Heb jij zin in een Fly Drive op de Faeröer Eilanden? In dit artikel geef ik je alle tips voor een auto huren op Faeröer Eilanden.

Tips auto huren op Faeröer Eilanden

Een auto huren is ideaal voor een rondreis op de Faeröer Eilanden. Wat mij betreft kan je niet zonder want er is zoveel te zien op locaties waar je niet zo makkelijk komt met het openbaar vervoer. Daarbij kan ik nu al voorspellen dat ook jij zoveel moois ziet onderweg dat je gewoon wilt stoppen om foto’s te maken wanneer jij dat wilt in plaats van dat je wordt doorgereden naar de volgende bushalte.

62°N Car Rental is het grootste autoverhuurbedrijf op de Faeröer Eilanden. 62N verwijst naar de breedtegraad waarop de Faeröer Eilanden liggen. Mijn vakantie naar de Faeröer Eilanden duurde vijf dagen, inclusief aankomst en vertrek dag. De prijs samenstelling voor vier dagen autohuur heb ik hieronder gespecificeerd. De totaalprijs voor 4 dagen autohuur was DKK3767, dat is omgerekend €505,-. De gemiddelde huurprijs van een auto op de Faeröer Eilanden is DKK 700, exclusief benzine.

 • 4 Dagen autohuur – DKK 680,- per dag – Totaal DKK 2720
 • Luchthaventoeslag – DKK 236,-
 • Lokale taxen DKK 811,-
 • GPS verhuur kost DKK 72,- per dag, met een Nederlandse bundel is internet gratis dus eigenlijk is GPS overbodig. 
 • De borg die wordt ingehouden op je creditcard is rond de DKK 2000. Dus hou daar rekening mee qua beschikbaar saldo op je creditcard.

*Lees ook alle Faeröer Eilanden vakantie tips en ga goed voorbereid op reis!

Autohuur Faeröer Eilanden

Tips voor ophalen huurauto Faeröer Eilanden

 1. Zorg dat je minimaal DKK2000, €270,- aan borg op je creditcard vrij hebt;
 2. Als je kiest voor de SCDW + TP insurance dan verlaag je je eigen risico van DKK 7000 naar DKK 1000.
 3. Het ligt eraan van welke autoverhuurder je gebruikt maakt, 62°N Car Rental maakt bijvoorbeeld gebruik van kleine rode en witte stickers op de huurauto om aan te geven of er een beschadiging is. Zij noemen dat ‘Damage Reported’. Zie jij plekken op de huurauto die niet gemarkeerd zijn? Maak er foto’s van en stuur ze voordat je het vliegveld verlaat naar de autoverhuurder toe met het verzoek de auto te her beoordelen.

Tips voor ophalen huurauto Faeröer Eilanden

Tips auto rijden Faeröer Eilanden

 1. Zorg dat je altijd wat te drinken en te eten bij je hebt in de auto;
 2. De weg naar Saksun is lang en smal, rij voorzichtig en niet te hard;
 3. Alle plek voor je spullen in je huurauto, leg altijd wat diverse kleding achterin;
 4. Rij voorzichtig over onverharde wegen, pas op voor steenslag en mogelijke lekke banden*;
 5. Haal op het vliegveld of in één van de hotels de ‘Safe Travel’ flyer. Vul die in als je ergens gaat wandelen en leg die achter je vooruit. Mocht er iets gebeurd zijn dan weten mensen als ze je auto vinden waar je naar toe bent gegaan.

*Denk nou niet een lekke band dat overkomt mij niet. Mij gebeurde het ook en ik huur al jaren schadevrij auto’s overal ter wereld. Op de onverharde wegen die je neemt liggen veel losse steentjes en je kan net pech hebben onderweg. Ik was vlakbij het hotel gelukkig en zo kon er snel en eenvoudig door de autoverhuurder een vervangende auto worden geregeld. De kosten voor de lekke band waren wel voor mijn rekening. 

Tips auto rijden Faeröer Eilanden

Tips auto rijden Faeröer Eilanden

Autoverhuur Faeroër Eilanden 

Op de Faeröer Eilanden zijn een aantal autoverhuurbedrijven gevestigd. Direct naast de uitgang van het vliegveld, vind je in een apart gebouw de balies van de verhuurlocaties. Ik huur bijna altijd mijn auto’s voor reizen in het buitenland via Sunny Cars omdat ik het een duidelijke en betrouwbare organisatie vind. Op de Faeroër Eilanden is het helaas niet mogelijk om een auto te huren via Sunny Cars.

Zelf heb ik een auto gehuurd via 62°N Car Rental. Een fijne en betrouwbare organisatie, maar ik raad je wel aan goed naar de voorwaarden te kijken en goed te checken waar je wel- en niet voor verzekerd bent. Grote kans dat je off-road gaat rijden en ook al ben je dat niet van plan dan is de kans nog steeds groot dat je over onverharde wegen gaat rijden. Een lekke band ligt op de loer en die kosten moet je zelf betalen, ik spreek uit ervaring. 

Je kan kiezen voor een compacte auto en voor stoere SUV’s. Vooral die laatste is lekker autorijden op de Faeröer Eilanden. Wij verkenden de Faeroër Eilanden vanuit een Nissan Qashqai.

 1. Sixt
 2. 62°N Car Rental

Autoverhuur op de Faeroër Eilanden 

Tolwegen op de Faeröer Eilanden

Er zijn op de Faeröer Eilanden twee autoroutes waarbij je over tolwegen rijdt. De eerste tolweg moet je altijd nemen, anders kom je niet vanaf Vágar Eiland op een van de andere eilanden. De eerste keer van de luchthaven Vágar naar het eiland Streymoy waar ook de hoofdstad Tórshavn ligt is gratis.

De meeste huurauto’s hebben een chip in de huurauto die automatisch tolwegen detecteert. In ieder geval hebben de huurauto’s van 62°N Car Rental dit standaard in de auto zitten.

Na het inleveren van de huurauto wordt de tolweg chip uitgelezen en wordt het gebruik van de onderzeese  tunnels automatisch van je creditcard afgeschreven. De kosten voor het gebruik van de tolwegen zijn DKK 100 per retour rit, ongeveer €13,50. Ben je van plan om meerdere malen naar een bepaald gebied te reizen dan kan het kopen van een ongelimiteerde tolpas á DKK 300 een optie zijn. Geef dit door bij het reserveren van je huurauto.

 1. Vágar Eiland (vliegveld) naar Streymoy (Tórshavn)
 2. Eysturoy naar Borooy (Klaksvík), de reis naar Klaksvík is gratis, terug betaal je de tolweg prijs.

*Schrik niet als je een tunnel inrijdt en het is pikdonker en er is maar één rijbaan. Dit komt op meerdere plekken voor en in de tunnel zijn op diverse plekken uitwijkpunten voor tegemoetkomend verkeer. Rij dus altijd rustig. 

Onderzeese tunnels

In totaal bestaat het wegennetwerk op de Faeröer Eilanden uit 600 kilometer. De twee grootste eilanden, Streymoy en Eysturoy zijn verbonden door een brug.  Sinds 2002 is er een onderzeese tunnel die het eiland Vágar en Streymoy verbind.

In 2006 kwam er een onderzeese tunnel bij tussen dat de eilanden Eysturoy en Borðoy met elkaar verbind. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een onderzeese tunnel tussen het eiland Streymoy en Sandoy.

Tolwegen op de Faeröer Eilanden

Met de auto op de ferry

Om de overige eilanden van de Faeröer te bezoeken zal je soms met een ferry moeten reizen. Uiteraard is het toegestaan om met je huurauto aan boord te gaan van een ferry.  Op de gewenste reisdag rij je naar de haven en neem je minimaal 15 minuten voor vertrek plaats in de rij voor niet gereserveerde boot overtochten. Hoe eerder des te beter, zeker in het hoogseizoen. Hoe verder vooraan hoe meer kans er plaats is voor jou en je huurauto op de boot.

Van de haven van Gamlarætt (Streymoy eiland) naar Skopun (eiland Sandoy) kan je de ferry overtocht tijden zien via de website www.ssl.fo. Heb je reisplannen naar Mykines, dan reserveer je de overtocht via www.mykines.fo. Voor alle andere ferries en bootovertochten geldt dat je gewoon naar de haven moet rijden en duimt dat er een plaats beschikbaar is. Voor meer informatie over reizen met de boot op de Faeröer Eilanden verwijs ik je naar mijn vakantie Faeröer Eilanden tips artikel.

Met de auto op de ferry

Leuke rondreis route + kaart

Je kan úren rondrijden op de Faeröer Eilanden. Mijn vakantie naar de Faeröer Eilanden van vijf dagen was veels te kort. Maar genoeg om een geweldige impressie te krijgen en reiskriebels om nog eens terug te gaan.

Vanuit de hoofdstad Tórshavn rij je in nog geen uur (50 minuten) naar het afgelegen dorp Saksun in het noorden. Vanuit daar is het nog 20 minuten rijden naar het meest noordelijkste plaatsje Gjógv. Vanuit Tórshavn reis je in 1,5 uur naar een van de meest oostelijk gelegen plaatsen Viðoy. Voor beide autoroutes heb ik niet de vele stops meerekent die je beslist gaat maken want er is zoveel te zien onderweg.

Op de Google Maps kaart hieronder heb ik alles gemarkeerd wat ik heb gezien en wilde zien op de Faeröer Eilanden tijdens mijn vakantie. Zo kon ik eenvoudig navigeren naar alle locaties met mijn huurauto.

> Tip, gooi je huurauto vol met een diversiteit aan kleding, je weet nooit in wat voor weersomstandigheden je terecht komt.

Mooiste autoroutes op Faeröer Eilanden – Buttercup Routes

Persoonlijk vond ik elke route mooi die ik heb gereden tijdens mijn Fly Drive op de Faeröer Eilanden. Maar een aantal autoroutes zijn uitgeroepen tot de mooiste autoroutes op de Faeröer Eilanden. De mooiste wegen zijn eigenlijk die met de gaafste uitzichtpunten, zoals hieronder op de foto en  herkenbaar aan de markering met een boterbloem. Vandaar de naam; ‘Buttercup Routes‘.

*Bekijk alle bezienswaardigheden op de Faeröer Eilanden met je huurauto!

Mooiste autoroutes op Faeröer Eilanden

Fly Drive Faeröer Eilanden

 1. Bekijk het reisaanbod van Buroscanbrit of van IJslandtours.

Fly Drive Faeröer Eilanden

Met eigen auto naar Faeröer Eilanden

Wil jij met je eigen auto naar de Faeröer Eilanden? Dat kan ook en dat wordt vast een hele bijzondere reis. Ik ben naar de Faeröer Eilanden gevlogen dus kan je er geen tips over geven. Maar ik weet wel dat onder andere de reisorganisatie Askja reizen een rondreis met je eigen auto aanbiedt naar IJsland en de Faeröer Eilanden.

*Rondreis IJsland en Faeröer Eilanden met eigen auto.

Met eigen auto naar Faeröer Eilanden

Extra vakantie tips

 1. Bezoek de eilanden Sandoy Island en Koltur Island
 2. Bekijk de mooiste foto’s van de Faeröer Eilanden
 3. Ontdek wat je allemaal kan doen op de Faeröer Eilanden
 4. Check dit leuke vakantiehuis op Sandoy Island met sauna en bubbelbad.

Vakantie tips Faeroer

Wat vind jij van deze tips voor auto huren op Faeröer Eilanden?

Print Friendly, PDF & Email