In dit artikel geef ik je tips voor reizen met handbagage in vliegtuig. Reizen met handbagage bespaart je een hoop qua kosten voor je vliegticket. Bereid je goed voor dan ben jij zo door de douane heen en hoef je geen moeilijke discussies aan de gate te verwachten zodat je reis goed kan beginnen.

Tips voor reizen met handbagage in vliegtuig

Als ik ergens een hekel aan heb dan is het wel de handbagage controle. Voor mij begint de voorpret niet meer op het vliegveld want ik sta elke maand wel in de rij bij de bagagecontrole. Alsjeblieft mensen, bereid je gewoon voor op de controle. Dat is voor jezelf ook alleen maar fijner zodat je snel door de douane heen kan.

Stop thuis alle vloeistoffen bij elkaar in een doorzichtig zakje. Pak je elektronische apparatuur zo in dat je er gemakkelijk bij kan. Wacht niet totdat je aan de beurt bent maar trek je jas vast uit en doe je broekriem af. Jij bent echt geen uitzondering die het aan en om mag houden. Bereid je goed voor met deze tips voor reizen met handbagage in vliegtuig.

 • Meet en weeg je handbagage voor vertrek;
 • Koop mini’s bij de drogist in verpakkingen van maximaal 100 ml per stuk;
 • Een toilettas is ideaal voor al je elektronische apparatuur zoals opladers, powerbanks, etc;
 • Tip, neem een opvouwbare tas mee, dan kan je er een paar spullen uithalen en apart houden;
 • Alle vloeistoffen moeten in een doorzichtige (hersluitbare) plastic zak van maximaal 1 liter inhoud;
 • Bij veel airlines geldt 1 stuk handbagage, dus zorg dat je handtas, laptoptas en een cameratas allemaal in de handbagage koffer kunnen.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Tips voor reizen met handbagage in vliegtuig

Handbagage regels en afmetingen

Hoe zit het nou met handbagage? Wat zijn de afmetingen, hoeveel kilo mag er mee, hoeveel en welke vloeistoffen mogen er mee, hoe zit het met medicatie, welke regels gelden er bij welke airlines? Reizen met handbagage is ideaal maar je moet van te voren welk even checken wat de regels zijn van de airline waar je mee vliegt. Het laatste wat je wilt is een discussie bij de gate of de spanning als er wordt aangegeven dat je handbagage koffer in de ‘pasbak’ moet om te kijken of die niet te groot is.

In de praktijk gebeurd het namelijk nogal eens, met een ’te grote’ handbagage koffer bij de gate staan. Ik heb het zelf één keer meegemaakt en wil nooit meer in die situatie komen dat ik alles last minute moet omgooien en op mijn koffer moet gaan zitten terwijl iedereen met een glimlach toekijkt van; ‘daar heb je er weer zo een’. Of erger nog, dat je mogelijk tientallen Euro’s moet bijbetalen omdat je de handbagage moet laten inchecken. De meest strenge handbagage airlines? Dat zijn meestal de low cost airlines zoals, Easyjet, Ryanair, WOW Air en Wizz Air. Een goede reisvoorbereiding is het halve werk en met deze tips voor reizen met handbagage in vliegtuig ben jij er klaar voor.

Vliegen met TAP Air

Tips voor reizen met handbagage in vliegtuig

Regels vloeistoffen handbagage

Mag de pil en paracetamol mee in mijn handbagage? En hoe zit het met deodorant in mijn handbagage? En mag ik eten meenemen in mijn bagage en hoe zit het met lenzen vloeistof? Dat zijn de eerste zoekopdrachten via Google als het gaat om wat je mee mag nemen in je handbagage. Over de pil en paracetamol hoef je je niet druk te maken. En over je deodorant ook niet zolang het maar in een flesje zit van minder dan 100 milliliter.

Uitzonderingen
Onderstaande artikelen mag je onbeperkt meenemen en hoeven niet in een doorzichtige plastic zak. Je moet ze wel uit je handbagage halen om het te kunnen laten zien:

 • Babyvoeding;
 • Koelelementen voor medicijnvervoer;
 • Medicijnen, denk ook aan je medicijnenpaspoort.

En natuurlijk mag je broodjes, chips of een snack meenemen voor onderweg. Het eten dat je meeneemt kan alleen tot problemen leiden als je de douane doorgaat in het land waar je naar toe reist. Heb jij nog een banaan in je tas en reis je Amerika in, grote kans dat er een hond naar je toe komt bij de bagageband.

Zorg er voor dat je thuis al al je vloeistoffen in een doorzichtig zakje doet. Ik neem altijd vanaf Schiphol een handvol doorzichtige zakjes mee die bij de bagagecontrole liggen. Zo heb ik thuis voldoende zakjes om mijzelf voor te bereiden op de volgende reis. Uiteraard is een boterhamzakje of diepvrieszakje ook handig.

tips voor reizen met handbagage in vliegtuig

Niet toegestaan in handbagage

Dat je geen vuurwapens, honkbalknuppels en chemische stoffen mee mag nemen in je handbagage lijkt mij niet meer dan logisch. De meest voorkomende onderwerpen zijn de scherpe voorwerpen die worden meegenomen. Denk eraan dat als je met handbagage reist je geen nagelschaartje, nagelvijl of scheermesje meeneemt. Nog even alles op een rij:

 • Vuur- en schietwapens;
 • Chemische en toxische stoffen;
 • Ontvlambare stoffen, zoals een aansteker;
 • Stompe voorwerpen, zoals een honkbalknuppel of golfstick;
 • Puntige/scherpe wapens en scherpe voorwerpen, zoals scheermesje, nagelvijl en nagelschaartje.

Voordelen Thule Subterra Carry-On 36L

Review handbagage koffers

Voor mij stond Samsonite altijd als een bepaalde degelijkheid qua producten met een beetje een stoffig imago. Ik moet zeggen dat de Samsonite Spinner categorie super trendy en hip is. Ik vind vooral de zilveren Spinner Samsonite koffer heel tof. Momenteel reis ik met de onderstaande Samsonite handbagage koffer.

Qua look is het niet mijn type, maar qua gebruikersgemak wel. Mijn laptop kan ik het voorvak en zo kan ik er altijd direct en gemakkelijk bij. Ook mijn paspoort en portemonnee heb ik door de handige vakken in deze koffer altijd makkelijk bij de hand. Zo hoef ik dus niet mijn hele koffer open te ritsen om bij mijn spullen te kunnen. Ideaal!

Ben jij op zoek naar een handbagage koffer die bij jou past? Check eens de onderstaande kofferaanbiedingen bij Cool Blue. Zij hebben een groot assortiment en bieden regelmatig goede deals aan voor koffers. SuitSuit vind ik zelf ook altijd een tof merk, zie ook mijn SuitSuit lichtgewicht koffer review.

Tips voor reizen met handbagage in vliegtuig

Meer koffer reviews en tips

Ik ben een echte Thule fan vanwege de kwaliteit, duurzaamheid en de stijlvolle producten. Mijn Thule familie bestaat nu uit een handbagage koffer, een ruimbagage koffer en een rugzak. Meer weten? Lees dan ook deze artikelen:

 1. Alles over de Thule handbagage koffer;
 2. Bekijk mijn ervaringen met de Thule Revolve koffer;
 3. Bekijk hier al mijn ervaringen met de Thule collectie;
 4. Bekijk ook al mijn Case Logic ervaringen met diverse bagage producten, Case Logic is onderdeel van de Thule groep.

Handbagage koffers vliegtuig

Heb jij meer tips voor reizen met handbagage in vliegtuig?

Print Friendly, PDF & Email