Een tip voor op je reis bucketlist, tips voor La Dune du Pilat bezoeken, de hoogste duin van Europa dat op elk moment dat je het bezoekt veranderd zal zijn door de weersomstandigheden.

Tips La Dune du Pilat bezoeken, hoogste duin Europa

La Dune du Pilat is een van de meest bezochte gratis bezienswaardigheden aan de Atlantische Kust in Frankrijk, in Zuidwest Frankrijk om precies te zijn. Jaarlijks bezoeken meer dan 2 miljoen toeristen de hoogste duinen van Europa die te vinden zijn ten zuiden van het Bassin d’Arcachon, in de Franse regio Gironde. La Dune du Pilat wordt ook wel ‘Dune du Pyla’ genoemd.

Op dit moment (september 2023) is La Dune du Pilat ongeveer 103 meter hoog. Door de wind vanuit zee wordt het zand op de top van de duin eroverheen geblazen. Dat heeft als gevolg dat elk jaar de omvang van de duinen aan andere kant met 1 tot 4 meter toeneemt.

Kijk je vanaf de top van de hoogste duin van Europa naar rechts dan zie je het schiereiland Cap Ferret, herkenbaar aan de wit rode vuurtoren. Verder zie je de zandbank ‘Banc d’Arguin’ in de Atlantische Oceaan en de dennenbossen van Les Landes, de streek waarin de duinen liggen.

*Bekijk hier al mijn reis tips voor Frankrijk;
**Check hier de exacte locatie van Dune du Pyla;
🚗Ontdek hier alle tips en ervaringen met auto huren vanaf Bordeaux Airport.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Tips La Dune du Pilat bezoeken, hoogste duin Europa

Hoogste duinen Europa

Leuke weetjes over La Dune du Pilat of is het Dune de Pyla?

Wij gaan La Dune du Pilat bezoeken, ohh, wij gaan Dune de Pyla bezoeken. Uiteindelijk bezoeken de reizigers allebei dezelfde bezienswaardigheid in Zuidwest Frankrijk.

Als je informatie gaat opzoeken over de hoogste duinen van Europa dan zal je beide spellingsvormen tegenkomen. Na online research te hebben gedaan blijkt het dat de nabijgelegen stad Pyla-sur-Mer de reden is voor de verwarring van de spelling. Je gaat dus echt La Dune du Pilat bezoeken, dat in het Gascon ‘heuvel’ of ‘hoop’ betekent.

 • Van oost naar west strekt La Dune du Pilat zich uit over 500 meter;
 • Van noord naar zuid strekken de duinen zich uit over een afstand van 3 kilometer;
 • De duinen (die elk jaar groeien) omvatten op dit moment ongeveer 60 miljoen kubieke meter zand
 • La Dune du Pilat is afgeleid van het woord ‘pilla’, in het Gascons betekent dat hoop of stapel, aldus Wikipedia.

Is het La Dune du Pilat of is het Dune de Pyla?

Bijzonder! Zo is La Dune du Pilat ontstaan, verhaal over 4000 jaar 

Ben jij benieuwd waar al het zand vandaan komt van de allerhoogste duin in Europa? En wil je ook weten waarom hier de hoogste duinen van Europa zijn ontstaan en niet ergens anders? Het begon 4000 jaar geleden en het is in 5 fases op te delen.

Het heeft alles te maken met het fenomeen van zandverplaatsing dat door zeestroming en de deining van de zee zorgt voor grote hoeveelheden zand langs de kustlijn. Omdat de bekken van Arcachon leeglopen en weer gevuld worden bij elk getij ontstaat er een watervolume dat de zeestroming verstoort.

Het natuurverschijnsel La Dune du Pilat ontstond rond de 18e eeuw. De zandbank ‘Banc d’Arguin, recht voor de hoge duinen, ontstond door de stroming in de Atlantische oceaan. Als het laag water was, kwam de zandbank vaak droog te liggen. Bij laag water kwam deze vaak droog te liggen. Het zand hoopt zich op en de wind doet de rest! De wind blaast het zand voort waardoor ook de ene duin hoger is dan de andere duin. Tevens de reden dat iedere bezoeker van de duinen een andere La Dune du Pilat zal zien. De allerhoogste duinen van Europa zijn immers altijd in ontwikkeling.

Ik kan hier nu nog veel verder over uitweiden, maar voor de beste en meest uitgebreide informatie verwijs ik je graag naar het artikel in het Engels dat bereikbaar is via de link hieronder.

*Ontdek hier alle ins en outs over het ontstaan van de allerhoogste duin van Europa.

 Ontstaan La Dune du Pilat

8 Praktische tips La Dune du Pilat bezoeken

Ben jij tijdens de zomermaanden op vakantie aan de Atlantische Kust in Frankrijk en wil je La Dune du Pilat bezoeken? Wij geven je graag een paar praktische tips over het bezoeken van de hoogste duinen van Europa. Wij waren er zelf in september rond een uur of 09.30 uur. Mijn tip, ga nog vroeger dan heb je kans dat je er als een van de eerste bent en daarbij is het dan ook nog minder warm.

 1. Vergeet je niet in te smeren;
 2. Ga op tijd in de zomermaanden;
 3. Neem voldoende water mee op warme dagen;
  *Er zijn veel tentjes op de weg naar de duinen waar je iets kan kopen.
 4. Trek je slippers aan of goede hoge wandelschoenen;
  *Zand kan wel heet zijn, maar er is ook een trap.
 5. Voordat je de duinen gaat betreden zijn er nog openbare toiletten;
 6. Er is een groot parkeerterrein waar je tegen betaling je auto kan parkeren;
 7. Ben je met een hond op vakantie? Je hond meenemen naar de duinen kan zeker;
  *Denk wel aan water voor de hond en let op als het zand warm is. 
 8. Het bezoeken van de duinen is niet geschikt voor mindervalide mensen, vanaf het horeca punt moet je al door het zand wandelen voordat je La Dune du Pilat kan zien.

Tips La Dune du Pilat bezoeken

Praktische tips La Dune du Pilat bezoeken

Bezoeken uitzichtpunt op schiereiland Cap Ferret

Als je bovenop de hoogste duin van Europa staat kan je bij helder weer het schiereiland Cap Ferret zien liggen. Ook dit schiereiland is zeker een bezoek waard tijdens je rondreis langs de Atlantische Kust in Frankrijk. Vanaf de baai in Arcachon vertrekken er dagelijks watertaxi’s naar het schiereiland.

Bezoeken uitzichtpunt op schiereiland Cap Ferret

La Dune du Pilat op YouTube bekijken

Krijg een nog beter beeld van La Dune du Pilat, het hoogste duin van Europa dat constant blijft veranderen. Bekijk deze video op YouTube om nog meer te zien van de duinen en de omgeving.

Camping La Dune du Pilat of overnachten in luxe 5* hotel naast de duinen

De ene reiziger is op zoek naar een camping vlakbij La Dune du Pilat en andere reizigers kiezen graag voor een luxe vakantie nabij de hoogste duinen van Europa. Welk type reiziger je ook bent, het kan allebei.

Camping de la Dune Les Flots Bleus, oftewel de duincamping met de blauwe golven, Camping Pyla, Camping La Forêt en camping Yelloh! Village Panorama du Pyla bevinden zich allemaal direct achter de duinen van Pilat.

Het luxe 5 sterren Hôtel La Co(o)rniche bevind zich aan de noordkant van de duinen, praktisch naast de Plage de la Corniche, oftewel het strand van Corniche, aan de voet van La Dune du Pilat.

*Bekijk hier de beschikbaarheid bij Hôtel La Co(o)rniche in Pyla Sur Mer;
**Ontdek hier de beschikbaarheid bij Camping de la Dune Les Flots Bleus, Camping Pyla en camping Yelloh! Village Panorama du Pyla.
***Ken je de campings van Yelloh! Village in Frankrijk nog niet? Bekijk dan het artikel over deze wellness campings op Wellness Spots. 

Camping La Dune du Pilat

Zandbank 'Banc d'Arguin' in de Atlantische Oceaan

Rondreis Atlantische Kust, parkeren bij de hoogste duinen

Wij zijn met KLM Cityhopper van Amsterdam Schiphol Airport naar Bordeaux Airport gereisd. De vlucht duurt net geen 1.5 uur en dan kom je aan op een relatief klein vliegveld waar je zo met je bagage het vliegveld uitloopt. Direct tegenover het vliegveld bevinden zich de autoverhuurbedrijven. Ideaal om je rondreis met een huurauto naar de Atlantische Kust te starten.

🚗Vergelijk de prijzen voor autohuur via EasyTerra;
🚗Bekijk de prijzen en beschikbaarheid voor het huren van een auto via Sunny Cars:
🚗Ontdek hier alles over mijn Sunny Cars ervaringen.
🚗Wellicht ook handig! Bekijk hier al mijn auto huren in Frankrijk tips en ervaringen

Bekijk de prijzen voor vliegtickets naar Bordeaux met KLM of vergelijk de vliegticketprijzen via Skyscanner

Parkeren bij de hoogste duinen

Vanuit Bordeaux privé rondleiding duinen & Arcachon

Heb je maar even de tijd, wil je niet zelf een auto huren en met een privé gids zo snel mogelijk La Dune du Pilat bezoeken en door het stadje Arcachon dwalen? Via GetYourGuide kan je een privé excursie boeken.

*Bekijk hier de excursie naar de duinen en Arcachon.  

 

 

Ben jij al enthousiast om ook een keer La Dune du Pilat te bezoeken?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email