Twee keer heb ik IJsland verkent met een auto en ik deel graag al mijn tips voor auto huren in IJsland met je. Na twee keer de Golden Circle route te hebben gereden met drie verschillende huurauto’s in de maanden januari en maart weet ik precies waar je op moet letten bij het huren van een auto in IJsland en welke auto geschikt is.

Tips auto huren IJsland

De keuze is gemaakt, je gaat op vakantie naar IJsland. Misschien heb je al een rondreis route in gedachte of moet je de roadtrip ideeën voor IJsland nog uitwerken. Ik raad je aan om je keuze voor de huurauto in IJsland te baseren op de route die je gaat rijden. Wat ga je doen en wat wil je zien? Dat is het belangrijkste om je als eerste af te vragen bij het kiezen en huren van een auto. Weet je niet goed wat voor autoklasse of autotype je moet huren? Lees dan zeker ook even mijn uitgebreide artikel over autohuur in het buitenland waarin dit uitgebreid aan bod komt.

Nadat je de duidelijk hebt welke huurauto je wilt gaan huren is het tijd om te bekijken bij welke autoverhuurder je een auto wilt huren tijdens je vakantie op IJsland. Verderop in dit artikel kan je per autoverhuurder meer informatie lezen.

IJsland is een geweldig land om met een huurauto te ontdekken en daarom deel ik graag mijn tips voor auto huren in IJsland met je. Het is zo uitgestrekt dat je volop kan genieten van de vrijheid die je hebt als je een auto gaat huren in IJsland. Stoppen waar jij wilt en alles bekijken op jouw tempo. Bij jouw rondreis hoort een goede huurauto waarmee je veilig IJsland kan ontdekken en die past bij jouw reisdoel. Ik ben nu twee keer in IJsland geweest en heb met 3 verschillende autoverhuurders samengewerkt. Uiteraard zijn er nog veel meer autoverhuurders te vinden, maar ik deel alleen mijn eigen ervaringen met autohuur in IJsland in dit artikel.

*Bekijk de huurauto types via Sunny Cars op IJsland;
**Vergelijk de autohuur prijzen via EasyTerra op IJsland;
***Bekijk hier alle rondreizen en Fly Drives op IJsland van Voigt Travel.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Zien en doen in Noord-IJsland

Kies auto bij reisdoel, laat je niet meeslepen door wilde verhalen…

Laat je niet meeslepen door de wilde verhalen die de ronde doen dat je echt een super goede grote auto (4WD / 4X4) nodig hebt om IJsland te kunnen ontdekken. Als je van plan bent om op en nabij de hoofdwegen te blijven dan maakt het echt niet uit of je in een categorie B auto rijdt of in een SUV. Wil je een toeristische highlight bekijken langs deze weg dan moet je meestal een paar honderd meter over een gravelroad rijden. Rij gewoon rustig en ontwijk de eventuele kuilen en hobbels en je zal zien dat dat met een kleine auto ook prima kan. Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips voor auto huren in IJsland.

Persoonlijk vind ik een vierwiel aangedreven auto veel lekkerder rijden en meer rijcomfort bieden. Een 4WD / 4X4 is alleen handig als je zogenoemde F wegen gaat berijden, offroad gaat rijden of als je door diepe sneeuw moet rijden. Bij hevige sneeuwval worden echter veel wegen al uit voorzorg afgesloten dus daar kan je niet eens rijden. Omdat er toch veel mensen vragen naar hoe het is om te autorijden op IJsland heb ik er een apart artikel over geschreven met alles wat je moet en wilt weten.

Een auto huren in IJsland via Sunny Cars

Autohuur op IJsland tips op basis van ervaringen

Je kan namelijk met elke auto een rondreis maken op IJsland mits je rekening houdt met je reisdoel. Hieronder heb ik mijn tips voor auto huren in IJsland opgesomd zodat je weet waar je op moet letten als je auto gaat huren in IJsland:

 1. Kies de juiste auto aan de hand van je rondreis route;
 2. Ben je van plan om over binnenwegen (F-wegen) te gaan rijden? Huur dan een SUV of 4WD (4X4);
 3. Kan het niet vaak genoeg zeggen, check grote van auto qua aantal reizigers en vooral ook qua bagage;
 4. Check je creditcard limiet goed voor vertrek en hou rekening met eventueel nog uit te geven creditcard betalingen;
 5. Onthoud dan een 4WD (4X4) alleen handig is omdat je het zelf kan inschakelen voor off-road rijden of rijden in dikke sneeuw;
 6. Heb je echte off-road plannen? Huur dan een 4WD (4X4) en check of het rijden van gravelwegen en door kleine rivieren is toegestaan;
 7. Rij je alleen over de ringweg? Dan is een personenauto categorie B of C prima, ook in de winter > dan wel met winterbanden uiteraard;
 8. Hou er rekening mee dat de (behalve de grote autoverhuurders als Hertz, Avis en Budget) de ophaallocatie op ongeveer 15 minuten rijden van het vliegveld is;
 9. Ben je van plan om een SUV of een autocategorie hoger te huren? Check het eigen risico. Voor een SUV huren op IJsland betaal je al gauw omgerekend €2750,- aan borg;
 10. Laat je ter plaatse niet alles wijs maken over de verzekeringen voor autohuur in IJsland, check wat je geboekt hebt en bekijk ter plaatse of je echt een extra verzekering nodig hebt of niet.

Wat betekent een F-weg op IJsland?

Als je op IJsland gaat autorijden dan zal je de aanduiding van zogenoemde F-wegen tegenkomen. F-wegen zijn wegen waar je alleen met een 4×4 auto mag rijden. Over het algemeen geven de F-wegen toegang tot de hooglanden op IJsland.

4WD / 4X4 rijden in IJsland

Belangrijke regels en snelheden voor autorijden op IJsland

In ieder land waar je op vakantie gaat, gelden andere regels voor bestuurders. Tenzij anders aangegeven, zie je hieronder een opsomming van de belangrijkste regels voor bestuurders van (huur) auto’s op IJsland. Houdt je aan de snelheid, er zijn flitspalen op heel IJsland te vinden en de boetes zijn hoog.

De rijomstandigheden in IJsland kunnen uitdagend zijn, vooral op het platteland en in de winter. De weersomstandigheden kunnen snel veranderen op IJsland, hou daar rekening mee en controleer vóór vertrek altijd de weers- en wegomstandigheden van de autoroute die je wilt gaan rijden. Hou er ook rekening mee dat als je buiten de steden aan het autorijden bent, asfaltwegen ineens kunnen overgaan in onverharde grindwegen, pas daarom tijdig je snelheid aan. Pas op voor eventuele opspattende steentjes op je voorruit, je wilt niet voor de kosten opdraaien met je huurauto.

 1. Op IJsland rijd je aan de rechterkant van de weg;
 2. Bestuurders en passagiers moeten altijd veiligheidsgordels dragen;
 3. De algemene snelheidslimiet is 30 tot 50 kilometer per uur in de bebouwde kom;
 4. De snelheidslimiet op grindwegen in landelijke gebieden is 80 kilometer per uur;
 5. Op verharde wegen (asfaltwegen) mag je maximaal 90 kilometer per uur rijden, uiteraard is dit afhankelijk van de weersomstandigheden;
 6. Check vóór vertrek altijd deze lokale websites, Road.is, Icetra.is/road-traffic/how-to-drive-in-iceland én raadpleeg Safetravel.is voordat je op pad gaat.

*Alle tips op een rij voor autorijden in IJsland;
**Hier kan je nog meer verkeersregels lezen van de ANWB

Autorijden in IJsland in de winter

Ervaringen autohuur IJsland

Net als in Nederland kent IJsland vier seizoenen. Afhankelijk van het seizoen waarin je gaat reizen en het reisdoel wat je voor ogen hebt kies je een huurauto. Een auto huren op IJsland is in elk geval een prijzige kwestie. Daarom is het van belang dat je goed kijkt naar welke auto bij je reis past. Tijdens mijn eerste reis naar IJsland was ik zo meegegaan in alle wilde verhalen dat ik perse een 4WD/4X4 wilde rijden.

De tweede keer dat ik naar IJsland ging, ging ik in januari en dacht ik dat een auto huren in de winter in IJsland toch weer het beste een 4WD/4X4 kon zijn. Sneeuwval en mogelijk gladde wegen deden mij doen besluiten weer een grote auto te huren. In het geval van extreme sneeuwval leek mij dat een goed en veilig idee. Na dit twee keer gedaan te hebben kan ik zeggen dat een 4WD/4X4 echt geen must is voor IJsland. Met een categorie B of C personen auto kan je ook prima rondrijden in de winter op IJsland. Het ligt er ook maar net aan welke autoroute je wilt gaan rijden. Rondom Reykjavik autorijden en de beroemde Golden Circle Route kan prima in een categorie B of C huurauto.

Het belangrijkste is dat je kijkt naar je reiswensen en je route en daar de juiste huurauto voor IJsland bij kiest. Stap twee is bedenken waar je een auto gaat huren in IJsland voor je roadtrip. Ik heb drie keer een auto gehuurd, de eerste keer via SADcars en Sunny Cars, ik had een autoloze break tijdens de reis toen ik in Reykjavik verbleef en de tweede keer huurde ik een auto via CarDelMar, dat sinds 2020 niet meer actief is op de Nederlandse markt.

Wil je echt zonder zorgen op reis en alles in het Nederland kunnen regelen? Dan raad ik altijd autoverhuur bij Sunny Cars aan. Waarom? Dat lees je hier bij mijn persoonlijke Sunny Cars ervaringen. Over het algemeen is een auto huren via Sunny Cars prijziger dan via andere verhuurders, maar er zit via Sunny Cars wel meer inbegrepen, waardoor je kan spreken van zorgeloze autohuur. Weet je goed waar je op moet letten, heb je alle voorwaarden gecheckt, dan kan je ook prima een auto huren bij een andere of lokale autoverhuurder. Je kan ook via EasyTerra autohuur prijzen vergelijken. Daar heb ik in IJsland geen gebruik van gemaakt, maar wel in Finland. Hier kan je meer lezen over mijn EasyTerra ervaringen.

*Bekijk de huurauto types via Sunny Cars op IJsland;
**Vergelijk de autohuur prijzen via EasyTerra op IJsland.

IJsland in de winter

Auto huren IJsland via Sunny Cars

Reserveer jij je huurauto liever bij een Nederlandse autoverhuurorganisatie en wil jij zonder al teveel tijd te besteden snel een auto huren? Kies dan voor een auto huren via Sunny Cars op IJsland! Sunny Cars biedt de mogelijk om all-in een auto te huren waarbij jij je dus geen zorgen hoeft te maken of de verzekeringen wel inclusief zijn en je gewoon in het Nederlands kan lezen wat de huurvoorwaarden zijn.

Sunny Cars werkt ter plaatse samen met lokale autoverhuuraanbieders. Handig om te lezen; mijn artikel over auto huren op IJsland via Sunny Cars. Ben je benieuwd naar mijn Sunny Cars ervaringen in het algemeen? Ook daar heb ik een heel artikel over geschreven.

Tips voor autohuur en autorijden in IJsland

SADcars Car Rental Iceland

De eerste keer IJsland huurde ik een auto via SADcars omdat die zich online profileert als de ‘cheapest Iceland car rental’. Ze bieden auto’s aan vanaf Keflavik International Airport of je kan een auto ophalen bij het kantoor in Reykjavik of je maakt gebruik van de gratis pick-up service bij je hotel in Reykjavik. SADcars klinkt een beetje treurig, maar wees gerust, het zijn de eerste letters van de voornamen van de eigenaren.

Alle auto’s die verhuurd worden door SADcars zijn gebruikte auto’s. Het voordeel van deze tweedehands auto’s is dat ze reeds lichte beschadigingen hebben op bijvoorbeeld de lak van steentjes die tegen de motorkap opspatten. Het voordeel voor jouw als gebruiker is, is dat de kosten lager zijn en je jezelf ook minder druk maakt over het eigen risico dat is verbonden aan het huren van een auto. Heb je bij andere autoverhuurbedrijven nog wel eens kans dat ze kosten doorberekenen voor steenslag, bij SADcars krijg je al een auto mee met steenslag omdat het bijna onvermijdelijk is op IJsland.

Een auto huren in IJsland via Sunny Cars

Lava Car Rental Iceland

Zoals jullie in dit artikel hebben kunnen lezen ben ik twee keer op IJsland geweest en heb ik twee keer zelf een auto gehuurd voor een roadtrip. Dit artikel is dan ook compleet opgesteld naar aanleiding van mijn eigen ervaringen met autohuur op IJsland. Ik vind het belangrijk om als reisspecialist zoveel mogelijk kennis en informatie te delen met mijn lezers zodat jullie zelf een afweging kunnen maken wat te doen en waar een auto te huren. Voor mij is het belangrijkste dat ik een betrouwbare bron ben voor reis- en autoverhuurtips.

In dit geval werd ik dan ook gewezen op een reeds bestaande autoverhuurder op IJsland die bekroond is en zeer goede ervaringen en reviews heeft ontvangen via RentalCars, Trustpilot en Google. Na het bestuderen van de website van deze autoverhuurder op IJsland, meerdere reviews te hebben bekeken en in gesprek (per mail) te zijn gegaan met deze autoverhuurder heb ik besloten om Lava Car Rental hier in de spotlight te zetten. Hieronder zie je waarom, inclusief uitleg natuurlijk.

 1. Debetkaarten geaccepteerd;
  *Oftewel, het is mogelijk een auto te huren op IJsland zonder creditcard. 
 2. Korting op autohuur IJsland bij langere reisperiodes, vanaf 5 á 6 dagen;
 3. Bij het ophalen van de auto vragen wij geen borg;
  *Normaal gesproken betaal je altijd een borg voor autohuur die wordt ingehouden op je creditcard. Check daarom altijd het bedrag op je creditcard, zeker als je een 4×4 of een premium huurautocategorie wilt huren, zodat er wel voldoende saldo op je creditcard staat voor de borg en je ook nog een bedrag overhoudt op je creditcard voor je andere uitgavenop reis. Voordeel is dus, ze houden geen borg in!
 4. Ophalen en terugbrengen van de huurauto kan op elk moment, wat mogelijk is door zelfbediening (self service);
  *Lees hier al mijn tips voor ophalen en terugbrengen huurauto buiten openingstijden.
 5. Alle huurauto’s die op de website van Lava Car Rental staan vermeld zijn inclusief SCDW, diefstalbeveiliging en grindbeveiliging;
  *SCDW staat voor Super Car Damage Waiver, Er wordt ook vaak gesproken over een LDW, (Loss Damage Waiver) en over een SCDW, (Super CDW). De LDW is hetzelfde als de CDW alleen dan aangevuld met dekking voor diefstal en vandalisme. Lees hier alles over verzekeringen bij autohuur. Dat je automatisch verzekerd bent voor ‘grindbeveiliging’ is erg fijn op IJsland. Er zijn namelijk veel wegen met grind dat kan opspatten en de kans is aanwezig dat dat een barstje in de voortuit geeft. Hier kan je al mijn tips over autorijden in IJsland lezen.
 6. Lava Car Rental biedt een selectie gloednieuwe en goedkope huurauto’s in IJsland aan, van economy auto’s tot 4×4’s en campers;
 7. Best beoordeeld bedrijf: beoordeeld met 4,5/5 op Google en 4,6/5 op Trustpilot (meer dan 4.500 beoordelingen van reizigers totaal);
 8. Bekroond bedrijf: in 2023 heeft Lava Car Rental de Rentalcars.com Award gewonnen in de categorie: “Customer Favourite Car Rental Company category in Iceland“.

Mogelijkheid auto huren IJsland zonder creditcard

Over het algemeen geldt, als je een auto huurt heb je een creditcard nodig op naam van de hoofdbestuurder. Niet iedere reiziger heeft een creditcard en dat maakt het op sommige reisbestemmingen lastig of zelfs onmogelijk om een auto te huren. Er zijn wel autoverhuurders die een debetkaart (debit card) accepteren, die moet je dan wel weten te vinden. Het is gelijk één van de USP’s en pluspunten waarom ik Lava Car Rental hier in de spotlight zet, zij maken het dus mogelijk een auto te huren op IJsland zonder creditcard.

Wat is het verschil tussen creditcard en een debetkaart“? Iedereen kan bij zijn of haar bank in Nederland een debetkaart aanvragen. Een debetkaart betekent dat het bedrag dat je gaat uitgeven onmiddellijk van je bankrekening wordt afgeschreven. Bij een kredietkaart (creditcard) wordt het meestal aan het einde van de maand afgeschreven. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de instellingen die jij als persoon hebt. Met een debetkaart (debitcard) kan jij real time je uitgaven in het oog houden. Wil jij een auto huren op IJsland zonder creditcard? Ga dan niet gelijk een auto reserveren. Informeer eerst bij je bank of je een debetkaart kan aanvragen en hoe lang het duurt voordat je die thuis ontvangt. Maak daarna een reservering voor je huurauto op IJsland en geniet van een fantastische roadtrip.

Autorijden in IJsland, alles wat je moet weten + handige tips

Roadtrip & rondreis IJsland tips

Er is zo ontzettend veel te doen en te zien in IJsland. Of je nu een mini roadtrip van 4 dagen gaat rijden of drie weken gaat rondreizen. Ik deel hieronder een paar reistips voor IJsland die ik zelf heb ervaren en een paar roadtrip route tips voor IJsland van van collega bloggers om je te inspireren.

 1. Ga gletsjerhiken in IJsland;
 2. Ga op vakantie naar Noord IJsland in de winter;
 3. Bezoek Seltún in geothermisch gebied Krýsuvík;
 4. Roadtrip route Snaefellsnes en ontdek IJsland in 10 dagen;
 5. Ontspan op de Golden Circle Route in de warmwaterbron Secret Lagoon;
 6. Bekijk de beste reistijd voor noorderlicht op IJsland en geniet van dit natuurspektakel;
 7. Ontdek IJsland te paard, lees alles over paardrijden in IJsland en paardrijden in Vik op IJsland.

*Bekijk hier alle rondreizen en Fly Drives op IJsland van Voigt Travel

Noorderlicht excursie

Ben jij al eens in IJsland geweest voor een rondreis en
wat vind je van mijn tips auto huren IJsland? 

 

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email