Hou je van zon, zee en strand en wil je ook nog wat ontdekken op reis? Dan is een rondreis westkust Turkije een aanrader. Zelf verbleef ik in Bodrum en van daaruit reisde ik onder andere naar Efeze, Pamukkale, Dalyan en het Griekse eiland Kos.

Rondreis westkust Turkije

Een echte rondreis kan je het misschien niet noemen maar zo kan je je vakantie natuurlijk wel indelen. Of je doet het net zoals ik heb gedaan. Ik had een goedkope vakantiedeal gevonden en verbleef 10 dagen in Bodrum. Van daaruit heb ik een tweedaagse excursie gemaakt met overnachting naar Pamukkale. Op de terugweg zijn we ook langs Efeze gereden. Een bezoek aan Dalayan heb ik op een andere dag gepland net zoals de oversteek naar het Griekse eiland Kos.

Bodrum - Turkey

Zon, zee en strand in Bodrum

Het Turkse Bodrum ligt aan de Golf van Gökova en is een fijne bestemming voor een strandvakantie. De wit gepleisterde huizen, de oude kruisvaardersburcht en de mooie jachthaven. Wat mij betreft een ideale plek voor een strandvakantie waarbij je ook nog genoeg kan ondernemen en bewonderen.

In de haven liggen vele boten waarmee je een dagtocht kan maken op het water. Daarbij kan je vanuit Bodrum diverse excursies maken en dat maakt het voor mij een fijne bestemming om de rest van Turkije te ontdekken.

Boottocht Bodrum

Bodrum - Turkije

Oversteek van Bodrum naar Kos

Bodrum ligt tegenover het Griekse eiland Kos. Er vertrekken dagelijks ferries van Bodrum naar Kos waarbij je in 45 minuten aan de overkant bent. Een daguitstap naar het eiland Kos is een aanrader. Even in totaal andere sferen de hoofdstad van dit eiland ontdekken.

Als je wilt kan je een scooter huren om meer van Kos te ontdekken, afhankelijk van het vaarschema waarvoor jij de overtocht hebt geboekt. Zelf ben ik vooral rondom de haven gebleven, heb ik Kos zelf ontdekt en ben ik bij de opgravingen gaan kijken.

van Bodrum naar Kos

Ontdek de oudheid in Efeze

In de oudheid was de stad Efeze een grote haven- en handelsstad. Ruim 3500 jaar geleden werd deze stad gesticht door de zoon van de Atheense koning. Na Istanbul is Efeze, Ephesus, de meest bezochte plek van heel Turkije. niet voor niets de meest bezochte en populairste bezienswaardigheid van heel Turkije! Efeze staat op de tweede plek op de lijst van grootste en best bewaard gebleven steden uit het oude Romeinse Rijk. Zelfs de straten zijn van marmer.  Het oude theater maar vooral de Bibliotheek van Celsus sprak tot mijn verbeelding. Zo gaaf dat dit gebouw nog zo mooi intact is.

Efeze ligt op een behoorlijke reisafstand van Bodrum maar in combinatie met een tweedaags bezoek aan Pamukkale is het prima te doen. Verblijf je in Kusadasi en omgeving dan ligt Efeze op ongeveer 20 kilometer afstand.

Efeze - Turkije

Opgravingen Turkije - Efeze

Pamukkale, kasteel van katoen

Pamukkale, één van de bijzonderste natuurverschijnselen die ik ooit heb gezien. Toen ik met mijn zusje afreisde naar Turkije zei ik van tevoren, ik moet en zal naar Pamukkale reizen. Pamukkale betekent “kasteel van katoen” in het Turks en ligt ten noorden van Denizli.

Al honderden jaren stroomt een warme straal kalkhoudend water naar beneden die uiteindelijk vele terrassen heeft gevormd. De ooit groene heuvel heeft nu een enorm wit terras met daarin op diverse lagen baden van kalk.  Inmiddels mag je de baden niet meer in om het gebied te beschermen.

*Lees nóg meer over Pamukkale, het kasteel van katoen in Turkije!

Pamukkale, kasteel van katoen

Pamukkale - Turkije

Pamukkale

Koningsgraven en schildpadden in Dalyan

Na Bodrum is Dalyan een verademing. Een vissersdorp dat is uitgegroeid tot een kleinschalige badplaats dat verscholen ligt in een deltagebied. De Dalyan rivier verbindt Dalyan met de Middellandse Zee en het gebied staat bekend om haar diversiteit aan flora en fauna.

Het strand Iztuzu Beach is één van de mooiste stranden en tevens beschermd natuurgebied vanwege het feit dat het een broedgebied is van verschillende schildpadsoorten, waaronder de Careta Careta.

Hoewel je met een minibus in 20 minuten vanuit Dalyan naar dit strand kan reizen raad ik aan om met de boot te gaan. Je doet er weliswaar twee keer zo lang over maar onderweg kan je een blik werpen op de oude rots tombes. Het zijn de rustplaatsen van de koningen van Cauos. Dat is nog niet alles, Dalyan heeft ook een aantal warmwaterbronnen.

De modderbaden gevuld met zwavel worden veel bezocht door mensen met reuma, huid, lever, mild en maagklachten en stoelgang problemen. Daarnaast zijn de modderbaden ook goed voor de huid door de reinigende werking. Smeer jezelf dus even compleet in en laat het goed opdrogen voordat je het weer afspoelt. Onthoud wel, je stinkt daarna een uur in de wind.

Dalyan

Dalyan - boottocht

Wil jij ook naar Turkije?

Touroperators zoals Corendon, TUI en Sunweb bieden vaak voordelige pakketreizen aan naar Turkije. Daarnaast kan je natuurlijk ook kijken of je zelf een goede vliegticketdeal kan vinden.

Visum voor Turkije afgeschaft

Sinds maart 2020 hebben Nederlanders geen visum meer nodig om naar Turkije te reizen. Dus je kan zonder visum genieten van een rondreis langs westkust van Turkije. Dit geldt voor reizen tot maximaal 90 dagen. Wil je langer dan 90 dagen naar Turkije dan heb je nog steeds een Turkije visum nodig.

Turkije is voornemens om per april 2020 een toeristenbelasting in te voeren voor Nederlanders die naar Turkije reizen. Wanneer dit exact ingaat is op dit moment nog niet bekend, (maart 2020). De toeristenbelasting geldt voor iedereen die ouder is dan 12 jaar. De toeristenbelasting voor Turkije wordt per persoon per nacht berekent aan de hand van het aantal sterren dat het hotel heeft. Uit een artikel van TravelPro blijken dit de kosten te zijn:

  1. Een nacht in een vijfsterrenhotel kost 18 lire (€2,75) per persoon per nacht
  2. Toeristenbelasting voor een viersterrenhotel bedraagt 12 lira (€1,80) per persoon per nacht
  3. Voor een verblijf in een drie sterren hotel betaal je 9 lire (€1,35) per nacht
  4. Heb jij een vakantie geboekt in een een of twee-sterren hotel dan betaal je 6 lira (€0,90) per persoon per nacht.

Turkije hoort niet bij de Europese Unie, maar je kan er wel met een identiteitskaart naar toe reizen. Zowel je Nederlandse paspoort als je identiteitskaart moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Turkije.

Zou jij ook een rondreis westkust Turkije willen maken?

Print Friendly, PDF & Email