Twee keer heb ik IJsland verkent met een auto en ik deel graag al mijn tips voor auto huren in IJsland met je. Na twee keer de Golden Circle route te hebben gereden met drie verschillende huurauto’s in de maanden januari en maart weet ik precies waar je op moet letten bij het huren van een auto in IJsland en welke auto geschikt is.

Tips auto huren IJsland

De keuze is gemaakt, je gaat op vakantie naar IJsland. Misschien heb je al een rondreis route in gedachte of moet je de roadtrip ideeën nog uitwerken. Ik raad je aan om je keuze voor de huurauto in IJsland te baseren op de route die je gaat rijden. Wat ga je doen en wat wil je zien? Dat is het belangrijkste om je als eerste af te vragen bij het kiezen en huren van een auto. Weet je niet goed wat voor autoklasse of autotype je moet huren? Lees dan zeker ook even mijn uitgebreide artikel over autohuur in het buitenland waarin dit uitgebreid aan bod komt.

IJsland is een geweldig land om met een huurauto te ontdekken en daarom deel ik graag mijn tips voor auto huren in IJsland met je. Het is zo uitgestrekt dat je volop kan genieten van de vrijheid die je hebt als je een auto gaat huren in IJsland. Stoppen waar jij wilt en alles bekijken op jouw tempo. Bij jouw rondreis hoort een goede huurauto waarmee je veilig IJsland kan ontdekken en die past bij jouw reisdoel. Ik ben nu twee keer in IJsland geweest en heb met 3 verschillende autoverhuurders samengewerkt.

*Bekijk hier de huurauto types via Sunny Cars op IJsland!

Een auto huren in IJsland via Sunny Cars

Kies auto bij je reisdoel en laat je niet meeslepen door wilde verhalen…

Laat je niet meeslepen door de wilde verhalen die de ronde doen dat je echt een super goede grote auto (4WD / 4X4) nodig hebt om IJsland te kunnen ontdekken. Als je van plan bent om op en nabij de hoofdwegen te blijven dan maakt het echt niet uit of je in een categorie B auto rijdt of in een SUV. Wil je een toeristische highlight bekijken langs deze weg dan moet je meestal een paar honderd meter over een gravelroad rijden. Rij gewoon rustig en ontwijk de eventuele kuilen en hobbels en je zal zien dat dat met een kleine auto ook prima kan. Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips voor auto huren in IJsland.

Persoonlijk vind ik een vierwiel aangedreven auto veel lekkerder rijden en meer rijcomfort bieden. Een 4WD / 4X4 is alleen handig als je zogenoemde F wegen gaat berijden, offroad gaat rijden of als je door diepe sneeuw moet rijden. Bij hevige sneeuwval worden echter veel wegen al uit voorzorg afgesloten dus daar kan je niet eens rijden. Omdat er toch veel mensen vragen naar hoe het is om te autorijden op IJsland heb ik er een apart artikel over geschreven met alles wat je moet en wilt weten.

Hoofdwegen – max. 90 KM per uur

De hoofdwegen zijn vergelijkbaar met die in Nederland, je rijdt er maximaal 90 kilometer per uur en in de avond zijn de hoofdwegen en de ringweg goed verlicht. Je kan namelijk met elke auto een rondreis maken op IJsland mits je rekening houdt met je reisdoel. Hieronder heb ik mijn tips voor auto huren in IJsland opgesomd zodat je weet waar je op moet letten als je auto gaat huren in IJsland:

 1. Kies de juiste auto aan de hand van je rondreis route;
 2. Kan het niet vaak genoeg zeggen, check grote van auto qua aantal reizigers en vooral ook qua bagage;
 3. Rij je alleen over de ringweg? Dan is een personenauto categorie B of C prima, ook in de winter > dan wel met winterbanden uiteraard;
 4. Ben je van plan om over binnenwegen (F-wegen) te gaan rijden? Huur dan een SUV of 4WD (4X4);
 5. Onthoud dan een 4WD (4X4) alleen handig is omdat je het zelf kan inschakelen voor off-road rijden of rijden in dikke sneeuw
 6. Heb je echte off-road plannen? Huur dan een 4WD (4X4) en check of het rijden van gravelwegen en door kleine rivieren is toegestaan;
 7. Ben je van plan om een SUV of een autocategorie hoger te huren? Check het eigen risico. Voor een SUV huren op IJsland betaal je al gauw omgerekend €2750,- aan borg.
 8. Check je creditcard limiet goed voor vertrek en hou rekening met eventueel nog uit te geven creditcard betalingen;
 9. Laat je ter plaatse niet alles wijs maken over de verzekeringen voor autohuur in IJsland, check wat je geboekt hebt en bekijk ter plaatse of je echt een extra verzekering nodig hebt of niet.
 10. Hou er rekening mee dat de (behalve de grote autoverhuurders als Hertz, Avis en Budget) de ophaallocatie op ongeveer 15 minuten rijden van het vliegveld is.

Autohuur bij SADcars

Ervaringen autohuur IJsland

Net als in Nederland kent IJsland vier seizoenen. Afhankelijk van het seizoen waarin je gaat reizen en het reisdoel wat je voor ogen hebt kies je een huurauto. Een auto huren op IJsland is in elk geval een prijzige kwestie. Daarom is het van belang dat je goed kijkt naar welke auto bij je reis past. Tijdens mijn eerste reis naar IJsland was ik zo meegegaan met alle wilde verhalen dat ik perse een 4WD/4X4 wilde rijden.

De tweede keer dat ik naar IJsland ging, ging ik in januari en dacht ik dat een auto huren in de winter in IJsland toch weer het beste een 4WD/4X4 kon zijn. Sneeuwval en mogelijk gladde wegen deden mij doen besluiten weer een grote auto te huren. In het geval van extreme sneeuwval leek mij dat een goed en veilig idee. Na dit twee keer gedaan te hebben kan ik zeggen dat een 4WD/4X4 echt geen must is voor IJsland. Met een categorie B of C personen auto kan je ook prima rondrijden in de winter op IJsland.

Het belangrijkste is dat je kijkt naar je reiswensen en je route en daar de juiste huurauto voor IJsland bij kiest. Stap 2 is bedenken waar je een gaat huren in IJsland voor je roadtrip. Ik heb drie keer een auto gehuurd, de eerste keer via SADcars en Sunny Cars, ik had een autoloze break tijdens de reis toen ik in Reykjavik verbleef en de tweede keer huurde ik een auto via CarDelMar, dat sinds 2020 niet meer actief is op de Nederlandse markt.

Wil je echt zonder zorgen op reis en alles in het Nederland kunnen regelen? Dan raad ik altijd autoverhuur bij Sunny Cars aan. Waarom? Dat lees je hier bij mijn persoonlijke Sunny Cars ervaringen. Weet je goed waar je op moet letten dan kan je ook prima een auto huren bij een andere of lokale autoverhuurder.

Auto huren IJsland via Sunny Cars

Reserveer jij je huurauto liever bij een Nederlandse autoverhuurorganisatie en wil jij zonder al teveel tijd te besteden snel een auto huren? Kies dan voor een auto huren via Sunny Cars op IJsland! Sunny Cars biedt de mogelijk om all-in een auto te huren waarbij jij je dus geen zorgen hoeft te maken of de verzekeringen wel inclusief zijn en je gewoon in het Nederlands kan lezen wat de huurvoorwaarden zijn. Sunny Cars werkt ter plaatse samen met lokale autoverhuuraanbieders. Handig om te lezen; mijn artikel over auto huren op IJsland via Sunny Cars. Ben je benieuwd naar mijn Sunny Cars ervaringen in het algemeen? Ook daar heb ik een heel artikel over geschreven.

SADcars Car Rental Iceland

De eerste keer IJsland huurde ik een auto via SADcars omdat die zich online profileert als de ‘cheapest Iceland car rental’. Ze bieden auto’s aan vanaf Keflavik International Airport of je kan een auto ophalen bij het kantoor in Reykjavik of je maakt gebruik van de gratis pick-up service bij je hotel in Reykjavik. SADcars klinkt een beetje treurig, maar wees gerust, het zijn de eerste letters van de voornamen van de eigenaren.

Alle auto’s die verhuurd worden door SADcars zijn gebruikte auto’s. Het voordeel van deze tweedehands auto’s is dat ze reeds lichte beschadigingen hebben op bijvoorbeeld de lak van steentjes die tegen de motorkap opketsen. Het voordeel voor jouw als gebruiker is, is dat de kosten lager zijn en je jezelf ook minder druk maakt over het eigen risico dat is verbonden aan het huren van een auto. Heb je bij andere autoverhuurbedrijven nog wel eens kans dat ze kosten doorberekenen voor steenslag, bij SADcars krijg je al een auto mee met steenslag omdat het bijna onvermijdelijk is op IJsland.

Auto huren IJsland met korting via Hertz

Het voordeel van een auto huren in IJsland via Hertz is dat ik 10% korting bij Hertz mag geven. De korting geldt alleen als je boekt via deze link. De kortingscode is: 852252. Hoe de kortingscode werkt? Vink het vakje ‘kortingscode’ aan en vul in het pop-up scherm bij CDP de kortingscode in.

Huurauto’s uit de ‘Dream Collection ‘zijn niet met korting boekbaar. Je kan de korting niet gebruiken met andere kortingen of aanbiedingen. De korting geldt alleen op de verhuurprijs en niet op alle extra’s zoals toeslagen, taxes en extra’s zoals GPS en een extra bestuurder. Er is geen minimum verhuurprijs en de prijzen die je ziet zijn inclusief de korting zodra je de kortingscode van Hertz invoert. Wil je weten wat het normaal kost dan moet je zoeken zonder de invoer van de kortingscode.

Auto huren met korting Hertz

Tips voor autohuur en autorijden in IJsland

Autorijden op IJsland

Autorijden op IJsland is niet anders als in Nederland. Je rijdt aan de rechterkant van de weg en de hoofdwegen zijn goed onderhouden en in de avond ook goed verlicht. Al die wilde verhalen komen voornamelijk omdat het weer zo veranderlijk is op IJsland.

Als je je goed voorbereid op je rondreis met een huurauto op IJsland dan weet je waar je op moet letten en waar je aan moet denken. Daarom schreef ik een apart artikel over autorijden op IJsland en alles wat daarbij komt kijken.

Autorijden in IJsland, alles wat je moet weten + handige tips

Roadtrip & rondreis IJsland tips

Er is zo ontzettend veel te doen en te zien in IJsland. Of je nu een mini roadtrip van 4 dagen gaat rijden of drie weken gaat rondreizen. Ik deel hieronder een paar reistips voor IJsland die ik zelf heb ervaren en een paar roadtrip route tips voor IJsland van van collega bloggers om je te inspireren.

 1. Ga gletsjerhiken in IJsland
 2. Ontspan op de Golden Circle Route in de warmwaterbron Secret Lagoon;
 3. Ontdek IJsland te paard, lees alles over paardrijden in IJsland en paardrijden in Vik op IJsland.
 4. Roadtrip route Snaefellsnes en ontdek IJsland in 10 dagen
 5. Bezoek Seltún in geothermisch gebied Krýsuvík
 6. Bekijk de beste reistijd voor noorderlicht op IJsland en geniet van dit natuurspektakel.

Noorderlicht excursie

Ben jij al eens in IJsland geweest voor een rondreis en
wat vind je van mijn tips auto huren IJsland? 

Print Friendly, PDF & Email