Ga je op vakantie naar Doha in Qatar of heb jij een stopover van een paar uur in Qatar? Reis dan naar Souq Waqif in het centrum van Doha. Het is geen grote Souq maar je kan er wel je ogen uitkijken. 

Bezienswaardigheden Doha, Souq Waqif

‘Allahu akbar’, schalt er door de luidsprekers. Het is tijd voor de tweede van de vijf gebeden deze dag. Het is vroeg in de morgen als ik door de van leem gebouwde souq struin. Het voelt verlaten aan nu de winkeleigenaren er nog niet zijn. Op de parkeerplaats is het al een drukte van belang en ook de taxi’s doen goede zaken. Her en der komen een paar mannen aan gesjokt om de eerste winkeltjes te openen.

Letterlijk vertaald naar het Nederlands betekent Souq Waqif; ‘de staande markt’ en is gelegen vlak achter de Corniche, de boulevard langs de Perzische Golf. Sinds 2004 is de Souq geheel gerenoveerd en hersteld zoals het ooit was. Het ademt een rustige sfeer uit en de verkopers laten graag hun spullen zien, maar zijn absoluut niet opdringerig. Aan de voorzijde van de hoofdstraat worden voornamelijk souvenirs, zoals pashmina sjaals, kleding en kleden verkocht. Vanaf de hoofdstraat loop je door een smal en muf steegje door naar achter waar vele ambachtswinkels zitten. Hier kan je zien hoe opgedoken parels worden verwerkt en houtsnijwerk wordt gemaakt. Even verderop heb je de kruiden- en dierenmarkt. Uiteraard ontbreekt ook hier de goud souq niet. Naast de hoeveelheid aan winkeltjes, zijn er ook vele internationale restaurants en shisha café’s waar je waterpijp in uiteenlopende smaken kan roken en proeven.

Souq Waqif, Doha

Souq Waqif, Qatar

Souq Waqif, parel winkel     Souq Waqif, Doha

Al-Hamam, dierenmarkt

Al-Hamam is het gedeelte waar vogels, vissen, honden, katten en konijnen in kleine hokjes wachten op een nieuw baasje. Het is een drukte van belang rondom de beestjes. Een meisje wordt blij gemaakt door vermoedelijk haar vader met twee geel-blauwe vogeltjes.

Al-Hamam, dierenmarkt

Al-Hamam, dierenmarkt

Valken markt, kamelen weide en de paarden stallen

Het houdt niet op bij de huisdieren die voor ons wel bekend zijn. Vlak achter de dierenmarkt is de ‘Falcon market’ gevestigd. De valken zijn van groot belang en in het hart gesloten van de Qatari’s, zowel cultureel als historisch gezien. De eeuwenoude traditie is overgegaan in een populaire sport waarin flink wat geld omgaat. Rijke Qatari’s geven duizenden Euro’s uit om de beste valken te bemachtigen. Nederlanders zijn goed in het fokken van deze jachtdieren en dat werpt nu zeker zijn vruchten af. Mocht er iets mankeren met de valk dan is er in de souq zelfs een speciaal valkenziekenhuis.

Falcon market’

Achter de valkenmarkt bevinden zich de stallen de prachtige elegante Arabische paarden staan. Hier ben ik speciaal voor gekomen want elke ochtend en aan het einde van de middag worden de paarden van stal gehaald en opgetuigd in de traditionele kledij. De ruiters passen hun kleding daarop aan en rijden door de straten om de paarden de dagelijkse beweging te geven. Een mooi schouwspel om te zien.

Souq Waqif, Doha

Souq Waqif, Doha

Souq Waqif, Doha

Aan de andere kant van de Souq vind je een groep van 20 dromedarissen. Wat hier de bedoeling van is, is mij niet duidelijk geworden want er was niemand in de buurt. Ik vermoed dat je ze hier gewoon kan kopen.

Kamelen souq

Goud souq
Hoewel ik absoluut niet van goud houd is een bezoek aan de goud souq wel een bezoek waard. Mocht je op zoek zijn naar een mooi item dan kan je gerust je slag slaan want er wordt gehandeld met officiële beveiligingskantoren die speciale vergunningen uitgeven. Er wordt zowel geïmporteerd goud als lokaal bewerkt goud verkocht wat veelal stukken goedkoper is dan ergens anders, omdat er geen BTW wordt geheven. Dat is nog eens voordelig. Hou je net als ik niet van goud dan is het alleen al leuk om hier even rond te kijken.

Goud souq, Doha - Qatar

Ik eindig de ochtend op een terrasje met een shisha, nog even relaxen en genieten van de rust voordat ik weer terug vlieg naar het drukke Dubai.

Ben jij wel eens in Doha geweest?

Print Friendly, PDF & Email