Ein prosit, ein prosit, einnnn Proohoosiittt en de liter pullen bier worden volop tegen elkaar aangeslagen voor men weer een slok neemt. Het Starkbierfest wordt groots gevierd in de diverse bierbrouwerijen die München rijk is.

Wat is Starkbier?

Met dank aan de monniken kunnen wij genieten van het Starkbier. De Paulaner broers begonnen met bierbrouwen in 1651 en presenteerde toen het Starkbier Salvator.

Zoals de naam misschien doet vermoeden gaat het bij het Starkbier niet zozeer om het alcoholgehalte maar beschrijft het de concentratie van de opgeloste stoffen. Het bier werd “vloeibaar brood” genoemd omdat de concentratie aan stoffen zo hoog is als een derde van een brood. De Paulaner’s Salvator bevat 706 calorieën. Ten tijde van de vastenperiode moest men met dit bier de dag wel doorkomen.

Ondanks de vele calorieën bevatten sommige bieren ook een behoorlijk alcoholpercentage. De Salvator heeft een alcoholpercentage van maar liefst 7,6 %. Dus het duurt niet lang voordat je vol zit en/of dronken bent.

Het Starkbierfest

In 1751 werd het eerste publieke bierfestival georganiseerd en nu nog steeds kunnen wij genieten van het jaarlijkse Starkbierfest dat wordt georganiseerd in de vastenperiode. De locals noemen de drie wekende durende Starkbierzeit het “vijfde seizoen”.

München telt vele brouwerijen en elke brouwerij organiseert zijn eigen Starkbierfest. Ik ben nog nooit op het originele Oktoberfest geweest maar het lijkt er aardig op heb ik mij laten vertellen.

Jetzt geht los @ Starkbierfest Munchen

In stijl naar het Starkbierfest

Travel in style, daar hou ik van. Als je naar een feestje gaat moet je wel gekleed zijn. Ik snap bijvoorbeeld nog steeds niet dat mensen gaan carnavallen zonder een carnavalsoutfit. Dan val je dus echt compleet buiten de boot. Op het Starkbierfest is dat niet anders. Je pikt de toeristen er zo uit. Daarom is het juist zo leuk om je te kleden in de lokale dracht.

Dirndles en lederhosen
München telt vele winkels waar je dirndls en lederhosen kunt huren en/of kopen maar om er zeker van te zijn hadden vriendin Sheelagh en ik van te voren onze dirndles al gehuurd bij de lederhosen & trachtenverleih. Op de website kan je kiezen uit méér dan 1000 kostuums.

Voor een dirndl inclusief blousje betaal je €44,- per dag en kan je het zonder schoonmaken na het feest weer inleveren. Wil je je outfit niet zelf ophalen maar naar je hotel laten brengen en ophalen dan betaal je tussen de €10,-  en €30,-, afhankelijk van de locatie van je hotel. Mocht je een dirndl willen kopen, die van mij kost tussen de €199,- en €279,-.

Jetzt geht los @ Starkbierfest Munchen          Jetzt geht los @ Starkbierfest Munchen

Jetzt geht los @ Starkbierfest Munchen          Jetzt geht los @ Starkbierfest Munchen

Het dragen van de strik
Bij aankomst in het hotel stond de grote tas al klaar en hadden wij al de grootste voorpret met het aantrekken ervan. Leuk detail, het dragen van de strik moet op een bepaalde manier had verhuurder Wolfgang erbij geschreven.

De strik in het midden wordt gedragen door maagden, draag je hem links dan ben je single en draag je hem rechts dan ben je al vergeven. Niet alleen het feit hoe je je strik draagt maar ook de outfit zelf wordt zeer gewaardeerd door de locals. Voor even hoor je er helemaal bij.

Jetzt geht los @ Starkbierfest Munchen

Starkbierfest @ Löwenbräukeller

In stijl vertrokken we per metro naar het Starkbierfest. Onderweg werden we al aangekeken maar je bent zeker niet de enige die er zo bijloopt. De mensen die kijken zijn waarschijnlijk toeristen. In de metro kreeg ik wel de opmerking dat ik mijn best had gedaan maar dat ik de volgende keer echt andere schoenen eronder aan moet. Onthouden dus, de meeste vrouwen dragen gewoon pumps onder de dirndl.

Jetzt geht los @ Starkbierfest Munchen

Het Starkbierfest in de Löwenbräukeller wordt georganiseerd in één hele grote hal met halfrond een balkon op de eerste verdieping. Daar hadden wij 2 plaatsen aan een 6 persoons tafel. Je schuift gewoon aan, bestelt je bier, proost met de andere tafelgenoten en als je trek hebt bestel je iets typisch Duits van de kaart. Tip, neem contact geld mee want je kan er niet pinnen.

Jetzt geht los @ Starkbierfest Munchen

Tussen de moderne en de gouwe ouwe Duitse hits door wordt er een Miss Dirndl en de sterkte man van de avond verkiezing gehouden. Dat Miss Dirnl die voor “Frei Bier” opperde won mag logisch zijn.

Jetzt geht los @ Starkbierfest Munchen

Jetzt geht los @ Starkbierfest Munchen

Sheelagh en ik begeven ons voor het podium waar we genieten van houthakkende mannen in lederhose op het ritme van de muziek en keihard meeproosten als “Ein Prosit” weer door de speakers schalt. Wat een feest!

Waar moet je zijn?

Het Starkbierfest duurt dit jaar nog tot 28 maart 2015. In de Löwenbräukeller kan je terecht van 18.00 uur tot 23.00 uur.

Löwenbräukeller

De Löwenbräukeller ligt aan de Nymphenburger Strasse 2, Am Stiglmaier Platz. Vanaf het centraal station is het ongeveer een kwartier wandelen. Je kan ook met de metro lijn U1 en dan uitstappen op het Stieglmaier Platz.

Tickets kosten €16,50 per persoon en bieden alleen toegang en een plaats reservering. Probeer ervoor te zorgen dat je geen balkonplaatsen hebt want het feest midden in de zaal meemaken is velen malen leuker.

Jetzt geht los @ Starkbierfest Munchen

Meer tips voor een weekend München

Naar aanleiding van mijn verblijf in München gedurende het Starkbierfest heb ik een “Top 5 wat te doen in München” geschreven. Hou je van bierfeesten? Elk jaar wordt in februari het Starkbierfest georganiseerd en in september het Oktoberfest. Wil je ook nog even ontspannen? Ga dan naar de Just Pure Spa.

Reisvideo München

Ik maakte een reisvideo van het gehele weekend in München. Kijk je mee?

Ben jij wel eens op een Duits bierfeest geweest?

Print Friendly, PDF & Email