Miss yellow hair, hello! Ik ontmoet Iris in de Haarlemse boekhandel de Vries. Samen met collega reisblogger Kees, die Iris al jaren kent en voor haar altijd de goedkoopste vluchten wist te regelen, zijn we hier voor haar boek presentatie. Ik zag Iris voor het eerste bij de viering van het tienjarig jubileum van het National Geographic Magazine waar ze sinds kort als digital nomad voor de wereld over reist.

Met een klein gezelschap geïnteresseerden, maar ook vrienden en familie, worden we door Iris meegenomen op haar reizen die ze beschrijft in haar boek “Miss yellow hair, hello!”. Onlangs heeft ze haar eerste boek uitgegeven waarin ze verslag doet van haar reizen.

Boekpresentatie Miss yellow hair, hello!

We reizen met Iris mee aan de hand van een aantal thema’s die ook terugkomen in haar boek. Avontuurszin, schaamteloosheid, alleen kunnen zijn, onmiddellijke acceptatie, angst is prima, eet alles, ziek wordt je toch wel en verwelkom de tijdelijke liefde. Voor het laatste geldt het liefste Israëlische soldaten zal ik later lezen.

Het is duidelijk dat Iris het liefst reist naar gebieden waar anderen niet snel voor kiezen. Ze wil echt reizen, de locals ontmoeten en voelen hoe er wordt geleefd. De verschillende reistypes die ze beschrijft in haar boek daar is er geen een bij zoals Iris reist.

Hoofdstuk zes, “Trouw nooit met een Israëli” passeert ook de revue en laat ik daar nou net volgende week naar toe gaan. Review mijn boek met dit hoofdstuk in je achterhoofd schrijft Iris in mijn boek. We sluiten de boekpresentatie af in een Haarlems café waar we proosten dat net bekend is geworden dat er een tweede druk komt.

Miss yellow hair, hello! - Iris Hannema     Miss yellow hair, hello! - Iris Hannema

Zodra ik in het vliegtuig zit van El Al kan ik het niet laten om als eerste hoofdstuk zes te lezen. Tel Aviv, voor insiders afgekort tot TLV, is voor Iris de coolste stad van de wereld omdat alles kan. Ik had het niet beter kunnen omschrijven en beaam het alleen maar. Ik ben nu twee keer in Israël geweest, waarvan twee keer in Tel Aviv en ik heb ook kort door de Palestijnse gebieden gereisd. Vertel dat niet als je Israël in reist want dan kom je net zoals Iris en ik in de kelder van de G-sectie op Schiphol van EL AL terecht zoals je kan lezen in hoofdstuk 15, “Vandaag moet je leven want morgen breekt de pleuris uit”.

Iris beschrijft haar reizen echt zo als ze zijn, rauw, met humor en zonder blad voor de mond. Voor mij zijn bepaalde hoofdstukken herkenbaar omdat ik er zelf ben geweest en bij andere hoofdstukken laat ik mij meeslepen door haar belevenissen onderweg waar ik zelf niet gauw zou komen. Het boek leest makkelijk weg en is opgedeeld in reisverhalen per hoofdstuk.

Miss yellow hair, hello! - Iris Hannema     Miss yellow hair, hello! - Iris Hannema

Mocht je zelf ook super nieuwsgierig zijn geworden naar Iris haar verhalen dan heb ik goed nieuws, want ik mag een boek weggeven, gesigneerd en wel. Schrijf je in op mijn nieuwsbrief en laat mij weten waarom jij het boek wilt lezen.

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar mijn belevenissen in Israël, check dan mijn pagina met reisverhalen over Israël.

 

Print Friendly, PDF & Email