Heb jij plannen voor een elektrische autovakantie? Bekijk deze tips voor een vakantie met een elektrische auto en ga goed voorbereid en deels duurzaam op reis.

Tips voor vakantie met elektrische auto 

Heb jij zin in een roadtrip door Europa, wil je een autorondreis gaan maken of met je (elektrische) auto naar je vakantiebestemming rijden? Wat de reden ook is, een goede voorbereiding van een autovakantie is het halve werk.

Als je naar het buitenland reist is het altijd van belang dat je checkt wat de verkeersregels daar zijn. Daarnaast moet je kijken wat er verplicht in je auto aanwezig moet zijn en misschien heb je wel een tolvignet of milieu sticker nodig. Ga je met een elektrische auto op vakantie naar het buitenland dan zijn er een aantal extra zaken waar je aan moet denken en rekening mee moet houden.

Afgelopen zomer (2020) stapten wij voor het eerst in een hybride elektrische auto voor een roadtrip naar Frankrijk en Zwitserland. In samenwerking met Peugeot gingen wij op ontdekking zodat wij al onze ervaringen kunnen verwerken tot tips voor een vakantie met een elektrische auto. Zo kan jij zonder laadstress goed voorbereid op pad met je (deels) elektrische auto.

*Ook leuk, check deze tips voor een roadtrip door Europa!
**Handig! ANWB heeft nu ook een routeplanner voor elektrische auto’s, incl. laadstops en laadtijd. 

Vakantie met elektrische auto 

Routeplanner elektrische auto

Als je eenmaal weet waar je naar toe gaat op vakantie is het tijd om de reisroute uit te stippelen. Reis je met een elektrische auto dan is het handig om een routeplanner voor elektrische auto’s te gebruiken. Zo weet je namelijk zeker dat er onderweg langs de route laadpalen zijn waar je je auto kan opladen. Gebruik bijvoorbeeld deze EV routeplanner voor elektrische auto’s van de ANWB.

Neem de voorgestelde route niet te letterlijk qua tijd en afstand. Reizen met een elektrische auto en het aantal kilometers dat je kan rijden heeft alles te maken met de actieradius van je elektrische auto,  je eigen rijstijl, gebruik van airco en de omstandigheden onderweg zoals wind en regen. De meeste routeplanners geven een advies voor het moment dat je het checkt, kort voor vertrek kun je dus beter nog een keer kijken. Het kan zijn dat je een extra ‘laadstop’ moet inplannen onderweg.

Wij hadden de luxe een roadtrip te maken met de Peugeot 3008 SUV HYbrid. In het navigatiesysteem van de auto zit ook een filter waarbij je kan zoeken naar elektrische laadpalen op de route. Reis je met een ouder model auto dan kan je ook kijken naar navigatiesystemen die deze optie aanbieden. Met een volledig elektrische auto is een roadtrip een uitdaging waarbij planning essentieel is. Het voordeel van een plug-in hybride auto is natuurlijk dat je altijd verder kan rijden zodra de accu leeg is. In het geval van deze Peugeot 3008 is het helemaal een luxe dat je tijdens lange afstanden de auto ook tijdens het rijden weer deels elektrisch kan opladen.

Reis je in meerdere etappes naar je vakantiebestemming? Of wil je onderweg langs de route ook nog wat zien. Parkeer je auto dan in een parkeergarage waar je de elektrische auto in de tussentijd kan opladen. Overnacht je ergens onderweg? Zoek dan naar een hotel op Booking.com en vink de zoekfunctie ‘oplaadpunt voor elektrische voertuigen’ aan. Terwijl jij oplaad in je hotelbed tijdens de nacht laad je auto op aan de laadpaal bij het hotel.

*Tip, vermijd drukke reisdagen, zodat je meer kans hebt op beschikbare laadpalen.

Overzicht oplaadpunten elektrische auto in Europa

Heb je alle tijd om naar je vakantiebestemming te reizen dan kan je ook onderweg een pauze inlassen bij een oplaadpunt. Het opladen van je auto duurt gemiddeld tussen de twee en vier uur. Op sommige plaatsen zijn er ook snel-laders aanwezig.

Het is dus van belang dat je van tevoren weet waar je je elektrische auto kan opladen. Een overzicht van alle oplaadpunten voor elektrische auto’s in Europa is super handig voor het plannen van je rondreis door Europa. Wil jij weten waar je je auto kan opladen in het buitenland? Bekijk dan de onderstaande drie websites en gebruik de website die jij het meest gebruiksvriendelijk vind:

  1. Oplaadpunten.nl
  2. Oplaadpalen.nl
  3. Chargemap.com

Wij hebben er tijdens onze rondreis met de auto voor gekozen om de plug-in hybride alleen op te laden bij hotels en bij parkeergarages in steden die wij bezochten. Reizen met een elektrische auto is een vorm van slow travel en gezien wij alles uit onze beperkte reisdagen wilden halen hebben wij niet de tijd genomen om onderweg tussendoor de auto te laden.

Routeplanner elektrische auto

Laadpas buitenland

Voorkom laadstress onderweg en kijk even goed voor vertrek of je een laadpas voor het buitenland nodig hebt. Het is namelijk niet zo dat je Nederlandse laadpas ook standaard in het buitenland werkt. Het handigste is om te kiezen voor gratis laadpassen. Je betaalt dan namelijk alleen wanneer je de laadpas ook echt in het buitenland gebruikt. Voor de zekerheid kan je gratis laadpassen van diverse aanbieders aanvragen dan heb je meer kans dat je de juiste laadpas bij je hebt als je bij een laadpaal staat. In dit geval betaal je een startarief per laadsessie en de prijs per kWh maar geen abonnementskosten per maand.

Het starttarief en prijs per kWh verschilt per laadpas- én laadpaalaanbieder. Het is net als met tanken, iedere aanbieder hanteert andere voorwaarden en andere tarieven. Over het algemeen kan je uit gaan van ongeveer €0,25 tot €0,39 per kWh. Per aanbieder kan je kijken wat de kosten zijn. Wij gebruikten tijdens onze reis meestal de laadpas van NewMotion.

Laadpas buitenland

Controleer de laadkabel 

Je hebt je reisroute uitgestippeld naar je vakantiebestemming en je hebt een laadpas die je in het buitenland kan gebruiken. Nu moet je nog zoeken naar een hotel of een vakantiehuis waar je je elektrische auto kan opladen en je moet goed kijken wat voor laadkabel je hebt en of je die ook kan gebruiken in het buitenland.

De meeste laadpunten in Europa zijn te gebruiken met een laadkabel ‘Mennekes- of Type 2’. Maar je zal net zien, er zijn vakantielanden zoals Frankrijk en Italië die een uitzondering daarop hebben. In deze landen wordt ook wel eens gebruik gemaakt van het zogenoemde ‘Type 3 stekker’. Die stekker bevat meer pinnen en een schuifje. Wil je zeker weten dat je niet voor verrassingen komt te staan onderweg dan kan het slim zijn om een extra laadkabel aan te schaffen zodat je altijd je auto kan opladen.

*Bij de onderstaande foto konden wij bijvoorbeeld onze eigen laadstekker gebruiken. Bij de bovenstaande foto zie je dat wij de laadstekker gebruiken van de laadpaal zelf.

Controleer de laadkabel 

Kies voor hotel / vakantiehuis met laadpaal

Wil je niet ergens heen reizen en constant onderweg op zoek moeten naar een laadpaal om je auto op te laden? Kies dan voor een hotel met een laadpaal of een vakantiehuis met een laadpaal. Reserveer jij graag je hotels via Booking.com, zoek dan naar het kopje ‘faciliteiten’ bij de zoekopties en vink ‘oplaadpunt voor elektrische voertuigen’ aan.

Via de onderstaande hotelaanbieders kan je in één keer een overzicht zien van hotels met een oplaadpunt. Vergeet niet gelijk te checken wat de eventuele parkeerkosten zijn bij een accommodatie. Probeer daarnaast direct bij reserveren al aan te geven dat je met een elektrische auto op vakantie gaat zodat de locatie er rekening mee kan houden dat je auto opgeladen moet worden. Het zou toch zonde zijn als in de drukke vakantiemaanden er geen plek is voor jouw auto aan de laadpaal.

Kies je voor een luxe hotel dan is onze ervaring dat er standaard laadpalen aanwezig zijn voor elektrische auto’s. Het voordeel is dan dat je de autosleutel kan afgeven bij de conciërge van het hotel en die zorgt ervoor dat je auto netjes opgeladen klaar staat op het moment dat jij wilt gaan reizen.

*HotelSpecialshotels met elektrisch oplaadpunt.

**Meer weten over Gstaad Palace? Ontdek alles over dit wellness sprookje!

Kies voor hotel met laadpaal

Elektrisch opladen in parkeergarage

Reis je met een elektrische auto en ga je een stad bezoeken? Check dan vooraf of de parkeergarage ook een elektrisch oplaadpunt heeft. In Nederland is de infrastructuur rondom elektrische voertuigen goed geregeld maar in het buitenland is dit nog niet overal het geval. Het is dus soms een beetje pionieren maar ook dat heeft zijn charme.

Meestal kan je online wel zien of een parkeergarage ook laadpalen heeft of niet. In sommige steden zijn ze vooruitstrevend en worden er zelfs gratis laadpalen aangeboden. Op andere plekken is er van de ruim 1000 beschikbare parkeerplaatsen maar 2 beschikbaar voor elektrische auto’s. Dit betekent dan ook dat je soms maximaal 2 uur of 4 uur je auto mag opladen bij een laadpaal in een parkeergarage. Daarna moet je je elektrische auto verplaatsen zodat je ruimte maakt voor een andere auto.

Elektrisch opladen in parkeergarage

Heb jij nog meer vakantie met een elektrische auto tips?

Print Friendly, PDF & Email