Ga jij een rondreis maken met een huurauto in een land waar men links rijdt? Of ga je met je eigen auto op vakantie naar een land waar aan de linkerkant van de weg wordt gereden? No worries, met deze persoonlijke ervaringen van mij en tips voor veilig links rijden ga jij zonder zorgen aan je roadtrip beginnen. Prent het in je hoofd, links, links, links!

Ervaringen en tips voor veilig links rijden 

Heb je reisplannen naar Engeland, Ierland, de Kanaaleilanden, Australië, Cyprus of één van de vele andere landen waar men aan de linkerkant van de weg rijdt? Raak niet gestrest, bereid jezelf goed voor en kies voor zelfverzekerd aan de linkerkant rijden tijdens je auto vakantie. Er zijn in totaal 76 bestemmingen in de wereld waar men links rijdt, dus de kans is groot dat jij het een keer gaat doen.

Als je het echt niet durft, dan zou ik het ook zeker niet doen, want je moet jezelf wel veilig voelen in een huurauto en ook de mede weggebruikers niet in de weg zitten. Maar als het aan mij ligt zou ik zeggen; ‘probeer het gewoon’! Desnoods huur je een auto voor een halve dag of dag en als het bevalt dan verleng je de huurperiode. Reis dan wel buiten het hoogseizoen, want in het hoogseizoen is er niet zoveel keuze en aanbod aan huurauto’s.

Ik ben iemand die zegt; ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’! Nou ben ik zelf wel dol op autorijden, dus dat is in mijn voordeel. Voor de rest is het een kwestie van wennen, aan het begin rustig rijden en goed opletten. Aan het begin herhaal ik een soort mantra hardop; ‘links, links linkkkkssss’. Voor je het weet heb je het in de vingers en rij je fluitend aan de linkerkant van de weg alsof je dat nooit anders hebt gedaan.

Ga je voor de eerste links rijden op vakantie? Dan is mijn beste tip voor links rijden: kijk naar het huurauto aanbod van huurauto’s met een automaat. Dat maakt het links rijden al een stuk eenvoudiger, omdat je niet met je linkerhand hoeft te schakelen. Zo reed ik reed zelf tijdens in mijn huurauto op Jersey in een Toyota Aygo met handschakeling. Ik heb eerder links gereden op vakantiebestemmingen, maar het schakelen naar andere versnellingen met je linkerhand blijft even wennen. Ook ik, greep wel eens met mijn rechterhand in het luchtledige uit een soort automatisme. Ook hiervoor geldt, alles went. Wil je meer weten over links rijden op Jersey eiland, één van de Kanaaleilanden, dan kan je dat lezen via de hyperlink.

Ik heb nu op diverse bestemmingen links gereden en daarom dacht ik, ik schrijf dit artikel met persoonlijke ervaringen en tips voor veilig links rijden. Deze tips gelden voornamelijk voor een huurauto die je ter plaatse huurt, waarbij alles dus aan de linkerkant zit. Al stap je natuurlijk wel aan de rechterkant van de auto in. Rij je in je Nederlandse auto de grens over naar een land waar links wordt gereden, dan heb je geen probleem met schakelen natuurlijk omdat je dat gewend bent, het is soms alleen iets beter uitkijken omdat je aan de linkerkant van de auto zit, in plaats van rechts. Snap je het nog;).

Met een Nederlandse auto de grens over, betekent ook dat je soms even extra goed op je snelheid moet letten. Een Nederlands dashboard geeft alleen het aantal kilometers per uur aan. Een huurauto in het buitenland op een bestemming waar links wordt gereden geeft zowel de Miles Per Hour als het aantal kilometers per uur aan.

🚗Bekijk mijn tips en ervaringen voor autohuur op Jersey.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Uitgelicht > de belangrijkste tips voor links rijden op vakantie

 1. Alle info staat aan de linkerkant van de weg;
 2. Rij rustig zodat je goed overzicht kan houden;
 3. Volg een andere auto om even gewend te raken;
 4. Bekijk voor vertrek goed de lokale verkeersregels;
 5. Rij een paar rondjes over de parkeerplaats van de verhuurder;
 6. Het is even wennen qua ruimtelijk inzicht, neem de bochten wat ruimer;
 7. Reserveer een huurauto met automaat, dan hoef je niet met links te schakelen;
 8. Super irritant normaal gesproken, maar een paar extra ogen met links rijden is handig;
 9. Rij met je GPS aan, ook al weet je de weg, voor extra bevestiging dat je links moet rijden;
 10. Je rijdt aan de linkerkant van de weg en rotondes neem je rechtssom, vanaf de linkerbaan (clockwise);
 11. Soms hebben huurauto’s een sticker op het dashboard met de tekst ‘Keep left’, een handige reminder en anders zet je een grote L op je linkerhand.

Tips en ervaringen veilig links rijden

Linksrijdende landen in Europa

Ga je op vakantie naar een van de onderstaande landen in Europa? Dan moet je er rekening mee houden dat je daar dus links moet rijden en dat het stuur van je huurauto rechts zit.

 1. Cyprus
 2. Gibraltar
 3. Engeland
 4. Schotland
 5. (Noord-) Ierland > tips voor auto huren in Ierland
 6. Malta, lees mijn persoonlijke tips voor autorijden in Malta.
 7. De Kanaaleilanden, Jersey & Guernsey, bekijk mijn tips en ervaringen voor autohuur op Jersey.

Tips veilig links rijden

Tips veilig links rijden

Linksrijdende landen buiten Europa

Wereldwijd zijn er veel meer bestemmingen waar men aan de linkerkant van de weg rijdt. De meest voorkomende bestemmingen waar men naar toe reist en waar links wordt gereden zijn de onderstaande 11 bestemmingen. Denk eraan dat je qua reisvoorbereiding per land checkt wat de verkeersregels zijn. Zo gelden er bijvoorbeeld in Suriname en Zuid Afrika hele andere voorrangsregels.

 1. India;
 2. Maleisië;
 3. Namibië;
 4. Australië;
 5. Thailand;
 6. Suriname;
 7. Mauritius;
 8. Botswana;
 9. Nieuw-Zeeland;
 10. Zuid-Afrika > tips voor auto rijden en auto huren in Zuid Afrika;
 11. Japan > leuk feitje, voor sommige Japanners is het een statussymbool om een Europese auto te bezitten met het stuur aan de linkerkant.

Auto huren in Zuid-Afrika

Heb jij nog meer tips voor veilig links rijden?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email