Waarom op vakantie naar IJsland in de winter? Omdat het een geweldige reisbestemming is! Deze keer kan je al mijn tips voor een vakantie naar Noord-IJsland in de winter lezen.

Tips vakantie Noord-IJsland in winter

Eerlijk is eerlijk, ik ben zelf nog nooit naar Noord-IJsland op vakantie geweest. Maar ik ben wel twee keer op vakantie naar IJsland geweest in de winter en spreek wat dat betreft wel uit eigen ervaring. Gezien het noorden van IJsland ook nog op mijn bucketlist staat heb ik van mijn eigen, nog te plannen winterse reis naar IJsland, maar gelijk een artikel gemaakt zodat ik andere reizigers alvast kan inspireren.

Waarom zou je naar IJsland op vakantie gaan in de winter‘? vroeg iemand mij eens! Nou, waarom niet! Je kan je kleden op de kou en IJsland in de winter is een van de gaafste bestemmingen om te ontdekken als je van avontuur houdt, graag in de natuur bent en een flexibele reisgeest hebt. Dat laatste zeg ik, omdat het goed is om te beseffen dat een vakantie naar Noord-IJsland in de winter wel eens anders kan lopen dan je van te voren in je reisplanning had bedacht. Maar is dat soms juist ook niet het leuke van reizen?

Ik vind het belangrijk dat jij als kiest voor een vakantie naar IJsland in de winter dat je beseft dat een goede reisvoorbereiding belangrijk is. Niets is zo verraderlijk als het weer op deze avontuurlijke winterse reisbestemming. Het kan zijn dat wegen (tijdelijk) worden afgesloten en/of dat er zoveel sneeuwval is dat je je niet kan verplaatsen met je huurauto en dat je dus net als de IJslanders zelf op een veilige plek blijft. Ik zou daarom zeggen, kies altijd voor een huisje met een hottub buiten en/of een sauna binnen, dan kan je je wel even vermaken. Zorg er ook voor dat je, vóór dat je een dorpje of stad verlaat genoeg te eten en te drinken in de auto hebt liggen.

Wil jij graag georganiseerd op reis met een Nederlandse reisorganisatie? Dan kan ik de reizen van Voigt Travel aanraden! Zelf ben ik met Voigt Travel een keer naar Fins Lapland gereisd. Mocht je daar ook eens heen willen. Hier kan je alles lezen over excursies in Fins Lapland die ook in het reisaanbod van Voigt Travel zitten.

Voigt Travel biedt zowel individuele reizen als groepsreizen naar IJsland aan, in alle seizoenen van het jaar. Bekijk het complete reisaanbod en laat je verrassen door de reismogelijkheden.

*Bekijk hier alle reizen naar IJsland in de winter van Voigt Travel.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Tips vakantie Noord-IJsland in winter

11 redenen voor vakantie noorden IJsland

Moet jij je partner, vrienden of familie overtuigen of misschien ook wel jezelf waarom een vakantie naar Noord-IJsland in de winter een goed idee is? Dit zijn mijn redenen om ooit eens naar het noorden van IJsland op vakantie te gaan. Trouwens, deze 11 redenen waarom dat een goed idee is, gelden natuurlijk voor het hele land en dus niet alleen voor het noorden.

 1. Je kan het noorderlicht spotten;
 2. Roadtrippen door de sneeuw is gaaf!
 3. Het is mogelijk om ijsgrotten te bezoeken;
 4. Probeer het eens, ga ijsklimmen in IJsland;
 5. Geniet van de natuurlijke warmwaterbronnen;
 6. Ook in de winter kan je walvissen spotten in IJsland;
 7. Skiën, snowboarden en/of langlaufen, het kan allemaal;
 8. Beleef gave winterse activiteiten, zoals sneeuwscooter rijden;
 9. Trek je wandelschoenen aan en ga winterhiken of sneeuwschoenwandelen;
 10. Ga paardrijden op bevroren meren op IJslandse paarden, ideaal paardenras als je geen paardrijd ervaring hebt;
 11. Bewonder de bevroren watervallen. Wist je dat IJsland  één van de grootste watervaldichtheden ter wereld heeft?

Tips vakantie Noord-IJsland in winter

Dit wil je zien en doen in Noord-IJsland

Als ik op reis ga naar een nieuwe reisbestemming, dan maak ik altijd een lijstje met wat ik wil zien en doen en welke bezienswaardigheden er zijn. Zo heb ik ook al een wishlist gemaakt voor een vakantie naar Noord-IJsland in de winter en dit staat erop, doe er je voordeel mee:

 1. Met een 4×4 of Jeep roadtrippen;
 2. De Lofthellir Ice Cave bewonderen;
 3. ‘Sneeuwscooteren’ over kratervelden;
 4. De natuurlijke Mývatn bronnen bezoeken;
 5. Het noorderlicht spotten vanuit een hottub;
 6. Walvissen spotten zoals de bultrug bij Akureyri;
 7. Paardrijdtocht vanuit Mývatn over een bevroren meer;
 8. De bevroren watervallen in Noord-IJsland bezoeken, de Dettifoss en Godafoss.
  Tip van Voigt Travel: “Het is alleen onmogelijk om ’s zomers de Dettifoss op eigen gelegenheid te bereiken met een normale of 4×4 auto. Gelukkig kun je met een Super Jeep safari de waterval wel in de winter bewonderen”!

Om al deze dingen tijdens een vakantie in Noord-IJsland in de winter te beleven moet ik toch minimaal 5 dagen op vakantie naar IJsland gaan. Gezien het weer tegen kan zitten tijdens een reis, zou ik zeggen trek er 8 dagen en 7 nachten voor uit.

Zien en doen in Noord-IJsland

Activiteiten IJsland winter

Roadtrip ‘Diamond Circle’ autoroute

De Golden Circle Route is de meest bekende en meest geboekte rondreis door IJsland. De tweede roadtrip die een aanrader is, is de Diamond Circle autoroute in het noorden van IJsland. Deze autoroute ontstond in 1994 toen een paar lokale bewoners uit Húsavík reizigers wilde aanmoedigen om op vakantie te gaan naar Noord-IJsland.

In 2020 kwam er eindelijk echt erkenning voor deze mooie autoroute in IJsland want toen werd de route als officiële toeristische attractie met vijf populaire bezienswaardigheden gelanceerd.

De Diamond Circle autoroute is in totaal zo’n 250 kilometer lang. Vergis je niet, dat klinkt weinig, maar je kan niet overal hard rijden. Kies jij voor de Diamond Circle roadtrip, dan kom je onder andere langs deze bezienswaardigheden in Noord-IJsland:

 1. Het Mývatn meer;
 2. Waterval Goðafoss;
 3. Skutustadagigar kraters;
 4. Het vissersdorp Húsavík;
 5. Dimmuborgir, bijzodnere lava rotsen;
 6. De Asbyrgi kloof in de vorm van een hoefijzer;
 7. De Detifoss waterval in Nationaal park Vatnajokull.

Heb je alle tijd om het noorden van IJsland te ontdekken en wil je nog meer zien? Dan kan je de rondreis Diamond Circle ook nog verlengen met een roadtrip over de Arctic Coast Way. Dit is een autoroute van zo’n 900 kilometer die door noordelijke fjorden slingert van Hvammstangi naar Bakkafjörður.

*Onderstaande plattegrond van de Diamond Circle route is van Visit North Iceland.

Roadtrip Diamond Circle autoroute

Noorderlicht reis in de winter

Het noorderlicht zien is voor veel reizigers een droom! Ik mag van geluk spreken dat ik een 100% succes rate heb. Ik zag het noorderlicht in de winter in IJsland, twee keer in de winter in Fins Lapland en één keer in de herfst in Fins Lapland.

Het zien van het noorderlicht in de winter in IJsland blijft een kwestie van puur geluk. Het moet helder weer zijn en de zonneactiviteit moet goed zijn. De ene keer zie je een beetje noorderlicht zoals op de foto hieronder. Soms sta je onder een paars, rood- en groen oplichtende hemel en een andere keer kan je het alleen zien door de lens van je camera en niet met het blote oog. Bereid je daar op voor om teleurstellingen te voorkomen.

Voigt Travel biedt ook groepsreizen aan, zo hebben ze onder andere een speciale noorderlichtreis. Tijdens deze noorderlichtreis ga jij met een groep proberen het noorderlicht te spotten in IJsland. Voigt Travel zegt hier zelf over: “Beleef IJsland met andere reizigers en ga op pad met een Nederlandstalige reisleider. Ideaal voor reizigers die alleen op reis willen maar niet alleen door het land willen gaan. Tijdens onze groepsreizen door IJsland ontdek je het IJsland weg van de massa. Onze groepsgroottes zijn klein en qua leeftijd lekker divers. We focussen ons op de unieke belevenissen en strijden ervoor om het noorderlicht te zien”.

*Hier kan je meer lezen over beste reistijd IJsland voor zien noorderlicht

IJsland in de winter

Ontspannen & opwarmen in winter IJsland

Tijdens je vakantie in de winter in IJsland kan je voor behoorlijke koude temperaturen komen te staan. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je je goed kleed. Hier kan je meer lezen over mijn kledingadvies voor de winter in IJsland.

Het mooie aan reizen naar IJsland is dat er veel natuurlijke warmwaterbronnen in IJsland zijn. Sommige bevinden zich in de natuur en kan je gratis bezoeken. Rondom andere natuurlijke geothermische baden zijn kleinschalige en/of grote wellnessresorts gebouwd. Zodra jij aan je reisplanning voor een vakantie naar IJsland in de winter begint kan je hier alvast uitzoeken welke natuurlijke warme bronnen je wilt bezoeken.

Ben jij van plan om naar aanleiding van dit artikel een rondreis door het noorden van IJsland te gaan maken? Dan moet je beslist een stop maken bij de Mývatn Nature Baths in Mývatn.

*Bekijk hier het complete overzicht aan warmwaterbronnen in IJsland.

Relax in de Blue Lagoon 

Autorijden in de winter in IJsland

Met een huurauto heb je alle vrijheid om een rondreis te maken op IJsland. Kies jij voor de beroemde Golden Circle Route of ga je na het lezen van dit artikel over reizen naar Noord-IJsland voor de Diamond Circle route?

Welke reisroute je ook gaat volgen voor je vakantie in IJsland in de winter. Er zijn een paar dingen waar je aan moet denken als je gaat autorijden in IJsland.

*Hier kan je al mijn tips over autorijden in IJsland lezen.

Autorijden in IJsland, alles wat je moet weten + handige tips

Nóg meer reistips voor IJsland in winter

Ben jij al overtuigd dat je je vrije dagen slim moet plannen zodat je op vakantie naar IJsland kan in de winter? Super! Ik ben nu twee keer op vakantie naar IJsland geweest in de winter en ik deel graag al mijn persoonlijke reistips met jullie zodat je goed bent voorbereid.

Hieronder staan al mijn artikelen over IJsland, zo kan je eenvoudig doorklikken naar nog meer reisinformatie. Ook handig, hier kan je in één keer al mijn reistips voor IJsland zien.

 1. Al mijn reistips voor IJsland;
 2. Leuke tip! De Falljokull gletsjerhike IJsland;
 3. Handig! Mijn kledingadvies voor de winter in IJsland;
 4. Bereid je voor! Al mijn tips over autorijden in IJsland;
 5. Fijn! Een compleet overzicht aan warmwaterbronnen in IJsland;
 6. Meer lezen over beste reistijd IJsland voor zien noorderlicht
 7. Voor de paarden liefhebbers! Bekijk deze paardrijden in IJsland tips en ga ook paardrijden in de winter in IJsland.

Protest winterkleding

Krijg jij al zin in een vakantie naar Noord-IJsland in de winter?

Print Friendly, PDF & Email