Kijk jij al uit naar je wintersportvakantie en heb je al uitgezocht in welke landen sneeuwkettingen verplicht zijn? Dat is stap 1 en stap 2 is deze tips voor het kopen en autorijden met sneeuwkettingen doornemen.

Tips voor autorijden met sneeuwkettingen

Zelf ben ik een enorme fan van autorijden en vind ik het juist leuk als de weersomstandigheden anders zijn als anders, omdat er dan veel meer dingen zijn waar je op moet letten.

Anderen zijn er juist weer geen fan van om auto te rijden in de winter. De gladheid, een besneeuwd wegdek, autorijden met sneeuwkettingen. Mensen zien er vaak tegenop, maar als je het eenmaal hebt gedaan, valt het reuze mee. Daarom deel ik graag een aantal tips voor het kopen van sneeuwkettingen en het autorijden met sneeuwkettingen.

 1. Bekijk voor vertrek of sneeuwkettingen verplicht zijn op jouw bestemming;
  *Denk ook aan: aantal sneeuwkettingen dat je nodig hebt en welk type sneeuwkettingen jij nodig hebt;
 2. Doe onderzoek welke sneeuwkettingen bij jouw auto en bandentype passen;
 3. Zorg ervoor dat je een matje in de auto hebt (leg hem niet onder al je koffers) waar je op kan steunen en dat je een paar oude handschoenen hebt;
 4. Laat je goed adviseren over het assortiment aan sneeuwkettingen, kies je voor budget, wil je van ijzer of van kunststof of kies je voor het gemak van zelfspannende sneeuwkettingen;
 5. Oefen voor vertrek thuis al een keer met het omleggen van sneeuwkettingen zodat je weet hoe het moet. Je hebt geen zin om in de kou te stuntelen in de sneeuw op een bergpas in het donker.

*Volg voor vertrek een slipcursus;
**Bereid je goed voor met deze deze paklijst voor wintersport met eigen auto!

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Tips autorijden met sneeuwkettingen

Veilig rijden tips in winterse omstandigheden:

 1. Better safe then sorry, hou voldoende afstand bij sneeuw en ijzel op de weg;
 2. Check goed de maximale snelheid die je met sneeuwkettingen mag rijden, dat is in elk land anders;
 3. Heb je het gevoel dat je weg glijdt? Ga niet plotseling sturen, hou je stuur rustig vast, laat het gas los totdat je weer de grip te pakken hebt;
 4. Vind je het spannend? Volg voor vertrek een slipcursus, zodat je weet hoe je moet reageren op een glad wegdek. Persoonlijk vind ik het eigenlijk een must voor iedereen!

Anti-slipcursus en/of rijvaardigheidstraining

In welke landen zijn sneeuwkettingen verplicht?

Er zijn vakantielanden waar het gebruik van sneeuwkettingen om de winterbanden verplicht zijn. Dit staat meestal aangegeven langs de kant van de weg met een rond blauw bord met daarop een witte autoband met een sneeuwketting erom. De vijf meest populaire vakantielanden waar het gebruik van winterbanden met sneeuwkettingen vaak verplicht zijn, zijn:

 1. Italië;
 2. Frankrijk;
 3. Duitsland;
 4. Oostenrijk;
 5. Zwitserland.

Ga je in Frankrijk of Zwitserland op wintersport vakantie en vlieg je naar Genève Airport? Bekijk dan even goed of je een auto huurt aan de Franse kant of aan de Zwitserse kant. In Frankrijk zijn winterbanden bijvoorbeeld niet verplicht, dus hou er rekening mee dat als je een auto gaat reserveren om naar een Frans skigebied te reizen, je extra moet betalen voor het gebruik van winterbanden. En eventueel heb je ook nog winter accessoires nodig, zoals sneeuwkettingen en een ijskrabber. In Zwitserland zijn winterbanden wel verplicht en die zitten dan ook standaard onder de auto in de wintermaanden. 

*Hier kan je een auto huren met winterbanden en sneeuwkettingen.
**TIP: alle info over auto huren Genève Airport aan de Franse en Zwitserse kant.

Veilig autorijden winter

Auto huren met sneeuwkettingen Oostenrijk

Oostenrijk is één van de meest populaire vakantielanden voor Nederlandse wintersportliefhebbers. Zelf ben ik al meerdere keren van in nog geen twee uur van Schiphol naar Innsbruck Airport gevlogen om vanaf daar de bergen in te rijden. Tussen 1 november en 15 april is het gebruik van winterbanden verplicht in Oostenrijk.

Daarnaast heb je wellicht voor jouw vakantie accessoires nodig zoals sneeuwkettingen, ijskrabbers en bijvoorbeeld een skibox. Via Sunny Cars huur je in de winter standaard een auto met winterbanden en aangepaste winterse verzekering. Dit heet het WT-pakket, (WT=Winter Tyres).

*Lees hier meer auto huren op Innsbruck Airport in de winter

Auto huren in Innsbruck tips en ervaringen

Wat zijn jouw ervaringen met autorijden met sneeuwkettingen?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email