverzekering. De meeste mensen kiezen voor een kapitaalverzekering omdat er dan een bedrag wordt uitgekeerd aan de nabestaanden. Bij een naturaverzekering wordt de uitvaart georganiseerd door de verzekeraar.

Let goed op dat als je begrafenisverzekeringen gaat vergelijken, dat je ook goed kijkt naar de voorwaarden betreffende repatriëring. De ene begrafenisverzekering dekt de kosten voor het terugbrengen van het lichaam naar het thuisland wel en een ander deels of niet. Vooral bij verre reizen en bestemmingen met complexe regels kan dit erg fijn zijn. Passen specifieke rituelen of een ceremonie in het buitenland bij jouw wensen dan kan je daarvoor eventueel aanvullende dekkingen verzekeren. Wij weten allemaal één ding zeker en dat is dat je ooit komt te overlijden. Hoe jonger je bent, hoe goedkoper de premie voor de uitvaartverzekering over het algemeen is.

Belangrijk is om goed te beseffen wat het verschil is tussen een doorlopende reisverzekering en een begrafenisverzekering. Heb jij een doorlopende reisverzekering dan biedt dat standaarddekking voor repatriëring naar Nederland bij overlijden. De uitvaartkosten zelf zijn alleen gedekt bij een uitvaartverzekering.

Los van dit alles kan een uitvaartverzekering ook een optie zijn als je begraven of gecremeerd wilt worden in het buitenland. Stel je wilt in je vaderland begraven worden, dan neemt dat veel kosten met zich mee. Die kosten zijn gedekt bij een begrafenisverzekering en fijn is ook, dat al het geregel en het werk van het verkrijgen van de juiste documenten voor je uit handen wordt genomen.

Heb ik een reisverzekering en annuleringsverzekering?

Ach een reisverzekering heb ik niet nodig want ik ga een rustig weekje weg en een annuleringsverzekering al helemaal niet want ik ga toch wel”. Dat is één van de meest voorkomende uitspraken van mensen die zonder reis- en/of annuleringsverzekering reizen. Uiteraard blijft het altijd je eigen keuze maar voor die paar euro zeg ik doen! Een reisverzekering dekt niet alleen de eventuele schade met bagage en bij diefstal, maar ook onvoorziene kosten voor bijvoorbeeld dokters of ziekenhuisbezoek. De kosten in het buitenland liggen vaak vele malen hoger dan in Nederland. Ga je op duikvakantie dan moet je je daarvoor extra verzekeren want dat valt niet onder de standaarddekking net zoals wintersport. Wil je echt nog even overgehaald worden met leed verhalen van andere reizigers? Check mijn ‘shit happens op reis‘ artikel.

Een annuleringsverzekering kan je zowel gebruiken voor vertrek als tijdens de reis. Stel dat er iets gebeurd met familie of dat je zelf niet in staat bent om te reizen om wat voor reden dan ook? Denk er ook aan dat als je in gezelschap van vrienden reist bijvoorbeeld om een groepsboeking te maken. Dan geldt de annuleringsverzekering voor alle personen die op de boeking vermeld staan. Wel zo fijn dat je de keuze hebt ook naar huis te gaan als je vrienden iets overkomen. En heb jij iemand ‘ingehuurd’ die op je huis en huisdieren past? Dan kan een aanvullende dekking voor een zaakwaarnemer interessant zijn. Mocht er iets met hem of haar gebeuren vóór vertrek of als je al op reis bent, is het een geldige reden om je reis te annuleren of af te breken.

Tip; er zijn ontzettend veel aanbieders van reis- en annuleringsverzekeringen. Daarbij is het van belang om eerst zelf te bedenken naar wat je belangrijk vind dat verzekering is en vooral ook tot welke waarde. Afhankelijk van de hoeveelheid reizen die je maakt, kan het interessant zijn om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. De doorlopende verzekeringen zijn al interessant als je jaarlijks op zomervakantie gaat en bijvoorbeeld twee weekendjes weg, zelfs in Nederland. Check wel vóórdat je een reisverzekering afsluit, ook wat de maximale tijdsduur is. Voor sommige doorlopende reisverzekeringen geldt een maximale verblijfsduur in het buitenland van 180 dagen.

Ga dus zeker online reisverzekeringen vergelijken en kijk goed wat past bij jouw reis en verzekeringswensen. Bij een aantal verzekeraars ben je heel flexibel in het samenstellen van een reisverzekering die precies bij je wensen past.

Extra reisverzekering nodig? Let hier op!

Heb ik een creditcard nodig?

Een van de tips voor een zorgeloze vakantie is het meenemen van een creditcard. De enige reden dat ik een creditcard heb is om vlucht, auto- en hotel reserveringen te kunnen maken. De creditcard dient vaak als borg voor het eigen risico en in het geval er een verkeersovertreding plaatsvindt of dat er schade wordt gereden. Per bestemming verschilt het nog weleens wat voor creditcard ze accepteren en voor duurdere auto’s moet je soms weleens twee creditcards kunnen overleggen.

Meer informatie over een creditcard en het gebruik tijdens het huren van een auto kan je teruglezen in het artikel “belangrijke voorwaarden huurauto op reis“. Heb je geen eigen creditcard of kan je geen eigen creditcard aanvragen? Lees dan mijn artikel “betaalgemak op reis” en kijk of een prepaid creditcard iets voor je is. Hou er wel rekening mee dat autoverhuurders een prepaid creditcard niet overal accepteren. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook bestemmingen en autoverhuurders waar je zonder creditcard een auto kan huren.

Last but not least, check ook of er een MasterCard of Visa wordt aanbevolen op de bestemming van je keuze. Er zijn namelijk landen waar Visa meer wordt geaccepteerd dan MasterCard. Voor mijn reis naar Brazilië had ik bijvoorbeeld twee creditcards bij me.

Tips voor een zorgeloze vakantie

Moet je je bankpas activeren voor Europa en/of wereld?

Check voordat je vertrekt even online of je bankpas op Wereld of Europa staat. Het is toch vervelend als je bij de pinautomaat staat en je kan niet pinnen. Check ook goed de vervaldatum van je pinpas voordat je op reis gaat. Anders kan je beter alvast een nieuwe pinpas aanvragen als je plannen hebt om langere tijd in het buitenland te verblijven.

Tips voor een zorgeloze vakantie

Is er een andere valuta op de reisbestemming?

Ga jij ergens naartoe waar ze betalen met een andere valuta? Check de koers alvast thuis zodat je gelijk weet wat je wilt opnemen en niet hoeft staan te rekenen voor de pinautomaat. Zorg dat je altijd Nederlands cash geld bij je hebt zodat in het geval van een pinautomaat die niet werkt je geld kan wisselen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, ga dan naar het GWK in Nederland en neem de betreffende valuta vast mee.

Valuta           Valuta

Heb ik een internationaal rijbewijs nodig?

Uiteraard heb je altijd een geldig rijbewijs nodig, maar voor sommige bestemmingen is een Internationaal Rijbewijs verplicht. Een internationaal rijbewijs is een boekje waarin in meerdere talen staat beschreven dat je een rijbewijs hebt. Ik had het nodig in Brazilië maar in Canada is het bijvoorbeeld ook verplicht. Meer informatie hierover vind je bij de ANWB en daar kan je er ook gelijk een laten maken als je je rijbewijs en een pasfoto meeneemt. Zie ook mijn artikel vol met “tips voor autohuur in het buitenland“.

*Regel je internationale rijbewijs bij de ANWB

Tips besparen huurauto kosten

Handig, je documenten inscannen

Niets is zo vervelend als je op reis je spullen kwijt raakt, of erger nog, dat ze gestolen worden. Een van de tips voor een zorgeloze vakantie is het inscannen of een foto maken van je reisdocumenten en andere belangrijke documenten. Ik draag bijvoorbeeld altijd een kopie van mijn paspoort bij me. Daarnaast is het ook handig om een keer de tijd te nemen om al je belangrijke documenten in te scannen en naar jezelf te mailen. Mocht je dan dingen nodig hebben dan kan je er altijd bij.

Ingescande documenten speciaal voor reizen

Thuisfront op de hoogte houden

Geef aan je familie en vrienden thuis door waar je bent en waar je naartoe gaat voor het geval dat. Mocht er iemand zijn die echt op je huis past, kan je dat ook aangeven in je reisverzekering. Mocht diegene dan iets overkomen dan kan je ook terug reizen op kosten van je reisverzekering. Informeer bij je reisverzekering naar de dekking voor een zaakwaarnemer.

Kijk ook naar de tijdsverschillen op een bestemming en informeer je thuisfront daar ook over. Stel dat ze even niets van je horen, dan kan dat zijn omdat jij gewoon rustig ligt te slapen. Je telefoon springt meestal automatisch over maar denk eraan dat je zelf ook je horloge verzet. Bij voorbaat doe je dat alvast voordat je het vliegtuig in stapt, dan kom je op tijd aan.

Thuis vakantie tips

Gelden er bepaalde reisadviezen?

Voor reizen in Europa check ik over het algemeen niet de Nederlandse reisadviezen. Als ik naar Azië, Zuid Amerika of Afrika reis, doe ik dat wel. Ik ben  in Tunesië geweest en daarvoor heb ik het reisadvies gecheckt in verband met de aanslag op het Bardomuseum in Tunis en op het strand. Meer informatie hierover kan je teruglezen in mijn blog; “Waar op letten bij reisadvies“?

De Nederlandse overheid beoordeelt een reisadvies onder andere aan de hand van informatie van lokale autoriteiten, de Nederlandse ambassade in Tunis, inlichtingendiensten, lokale bedrijven en vertegenwoordigers van andere landen. Het komt voor dat er in andere landen een ander reisadvies geldt. Zo kan het zijn dat reisadviezen van omliggende landen, zoals het Belgische, Britse en Franse reisadvies, verschillen van de Nederlandse reisadviezen. Elk land beoordeeld op bepaalde criteria, eventuele reisadviezen. Het is dus altijd goed om meerdere reisadviezen te checken en voor jezelf te bepalen of je ergens wel of niet naartoe reist, een advies blijft een advies.

Tunesië reisadvies Rijksoverheid

Waar ga ik heen, wat ga ik doen en wat neem ik mee?

Denk goed na waar je naartoe gaat en wat je gaat doen zodat je weet wat je mee moet nemen. Goede schoenen voor een hike, een vestje voor in de avond, een bikini voor het strand. Een sjaal is altijd handig in Arabische landen, bijvoorbeeld zodat je die kan omslaan om je schouders te bedekken. Zakdoekjes kunnen ook altijd van pas komen want niet overal is toiletpapier. Neem vooral items mee die je gemakkelijk met elkaar kunt combineren. Kledingstukken oprollen helpt tegen kreuken en in je schoenen kan je ook van alles stoppen.

Maar denk ook goed na over de bagage die je meeneemt. Ga je naar luxe resorts, backpacken, op wintersport of op zomervakantie? In sommige gevallen kan een (stevige) reiskoffer handig zijn, maar een reistas die je groter en kleiner kan maken is voor bepaalde reizen ook wel heel fijn. En als je maar een paar dagen gaat, is een handbagage koffer natuurlijk niet te missen. Mijn lichtgewicht SuitSuit koffer gaat bijvoorbeeld meestal mee als ik op één plek verblijf.

Drank meenemen in ruimbagage

Moet ik gezondheidsmaatregelen nemen?

Ook een van de tips voor een zorgeloze vakantie, denk aan eventuele gezondheidsmaatregelen en denk daarnaast aan je eigen gezondheid! Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) baseert reizigers informatie op de meest voorkomende infectieziekten in een bepaald land. Uiteindelijk bepalen de reisbestemming, de verblijfsduur, je persoonlijke gezondheid en de activiteiten die je gaat doen welke vaccinaties en maatregelen er nodig zijn.

Check dus altijd even online welke informatie er beschikbaar is en welk advies er wordt gegeven voor jouw reisbestemming. Zelf laat ik mij altijd informeren en inenten bij de KLM Travel Clinic, die zit dicht bij mijn huis en het wordt vergoed door mijn zorgverzekering. Neem altijd je gele boekje mee op reis.

Vaccinaties bij KLM Travel Clinic

Moet je een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring  meenemen voor bepaalde medicatie?

Gebruik jij bepaalde medicijnen? Sommigen vallen onder de Opiumwet, zoals slaapmiddelen en medicijnen tegen ADHD. In een groot aantal landen is het verboden om deze medicijnen in te voeren zonder een geldige medische verklaring. Zo’n verklaring moet minstens vier weken voor vertrek worden aangevraagd en opgestuurd worden naar het CAK.

Mocht je dus bepaalde medicatie innemen en meenemen op reis, zorg er dan voor dat je een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring meeneemt, afhankelijk van de bestemming waar je naartoe reist. Zo kan je altijd aantonen dat je legaal medicijnen gebruikt. Deze informatie heb ik verkregen van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP).

Moet je een medicijnpaspoort meenemen?

Ik gebruik geen medicatie die onder de Opiumwet valt maar toen ik naar Brazilië ging, gebruikte ik wel bepaalde medicijnen. Voor de zekerheid heb ik toen een medicijnpaspoort aangevraagd bij mijn huisapotheek. Het is geen geldig of officieel document maar er staat wel in vermeldt wat de stofnaam is van de medicijnen. Mocht je dan een arts moeten raadplegen in het buitenland dan weet hij precies welke medicatie je gebruikt. In het geval je je medicijnen kwijt raakt is het ook handig om aan te tonen wat je gebruikt.

Ook al is een medicijnpaspoort geen geldig document, het wordt reizigers wel aangeraden dit mee te nemen op reis. Hier staat namelijk de stofnaam van de medicijnen vermeldt. Wanneer de patiënt in het buitenland een arts moet raadplegen of zijn medicijnen kwijt raakt, kan hij met het paspoort aantonen welke medicijnen hij gebruikt. Patiënten kunnen een medicijnpaspoort aanvragen bij de apotheek. Zorg dat je ook altijd je Europese Health Insurance Card bij je hebt van je zorgverzekering als je naar het buitenland reist.

medicijnpaspoort

European Health Insurance Card

Heb jij nog meer tips voor een zorgeloze vakantie?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.