Mocht je plannen hebben om op reis te gaan naar Kroatië breng dan zeker een bezoek aan de UNESCO stad Split. Dwalen door het oude centrum, kris kras door de smalle straatje en flaneren over de boulevard. Bezoek het Paleis van Diocletanius, ooit de keizer van Rome. Ben je fan van Game of Thrones, kijk dan goed of je bepaalde sets uit de film herkent.

Split, UNESCO stad

Split is de grootste en belangrijkste stad in Dalmatië en de tweede stad van Kroatië. Als je de buitenwijken meerekent wonen er ongeveer 300.000 mensen.

De meest bezochte bezienswaardigheid in Split is het paleis van Diocletanius. Gelegen aan de Riva, zoals de promenade in de volksmond wordt genoemd. Diocletanius werd geboren in Dalmatië en werkte zich als soldaat op binnen het Romeinse leger. Uiteindelijk werd hij zelfs de keizer van Rome en regeerde hij van 295 tot 305 voor Christus tot hij stierf.

Direct aan het water in Split liet hij een paleis bouwen. In de vele jaren daarna werd er langzaam een hele promenade voor gebouwd. Ten tijde van het communisme was het een doorgaande weg en nu is het een voetgangerszone.

Split behoorde tot Venetië in de 14e eeuw en vele gebouwen herinneren aan die tijd. Om het paleis heen werd een Venetiaanse muur gebouwd en alles wat daar nu binnen valt is onderdeel van het UNESCO werelderfgoed.

Niet alleen Split is de moeite waard voor een bezoek. Het is een goede uitvalsbasis voor uitstapjes naar de omliggende eilanden. Vanuit de haven zijn er dagelijks vele veerverbindingen. Kroatië telt maar liefst 1100 eilanden en daarvan zijn er maar 60 bewoond. Zelf ben ik naar het eiland Hvar en Dugi Otok geweest, daarover later meer.

Overnachten in Split

Op ongeveer 10 minuten lopen van het centrum en direct aan het strand ligt Hotel Park, het oudste stadshotel van Split. Sinds 1921 weten mensen het hotel te vinden dat direct aan het beroemde Bačvice strand ligt.

Hotel Park, Split

Bačvice en Kasjuni strand

Het drukst bezochte stadsstrand van Split is het Bačvice strand. Aan de linkerkant van de baai ligt het Bacvice restaurant en nachtleven complex. Het is september en dat betekent bijna het einde van het hoogseizoen, voor mij is er nu dan ook weinig te beleven doordeweeks.

Mijn gids Vjeran vertelde mij dat op dit strand de balsport “Picigin” is ontstaan, spreek uit als “pih-tsih-gheen”. “Het is een amateursport dat in ondiep water wordt gespeeld. Het is de bedoeling dat de afgepelde tennisbal, (dat harder wordt gemaakt met zand) zo lang mogelijk in de lucht wordt gehouden door het alleen met de handpalm terug te slaan. Het mag dan begonnen zijn als amateursport inmiddels zijn er zoveel fanatiekelingen dat er sinds 2005 een Wereld Kampioenschappen Picigin wordt georganiseerd op het strand.

Mooi vind ik de baai niet en het nadeel van Kroatië vind ik dat de meeste stranden, rotsstranden zijn. De ligbedden staan vaak op het beton en via een trap kan je dan het water in. In het midden van de baai is er wel zand opgespoten. Aan de andere kant van de stad, aan de voet van de heuvel Marjan ligt een mooier strand, Kasjuni. Het is omringd door een dennenbos.

Beste souvenir uit Split, filigran zilver

Het maakt niet uit welke reisgids je open slaat er staat altijd wel ergens vermeldt wat de lokale souvenirs zijn zodat iedereen weet wat je mee naar huis kan nemen. Vroeger was ik een echte souvenir spaarder. Ik kocht de gekste en de lelijkste dingen om thuis uit te stallen. Tegenwoordig koop ik vaak iets moois voor mijzelf of voor in huis.

Mocht je een souvenir uit Split willen en ook nog van sieraden houden dan moet je zeker iets kopen dat gemaakt is van Filigran. De familie Civljak verkoopt handgemaakte sieraden van 98% sterling zilver. Een lang stuk zilver worden bewerkt en gevouwen om er vervolgens binnenin diverse vormen in te maken. Hier komt ook de naam vandaan, “fili” staat voor lijn en “gran” voor wat je er binnen in maakt. In mijn blog, “Filigran zilversmid”, schrijf ik hier uitgebreider over.

Filigran zilverambacht in Split

Lekkerste ijs van Split

Voor het lekkerste ijs moet je naar Tradicija, de winkel ligt naast de Filigran winkel. Het ijs word zelf gemaakt en het chocolade ijs is tot beste van allemaal uitgeroepen.

Tradicija, beste ijswinkel van Split

Wist jij dat de stropdas in Kroatië is uitgevonden?

Het zilversmid ambacht is bijzonder maar het is ook leuk om te weten dat de stropdas in Kroatië is uitgevonden. Ten tijde van de oorlog, 1618-1648, droegen de soldaten een rode sjaal om hun nek als onderdeel van het kostuum. Deze Kroatische stijl werd populair onder het bewind van Louis XIV en de Fransen begonnen het te gebruiken als fashion item. De arena in Pula werd ter ere hiervan in 2003 versierd met een 820 meter lange stropdas.

Stropdas, typisch Kroatisch

Game of Thrones

Als ik ergens geen fan van ben dan is het wel van de Amerikaanse hit serie Game of Thrones. Wat ik wel leuk vind om te zien op reis zijn de settings waar bepaalde series of films zijn opgenomen. Zo belandde ik in de kelders van het Paleis van Diocletanius. Mijn gids weet werkelijk alles over de serie dus speciaal voor de fans; er zijn zelfs volledige Game of Thrones tours!

In de kelder van het paleis laat Vjeran een opname zien waarbij twee kleine draken worden vastgeketend. Ik sta voor het raam waardoor de draken naar binnenkomen gevolgd door Emilia Clark, de moeder van de draken. De trap is speciaal gemaakt voor de film want die is er helemaal niet.

Game of Thrones Filmset, Split

Proef de Kroatische keuken

Iedereen zegt altijd dat je op reis ook de lokale keuken moet proeven. Nu ben ik helemaal niet zon eet wonder maar ik heb mij in restaurant Konoba Varos gewaagd aan het gerecht, “Crni Rizot”, volgens Vjeran is dat ook standaard het tweede gerecht op elke bruiloft.

Het is een zwarte inktvis risotto dat wordt gekleurd door het gebruik van de inkt van de inktvis. Er verschijnt een zilveren schaal voor mijn neus gevuld met zwarte rijst. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het er niet echt aantrekkelijk uit vind zien.

Ik schep mijn bord op en neem de eerste hap. Verjan kijkt mij verwachtingsvol aan en ik moet zeggen, de smaak is eigenlijk best lekker. Hij begint te lachen en zegt er nog even bij dat ik na het eten wel gelijk even naar het toilet moet gaan om mijn tanden te controleren, mogelijk zijn ze helemaal zwart! Ik durf gelijk niet meer terug te lachen.

De eerste paar happen waren best lekker maar daarna was ik er toch snel flauw van. Als bijgerecht kan ik het mij nog voorstellen maar een hele maaltijd zou ik niet aanraden. Het is maar goed dat iedereen zijn eigen smaak heeft.

© Alle foto´s in dit artikel zijn gemaakt door Henriëtte Bokslag en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden.

Print Friendly, PDF & Email

Related Post