In mijn vorige blog hebben jullie kunnen lezen dat ik terug ben in Siena voor de Palio di Siena. De Palio van augustus wordt de Palio de’ll Assunta genoemd.

Siena, in de ban van de Palio

Het leven in Siena draait om de Palio die tweemaal per jaar wordt verreden op 2 juli en 16 augustus. In mijn vorige blog, “Live blogging; Palio dell Assunta, Siena” vertelde ik over hoe de ticketverkoop werkt als je niet op het Piazza del Campo wil staan en waar je moet zijn als je wil deelnemen aan de “La cena della prova generale”, het diner aan de vooravond van de Palio.

Inmiddels is er alweer een dag voorbij waarin er veel is gebeurd.

Batteria, de paarden selectie

Op woensdagochtend vanaf ongeveer half 9 tot 11.00 uur is de Batteria. Diverse jockeys, meestal niet diegenen die de race rijden, brengen in totaal ongeveer 30 paarden uit op het plein. Er zijn vijf starts waaraan een bepaald aantal paarden mee doen. Elke capitano, leider van de contrada, een dierenarts en een paardenkenner selecteert een paard waar zij een voorkeur voor hebben. Alle paarden hebben nummers op hun rug waaraan ze herkenbaar zijn. De jockeys rijden in het wit/zwart, de kleuren van Siena.

Sommige paarden hebben al eens eerder meegedaan aan de Palio en sommige paarden zijn nieuw in het veld. De jockeys moeten alles geven zodat de capitano’s goed kunnen zien wat de paarden in hun mars hebben.

Batteria

Dat het er ruig aan toe gaat is zeker, de race is niet zonder gevaren. In de gevaarlijkste bocht, de Curva St. Martino, komt één van de jockeys ten val en wordt van de track gehaald door de EHBO. Mensen springen de baan op om de overige jockeys te seinen dat ze moeten stoppen. (Helaas is mijn SD kaart beschadigd maar mag ik de foto’s van mijn favoriete Palio fotograaf gebruiken, Luciano Valentini.)

Batteria

Het is een gegeven dat het gebeurd en niemand kijkt er echt vreemd van op. Het is tijd voor de volgende selectie van de paarden die nog moeten.

Na de Batteria trekken de Capitano’s zich terug in het Palazzo Pubblico waar zij zullen stemmen om tot een groep van 10 paarden te komen. Vroeger werden vooral de beste tien uitgekozen, maar tegenwoordig wordt er vaak voor gekozen om 10 paarden te selecteren die van hetzelfde niveau zijn. De beste paarden zijn paarden die snel kunnen starten, wendbaar zijn en een zeer goed uithoudingsvermogen hebben. Als ze eruit zijn komen ze naar buiten en nemen ze plaats aan de grote verhoogde tafel voor het Palazzo Pubblico. Dit is het moment van de Tratta, de selectie van de paarden. Oftewel, welke contrada krijgt welk paard toegewezen.

Ik kijk met een zijaanzicht vanaf de 3e verdieping van één van de appartementen in de hoek van het Piazza del Campo dit schouwspel.

Tratta, de loting van de paarden

Welke contrada welk paard krijgt is een loterij en gaat om puur geluk.

Toewijzing van de paarden aan de contrada

De selectie van de 10 paarden

Er heerst een doodse stilte op het plein als één voor één de paarden worden toegewezen aan de contrade. Er heerst een uitgelaten sfeer als de contrada een goed paard krijgt toebedeeld. De mensen gaan uit hun dak, juichen en rennen naar voren. De Barbaresco, de verzorger van het paard, leidt het paard voor de contrada inwoners uit door de menigte naar de stal in de betreffende contrada.

Istriceddu, het paard van de Selva contrada

Als je weet waar de stallen zijn heb je in de ochtend nog de mogelijkheid om er langs te lopen. Vlak voor de Tratta worden de wegen waarin de stal zich bevind aan twee kanten afgesloten zodat niemand erbij kan komen.

Sommige contrada zijn niet blij met de paarden die zij krijgen toebedeeld. Je hoort een diepe zucht over het plein gaan.

Deelname contrada Palio de’ll Assunta

De onderstaande contrade zijn vertegenwoordigd in de Palio de’ll Assunta.

1. Aquila – Contrada van de adelaar
2. Bruco – Contrada van de rups
3. Chiocciola – Contrada van de slak
4. Civetta – Contrada van de uil
5. Drago – Contrada van de draak
6. Giraffa – Contrada van de giraffe
7. Leocorno – Contrada van de eenhoorn
8. Pantera – Contrada van de panter
9. Selva – Contrada van het woud
10. Valdimontone – Contrada van de ram

De uitslag van de Tratta

Hieronder heb ik een lijst weergegeven die ik heb opgehaald bij de Commune di Siena. Daar bevind zicht het perskantoor en wordt alle informatie verwerkt en uitgegeven.

Er zijn twee paarden die nog nooit hebben meegedaan aan de Palio en de rest van de paarden hebben al ervaring. Istriceddu is het beste paard want die heeft al twee keer een Palio gewonnen. Daarachter staat vermeld aan welke contrada het paard is toegewezen en wanneer zij voor het laatst een overwinning hebben gehad.

Naam paard – aantal Palio gelopen – gewonnen wijk – laatste overwinning

1 Lo Specialista 6 / 1 Aquila / 3 Juli. 1992
2 Polonski 2 / 0 Chiocciola / 16 Aug. 1999
3 Porto alabe 3 / 0 Bruco / 16 Aug. 2008
4 Quietness 0 / 0 Giraffa / 16 Aug. 2011
5 Morosita Prima 3 / 1 Drago / 2 Juli. 2014
6 Osvaldo 2 / 0 Valdimontone / 16 Aug.2012
7 Istriceddu 5 / 2 Selva / 2 Juli. 2010
8 Oppio 2 / 1 Leocorno / 16 Aug. 2007
9 Quirino 1 / 1 Pantera / 2 Juli 2006
10 Occole’ 0 / 0 Civetta / 16 Aug. 2009

Favorieten voor dit jaar

De favorieten voor dit jaar, op basis van de toegewezen paarden zijn de contrade; Selva, Leocorno en Drago. Drago heeft ook al de Palio di Provenzano in juli dit jaar gewonnen dus het is niet heel waarschijnlijk dat zij nu weer voor een overwinning gaan of ze gaan voor een “Capotto”, twee Palio’s winnen in één jaar.

Ik gok op een overwinning voor de Selva contrada. Te meer ook omdat zij de jockey Giovanni Atzeni hebben. Tijdens de Palio wordt hij Tittia genoemd en ik heb hem vorig jaar in juli de Palio zien winnen voor de Oca contrada en in augustus won hij voor de Onda contrada. Na de Palio vorig jaar, in oktober heb ik de kans gehad om hem te interviewen maar daarover later meer.

Prova, repetitie

Op de woensdagavond is de eerste prova. De jockeys verschijnen in de kledij van de contrada waar ze voor rijden. Het is een drukte van jewelste want iedereen wil zien hoe de jockey en het paard de eerste keer samen rijden. De komende twee dagen zijn er in de ochtend en in de avond prove zodat paard en jockey elkaar goed leren kennen. Daarnaast kijken de jockeys ook goed naar de tegenspelers, hoe rijden zij hun paard, zijn er bepaalde tactieken etc. Iedereen houdt elkaar in de gaten want dit is van belang om de win kansen in te schatten.

Giovanni Atzeni voor Selva contrada

Stay tuned, morgenochtend vertel ik meer over de prova.

Leuk is ook dat Aniek Rooderkerken mij vanuit Nederland op de voet volgt qua alle Palio belevenissen. Met haar blog, “Italië uitgelicht”  informeert ook zij haar Italië fans over het verloop van dit historische event.

© De foto’s van de Batteria zijn gemaakt door Luciano Valentini.

Print Friendly, PDF & Email