Op uitnodiging van Toerisme Oostende verbleef ik eind juni een weekend in de Belgische kustplaats Oostende. Hoofdreden van mijn bezoek aan de stad was de aftrap van de Oostende Koerse op 30 juni. Elf maandagen lang staat de Wellington renbaan in het teken van draf- en galopraces. Schuin hier tegenover ligt het Thermae Palace Hotel.

Ontstaan Thermae Palace Hotel

Bij aankomst in Oostende kan je niet om het enorme Thermae Palace Hotel heen. Omdat het hotel een bijzondere geschiedenis kent en er zoveel te zien valt besloot ik er een geheel blog aan te wijden.

Koning Leopold I was degene die in Oostende neer streek maar het was Koning Leopold II die van Oostende de “Koningin der Badsteden” maakte. Leopold II stak veel geld in de ontwikkeling van de badplaats en bouwde onder andere de Casino-Kursaal, de Wellington Renbaan, de stadsschouwburg, de Sint Petrus- en Pauluskerk en de Koninklijke Gaanderijen. In 1905 waren de bouw werkzaamheden klaar en genoot Oostende van de internationale allure als badplaats en als kunstcentrum.

Koninklijke Gaanderijen     Koninklijke Gaanderijen

In de jaren daarna werkte Leopold II verder aan nieuwe projecten en één van zijn ideeën was de bouw van een groot thermaal instituut. In 1929 werden de plannen goedgekeurd en werd er begonnen aan de bouw van het “badenpaleis”. Het moest een luxueus hotel worden met conferentiezalen en alles wat een kuuroord nodig heeft. In 1933 was het zover en werd het hotel geopend door Koning Albert I en Koningin Elisabeth.

Talrijke beroemdheden en adellijke families bezochten het hotel waar ze genoten van de heilzame werking van de thermale bronnen en het zoute zeewater. In de jaren 90 werd het hotel geheel gerenoveerd en is er van het thermale instituut niets meer over.

Thermae Palace Hotel anno nu

Het hotel ligt direct aan de boulevard en het strand van Oostende. In nog geen 10 minuten wandelen bereik je via de boulevard het winkelcentrum. Naast het hotel is een openbaar zwembad gelegen. De enige spa plek in het hotel is de sauna. Hiervoor kan je tussen 07.00 uur en 21.00 uur een reservering maken.

Ondanks dat er geen thermale baden meer zijn kan je ook zelf een wellness moment creëren. Ik verbleef in de luxe Palace Superior Zeezicht kamer. De kamer biedt een King Size dreambed, (180 x 200) en frontaal zeezicht.

Palace Superior Zeezicht kamer     Palace Superior Zeezicht kamer

Het terras is super groot en vanaf een houten ligbed genoot ik van het uitzicht en de frisse zoute zeelucht.

Terras Palace superior zeezicht kamer

In Brasserie Albert wordt elke ochtend tussen 07.00 uur en 10.00 uur een uitgebreid ontbijtbuffet geserveerd. Terwijl ik een warme croissant at keek ik uit op de boulevard en het strand.

Brasserie Albert

Ik woon vlakbij de kust en vind het heerlijk om op reis te verblijven in een locatie die vlakbij het strand is gelegen. Met een paar passen sta ik in het zand voor een lange wandeling langs de kust. Aan de Zeedijk zijn diverse restaurants- en cafés gevestigd waar ik de lokale visgerechten heb geproefd, daarover meer in een volgend blog.

Als ik in de avond terug kwam in het hotel vond ik niets lekkerder dan te relaxen in de sauna om vervolgens een warm bad te nemen. Daarna wikkelde ik de dikke witte badjas om mij heen en koelde ik op het terras af terwijl ik langzaam de zon onder zag gaan. In luttele minuten zakt die steeds verder in de zee en als liefhebber van zonsondergang fotografie laat ik jullie graag meegenieten.

Zonsondergang

Zonsondergang

Zonsondergang

Zonsondergang

Hotel Thermae Palace
Koningin Astridlaan 7
8400 Oostende

Print Friendly, PDF & Email