Wat is Ayurveda? Het is de wetenschap van het leven, oftewel een hindoeïstische gezondheidsleer uit India. Tijdens mijn verblijf op het eiland Gozo ontdekte ik het Ayurveda center van het Kempinski hotel dat al vier jaar lang wordt uitgeroepen tot beste spa van het Mediterraans gebied.

Wat is Ayurveda?

Het uitgangspunt is dat men bij Ayurveda het lichaam niet los ziet van geest en natuur. Veda betekent kennis of wetenschap en Ayur betekent leven, oftewel de wetenschap van het leven. Volgens de Ayurveda leer is de mens opgebouwd uit een samenstelling van drie dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. Alledrie de dosha’s bestaan uit vijf elementen, namelijk ether, lucht, vuur, water en aarde. Tesamen vormen de dosha’s de kern.

Het is een holistische benadering die voortkomt uit oude tradities en uitgaat van een totaalbenadering van de onevenwichtigheid. Met Ayurveda kan de onevenwichtigheid worden hersteld of in balans worden gebracht door de energieën in lichaam en geest te stimuleren. Volgens Ayurveda is iemand in evenwicht zodra de huidige drie doshas in evenwicht zijn.

Ayurveda center in Kempinski hotel San Lawrenz op Gozo

Vaida is een uit India afkomstig ayurvedische arts en hij ontvangt mij in het Ayurveda center van het Kempinski hotel in Saw Lawrenz. Met een oppervlakte van 2400 vierkante meter is het één van de grootste spa’s in Europa. Vaida is er trots op dat het Ayurveda center, dat onderdeel is van de spa, al vier jaar lang wordt uitgeroepen tot beste in het Mediterraans gebied door “Leading Spa’s of the World”. Alle producten waarmee wordt gewerkt komen uit het Indiase Kerala, de bakermat van de Ayurveda.

Kempinski San Lawrenz Gozo

Ayurveda behandelingen

Ayurveda kent veel verschillende soorten behandelingen die allemaal tot doel hebben om de inwendige balans te herstellen. Je kan kiezen voor divese massages, kortdurende of langdurende behandelingen en therapieën van meerdere dagen.

Mocht je kiezen voor een behandeling van meerdere dagen dan kan je je wensen en behoeften van te voren bespreken met Vaida om een op maat gemaakt advies en schema te ontvangen dat je welzijn zal bevorderen. Je kan via Skype contact opnemen of het ter plaatse bespreken. Als je hiervoor kiest dan wordt er van te voren een constitutie-test toegestuurd die je moet beantwoorden om er zo mede achter te komen wat jouw samenstelling van dosha’s is. Iedereen heeft altijd één dominerende dosha.

 

Bereid je voor op vragen en antwoorden als; ik beschouw mijzelf als;

snelle geest, rusteloos
scherp intellect, agressief
kalm, stabiel

Mijn stem heeft een;

hoge toon
gemiddelde toon
lage toon

Voor een idee van de rest van de test verwijs ik je naar de Ayurveda test online, bedenk wel dat dit een online test is en een consult bij een Ayurvedische arts altijd beter is.

Ayurveda massage

Na de uitleg van Vaida biedt hij mij een 30 minuten durende Ayurvedische massage aan. Hij lacht en vind dat ik het echt eens moet proberen om een rugmassage te ondergaan die iemand met zijn voeten uitvoert. Ik kijk hem verbaasd aan en vraag me af hoe dat in zijn werk gaat.

Eenmaal in de behandelkamer zie ik een stevig touw boven de massagebank hangen en al gauw blijkt dat mijn Indiase masseur daarin hangt om mij te masseren met zijn voeten.

Wat is Ayurveda?

Wat is Ayurveda?

Spa en wellness in het Kempinski

Het Ayurveda center beslaat niet de volledige 2400 m2 en er is dan ook genoeg keus voor andere faciliteiten en behandelingen. Er zijn 23 behandelruimten waar je kan kiezen voor een diversiteit aan massages. Er is een binnen- en buitenzwembad, een jacuzzi en een hammam. Last but not least, als je haar maar goed zit en je nagels verzorgd zijn. In het hotel kan je ook naar de kapper, manicure- en/of pedicure.

Luxe Kempinski Hotel San Lawrenz Gozo

Heb jij wel eens een Ayurveda behandeling ondergaan?

Print Friendly, PDF & Email