De geuren van diverse kruiden in een souk, een frisse geur in een spa, de geur van eten op een lokale markt, vers gemaaid gras, een regenbui, zonnebrandcrème. Iedereen associeert geuren met bepaalde herinneringen of ben jij geurenblind?

Geurenblind?

90% van de mensen is geurenblind en dat ervaar je het meeste in je eigen omgeving en huis. Als ik erover nadenk klopt dat inderdaad, ik ben ook geurenblind geworden voor de omgeving waarin ik leef. Ik ben zelf een roker en vind het niet stinken in huis. Maar als er niet rokende vrienden komen vinden zij het stinken.

Daarnaast heb ik een hond en nu weet ik wel dat hij niet altijd even fris ruikt maar inmiddels ben ik eraan gewend. Terwijl mensen die langskomen dat heel anders zien, zoals de onderstaande foto goed weergeeft. Kijk ook zeker even naar de video als jij een echte sporter bent.

Wat doen geuren op reis met jou? Of ben je geurenblind?

Geurenblind op reis?

Op reis wordt je soms vervoerd naar herinneringen door een bepaalde geur die je ruikt maar soms herken je een geur ook helemaal niet. Als je langer op een bepaalde plek verblijft merk je bepaalde geuren ook steeds minder omdat je er dagelijks mee in aanraking komt.

Geuren op reis, wat ruik jij?

Onbewust neem je allerlei geuren in je op en dat merk je pas als iemand je erop wijst.

Together we will sniff out the truth” was het thema van de persreis die Febreze en Ambi Pur organiseerden naar Parijs. Daar werden we ontvangen door de Engelse Kate McLean die als designer ook gespecialiseerd is in reukzin, oftewel, de betekenis van geuren.

Zij nam ons mee voor een wandeling door Parijs om ons bewust te maken van bepaalde geuren en zelf te ontdekken of je bepaalde geuren ruikt en sommige geuren ergens verwacht of juist niet.

Nu zou ik zelf niet zo gauw over een begraafplaats gaan wandelen en daar in de prullenbak gaan ruiken, afgezien van het feit dat mensen je ook heel vreemd aankijken.

Wat doen geuren op reis met jou? Of ben je geurenblind?

Het eerste dat je denkt bij ruiken aan een prullenbak is dat het vies zou zijn, maar als je daadwerkelijk ruikt aan iets kan de geur heel anders zijn. In dit geval rook het naar dode bloemen en planten, uiteraard zullen er prullenbakken zijn die ergens anders naar ruiken maar het gaat om bewustwording. Eerlijk is eerlijk mijn voorkeur gaat toch uit naar het ruiken van verse bloemen in een kleine bloemenkiosk even verderop. De krant “Le Parisien” ruikt ook fijn, maar ja ik vind kranten sowieso lekker ruiken, net zoals benzine en lijm. In de wijnwinkel had ik verwacht Franse wijnen te ruiken maar eigenlijk rook het alleen maar naar hout, van de opstapeling van de wijnboxen.

Wat doen geuren op reis met jou? Of ben je geurenblind?

Geurwandelingen op reis

Je kan geen geurwandelingen met Kate reserveren als je op reis bent maar via de website van “Sensorymaps” kan je wel zien wat haar ervaringen zijn in bepaalde steden. Ze creëerde reeds geurplattegronden voor de steden Edinburgh, Glasgow, Milaan, New York, Parijs en Amsterdam.

Wat doen geuren op reis met jou? Of ben je geurenblind?

Volgens Kate verwachten mensen in Amsterdam een geur van Cannabis te ruiken maar dat is alleen in bepaalde delen van de stad ontdekte ze. Zij rook in april 2013 de zoetheid van wafels, oosterse specerijen, zure haring, wasserij aroma’s en een vleug van chocolade uit de fabrieken. Ik wist niet eens dat er chocoladefabrieken waren in Amsterdam.

Reizen met al je zintuigen

Zinnenprikkelende reiservaringen? Dat is wat wij allemaal willen als we op reis gaan. Ik luister naar de geluiden die ik hoor, ik laad het zand door mijn handen glijden, ik proef een voor mij nieuwe vrucht, ik rijd paard en kijk naar de  omgeving en ik neem de geur van zonnebloemvelden in mij op.

Wat doen geuren op reis met jou? Of ben je geurenblind?          Wat doen geuren op reis met jou? Of ben je geurenblind?

Wat doen geuren op reis met jou? Of ben je geurenblind?          Wat doen geuren op reis met jou? Of ben je geurenblind?

Alle prikkelingen van je zintuigen sla je op en creëren bepaalde reisherinneringen. Als je op een plek bent waar je een bepaald geluid hoort, iets ruikt, ziet of proeft kan die ervaring je daarnaar terugbrengen. Tijdens mijn onderzoek naar geuren en reizen ontdekte ik zelfs een reisorganisatie die gespecialiseerd is in “reizen met al je zintuigen”, Senses Travel. Als je verder “googled” op de woorden “geuren” en “reizen” zal je zien dat veel reisorganisaties daarop inzetten. De reizen die ze aanbieden onder deze thema’s gaan voornamelijk richting Arabische en Aziatische landen.

Welke geur brengt welke reisherinnering bij jou terug?

Print Friendly, PDF & Email