De meeste foto’s maak ik met mijn spiegelreflex camera. Tijdens outdoor activiteiten gebruik ik meestal mijn smartcamera die ik ook nog eens zonder behuizing 18 meter onder water mee kan nemen. Foto’s met mijn telefoon maak ik bijna nooit omdat ik de kwaliteit niet altijd goed vind en daarbij kan je met de kleine lens maar weinig vastleggen. Maar ja, als reisblogger wil je ook wel eens graag direct wat delen en dan is fotograferen met je telefoon toch wel handig.

Fotograferen met je telefoon

Onlangs kwam ik in contact met Telefoonlens.nl omdat zij diverse sets aanbieden met lenzen die speciaal gemaakt zijn voor het gebruik op je mobiele telefoon. Dat zou de uitkomst zijn om meer uit je smartphone fotografie te halen.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en op YouTube.

Welke set past bij jou?

Via Telefoonlens.nl kan je diverse soorten sets bestellen. Ik testte er drie:

Set 1 – Basisset voor universeel gebruik
– Knijperlensset (fisheye, wide-angle en macro)

Set 2 voor universeel gebruik
– Fisheye lens met clip
-Wide-angle + macro lens met clip

Set 3 voor universeel gebruik of met een cover
– Een cover voor op de smartphone om de lenzen te bevestigen
– Een clip voor de smartphone om de lenzen te bevestigen
– Super wide-angle lens
– Wide-angle + macro lens
– Fisheye + macro lens
– Tripod + telefoonhouder

Mijn ervaring met de diverse lenzen

In samenwerking met Telefoonlens.nl mocht ik alle drie de sets testen en daarvoor nam ik ze mee op wintersportreis naar Frankrijk. Alle foto’s zijn gemaakt met een iPhone 4 telefoon.

Ik vond het leuk om alle mogelijkheden te testen en te ontdekken hoe de foto’s eruit zien met de diverse opzetlenzen. Uiteraard is het voor iedereen persoonlijk maar set 1 en 3 hebben mijn voorkeur. Lees hieronder per set mijn review.

Naast de fotografie kan je natuurlijk ook gewoon filmen met de opzetlenzen. Dat ga ik de volgende keer eens proberen.

Review: Smartphone fotografie met opzetlenzen

Review set 1

De knijperlens set werkt gemakkelijk en snel. Van te voren had ik één lens al op de knijper bevestigd en de andere lens had ik in mijn zak gedaan in een hoesje. Je draait de lens gemakkelijk in de knijper en klikt daarna de knijper op je telefoon. Enig nadeel is dat als je de andere lens wilt gebruiken je de een eraf moet draaien en de ander er weer op en tijdens de wintersport is dat best lastig in de kou. Mijn voorkeur zou dan ook zijn om meerdere knijpers te hebben bij de lenzen zodat je onderweg alleen maar de knijper hoeft te verwisselen. Nadeel daarvan is wel weer dat je meerdere spullen bij je hebt dus het is maar net waar je de voorkeur aan geeft.

Review: Smartphone fotografie met opzetlenzen          Review: Smartphone fotografie met opzetlenzen

Review: Smartphone fotografie met opzetlenzen

Review set 2

Deze set is ook makkelijk in het gebruik. De opening van de clip schuif je over het uiteinde van de lens. Je hoeft het er dus niet op te draaien. Op het uiteinde van de knip zit een klein rubbertje om je telefoon te beschermen. Nadeel is wel dat de klip minder stabiel is dan de knijper op de telefoon.

Review: Smartphone fotografie met opzetlenzen          Review: Smartphone fotografie met opzetlenzen

Review set 3

Het voordeel van set 3 is de cover die er wordt bijgeleverd voor je telefoon. Je beschermt dus je telefoon en de opzetlenzen bevestig je aan de cover. Als extra zit er een losse klip bij deze set die je als een soort knijper op de cover kan zetten. Hier kan je van tevoren al 2 lenzen in draaien dan hoef je niet onderweg de lenzen alsnog te bevestigen. Door de knijper te draaien kan je foto’s maken met twee soorten lenzen.

Review: Smartphone fotografie met opzetlenzen          Review: Smartphone fotografie met opzetlenzen

Foto’s met diverse lenzen

Bij alle drie de sets vind je een wide-angle lens, een macro lens en een fisheye lens. Super leuk om de diverse mogelijkheden daarvan uit te proberen. Zie hieronder een voorbeeld van de diversiteit van de lenzen en het beeldbereik dat je daarmee hebt. Enig nadeel vind ik wel is dat je bij de fisheye lens en de wide angle lens de randen ziet. De foto’s zijn gemaakt met een iPhone 4 en alle drie onbewerkt.

Foto 1 Macro lens

Review: Smartphone fotografie met opzetlenzen

Foto 2 Fishey lens

Review: Smartphone fotografie met opzetlenzen

Foto 3 Wide angle lens

Review: Smartphone fotografie met opzetlenzen

Voor- en nadelen

Ik ben verrast door de mogelijkheden van smartphone fotografie en ga het zeker vaker gebruiken. De effecten van de diverse lenzen zijn erg leuk, vooral die van de fisheye. Helaas heb ik het geld nog niet bij elkaar om ook zo’n lens voor mijn gewone camera te kopen.

Nadeel vind ik wel het verwisselen van de kleine lensjes in de kou. Het is soms even een gepriegel om het lenskapje en beschermdopje eraf te halen en het op de lenshouder te bevestigen. Dus voor tijdens de wintersport zou ik kiezen voor één lens die je gebruikt en tijdens minder koude reizen gewoon de diverse lenzen mee te nemen.

Ik heb een klein tasje gekocht waarin ik alles bij elkaar bewaar en dat gemakkelijk is om mee te nemen en ook in mijn jaszak en/of tas past.

Fotografie apps

Telefoonlens.nl gaf mij een lijst van goede smartphone fotografie apps. Snapseed ken ik al en de rest ga ik de komende tijd eens proberen en testen.

– Camera +
– Snapseed
– Perfectly clear
– Pixlr express
– Pro HDR
– Vsco cam
– Photoshop Touch
– Hyperlapse
– SimplyB&W
– SKRWT
– TiltshiftGen2
– Brushstroke
– VivdHDR
– Slow Fast Slow
– Photofunia
– Lensical

Waar maak jij de meeste foto’s mee en zou jij opzetlenzen gebruiken?

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via Travelaroundwithme.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaald niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle reis mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

Print Friendly, PDF & Email