Ben jij dol op edelstenen? Dan is het leuk om te weten dat je in Europa kunt zoeken naar smaragdstenen. De belangrijkste vindplaatsen zijn momenteel Brazilië, Colombia, Rusland en Oostenrijk. Uiteraard moet je wel geluk hebben en is het geen garantie dat je daadwerkelijk een kristal kan vinden. Maar een leuk dagje uit is het wel en onderweg geniet je van de mooie omgeving.

Smaragd zoeken in Bramberg in Oostenrijk

De Wildkogel-Arena ligt in het hart van de vakantieregio Nationaal Park Hohe Tauern, vlak bij de hoogste berg van Salzburg, de Großvenediger (3.657 m). De Wildkogel (2.224 m) is de plaatselijke berg van Neukirchen en Bramberg, de gemeenten van het nationale park.

Het Bramberger Habachtal is het enigste dal in de Hohe Tauern dat rijk is aan mineralen én de enige plek in Europa waar smaragden worden gevonden. Dit is het dal waar je moet zijn om te zien of jij een van de gelukkigen bent die een bijzondere vondst doet. Het belangrijkste is dat je je ogen openhoudt, want zelfs tijdens een ‘gewone wandeling‘ is het mogelijk om bijzondere kristallen te ontdekken. De meeste kristallen in het Nationale Park de Hohe Tauern worden gevonden in de Leckbachrinne in het Habachtal.

Modderstromen en bergverschuivingen hebben smaragd houdend gesteente en smaragden via de Leckbachrinne naar het dalgebied gevoerd. Daarnaast was er in 2002 een steenlawine die tonnen puin naar beneden gestort heeft uit de vroegere smaragdmijn hogerop. Wil jij deze steenrijke plek ook bezoeken? Ga naar het informatiepunt bij de Habachtal parkeerplaats en volg de Smaragdweg omhoog. Onderweg zal je allemaal borden tegenkomen met informatie over de geologie en mineralogie in het Habachdal. Volg dan een smal pad vanaf Almgasthof Alpenrose, aan het einde van het ‘Smaragdpad’ kan je zelf op zoek gaan naar de mooie stenen. Bij Almgasthof Alpenrose kan je ook spullen lenen om zelf te gaan smaragd zoeken.

Wil je meer weten over de geschiedenis van de smaragdwinning? Ieder jaar, van mei tot oktober, vinden er ook meerdere keren per week begeleide mineralenexcursies plaats waarbij wordt gezocht naar smaragden. De smaragd excursie moet je van tevoren reserveren. De excursies vertrekken per taxi vanaf een parkeerplaats in Bramberg in het Habachtal en brengt je naar de Almgasthof Alpenrose. Trek goede wandelschoenen aan en neem voldoende te drinken mee, het is een wandeling omhoog van een paar kilometer.

Eenmaal aangekomen ga je onder leiding van gidsen zoeken naar mineralen, smaragden en andere mooie stenen om ze vervolgens schoon te maken en te wassen. Daarna neemt de wandelgids je mee over de “Smaragdweg” die je terugbrengt naar het startpunt in Bramberg, deze wandeling duurt ongeveer 1,5 uur. Eventueel kan je ook gebruik maken van de Smaragd-Express die je weer terug brengt naar het dal in Bramberg.

*Bekijk meer info over deze excursie;
**Ontdek meer zomer activiteiten in de Wildkogel Arena,
***Handig en leuk! Nog meer reis en vakantie tips voor Oostenrijk.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Fietsen Wildkogel Arena Oostenrijk

Openingstijden Smaragdbahn Bramberg

De Smaragdbahn Bramberg is de kabelbaan die je vanuit Bramberg naar de top op 2100 meter hoogte brengt. De Smaragdbahn Bramberg is bij goed en mooi weer dagelijks geopend tussen 26 mei en 15 september. Wij raden altijd aan om de actuele openingstijden te checken online. Meestal gaat de gondellift drie keer per dag naar de top, maar hou rekening met onderbrekingen die te maken kunnen hebben met veranderende weersomstandigheden.

  1. Eerste rit bergop 9.00 uur;
  2. In de middagpauze tussen 12.00-13.00 uur;
  3. De laatste rit bergop om 16.00 uur  en de laatste rit naar beneden gaat om 16.30 uur. 

*Ook leuk! Parallel aan de Smaragdbahn loopt een vier kilometer lange, kronkelende mountainkartbaan

Openingstijden Smaragdbahn Bramberg

Voel jij al de kriebels om smaragden te gaan zoeken in Oostenrijk?

Print Friendly, PDF & Email