Als ik naar Australië ga wil ik de tijd hebben voor een uitgebreide rondreis met een 4WD.  Je eigen huurauto geeft je zoveel vrijheid tijdens een reis. Het noorden van Australië en de Red Centre staat bekend om de ongerepte natuur. Stel je voor dat je daar gaat rondreizen, wat voor outdoor activiteiten in de Australische Outback tijdens je rondreis Noord-Australië moet je dan gaan beleven?

Outdoor activiteiten in Australische Outback

Australië, het staat al zo lang op mijn wishlist qua reisbestemmingen maar ik ben er nog nooit geweest. Afgezien van de steden wil ik ook de rust opzoeken en de outdoor activiteiten in Australië ontdekken. In het noorden van Australië wonen weinig mensen. Op een paar steden na – waaronder Darwin en Alice Springs – bevind je je hier voornamelijk echt in de Outback van Australië. Ik liet mij verleiden door het aanbod qua rondreizen door Australië van TravelEssence om reisinspiratie op te doen en de outdoor activiteiten in de Red Centre en Noord-Australië te ontdekken.

1 Een 4WD roadtrip over Gibb River Road

Als je net als ik van avontuur houdt dan is het wel zo gaaf om je eigen 4WD te huren en een rondreis door Noord-Australië te gaan maken. De 660 kilomter lange Gibb River Road slingert van Derby naar Kununurra, dwars door de Kimberley. Je rijdt dagenlang over onverharde wegen, door rivieren en langs de meest ruige natuur Down Under. De rondreis neemt je mee door een landschap vol kleurige rotsen, diepe kloven en hoge watervallen.

Reistips voor Gibb River Road route
Als je met je huurauto de Gibb River Road gaat volgen zijn er een aantal praktische tips waar je rekening mee moet houden. Tijdens het regenseizoen, van november tot en met april, is de route niet toegankelijk. Ik raad je dus aan om je rondreis naar Noord-Australië te plannen in het droogseizoen, tussen mei en oktober. Je kunt de Gibb River Road in een week afleggen, maar je kan er meer van genieten als je er langer over doet. Zo kun je de afslag ‘Kalumburu Road’ nemen naar de ruige kust en/of even stoppen bij de Bungle Bungles in Purnululu National Park. Extra leuk is dat je tijdens je autovakantie weer old-skool de kaart erbij mag pakken. Navigatie en GPS werkt hier amper door slecht bereik. Dus geen ruzie maken onderweg over de reisroute.

Gibb River Road route

2 Een bezoek aan de Bungle Bungles

De grillig gevormde zandsteenbergen doemen op zodra je Purnululu National Park nadert. De driehonderd meter hoge rotsen ontstonden bij een meteorietinslag, zo’n 375 miljoen jaar geleden. De  beroemde zandsteenbergen worden gekenmerkt door de oranje met zwarte strepen. Je kunt de Bungle Bungles niet beklimmen vanwege het broze zandsteen. Een aanrader is om je huurauto te parkeren bij Cathedral of Piccaninny Gorge. Vanaf hier kan je mooie wandelingen maken die goed staan aangegeven. Als je de tijd hebt in je reisplanning is het een aanrader om een  overnachting te reserveren op een van de kampeerplekken. Misschien is het zelfs een idee om buiten te gaan slapen zodat je kan genieten van de prachtige sterrenhemel. Als je dan bij zonsopkomst wakker wordt kan je direct starten met een ochtendwandeling, de Piccaninny Creek Walk.

Australische Outback - Bungle Bungles

ondreis Noord-Australië

3 Helikoptervlucht over Bungle Bungles tijdens rondreis Noord-Australië

Als je dan toch in Bungle Bungles bent zorg dat je nog wat vakantiegeld beschikbaar houd voor een helikoptervlucht over Bungle Bungles. Vanuit de plaats Kununurra kan je met HeliSpirit de rotsformaties vanuit de lucht te bewonderen. De 30-minuten durende ‘Original Bungle Bungle Helicopter Flight’ kost rond de 400 Australische Dollar.

Ontdek de outdoor activiteiten in Noord-Australië

4 Een wandeling rondom de Kings Canyon

Als je van wandelen houdt, reis dan naar de Kings Canyon in de Northern Territory. Daar begint de Rim Walk, een zes kilometer lange wandelroute rondom de diepe kloof. De Kings Canyon is in miljoenen jaren gevormd. Fossielen van zeedieren en sporen van de oude zee kenmerken de rotspartijen. Tijdens het wandelen geniet je van het uitzicht op het rode landschap van de Outback. Je wandelt in drie à vier uur langs onder andere de palmbomen van Garden of Eden en de rotsformaties van Lost City. Reistip: Maak de wandeling rond zonsopgang en -ondergang. Dan verkleuren de rotsen door de stralen van de zon. Denk eraan dat het in de zomer, oktober tot en met april, hier rond de 40 graden kan worden. Zorg er dan ook voor dat je minimaal vier liter water bij je hebt om niet uit te drogen.

Hiken Kings Canyon

5 Een ontmoeting met Aboriginals in Arnhemland

In het noordelijkste punt van het Northern Territory ligt het gebied Arnhemland. Het ongerepte gebied werd laat in de 19e eeuw gekoloniseerd waardoor de Aboriginals hier lang in rust konden leven. Dit is de plek waar je de Aboriginal cultuur echt kan ontdekken. In 1931 werd Arnhemland officieel benoemd tot Aboriginal reservaat. In het reservaat woont de Yolgnu bevolking, een van de grootste Aboriginal stammen. De Yolgnu is een gastvrij volk, zij laten je graag kennismaken met hun cultuur, geloof en tradities. Je kunt Aboriginal kunst bekijken in het Injalak Arts and Crafts Centre.

Het centrum heeft een winkel- en werkgedeelte waar authentieke Aboriginal producten en kunstwerken worden gemaakt en verkocht. Doordat het reservaat is afgesloten van de buitenwereld, heb je speciale toegangsbewijzen nodig om er te komen. Deze bewijzen zijn onder andere te verkrijgen in Jabiru of bij het Injalak Arts and Crafts Centre.

Aboriginals in Arnhemland

Praktische reistips rondreis Noord-Australië

  • Check de beste reistijd voor Australië voor de regio die jij wilt bezoeken
  • Check het BZ reisadvies en download de 24/7 app
  • Vergeet niet om een ETA voor Australië aan te vragen
  • Check of je inentingen nodig hebt
  • Geef tijdens een rondreis altijd door aan iemand die je kent wat je route ongeveer is
  • Check mijn persoonlijke tips voor een huurauto in het buitenland
  • Controleer nog even mijn ‘zorgeloos op reis‘ tips voor vertrek

Heb jij wel eens een rondreis Noord-Australië gemaakt?

Print Friendly, PDF & Email