Je bent single en je wilt op vakantie? Je ziet er tegenop om alleen op reis te gaan. De kosten van het alleen reizen staan je ook tegen. Maar je wilt wel graag nieuwe contacten op doen, ervaringen beleven en delen. Maar met wie ga je dat dan doen? Ga mee met een singlereis en ontdek hoe het singlereizen is.

Single en je wilt op vakantie? 

Ik ben één keer in mijn leven een week lang alleen op reis geweest. Ik ben blij dat ik het gedaan heb zodat ik weet hoe het is. Zo weet ik nu ook dat het niets voor mij is. Ik schreef er uitgebreid over in mijn blog; “De voor en nadelen van alleen op reis gaan“. Personlijk heb ik het geluk dat ik veel mag reizen voor mijn reismagazine. Daarnaast heb ik veel single vrienden en een zusje die ook een enorme reisliefhebber is. Voor mij is het dus geen probleem om iemand te vinden waarmee ik op reis kan of kan genieten van een welverdiende vakantie.

Niemand om mee op reis te gaan?
Sommige mensen vinde het sneu klinken maar dat is het absoluut niet. Hoe ouder je wordt hoe meer mensen zich settelen, andere prioriteiten krijgen of om wat voor reden dan ook minder op reis gaan. Stel dat jij de enige single bent in een vriendengroep, of jij hebt meer geld te besteden dan je vrienden en je wilt vaker op reis ofje wilt ergens graag alleen maar niet alleen?

Singlereizen

De vooroordelen over singlereizen en singlevakanties 

Harde cijfers zijn er niet en het CBS weet niets van jouw scharrels, LAT relatie of wat dan ook. Maar laten we ervan uit gaan dat rond de 3 miljoen Nederlanders alleenstaand en single zijn. Met zoveel singles verbaas je je toch eigenlijk dat er nog steeds zoveel vooroordelen zijn, dat er een taboe zit op singlevakanties en dat het eigenlijk ronduit belachelijk is dat singles nog steeds een éénpersoonstoeslag moeten betalen.

Het zijn niet alleen de ‘gesettelden’ onder ons die deze uitspraken doen. Ook de singles zelf dragen bij aan het stigma wat op singlereizen en singlevakanties zit. Een greep uit de opmerkingen;

 • Singles gaan op singlevakantie om te daten
 • Dat heb jij toch niet nodig een singlevakantie?
 • Dat vind ik niets voor jou, op reis met een stel hitsige mannen of vrouwen die alleen maar uit zijn op seks
 • Leuk met allemaal hopeloze gevallen, geitenwollen-soken-types en nerds op reis
 • Daar lig je dan straks op een slaapzaal met allemaal onbekenden of je deelt een hotekamer met een vreemde

Daten op reis - singereizen - singlevakantie

Dit moet je weten over singlevakanties en singlereizen

Weet je dat je niet eens single hoeft te zijn voor een singlereis? En wist jij dat er reisorganisaties zijn die geen éénpersoontoeslag rekenen? Denk eens aan de onderstaande situaties:

 • Zie een singlereis of singlevakantie als een reis voor gelijkgestemden
 • Hou je van natuur dan ga je met een natuurreis mee en wil je feesten dan reis je naar Ibiza met andere singles
 • Reis met een klein of groot gezelschap, geselecteerd op leeftijds of zelfs op opleidingsniveau
 • Heb je een partner die niet naar Zuid-Amerika wilt? Dan ga je toch mee met een singlereis
 • Ben je een alleenstaande ouder? Hoe leuk is het om met andere single ouders op reis te gaan zodat je indien het klikt ook de kids met elkaar kunnen ‘spelen’ en jij van een welverdiende avond rust kunt genieten

Singlereizen, ga je mee?

Gooi die gedachten maar snel overboord dat je straks tussen de hopeloze gevallen staat en een week lang vol genante momenten beleefd. Als single weet ik dat je altijd ergens stiekum een bepaalde verwachting hebt of toch een klein beetje hoopt dat je misschien wel die droompartner tegen het lijft loopt. Het kan, maar reizen zonder verwachtingen voorkomt teleurstellingen. Dat geldt trouwens niet alleen voor singles.

Persoonlijke ervaringen van vrienden met singlereizen

Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf nog nooit ben meegeweest op een singlereis. Wel ben ik onlangs voor het eerst op een singlesfeest geweest. Ik kan je vertellen, dat was alles behalve een hopeloze en ‘weggegooide’ avond. Een ding weet je en dat is dat iedereen single is. Verder is het gewoon net zoals normaal uitgaan. Alleen ligt de drempel hier wellicht wat lager om elkaar aan te spreken. Hetzelfde geldt voor een singlereis. Een goede start zou kunnen zijn om te kiezen vor een reis met een thema. Dan weet je in elk geval zeker dat je met gelijkgestemden op reis gaat. En onthoud in iedere groep zitten altijd leuke en minder leuke mensen. Met de een zal je meer een klik hebben als met de ander.

Het kan zijn dat je elkaar pas op Schiphol ontmoet maar er zijn ook organisaties die van te voren al de mogelijkheid bieden aan de deelnemers dat men in contact kan komen met elkaar via bijvoorbeeld WhatsApp of een besloten Facebook groep.

Een aantal van mijn vrienden zijn wel eens meegeweest op een singlereis met één van de onderstaande reisorganisaties. Daarnaast heb ik zelf onlangs met twee mannen gedate (nee, niet tegelijkertijd en nee, het is ook niets geworden), maar die waren dus ook wel eens op singlevakantie geweest. Benieuwd naar hun ervaringen?

 • “Ik wilde op reis, niemand kon mee en ik wilde niet alleen op vakantie. Ik ben meegegaan met een fietsreis en vond het super fijn om met gelijkgestemden te reizen met hetzelfde fietsniveau”.
 • “Ik wilde naar Columbia maar niemand wilde mee, dus ben ik meegegaan met een reisorganisatie die reizen aanbiedt voor onder andere singles”.
 • “Ik had zin in een feestvakantie op Ibiza en dacht ik ga eens mee met een singlereis, kijken hoe dat is”. 
 • “Ik heb hele leuke mensen leren kennen waar ik echt nog contact mee ga houden en in Nederland eens ga sfpreken”.
 • Ik had eigenlijk geen idee wat ik precies kon verwachten. Maar ik hoopte natuurlijk een leuke groep mensen te ontmoeten. Ik had zelf echt niet de verwachting dat ik tijdens een singlereis de liefde van mijn leven zou gaan vinden. Je merkt dat iedereen met een singlereis meegaat omdat ze niet alleen op vakantie willen en het leuk vinden zo nieuwe mensen te ontmoeten. Natuurlijk is de ene groep anders dan de andere, maar je vind altijd wel aansluiting met een paar mensen. Ik heb er zelfs vrienden aan over gehouden die ik nog steeds zie“.

Port el Kantaoui

Welke single reisorganisaties zijn er?

De meeste Nederlandse touroperators bieden ook singlereizen aan, zoals: ANWB en Shoestring. Er zijn ook diverse reisorganisaties die zich puur en alleen richten op singlevakanties en singlereizen. Er zijn zelfs reisorganisaties die een gelijkgestemden garantie afgeven. Oftewel, je gaat gegarandeerd op reis met een groep waarin evenveel mannen als vrouwen zitten.

 • VillaVibes
 • Crusj
 • One2gethertravel
 • Singlereizen
 • Single2travel
 • Estivant
 • SingleSnow

Ben jij wel eens op een singlereis geweest en wat is je ervaring? Of moet jij er als single niet aan denken om mee te gaan op een reis voor singles?

Print Friendly, PDF & Email