Nog geen plannen voor een vakantie in het najaar? De herfst in Zuid-Tirol is een van de mooiste en lekkerste jaargetijden om deze regio te bezoeken. In Zuid-Tirol staat alles dan in het teken van het ”Törggelen-seizoen”. Hotel Sand heeft een goed restaurant in Kastelbell-Tschars met een goed gevulde wijnkelder waar je volop kan proeven van lekkernijen die in deze periode geoogst worden.

Volop proeven tijdens het Törggelen-seizoen in Zuid-Tirol

Van begin oktober tot eind november staat Zuid-Tirol in het teken van het ”Törggelen-seizoen”. De appeloogst, de druivenoogst en de Törggele-tijd zijn populair bij culinaire liefhebbers die van heinde en verre in deze periode kiezen voor een fijnproeversvakantie in de regio. Het is een populaire traditie waar iedereen elk jaar naar uitkijkt.

De traditie is ontstaan toen boeren en wijnhandelaren na het wijn persen in het najaar samenkwamen om de wijnen te proeven. Al snel riepen de locals; “wij gaan törggelen”. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord ‘torquere’, dat ‘wijn persen’ betekent. Typische Zuid-Tiroolse gerechten tijdens het ”Törggelen-seizoen” zijn:

  1. Gerstesoep;
  2. Kaas en boerenbrood
  3. Schlutzkrapfen (Tiroolse ravioli)
  4. Spek, Kaminwurz (gerookte worst);
  5. Qua desserts kan je denken aan zoete beignets en Keschtn, gebraden kastanjes.

Hoewel eten en goede wijnen centraal staan tijdens het seizoen gaat het vooral om alles wat daarbij hoort. Wij zouden het een gezellige avond uit met vrienden noemen, waarbij wordt gelachen aan tafel, een band muziek speelt en je proeft van alles wat er op tafel staat. Het is zeker een aanrader om naar lokale boeren te gaan en te kijken of het mogelijk is om aan te schuiven tijdens het ‘törggelen’.

Naast alle boeren en restaurants, spelen natuurlijk ook de hotel-restaurants in op de Zuid-Tiroolse traditie van het ‘törggelen’. Zo heeft het restaurant in Kastelbell-Tschars van Hotel Sand in deze periode speciale fijnproeversgerechten op de menukaart staan. Je kan kiezen uit gastronomische menu’s van vijf tot zeven gangen die worden geserveerd in de Stube.

Uiteraard wordt de wijnkelder ook geopend tijdens deze avonden om je te laten proeven van de beste bijpassende Zuid-Tiroolse wijnen. Een smakelijk hotel arrangement tijdens deze periode zijn de ‘Wijnbelevingsdagen’ tussen 12 oktober en 20 november 2024. De arrangementen zijn beschikbaar van zaterdag tot woensdag, het kost €670,- per persoon en daarvoor kan je het onderstaande verwachten:

  1. 1 fles wijn op de kamer bij aankomst;
  2. 4 Overnachtingen inclusief verwenpension;
  3. Op zondag proeverijmenu met wijnbegeleiding;
  4. Op maandag wijnproeverij in de wijnkelder van het hotel;
  5. Op dinsdag waalwegwandeling langs de Via Vinum Venostis.

*Bekijk hier alle culinaire info en de arrangementen.

Wil jij op de hoogte blijven van al mijn reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en Travel around with me via FacebookInstagram, Pinterest, Twitter en via YouTube.

Hotel Sand in Kastelbell-Tschars

Hotel Sand in Kastelbell-Tschars

Krijg jij al trek om te gaan ’törggelen’ in Zuid-Tirol?

Print Friendly, PDF & Email