Een safari in Zuid Afrika stond jarenlang op mijn bucketlist. Een dag na mijn 30e verjaardag was het dan eindelijk zover. Vanuit Amsterdam ben ik via Londen naar Johannesburg gevlogen. Op een rijafstand van ongeveer 2,5 uur van Johannesburg, 190 kilometer verderop, is Pilanesberg National Park gelegen.

Safari in Zuid Afrika, ik ging naar Pilanesberg National Park

4.45 Staat er op het display van mijn telefoon als ik wakker schrik van de wekker. De beste kans om dieren te spotten heb je in de vroege morgen dus je moet er wat voor over hebben. Om 5.15 uur stond de gids van MoAfrica Tours klaar voor het hotel om mij op te halen voor de reis naar Pilanesberg.

Pilanesberg National Park is een goed alternatief voor het veel verder gelegen Krugerpark. Onderweg verteld de gids dat Pilanesberg, met een oppervlakte van 55.000 hectare, klein is vergeleken met andere wildparken in Zuid Afrika. Ondanks dat het klein is leeft hier wel de “big 5” en heb je de mogelijkheid om in één dag veel te zien. Ook zegt hij: “een groot voordeel van reizen naar dit wildpark is dat het malariavrij is en je dus geen beschermingsmaatregelen hoeft te treffen”. Nog een keer voor de mensen die het niet weten of het niet kunnen onthouden, de “big 5” bestaat uit:

  1. de olifant,
  2. de neushoorn,
  3. de leeuw,
  4. een luipaard
  5. en de buffel.

De Pilanesberg zelf is met 600 meter de hoogste berg in het park. In 1979 is men onder de naam “Operatie Genesis” begonnen met wild bescherming. Ooit werd het land door boeren bewerkt maar het is volledig hersteld en hieruit is het park ontstaan.

De dieren die er op dit moment leven zijn jaren geleden uit diverse gebieden overgebracht. Alle ontwikkelingen in het park worden goed in de gaten gehouden. Zo leven er bijvoorbeeld maximaal 50 leeuwen. Als er meer zouden zijn dan zou het overige wild snel teruglopen qua aantallen. “Andere wildparken of opvanglocaties nemen de dieren over als er teveel zijn” verteld de gids.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Pilanesberg park plattegrond

Wilde dieren spotten

Als we door de toegangspoort van het park zijn gereden zie ik al gauw een paar antilopen en zebra’s. Het is nog geen tien minuten later als ik mijn eerste olifant spot. Wowww, mijn hart maakt een sprongetje. Wat is dat gaaf om deze reusachtige mooie dieren van zo dichtbij te zien. Er is niemand in de buurt en stiekem kruip ik even in het autoraam om de onderstaande foto te maken.

We rijden verder en onderweg komen we andere gidsen tegen. Bij iedere auto die we passeren wordt er informatie uitgewisseld over waar in het park welke dieren kunnen worden gespot. Het voordeel van reizen met een gids is dat hij door jarenlange ervaring weet op welke kenmerken hij moet letten en daarbij ziet hij de dieren ook veel eerder. Onderweg zien we bijvoorbeeld een jakhals lopen en dat betekent volgens de gids dat er vlakbij leeuwen zouden moeten zijn. Inderdaad, als we even doorrijden ziet de gids in de verte een leeuw. Ik zit achterin de personenauto en ga staan om uit het raampje te hangen. Zo vang ik een glimp op van de koningin van het dierenrijk. In de verte, onder de schaduw van een boom, ligt een leeuwin.

Ik heb de smaak te pakken en kijk mijn ogen uit. Even verderop staat er op een paar meter naast het zandweggetje een neushoorn met daarachter een klein everzwijn. Ademloos kijk ik toe en mis ik bijna de groep olifanten die aan de andere kant van de weg zichtbaar worden tussen de bomen.

Nu ik dit blog schrijf en terug denk aan mijn belevenissen krijg ik weer de kriebels. Ik verlangde er al zo lang naar om eens op safari te gaan en dan ineens is het zover en sta ik oog in oog met wilde dieren. Hoe gaaf is dat?!

Inmiddels is het lunchtijd en rijden we over een onverhard pad naar het midden van het park. Een groep giraffen staat rustig van een paar bomen te eten. Als we bij de kruising stoppen duiken er ineens twee zwarte smalle koppen op uit het gras. Twee struisvogels steken de weg over naar de overkant.

In het centrum van het park is een restaurant waar je aan houten picknickbanken kan lunchen. Bij de ingang is een groepje apen met elkaar aan het spelen. Tegen de tijd dat mijn lunch wordt geserveerd heeft een groep zebra’s en giraffes de waterpartij ontdekt waar ik op uitkijk. Dit is mijn beste lunchview ooit!

Na de lunch rijden we verder door het park en spot ik nog meer zebra’s, giraffen en zelfs een paar nijlpaarden. Helaas hebben ze er geen zin in om iets verder uit het water te komen dus zag ik van een afstand alleen hun kop. In het park is ook een groot meer waar veel vogels leven. Je kan de auto parkeren aan het begin van de loopbrug. Via het pad loop je naar een uitzichtpunt midden op het water. Hier kan je genieten van de rust en de vele soorten vogels die zich op een aantal takken hebben genesteld voor een rustpauze.

Pilanesberg National Park

Pilanesberg National Park

Pilanesberg National Park

Pilanesberg National Park

Pilanesberg National Park

Pilanesberg National Park

Vervoer in het wildpark

Huurauto’s zijn toegestaan in het park en je kan prima op eigen gelegenheid het park verkennen. Er is niet perse een 4WD voor nodig om door het park te rijden. Alleen bij slecht weer kunnen de onverharde wegen in het wildpark lastig begaanbaar worden. Het nadeel van een personenauto is wel dat je een stuk lager zit en soms niet over het hoge gras kan kijken.

Ik was zelf maar drie dagen in Johannesburg maar mocht je meer tijd hebben kies er dan echt voor om ook te overnachten in- of nabij Pilanesberg National Park. Op deze manier heb je de mogelijkheid om zodra het park open gaat – dat is al vanaf zes uur in de ochtend – de dieren te zien ontwaken. Voor het spotten van leeuwen maak je de meeste kans namelijk vóór negen uur in de ochtend of tijdens zonsondergang.

 Ik ben benieuwd of jij wel eens op safari bent geweest of dat het nog op jouw bucketlist staat?

 

Print Friendly, PDF & Email