Of je nou van duiken of snorkelen houdt. Je kan in elk geval zwemmen met schildpadden op Aruba. Ik ging uiteindelijk eens combinatie doen van dat alles. Ik dook onderwater met Seabob Aruba. Een onderwaterscooter waarmee je kan duiken, snorkelen en zwemmen in één.

Snorkelen en zwemmen met schildpadden op Aruba

Je gaat natuurlijk niet zwemmen met een schildpad aan je arm, dat dat even duidelijk mag zijn. Maar er locaties zijn waar je kan zwemmen met schildpadden op Aruba. Een van die plekken waar veel schildpadden voorkomen is voorbij Shipwreck Bay ter hoogte van het strand Boca Catalina. Wat klinkt dat lekker Caribisch hé?

In principe komen de zeeschildpadden op Aruba voor van het noorden tot het zuiden aan de westkust van Aruba. Tijdens het broedseizoen van de schildpadden zal je voornamelijk op Eagle Beach en Palm Beach grote rood-witte hekken zien staan waar op dat moment eieren van de schildpadden liggen. Daarover verderop meer in dit artikel. In principe kan je gewoon gaan snorkelen en uitkijken naar de schildpadden, het blijft wel een kwestie van geluk of je ze ziet of niet. Je kan altijd even vragen op het strand aan andere badgasten of iemand toevallig al een schildpad heeft gespot.

Schildpadden zijn geen dieren die heel dicht langs de kust in ondiep water zwemmen. Je moet dus wel even een stuk uit de kust zwemmen om schildpadden op Aruba te zien. De meeste kans heb je als je op de zeebodem voedsel ziet liggen en zeewier. Zorg dus voor een goede snorkel- of duikbril en duik af en toe even onder om je ogen wat langer de tijd te geven onderwater.

Heb je tijdens het zwemmen schildpadden op Aruba gespot? Dan is de kans groot dat het een ‘tiener schildpad‘ betreft. Volwassen schildpadden gaan honderden tot duizenden kilometers ver de zee op voordat ze terugkeren naar hun geboorteplaats om eieren te leggen. Als je gaat snorkelen of zwemmen met schildpadden op Aruba dan zijn er wel een aantal dingen waar je aan moet denken:

 • Blokkeer de zwem-weg van de schildpad niet;
 • Verstoor de schildpad niet tijdens het zwemmen;
 • Hou gepaste afstand van de schildpadden op Aruba.

*Bekijk hier ook alle mogelijkheden voor snorkelen op Aruba.
**Vergelijk de prijzen voor vliegtickets naar Aruba via Skyscanner.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Schildpadden Aruba

zwemmen met schildpadden op Aruba

Duik onderwater met Seabob Aruba

Zelf ben ik met Seabob onderwater gedoken op Aruba. Een seabob is een onderwaterscooter die je de mogelijkheid geeft om met 45 mijl per uur (hij is begrensd maar kan 60 mijl per uur) als een dolfijn door het water te bewegen. Het gave daaraan is dat als je een schildpad spot je mee kan bewegen met de schildpad. Je kan er langs, boven of naast zwemmen en je vergapen aan deze mooie dieren.

Op Aruba zijn twee organisaties die zogenoemde ‘Seabob Aruba‘ tours aanbieden. Ik ben de zee ingedoken met de organisatie; ‘Seabob Aruba’. Via Facebook kwam ik op hun website terecht die mij aansprak en vanaf het moment dat ik Seabob ontmoette was het dolle pret. Wat een leuke kerels die de tour echt onvergetelijk maken. De mannen zijn professioneel en begeleiden de tour met veel humor.

Allereerst krijg je uiteraard een uitleg hoe de ‘Seabob‘ (onderwaterscooter) werkt. Daarna ga je het water in om binnen de ‘zwemlijnen’ te oefenen. Als je eenmaal door hebt hoe het werkt en je kan je een beetje voortbewegen als een dolfijn is het tijd om de zee op te gaan voor een onvergetelijk watersport avontuur. Travel around with me en bekijk de onderstaande reisvideo.

Broed- en schildpaddenseizoen Aruba

Tijdens een vakantie op Aruba kan je het geluk hebben dat je getuige bent van de geboorte van een lederschildpad. Op dit moment leven er wereldwijd nog zeven  zeeschildpad soorten, vier daarvan leven in de wateren rondom Aruba. Deze vier soorten zijn de dikkop schildpad, groene zeeschildpad, karetschildpad en de lederschildpad. Die laatste soort komt het vaakst aan land in Aruba om eieren te leggen. De schildpadden op Aruba leggen gemiddeld zo’n 30 tot soms wel zestig nesten per jaar op Aruba. Die 30 nesten zijn niet van 30 schildpadden, het zijn meestal zo’n vijf tot tien schildpadden die nesten leggen op het strand. Op Aruba zijn alle soorten schildpadden sinds 1987 beschermd en er geldt een streng verbod op de vangst of handel van de dieren of de eieren.

Ieder schildpad nest bevat ongeveer 50 tot 170 eieren, een groot deel daarvan is onbevrucht. Omdat de schildpadden eieren leggen op de stranden is het van belang dat dit goed wordt gemonitord. De organisatie Turtug Aruba zet zich in voor de schildpadden en zodra er bekend is dat er ergens een schildpad aan land is gekomen om eieren te leggen dan kan men aan de hand van sporen analyseren waar de eieren ongeveer zijn neergelegd op het strand. Het broedseizoen van schildpadden op Aruba is tussen maart en augustus.

Zodra dat bekend is wordt het schildpaddennest ruimschoots omheint met rood/witte hekken. Als je over Eagle Beach of Palm Beach loopt zul je zeker weten afzettingen tegenkomen die de schildpad eieren beschermen. Daarna is het ongeveer 60 tot 70 dagen wachten totdat de schildpadeieren uit komen.

Omdat men weet wanneer de schildpad aan land is gekomen kan men goed monitoren wanneer de schildpadeieren ongeveer uitkomen. Zodra er activiteit plaats vindt in het schildpad nest wordt Turtug Aruba gebeld en zullen de medewerkers naar het strand afreizen om de geboorte van de schildpadden op Aruba in goede banen te leiden. De geboorte duurt ongeveer een kwartier tot een uur.

De geboorte van de schildpadden op Aruba…

Als men vermoed dat de laatste schildpad uit het nest is gekropen richting zee wordt na een half uur het nest volledig uitgegraven om er zeker van te zijn dat het nest leeg is. Het komt voor dat er schildpadjes niet op eigen kracht uit het nest kunnen komen en zo worden ze alsnog geholpen aan de reis naar zee.

Daarna worden er allerlei gegevens geregistreerd zoals, hoe diep het nest lag, hoeveel onbevruchte eieren er waren en hoeveel bevruchte eieren uitgekomen zijn. Het is van belang dat de schildpadden absoluut niet gestoord worden in dit proces want tijdens deze minuten slaan de schildpadden de geboorte locatie voor goed op in hun hersenen. Schildpadden zwemmen honderden tot duizenden kilometers ver weg totdat ze een fijne leefomgeving hebben gevonden. Maar ze vergeten nooit waar ze zijn geboren en als de tijd rijp is dan komen de schildpadden terug naar waar het allemaal begon om hun eieren op het strand te leggen. Zo mooi is de natuur!

Ik was op Aruba in de dagen rondom de geboorte. Elke nacht ging ik voor het slapen gaan kijken bij het nest maar helaas, ik heb dit natuur spektakel niet mogen aanschouwen. Een goede reden om nog eens ergens heen te reizen waar het mogelijk is om de geboorte van schildpadden te bewonderen.

 • Verstoor nooit een schildpadden nest;
 • Turtug Aruba beschermt de schildpadden op Aruba;
 • Schijn nooit met een zaklamp op het nest als ze uitkomen en maak geen foto’s met flits, de schildpadden kunnen levensbedreigend gedesoriënteerd raken hiervan. 

Broedseizoen Schildpadden Aruba

Waar leven schildpadden en waar kan je ze zien 

Denk je na het zwemmen met schildpadden op Aruba; ík wil vaker schildpadden zien’. Op de onderstaande locaties heb ik ook schildpadden gespot.

 1. Tijdens het duiken op Tenerife;
 2. Tijdens het zwemmen op Zakynthos;
 3. Zeeschildpad vrijlaten op Koh Talu, Thailand;
 4. Dalyan, broedgebied van verschillende schildpadsoorten, waaronder de Careta Careta in Turkije.

Broed- en schildpaddenseizoen Aruba

Duiken Aruba & snorkelen Aruba

Wil je gaan duiken op Aruba en/of snorkelen op Aruba? Dan kan ik je de onderstaande snorkel- en duikplekken aanraden. Ga je snorkelen? Neem dan bijvoorbeeld wat brood mee onderwater, voor je het weet zwemmen er tientallen, zo niet honderden vissen om je heen. Ben je op zoek naar een snorkelexcursie of een snorkeltour? Dan zijn er genoeg aanbieden op het eiland die dat aanbieden. Wat mij betreft zijn dit de mooiste duikplekken op Aruba:

 1. Malmok Beach, nabij Palm Beach;
 2. Mangel Halto in het zuiden van Aruba;
 3. Arashi beach in het noorden van Aruba;
 4. Boca Catalina, gelegen vlak voor Arashi Beach;
 5. Catalina Cove, wat weer vlak voor Boca Catalina ligt.

Beste snorkelplekken Aruba

Snorkelen Aruba Spanish Lagoon

Reistips Aruba

 1. Tips voor een auto huren op Aruba;
 2. Huur een Jeep op Aruba en ga offroad;
 3. Ontdek Aruba Aloë Vera en wat je ermee kan;
 4. Geniet van een massage op het strand bij Bucuti Tara Beach Resort
 5. Bekijk hieronder mijn Seabob Aruba avontuur;
 6. Reisvideo met de mooiste plekjes op Aruba.

Zou jij ook wel eens willen zwemmen met schildpadden op Aruba?

Print Friendly, PDF & Email