Zin in een (lang) weekend weg en nog geen idee waarheen? Kies voor een kleurrijke stedentrip naar Gdansk en ontdek deze bezienswaardigheden in de mooie Poolse historische Hanzestad die ook wel Danzig wordt genoemd.

Kleurrijke stedentrip Gdansk en ontdek de bezienswaardigheden

Het ligt er natuurlijk maar net aan wat je allemaal wilt zien en doen qua de Gdansk bezienswaardigheden. Je kan prima een weekend naar Gdansk reizen want het historische centrum is niet groot. In 1,5 dag kan je een paar highlight van de bezienswaardigheden bezoeken en je hebt genoeg tijd om lekker door de stad te slenteren. Vppr fietsliefhebbers is het leuk om te weten dat er rondom Gdansk meer dan 600 kilometer aan fietspaden zijn, een record in Polen.

Leuk detail, Gdansk is geen stad voor shopping liefhebbers. In de mooie panden in het historische centrum van Gdansk vind je alleen maar cafés, restaurants en juweliers die amber verkopen. Wil jij shoppen bij de H&M of Zara dan moet je naar een shoppingmall buiten het centrum van Gdansk.

Gdansk is de hoofdstad van de provincie Pommeren en vormt samen met Gdynia en de badplaats Sopot, Tricity. Oftewel de Driesteden. Ik kan het je zeker aanraden om een stedentrip Gdansk te combineren met een bezoek aan de badplaats Sopot. Eerst op ontdekking en struinen door de stad en daarna relaxen en ontspannen aan zee in Sopot. Wil je nog langer in Polen blijven en nog meer van het land ontdekken dan kan je de natuur induiken in de Pomorskie regio.

*Vlieg met KLM naar Gdansk;
*Bekijk deze activiteiten in Gdansk;
*Ook leuk, een weekend citytrip Krakau;
*Ontdek alle tips en wat te doen in Sopot;
*Bekijk deze 4 daagse reis naar Gdansk met ANWB;
*Huur een auto vanaf Gdansk Airport en reis zelf met huurauto naar Sopot;
*Verleng je reis aan het strand bij wellness hotel aan zee met zwembad in Sopot.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Stedentrip Gdansk bezienswaardigheden

Doen in Gdansk bezienswaardigheden

Uitzichtpunten in Gdansk, ga de hoogte in!

Een must tijdens een stedentrip Gdansk is om de kleurrijke stad van bovenaf te bekijken. Er zijn twee uitzichtpunten in het centrum van Gdansk die je kan beklimmen en het zijn gelijk twee van de bekendste bezienswaardigheden in Gdansk.

Een andere mogelijkheid is het op ongeveer 8 kilometer buiten het centrum gelegen Olivia Star Gdansk. Met een hoogte van 180 meter is het één van de hoogste gebouwen in Polen. Je kan de toren van het stadhuis beklimmen of de klokkentoren van de St. Mary Basiliek.

  1. Olivia Star Gdansk
  2. Amber Sky reuzenrad
  3. Toren van het stadhuis
  4. Klokkentoren van de St. Mary Basiliek

Gdansk Bezienswaardigheden tips

Beklim St. Mary Basiliek voor Gdansk bezienswaardigheden van boven

Wij kozen voor het beklimmen van de 409 trappen van de St. Mary Basiliek omdat dat het hoogste uitzichtpunt in Gdansk is. Het is een flinke klim dus neem je tijd voor je bezoek aan deze bezienswaardigheid. Ben je in het bezit van de Gdansk Tourist Card (Karta Turysty) dan kan je de toren ‘gratis’ beklimmen. Het uitzichtpunt is een klein platform maar meer dan de moeite waard voor de flinke klim naar boven. Je hebt een geweldig uitzicht op Gdansk en je ziet alle mooie panden nog beter statig naast elkaar staan.

Gdansk bezienswaardigheden tips

Doen in Gdansk bezienswaardigheden tips

Bekijk en ontdek Gdansk vanaf het water

Een stad ontdekken vanaf het water is altijd een goed idee want zo krijg je een heel ander perspectief op een stad. Er loopt een grote rivier, de Motlawa, door Gdansk dus verdwalen zal je niet onderweg. Er liggen diverse gemotoriseerde watertaxi’s in het water die je kan huren voor een half uur, een uur of langer. De bootjes zien eruit als auto’s en je zal veel bekijks trekken als je onder de bruggen doorvaart. Zorg dat je cash geld bij je hebt en hou er rekening mee dat je ook een cash deposit moet achterlaten.

Liever niet zelf varen? Je kan ook aan boord stappen van de F5 watertram en naar Westerplatte en het Wisloujscie fort varen. En voor de actievelingen, je kan ook een kano huren om over de Motlawa te varen.

Doen in Gdansk tips

Hou je camera in de aanslag voor alle kleurrijke huizen

Een stedentrip naar Gdansk zal ervoor zorgen dat je telefoon en/of camera overuren maakt tijdens je reis. Het is niet één straat in Gdansk dat mooie gekleurde huizen heeft, werkelijk elke straat heeft prachtige monumentale huizen die allemaal in pasteltinten zijn geverfd.

Het ene straatje is nog mooier dan de andere straat. Vergeet niet omhoog te kijken naar alle mooie versieringen op de monumentale panden, dwaal door de straten en sla links en rechts de steegjes in.

Kleurrijke huizen Gdansk

Citytrip Gdansk

Wandel door de hoofdstraat in het centrum, valt jou iets op?

Kijk eens goed rond als je door de hoofdstraat van Gdansk wandelt? Het duurde bij mij zeker een dag voordat het mij echt op viel dat er helemaal geen winkels in het historische centrum van Gdansk te vinden zijn. In alle statige huizen zijn alleen maar cafés en restaurants gevestigd en een paar juweliers waar sieraden van amber worden verkocht. Voor een shopping stedentrip hoef je dus niet naar Gdansk te reizen maar mocht je iets nodig hebben, even buiten het centrum is een shopping mall te vinden.

Citytrp Gdansk

Stedentrip Gdansk

Gdansk Hanzestad

Bekijk zonsondergang in de Hanzestad vanuit het reuzenrad 

Je kan op meerdere plekken de hoogte in tijdens een stedentrip Gdansk. Overdag kan je de uitkijkpunten bezoeken zoals de toren van het stadhuis en de klokkentoren van de St. Mary Basiliek. In de avond is het reuzenrad aan de oever van de rivier de plek om te genieten van de zonsondergang boven de stad.

Het reuzenrad Amber Sky dankt haar naam aan de hoeveelheid amber die in Polen gevonden wordt. Amber wordt ook wel het goud van het noorden genoemd. Leuk detail, het reuzenrad in Gdansk is van Dutchwheels, het is precies hetzelfde reuzenrad als in Scheveningen op De Pier.

Uitkijkpunten Gdansk

Geniet van drankje met uitzicht bij rooftopbar in Gdansk

Een drankje drinken met een geweldig uitzicht is altijd een goed idee! Er zijn meerdere rooftopbars in Gdansk te vinden waar je dat kan doen. Enige is dat je wel van te voren even goed moet kijken naar de openingstijden want er zijn locaties die op zondagavond, maandag en dinsdag bijvoorbeeld gesloten zijn. Zo konden wij rooftopbar Sassy en de rooftopbar van het Ivo Hotel niet bezoeken tijdens onze reis.

Maar niet getreurd, de rooftopbar in Gdansk van het Hilton Hotel was wel geopend. Vanaf daar heb je weids uitzicht op de rivier, de stad en het reuzenrad. En ben je nog op zoek naar een leuk hotel in Gdansk dan is het Hilton in Gdansk zeker een overweging waard want op het dak zit een binnenzwembad en er is een afgeschermd gedeelte naast het rooftopterras waar je als hotelgast kan zonnebaden en relaxen met uitzicht op de stad. Wat mij betreft een ideaal hotel om te verblijven tijdens een stedentrip Gdansk op loopafstand van alle bezienswaardigheden.

Stedentrip Gdansk bezienswaardigheden tips

Rooftopbar Gdansk Hilton Hotel

Gun jezelf een mooi sieraad van amber in Mariacka Street

Amber wordt ook wel het ‘Baltic Gold’, het goud van het noorden genoemd. Het mooie straatje Mariacka Street staat vol met juweliers die de mooiste sieraden van amber aanbieden. Er zijn een paar ’trucs’ om te ontdekken of het echt om amber gaat of niet. Zo blijft amber drijven als je het in een bak met water legt. Sieraden van amber zijn er over het algemeen in 3 kleuren. Van natuurlijke honingkleurige amber, tot gelige en bruine geslepen edelstenen belegd in zilver en goud. Amber wordt ook wel Barnsteen genoemd, het is een fossiel van hars en miljoenen jaren oud. In Polen worden zelfs de ‘Wereldkampioenschappen Vissen van Barnsteen‘ gehouden.

Geniet je na je stedentrip in Gdansk nog op een van de 7 stranden van Gdansk of aan het strand in de populaire badplaats Sopot? Kijk of je zelf een stukje amber kan vinden op het strand. Een populaire plek om te zoeken is Sobieszwewska beach. De totale kustlijn van de Oostzee in Polen is 770 kilometer lang.

Bezienswaardigheden Gdansk tips

Mooie straat Gdansk

Ontdek Nederlandse invloeden in Gdansk

Zelf ronddwalen door een stad is altijd fijn. Maar het voordeel van een stadswandeling onder leiding van een gids is dat je dingen ontdekt die je zelf niet zo snel zou vinden. Zo vind je in de hoofdstraat Dugli Targ Street, vlakbij de Neptunes fontein, Gdansk het Holland House. Naast dat het een café en restaurant is met een groot terras buiten kan je ook overnachten in het Holland House Residence. Drink je hier een drankje op het terras? Loop dan zeker even naar de eerste verdieping en bekijk de mooie tegelwand met Gdansk in Delfts Blauw afgebeeld. Het is ooit als cadeau door toenmalig Prinses Beatrix cadeau gedaan aan de stad.

Beziensdwaardigheden tips Gdansk

Holland House Gdansk

Genieten van een lunch of diner aan het water

Gdanski Bowke heeft een heerlijk terras aan de boulevard dat langs de Motlawa rivier loopt. Wie de echte Poolse gastvrijheid wilt ontdekken en de beste Poolse dranken wilt proeven is hier bij Alex aan het juiste adres. De eigenaar laat je maar al te graag van alles proeven en op de foto’s die binnen op de muur hangen kan je precies zien hoe je het drankje aan het einde van de avond moet drinken.

Aan de overkant van de rivier vind je het hippe restaurant Tygle. Dit is de place to be voor foodies en Gin & Tonic liefhebbers. Terwijl je van je Gin Tonic nipt kan je iets lekkers van de kaart uitkiezen. En daarna is het afwachten totdat er een heerlijk en mooi opgemaakt gerecht voor je word neergezet. Genieten maar!

Leuke restaurants Gdansk

Leuke restaurants Gdansk

Het Museum of the Polish Post Office

Aan de rand van het centrum van Gdansk bevind zich het Museum van het Poolse postkantoor. Dit is de plek waar in Polen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Het Poolse postkantoor was het begin van de inval in Polen en het stalen monument voor het gebouw is ter nagedachtenis aan de helden van Westerplatte die als eerste heldhaftig weerstand boden aan de nazi’s.

Gdansk bezienswaardigheden tips

Slenter door Gdansk in de schemering en avond

De historische straten, de Wotlawa rivier, alles is op loopafstand van elkaar in Gdansk. Neem een lekkere koffie na je diner en wandel bij schemering of als het donker wordt door de mooie Hanzestad. Ook in de avond is de stad een wandeling waard. Vooral langs de Wotlawa rivier is het druk op een zomerse avond. Mensen flaneren over de boulevard en schieten her en der een terras op voor een drankje.

Historische stadswandeling Gdansk

Citytrip Gdansk

Reizen naar Gdansk in Polen

Heb jij al helemaal zin gekregen om naar een van deze wellness hotels aan zee in Sopot in Polen te reizen? Dan ben je er het snelste als je met KLM vanaf Amsterdam naar Gdansk in Polen vliegt. Vanaf Gdansk Airport kan je dan met een taxi of met een huurauto verder reizen en nog geen half uur later sta je met je voeten in het zand in Sopot.

*Vlieg met KLM naar Gdansk;
**Bekijk deze 4 daagse reis naar Gdansk met ANWB.
***Huur een auto vanaf Gdansk Airport en reis zelf met huurauto naar Sopot.
****Verleng je reis aan het strand bij wellness hotel aan zee met zwembad in Sopot.

Met KLM naar Gdansk vliegen

Meer reistips voor Polen

Wil jij nog meer ontdekken van Polen? Ontdek dan ook deze reistips voor Polen. Leuk om te weten is dat je ook kan kiezen voor een twee in een stedentrip naar Polen, reis naar de stad Gdansk en bezoek de badplaats Sopot bijvoorbeeld.

  1. Bezoek Auschwitz in Polen;
  2. Tips voor een weekend stedentrip in Krakau;
  3. Lees ook deze Krakow tips die in Cosmopolitan stonden.
  4. Deze bezienswaardigheden kan je zien en dit kan je doen in badplaats Sopot.
  5. Geniet van een strandvakantie in Polen in een wellness hotel aan zee met zwembad in Sopot.

Mijn Reis C.V.

Heb jij al zin in een kleurrijke stedentrip naar Gdansk?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email