Roadtrippen is zo gaaf! Een rondreis met de auto is voor mij pure vrijheid waar ik kan gaan en staan waar ik wil. Stap in Nederland in je auto en trek Europa in. Of vlieg ergens naar toe en huur een auto voor een roadtrip door Europa van 2 weken. Langer en korter kan natuurlijk ook.

Tips voor roadtrip door Europa 2 weken

Als je op dit artikel bent uitgekomen dan ben je vast al van plan om een roadtrip door Europa te gaan maken. Maar als je nog even met je neus op de feiten gedrukt wilt worden of je hebt nog een paar vrienden die je moet overhalen, lees dan 10 redenen waarom een rondreis gaaf is. Een roadtrip door Europa van twee weken is super tof.

Ik heb inmiddels een aantal keer in mijn leven een roadtrip door Europa van 2 weken gemaakt. Wij vertrokken vanuit Nederland en reisde naar Duitsland om daar met de boot over te varen naar Zweden. Daar maakte wij een rondreis via Stockholm langs de kust naar het noorden om over te steken naar Noorwegen en via de Noorse kust, lags de fjorden terug te rijden via Oslo. Daarnaast ben ik een keer vanuit Nederland naar Frankrijk en Zwitserland vertrokken voor een rondreis met een elektrische auto. Ach, er valt zoveel te vertellen over alle roadtrips die ik heb gemaakt, lees gerust dit artikel voor nog meer tips voor een roadtrip.

Als ik aan een roadtrip door Europa denk dan beginnen mijn ogen te stralen en ik krijg een lach op mijn gezicht. Ik voel een klein beetje onrust want ik bruis van de roadtrip Europa vakantie ideeën. De roadtrip routes hieronder zijn goed geschikt voor een rondreis van twee weken. De roadtrips hebben alleen betrekking op één land.

Ik heb één keer een rondreis door Europa gemaakt met een vriendin, toen gingen wij interrailen, ideaal als student om meerdere landen te ontdekken per trein. Toen had ik nog geen rijbewijs maar die reis die ik toen maakte kan je natuurlijk ook met de auto rijden. In heb hieronder drie reisroutes geschreven die ik ooit nog wel eens wil maken.

 1. Frankfurt – München – Salzburg – Wenen – Bratislava – Boedapest;
 2. Parijs – Lyon – Montpellier – Marseille – Cannes – Nice – Monaco – Genua;
 3. Alicante – Murcia – Cartagena – Almeria – Malaga – Marbella – Gibraltar – Cadiz – Jerez de la Frontera.

Ohh en een rondreis met een camper is ook zo leuk! Ik heb een keer een oude Volkswagen bus gehuurd met een vriendin en toen zijn we met de camper naar het Zwarte Woud in Duitsland gereden. Hier kan je al mijn camper vakantie tips lezen. En dit lijkt mij ook zo gaaf, een keer een rondreis in een Landrover met daktent. Gewoon je eigen huisje bij je en overal naar toe kunnen gaan.

*Bekijk hier alle roadtrips van TUI.nl.
**Ontdek hier alle autovakanties van Eliza was here.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Roadtrip door Europa

Roadtrip Europa boeken

Wil je een roadtrip door Europa maken maar heb je geen zin om alles zelf te regelen? Dan is een roadtrip Europa boeken via een reisorganisatie het gemakkelijkste. Hieronder vind je een overzicht van touroperators en reisaanbieders waarbij je een overzicht ziet aan roadtrip Europa reizen.

 1. Bekijk hier alle roadtrips van TUI.nl;
 2. Ontdek hier alle autovakanties van Eliza was here.
 3. Roadtrip Europa via ANWB Reizen, bekijk ook de elektrische auto rondreizen.

Roadtrip door Europa vanuit Nederland

Voor een roadtrip door Europa vanuit Nederland kan je alle kanten op. Wil je naar het noorden, het zuiden of het oosten? Zeg het maar! En ga je met je eigen auto een roadtrip maken of ga je een auto huren? Hang je een caravan achter je auto of stap je in een camper? En ga je dan met zijn tweeën op roadtrip door Europa of stap je met een paar vrienden in? Zoveel mogelijkheden, zoveel keuzes qua roadtrips in Europa.

De reisroutes die ik hierboven beschreef die kan je allemaal vanuit Nederland maken. Net zoals de roadtrip naar Noord-Europa die hieronder staat vermeld en de mini roadtrips Europa die ik verderop noem. Pak gewoon Google Maps erbij of de ouderwetse Atlas en stippel je droom roadtrip Europa route uit. Soms kom je als je eenmaal bent ook wel eens tot een tof idee. Zo was ik onlangs vlak over de grens in Duitsland en zag dat er veel kastelen in de buurt waren. Binnen no time had ik de mini kastelen route in Duitsland uitgestippeld.

Ga je met je eigen auto op vakantie vanuit Nederland? Scroll dan zeker even door naar het einde van dit artikel voor de; ‘Met je eigen auto op vakantie tips‘. 

 1. Utrecht – Frankfurt – München – Salzburg – Wenen – Bratislava – Boedapest
 2. Utrecht – Parijs – Lyon – Montpellier – Marseille – Cannes – Nice – Monaco – Genua
 3. Utrecht – Kiel – Kopenhagen – Mälmo – Götenburg – Oslo – Bergen – Stavanger
 4. Utrecht – Berlijn – Gdansk – Riga – Tallinn – Helsinki
 5. Utrecht – Berlijn – Poznan – Warschau – Krakau – Ostrava – Brno – Praag
 6. Utrecht – Berlijn – Poznan – Warschau – Krakau – Ostrava – Brno – Wenen – Bratislava – Boedapest – Zagreb – Venetië – München

Roadtrip Europa vanuit Nederland

Roadtrip Oost-Europa of roadtrip Noord-Europa

Ooit wil ik nog wel eens naar Oost-Europa voor een roadtrip. Ik heb al zitten kijken voor roadtrip mogelijkheden in Georgië en door de Baltische Staten. Een roadtrip in Noord-Europa heb ik al eens gemaakt. Ik ben toen van Stockholm naar het noorden van Zweden gereden. Daar stak ik de grens over en reed via de Noorse fjorden terug naar Oslo. Ik geef je een paar roadtrip suggesties die ik nog wel eens wil maken:

 • Vlieg naar Kopenhagen, rij door voor een weekend Stockholm en daarna een citytrip Noorwegen. Eventueel kan je er nog een roadtrip naar de Noorse Fjorden aan vast plannen.
 • Vlieg naar Tallin voor een citytrip. Huur een auto en rij in 4 uur naar Riga. Van Riga is het naar Gdansk tien uur rijden maar dat kan je natuurlijk in twee of drie etappes doen met overnachtingen onderweg.
 • Een roadtrip van Tirana in Albanië naar Skopje in Macedonië en door naar Sofia in Bulgarije

Autovakanties met Eliza was here

Hou jij van bijzondere adresjes, weg van de massa en kleinschaligheid? Dan is het tijd om eens de autovakanties en rondreizen van Eliza was here te bekijken. Een Nederlandse reisorganisatie en merk van Sunweb. Eliza was here biedt autovakanties aan op deze drie bestemmingen in Europa:

 1. Autovakantie naar Italië;
 2. Autovakantie naar Spanje;
 3. Autovakantie naar Portugal.

*Ontdek hier alle autovakanties van Eliza was here.

Auto huren Alicante Airport

Wellness roadtrip Europa

Hou jij van wellness, ontspanning en relaxen? Dan is een wellness roadtrip door Europa iets voor jou. Rij naar de Belgische Ardennen en ga genieten in het thermale water in Chaudfontaine. Of rij naar de Duitse Eifel en breng ook een bezoek aan het palmenparadijs in Thermen Euskirchen.

Wist je dat er vier warmwaterbronnen in Toscane zijn? Ik heb zelfs een hele roadtrip uitgestippeld langs warmwaterbronnen in Turkije.

Wellness roadtrip door Europa 2 weken

Roadtrip met elektrische auto

Heb jij een (hybride) elektrische auto? Dan vergt je roadtrip wellicht iets meer reisvoorbereiding. Zo is het handig om een routeplanner te gebruiken voor je elektrische autoroute zodat je weet waar er onderweg laadpalen zijn. Ook de keuze qua accomodatie kan van belang zijn, in dit geval is het wel zo handig als je kiest om op een plek te verblijven waar ook laadpalen aanwezig zijn.

*Alle tips voor een vakantie met elektrische auto.

Roadtrip met elektrische auto

Out of the box roadtrips door Europa

Ik hou van out of the box denken en van unieke belevenissen gevuld met avontuur. Het lijkt mij zo gaaf om eens mee te rijden in auto rally’s. Soms kan je met je eigen auto deelnemen en voor andere rally’s moet je je auto pimpen. Dat lijkt mij zo tof dat ik daar zeker nog eens tijd voor ga vrij maken met een paar vrienden. Wat denk jij hiervan?

 • Dakar rally – je weet wel;)
 • Barcelona Express – roadtrip lift wedstrijd;
 • The Barrel Challenge – een knettergekke rit;
 • Rammelbakkenreismijn zusje heeft in 2019 meegedaan;
 • De Budapest Rally – roadtrip naar Boedapest met 300 teams;
 • Carbagerun – 5-daagse rally door Europa in een barrel van max. 500 euro;
 • Ramble Rally – 5-daagse tocht door Europa waarvan niemand het begin- of eindpunt weet;

Rondreis Europa

Denk ook eens aan een mini roadtrip Europa

Een mini roadtrip door Europa kan ook erg leuk zijn. Vlieg ergens naar toe huur een auto en maak een korte roadtrip van een paar dagen. Een fly drive naar een bepaalde regio in een land en daar rondtouren of vlieg naar een eiland en maak daar een rondreis. Mijn vakantie ideeën voor een mini roadtrip zijn:

 • Roadtrippen in de Duitse Eifel;
 • Een rondreis in Andalusië, Spanje;
 • Roadtrip door de Algarve of de Alentejo in Portugal;
 • Hoofdsteden route langs de Donau, roadtrip naar Wenen, Boedapest en Bratislava.

mini roadtrip Europa

Roadtrip Europa met een camper

Het lijkt mij zo gaaf om eens een camper te huren en daarmee een rondreis te maken door Europa. Gewoon instappen, al je spullen mee en met je huisje op wielen de wijde wereld in. Het lijkt mij een tof avontuur. Enige nadeel waar ik aan denk is dat je misschien niet overal kan komen met een camper. Maar goed daar zijn weer andere oplossingen voor.

De meeste campers mag je besturen met een Nederlands rijbewijs B. Het is van belang dat de camper een maximaal gewicht heeft van 3.500 kilo. Daarnaast mogen er maximaal 8 personen (jezelf niet meegerekend) mee. Voor zwaardere campers moet je een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) hebben. Wist je dat er ook knusse 2-persoons campers bestaan?

Onlangs heb ik mijn eerste camper roadtrip beleefd naar het Zwarte Woud in Duitsland. Ga je ook voor het eerst met een camper op vakantie? Lees dan zeker even mijn camper vakantie tips artikel.

*Ontdek hier alle campers die je kan huren in Nederland via Paul Camper

Roadtrip Europa met een camper

Roadtrip wildkamperen in Europa

Zou jij dolgraag eens willen wildkamperen? Plan dan je roadtrip naar een land waar wildkamperen in toegestaan. Wat dacht je van wildkamperen in de Schotse hooglanden? In Schotland bestaat ‘the right to roam’, dat betekent dat je in principe overal mag lopen én kamperen.  In de zuidelijke highlands ligt het prachtige Loch Lomond. Een ideale omgeving voor een roadtrip wildkamperen in Schotland. Na je kampeeravontuur bijkomen in luxe? Ga dan overnachten in Cameron House dat direct aan Loch Lomond ligt. He je nog wat reisbudget over stap dan aan boord van het watervliegtuig voor een rondvlucht over Loch Lomond en Glasgow.

Zolang je je aan de regels houdt in Noorwegen kan je overal gratis wildkamperen in Noorwegen. Dus sla je tent niet op in een akker of ander bebouwd veld en zorg dat je op minimaal 150 meter van het dichtstbijzijnde huis staat. Voor wildkamperen in Zweden geldt hetzelfde. Wildkamperen in IJsland mag in onbewoonde gebieden, ik kan je vertellen dat dat dus bijna overal is. Een roadtrip langs natuurlijke warmwaterbronnen en daar in de buurt wildkamperen lijkt mij wel wat. Na het ontbijt in de ochtend even dippen in de warme bron. Als je dat gaat doen lees dan ook mijn tips even voor autorijden en autohuur in IJsland.

Bereid je reis goed voor als je gaat wildkamperen. Neem voldoende drinken en eten mee voor onderweg en een zaklamp is ook wel handig om wat te zien in het donker. Wat mij betreft kan je beter kiezen voor een iets grotere tent dan een te kleine tent, voor het geval je je ‘gevangen’ mocht voelen. Kijk goed naar de weerberichten van te voren zodat je een bijpassende slaapzak kan uitzoeken. Een slaapzak die je warm houdt tot 0 graden is duurder maar het loont wel aangezien het flink kan afkoelen in de bergen. Ook het soort slaapmatje is het overdenken waard. Kies je voor een dikke of een dunne slaapmat, hoe lang moet die zijn en geef je de voorkeur aan lichtgewicht of een compact matje.

Verboden roadtrips voor wildkamperen

Wildkamperen mag niet overal. Dus plan geen roadtrip wildkamperen in Nederland of naar Duitsland, Groot-Brittanië, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, SloveniëBelgië, Griekenland, Bulgarije en Kroatië. In al deze landen is wildkamperen niet toegestaan.

Seaplane Schotland - Loch Lomond

Roadtrip door Europa, budget en kosten

Wat een roadtrip door Europa kost ligt helemaal aan jezelf. De kosten voor een roadtrip zijn afhankelijk van de duur van je reis, heb je wel of geen tolkosten, kosten voor verblijf, eten en excursies. Maak dus van te voren een reisplanning met wat je echt wilt doen en zien langs je route. Voor €50,- kan je ongeveer 450 kilometer rijden.

Voor overnachtingen kan je ook zo’n €50,- per dag per persoon rekenen als je in een tweepersoonskamer verblijft. Reken op €75,- aan kosten voor spullen die je nodig hebt in de auto voor vertrek en voor tolvignetten. De kosten voor de tolwegen zijn afhankelijk van je roadtrip reisroute. Ga je met de auto door Europa reizen denk er dan aan dat je online wegenvignetten kan kopen voor; Hongarije, Oostenrijk, Slowakije en Zwitserland.

Wat moet je meenemen op een roadtrip Europa?

Als je met de auto op pad gaat is het altijd handig als je paar dingen bij je hebt. Vergeet bijvoorbeeld geen USB lader voor in de auto en een anti uitglijpad om je telefoon voor navigatie op te leggen is ook handig. Handig om te lezen; Wat moet je meenemen tijdens een roadtrip?

Roadtrips vind ik één van de gaafste dingen om te doen als ik op reis ben. Zo kan ik in mijn eigen tempo met ontzettend veel vrijheid de bestemming ontdekken. Wat moet je meenemen op een roadtrip Europa? Dat beantwoord ik in dit artikel. Denk aan tolvignetten en controleer voor vertrek welke hulpmiddelen per land dat je doorkruist in je auto aanwezig moet zijn.

meenemen roadtrip Europa

Met je eigen auto op vakantie tips

Heb jij reisplannen voor een roadtrip met je eigen auto? Dan zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken voordat je op reis gaat. Allereerst moet je je eigen auto even helemaal nalopen. Check of er overal voldoende vloeistof in zit, controleer de bandenspanning en check welke middelen er in de auto aanwezig moeten zijn.

Vervolgens is het belangrijk dat je je reis- en autoverzekeringen checkt om te zien of je verzekerd bent voor de reis die je gaat ondernemen. Jaarlijks je autoverzekering vergelijken is erg belangrijk. Past de verzekering nog bij je auto, past het bij de reis die je gaat maken en zit er eventueel vervangend vervoer bij als je pech onderweg krijgt. In het artikel hieronder dat gaat over de inpaktips staan een aantal handige checklists zodat je niets vergeet.

Daarbij zit er ook een groot verschil in het reizen met je eigen auto in de zomer of dat je juist in de winter op vakantie gaat met je eigen auto. Dan moet je toch aan andere dingen denken. Last but not least, denk aan het downloaden van handige auto apps die je roadtrip nog fijner maken.

 1. Inpaktips voor autovakantie;
 2. Download de beste auto apps voor onderweg;
 3. Auto vakantieklaar maken en eigen auto winterklaar maken.

Alles over autohuur in het buitenland

Ben je van plan om een fly drive te gaan maken en een auto te huren in het buitenland. Lees dan zeker ook even mijn autohuur gids. Het is een compleet overzicht van alles wat je moet weten over een auto huren in het buitenland.

Alles over autohuur in het buitenland

Extra tips roadtrip Europa + ver weg

I love Roadtrips! Ik heb er dan ook al velen gemaakt. Zowel in Europa als daarbuiten. Zie hieronder alle roadtrips die ik heb gemaakt en heb verwerkt tot complete rondreis routes met de auto.

Klik hier en zie alle roadtrip tips en rondreis tips die ik ooit heb geschreven.

roadtrip Europa

Leuke boeken over roadtrips

Wil jij je reis helemaal goed voorbereiden en je alvast inlezen over de mogelijkheden qua roadtrips door Europa? Dan raad ik het je zeker aan om deze boeken te lezen.

 1. Review: On a roadtrip;
 2. Leuke boeken voor op vakantie;
 3. Lannoo’s Autoboek – Fotoboek, inspiratiegids en atlas in één.

Leuke boeken over roadtrips

Heb jij wel eens een roadtrip door Europa gemaakt?

Print Friendly, PDF & Email