Na zes dagen reizen door IJsland en zelf de Golden Circle route te hebben gereden geef ik jou graag tips voor een auto huren en autorijden in IJsland.

Tips auto huren en autorijden in IJsland

Het plan was om van de luchthaven naar Reykjavik te reizen en van daaruit het binnenland in te rijden. De Golden Circle route, bekend om haar geisers, was voor ons een must see. Daarnaast wilde we graag de ringweg volgen naar het zuiden richting onder andere Vik.

Bepaal je reisroute door IJsland

Wat ga je doen en wat wil je zien? Dat is het belangrijkste om je als eerste af te vragen bij het kiezen en huren van een auto. Ik was in maart in IJsland en gezien mijn reis werd een 4WD aangeraden. Het weer in IJsland is erg veranderlijk, een zonnige ochtend kan uitmonden in een middag met sneeuwstormen.

Wel zo fijn als je dan stevig op de weg ligt en je ook nog een gravelroad kan berijden. In de zomer zijn andere auto types ook prima, maar hou er altijd rekening mee dat je dan niet elke weg in het binnenland mag en kan bereizen.

Autohuur bij SADcars

Golden Circle zelf rijden

De Golden Circle route is een fantastische route om zelf te rijden met je huurauto. Daarnaast is het ook de meest populaire route in IJsland. Het is een route van 300 kilometer langs de hoogtepunten van IJsland, Þingvellir, Gullfoss en Geysir

Tips auto huren IJsland

Tijdens het plannen van de reis, komen we er al gauw achter dat de autoverhuurders een kort seizoen op IJsland hebben door het veranderlijke weer en de vele wegen die door sneeuwval of andere weersomstandigheden afgesloten worden. Gevolg is dat de prijzen voor autoverhuur de pan uit reizen en je zo een paar honderd Euro betaald voor een paar dagen of zelfs een paar duizend Euro voor een week of langer mede afhankelijk van de periode en type auto natuurlijk.

Na een tijdje het internet te hebben afgestruind, kwam ik terecht op de website van SADcars, die zich online profileert als de ‘cheapest Iceland car rental’. Ze bieden auto’s aan vanaf Keflavik International Airport of je kan een auto ophalen of laten bezorgen rondom Reykjavik. Ik neem contact met ze op om mijn persoonlijke reisplan voor te leggen en dan komen we toch echt tot de conclusie dat een Four Wheel Drive, (4WD) de beste optie is voor onze plannen.

Dat betekent even flink in de buidel tasten maar achteraf gezien was het zeker de beste keuze. SADcars klinkt een beetje treurig, maar wees gerust, het zijn de eerste letters van de voornamen van de eigenaren.

Ervaring auto huren IJsland

Alle auto’s die verhuurd worden door SADcars zijn gebruikte auto’s en dat is ook te zien, ondanks dat ze goed zijn onderhouden. Het voordeel van deze lichte beschadigingen, steentjes die tegen de motorkap opketsen, is dat de kosten lager zijn en je jezelf ook minder druk maakt over het eigen risico dat is verbonden aan het huren van een auto. Heb je bij andere autoverhuurbedrijven nog wel eens kans dat ze kosten doorberekenen voor steenslag, bij SADcars krijg je al een auto mee met steenslag omdat het onvermijdelijk is op IJsland.

Mocht je problemen onderweg hebben, dan kun je net zoals bij andere verhuurbedrijven, contact opnemen met één van de partners die je verder op weg helpen. Een nadeel vond ik als je de auto weer wilt inleveren bij het vliegveld, de retour locatie zich daar ongeveer 10 minuten rijden vandaan bevind aan een donkere verlaten weg op een industrieterrein. Vandaar wordt je wel met een busje of in je eigen auto naar het vliegveld gebracht. Je moet er even wat extra tijd voor uitrekken om het te vinden maar daar is de prijs dan ook naar.

Voorkom een boete in IJsland en let op flitspalen

Let op je snelheid als je zelf gaat rijden in IJsland. Het land staat bekend om de hoge verkeersboetes. En gezien je een creditcard nodig hebt voor autohuur op IJsland weet de autoverhuurder je altijd te vinden om de boete van je creditcard af te schrijven.

De ringweg is de hoofdweg in IJsland en langs de weg staan flitspalen. De meeste flitspalen staan nabij het vliegveld Keflavik en ten noorden en zuiden van de hoofdstad Reykjavik.

Reistips autorijden IJsland

Vraag bij de verhuurder of een toeristisch informatie loket voor vertrek wat de condities van de wegen zijn met betrekking tot jouw route. Zijn er wegen afgesloten? Wat wordt de weersverwachting?

Download de app van Safe Travel en voer je gegevens in voor vertrek. Via sms kan je je locatie doorgeven of de locaties waar je naartoe reist. Mocht je om wat voor reden dan ook ergens in de problemen komen, kun je contact opnemen en weten ze via GPS precies waar je bent. Houdt in je achterhoofd dat IJsland een groot land is met weinig inwoners, op sommige wegen is er in kilometers geen bewoonde wereld te bekennen. Last but not least, check nog even de verkeersregels en je kunt op pad.

Tips voor autohuur en autorijden in IJsland

Reistips wat te zien en doen in IJsland

IJsland heeft zo ontzettend veel te zien en te doen. Ik deel hieronder een paar tips van mijzelf en van collega bloggers om je te inspireren.

  1. Ga gletsjerhiken in IJsland
  2. Bezoek Seltún in geothermisch gebied Krýsuvík
  3. Roadtrip route Snaefellsnes
  4. Ontdek IJsland met een huurauto in 10 dagen

Tips voor autohuur buitenland

Rijden met een huurauto in IJsland vind ik een aanrader, de meeste wegen zijn goed geasfalteerd en ’s avonds verlicht. Je hebt de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en op deze manier kun je IJsland zelf ontdekken voor een goede prijs. Ik raad je aan om ook mijn artikel te lezen over; Tips voor autohuur in het buitenland.

Ben jij al eens in IJsland geweest of ga je er binnenkort naar toe?

Print Friendly, PDF & Email

Related Post