Kaapstad, gelegen in de zuidwestelijkste punt van Zuid Afrika is voor vele reizigers een droombestemming. Reizigers die hier naar toe gaan ontdekken de stad en haar omgeving gemiddeld in enkele weken. Zelf was ik maar een volle dag in Kaapstad, dus hierbij mijn tips voor een Roadtrip Kaapstad in 1 dag.

Roadtrip ontdek Kaapstad in 1 dag

De enorme Tafelberg is het icoon van Kaapstad. Op het moment dat ik in Kaapstad arriveer komt de regen met bakken uit de hemel en is de Tafelberg verstopt onder een dik laaghangend wolkendek. De dagen dat ik in Kaapstad was heb ik overnacht in het The Grand Daddy hotel.

Het hotel ligt aan Long Street, één van de hoofdstraten in Kaapstad waar zich vele restaurants en uitgaansgelegenheden bevinden. Het speciale aan The Grand Daddy is het ‘trailer park’ op het dak. Er staan namelijk 7 airstreams boven op het dak waar je in kan overnachten. Hoe gaaf is dat, wakker worden op een dak in Kaapstad?

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Grand Daddy Hotel - Kaapstad

Citytour Kaapstad

Als ik ergens een korte tijd verblijf vind ik het fijn om een stad te ontdekken onder leiding van een gids. Zo krijg je in een korte tijd een goede blik op de stad in plaats van dat je zelf een paar uur gaat ronddwalen. Klem Dunstan van Sable Tours wilde als eerste de Tafelberg op gaan maar vanwege het weer starten we de tour in Bo Kaap.

Bo Kaap ligt aan de voet van de Seinheuwel, wat van oorsprong de Maleisische buurt werd genoemd. De meeste inwoners stammen af van de slaven die vroeger uit de toenmalige Nederlandse kolonies kwamen. Zij stonden bekend als Kaapse Maleisiërs maar eigenlijk was het maar een heel klein percentage. Het meest opvallende aan de Bo Kaap zijn de vele gekleurde huizen. Leuk om te weten is dat 90% van de inwoners moslim is en de traditie luidt dat na de jaarlijkse Ramadan het huis opnieuw wordt geverfd.

Bo Kaap - Kaapstad

Citytour - Kaapstad

Ontdek de wijk Waterfront in Kaapstad

Inmiddels is het harder gaan regenen en zijn we verder gelopen naar de Company Gardens waar we schuilen onder een paar bomen. Terwijl Klem ons meer vertelt over de stad springen er een eekhoorns om ons heen. Als de regen is overgegaan in miezer vervolgen we onze weg naar het stadhuis, hier gaf Mandela zijn eerste speech ooit. Aan het einde van het plein bevindt zich het kasteel van de Goede Hoop.

Het weer blijft wisselvallig en we besluiten de tour in te korten en naar Waterfront te gaan. Het is één van de meest geliefde trekpleisters van de stad en de vertrekplaats voor de boot naar Robbeneiland. In de haven word ik verrast door het gebrul van een paar zeeleeuwen die de aandacht van een paar vissers proberen te trekken om ze wat vis toe te gooien. De zeeleeuwen krijgen hun vis en wij krijgen de volgende bui op ons hoofd. We schieten de Ierse pub, Mitchelles Brewery in voor een warme lunch. Klem verteld hoopvol dat het weer in Kaapstad vanuit het niets kan omslaan naar goed weer. Ik duim er hard voor want ik kan me niet voorstellen dat ik Kaapstad verlaat zonder een blik op en vanaf de Tafelberg.

Kaapstad - Waterfront

Naar de top van de Tafelberg

Een bezoek aan de Tafelberg is super toeristisch maar je kan niet in Kaapstad zijn geweest zonder op de top van de Tafelberg te hebben gestaan. Mocht je hier zelf naar toe gaan zorg er dan voor dat je er zo vroeg mogelijk bent. Om acht uur staat er al een lange rij en als wij om negen uur weer beneden komen wil je helemaal niet weten hoe lang die is. Ik denk dat wij de berg in record tempo hebben bezocht maar ik ben op de top van Kaapstad geweest!

Het is een indrukwekkend gezicht om uit te kijken over de stad en de aan de andere kant gelegen bergen en baaien. Hou er rekening mee dat het op deze hoogte, 1086 meter, een stuk koeler is dan beneden. Een vest meenemen is zeker een aanrader. Mocht je hier in augustus zijn denk er dan aan dat de kabelbaan gesloten kan zijn wegens onderhoud. Je kan altijd naar boven klimmen maar check van de te voren goed het weerbericht. In de bergen kan het weer snel omslaan en je wil niet vast komen te zitten in een wolkendek.

Uitzichtpunt - Tafelberg

Tafelberg - Kaapstad

Kaapstad - Tafelberg

Hout Bay, Chapman’s Peak Drive en Noord Hoek

Kaapstad is gelegen in het noorden van het schiereiland. Een rondje Kaap beloofd een prachtige kustlijn met baaien, diepe kliffen, kleine plaatsjes en je hebt kans om vele wilde dieren te spotten.

Hout Bay is de place to be voor surfers en ligt op nog geen half uur rijden van het centrum van Kaapstad. Vanuit Hout Bay vervolgen we de weg over Chapman’s Peak Drive. De kronkelende weg is één van de mooiste routes van Afrika en of je nu hier stopt of bij één van de volgende bochten, werkelijk overal heb je een fenomenaal uitzicht.

Reis naar Kaap de Goede Hoop

Kaap de Goede Hoop sprak altijd tot de verbeelding voor mij. Een plaats waar verder niks meer is, het einde van de wereld. De Atlantische en de Indische oceaan kruisen elkaar hier maar de naam past niet bij de hevige gebeurtenissen op zee van vroeger. Het is hier rustig op de hordes toeristen na.

Ik kijk vreemd op als ik ineens een paar struisvogels zie lopen. Ik mag dan wel in een Nationaal Park zijn maar struisvogels waren wel de laatste dieren die ik hier had verwacht aan de kust. We rijden verder en parkeren onze auto op de meest zuidelijkste parkeerplaats, direct naast het bordje dat we bij Kaap de Goede Hoop zijn. We hebben net een buslading ingehaald en willen gauw uitstappen zodat we straks geen uren hoeven te wachten voor dé toeristenfoto bij het bord. Het bordje; “sluit autodeuren direct af en doe de auto op slot” hebben we wel gezien maar één van Baboons is ons toch te snel af.

Vanuit het niets rent er een aap naar onze auto en maakt de achterdeur open. Voor ik het besef zit hij uit mijn flesje water te drinken op de achterbank. Ik ben even helemaal beduusd maar daarna zie ik er de lol wel van in dat er een aap in de auto zit. We zetten alle deuren open en het is een paar minuten wachten voordat hij mijn drinken heeft opgedronken en de auto uit springt, rennend naar de volgende auto waar hij via de bestuurder naar de achterbank kruipt. De man is zich rot geschrokken en weggerend en de aap heeft een zak chips gevonden die hij inmiddels leegeet op het dak van de auto. Jullie zijn dus gewaarschuwd, kijk eerst om je heen en stap dan snel uit en sluit de auto direct af!

Na de bewuste foto bij het bordje dat we op Kaap die Goeie Hoop, die mees suidwestelike punt van die vasteland van Afrika, zijn rijden we verder door het National Park. Als je wil kan je met een kabelbaan naar de top voor een prachtig uitzicht over de baai. Al wandelend is de weg ook prima te doen. Ik rust uit bij de 19e eeuwse vuurtoren die op 9635 van Amsterdam is gelegen en werp een korte blik in het museum dat gewijd is aan de legende van de Flying Dutchmen.

Kaap de Goede Hoop

Roadtrip ontdek Kaapstad in 1 dag

Kaap die Goeie Hoop - Kaapstad

Buffels Bay, het verlaten strand waar baboons vertoeven

We verlaten het park en rijden door even door niemandsland. De grond is droog en dor. Een zijweg leidt ons naar het verlaten strand van Buffels Bay. Ik verbaas me dat hier niemand is op een groep Baboons na. We hebben geleerd van wat er daarnet bij Kaap de Goeie Hoop is gebeurd en deze keer stappen we snel de auto uit. Ik struin over het strand en geniet van de zonnestralen op mijn gezicht. In de verte zie ik een grote groep Baboons en het lijkt of ze een dagje strand hebben met de hele familie.

Buffels Bay - Zuid-Afrika - Baboons

Buffels Bay - Zuid-Afrika

Buffels Bay, het verlaten strand

Boulders Beach, de place to be om pinguïns te spotten

De volgende stop in Boulders Beach, gelegen vlakbij het stadje Simonstown. Dit is één van de plaatsen waar ik het meeste naar uit heb gekeken omdat er hier pinguïns op het strand leven. Bij aankomst is mijn teleurstelling echter groot als ik merk dat het werkelijk één grote toeristische attractie is. Tegen betaling van 30 Rand, omgerekend een paar euro mogen we door de ijzeren poortjes lopen.

Daarachter bevindt zich een houten loopbrug die door de duinen naar de zee leidt. Vanaf het houten vlonder kan je naar de pinguïns kijken die op het strand liggen uit te rusten. Als ik de eerste pinguïns spot, wat niet zo moeilijk is, ben ik al gauw weer vrolijk en geniet ik ervan om ze in het echt te zien rond waggelen. Feit blijft wel dat ik mij er gewoon iets heel anders van voorgesteld had, een veel natuurlijkere omgeving.

Boulders Beach - pinguïns

Boulders Beach - pinguïns

Lunchen aan het water bij Kalk Bay 

Na een half uurtje zijn wij uitgekeken, want het is een gedrang bij het voorste hek. Klem rijdt ons naar Kalk Bay voor de lunch. We ploffen neer bij restaurant Brass Bell, dat direct aan het water ligt. Hier kan je kiezen uit een zeer gevarieerde menukaart. Ik heb trek in gefrituurde inktvisringen en denk aan alle bijzondere momenten van vandaag.

Kalk Bay - Kaapstad

Haaien spotten bij Boyes Drive

Vlakbij Kalk Bay is Boyes Drive, dit is het punt waar bij goed weer dagelijks twee shark spotters over de baai turen. Ik had er al eens van gehoord en had al helemaal in gedachte dat er op de top een geavanceerd kantoor zou zijn met de nieuwste technologieën om de haaien te lokaliseren. Bij aankomst blijkt niets van mijn gedachten te kloppen. Anne, één van de shark spotters die vandaag aan het werk is verteld dat ze werkt met verrekijkers en speciale zonnebrillen met polaroid glazen. Ik mag de bril even uitproberen en verbaas me erover hoe duidelijk je de diverse kleur structuren in het water kunt zien.

Met behulp van die bril worden de meeste haaien gespot”, verteld Anne. Zodra er een haai in zicht is wordt dit direct gemeld aan de strandwachten op het nabij gelegen strand. Binnen 30 seconden gaat er een luid alarm af dat ervoor zorgt dat alle mensen die in zee zijn weten dat ze er zo snel mogelijk uit moeten. Het is koud op de top en Anne vind het best saai werk, in de twee jaar dat ze hier werkt heeft ze één keer alarm moeten slaan voor een haai. Gelukkig was toen iedereen op tijd uit het water verteld ze. Maar verder is het werk best wel suf, behalve in de zomermaanden. De vele toeristen komen vaak een praatje maken zegt ze. Ik hoop niet dat ik er met al mijn geklets van haar werk heb gehouden, dat ligt hier toch even wat anders als op kantoor.

haaien spotten bij Boyes Drive

Wijn proeven bij wijngaard Groot Constantia

Klem heeft aardig de vaart erin op de terugweg naar Kaapstad. We redden het nog net om een korte wijnproeverij te doen bij de wijngaard Groot Constantia, de oudste wijnboerderij van Zuid Afrika. Gebouwd door de Nederlander Simon van der Stel in de 17e eeuw. Een wijnproeverij kan al voor een paar euro en dan mag je tussen de drie en vijf wijnen proeven. Ik hou het bij één glas en proost met Klem op de fantastische dag die hij heeft verzorgd.

Wijn proeven bij wijngaard Groot Constantia

Persoonlijke reisvideo Zuid-Afrika

Dit is mijn reiservaring in Zuid Afrika en ik kan het iedereen aanraden om eens naar dit continent te vliegen dat zoveel te bieden heeft. Kijk ook zeker even naar mijn reisvideo, zodat je een nog beter beeld krijgt wat je allemaal kunt gaan ondernemen en beleven;

Interesse voor een dagtrip Kaap de Goede Hoop vanuit Kaapstad?

Reizen door Zuid Afrika met eigen vervoer is prima te doen. De wegen zijn goed en alles staat duidelijk aangegeven langs de weg. Ben je maar kort in de stad en wil je het maximale eruit halen en doen wat jij wil dan raad ik je zeker aan om een lokale gids mee te nemen. Zij kunnen een trip op maat maken en afstemmen op jouw specifieke wensen.

Meer roadtrip reistips Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is het perfecte land voor roadtrips. Omdat het zo groot is kan je nooit alle reisroutes die je zou willen. Daarom deel ik graag roadtrips routes om jullie te inspireren met een huurauto Zuid-Afrika te ontdekken.

  • Panoramaroute Zuid-Afrika
  • Rondreis: Highlights van Zuid-Afrika

Droom alvast weg met Google Street View in Zuid-Afrika

Een samenwerking van South African Tourism,  Google Street View en 200 enthousiaste vrijwilligers hebben ervoor gezorgd dat jij alvast kan wegdromen van een reis naar Zuid-Afrika. Er staan maar liefst 170 routes online die gefilmd zijn in 360 graden. Alle 19 nationale parken, 7 UNESCO werelderfgoederen en vele andere belangrijke culturele, historische en natuurlijke plekken verspreid over de negen provincies van het land kan je nu ontdekken vanaf de bank. Klik snel door naar de microsite South Africa in 360 en ervaar Virtual Reality naar de top vier toeristenbestemmingen van Zuid-Afrika.

Leuk om te weten, Google Street View Loan Program

Google’s Street View Camera Loan Program moedigt mensen aan om de 360-graden cameratechnologie te lenen om te helpen de planeet in kaart te brengen. Als vrijwiliger krijg je een aangepaste rugzak (á 22 kilo) behangen met 15 camera’s die allemaal in een andere richting wijzen. Deze speciale camera’s nemen elke twee seconden een 360-graden foto volgens hetzelfde principe als de Google Street View auto’s. Hoe tof is dat om daaraan mee te werken.

Google View - Zuid Afrika

Ben jij wel eens in Kaapstad geweest?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.
Print Friendly, PDF & Email