Ik geniet van een middag paardensport op Renbaan Duindigt in Wassenaar! Kletterende paardenhoeven op het gras, jockeys die onder het zand van hun sulky afstappen, de spanning klinkt door de luidsprekers als de paarden in hoog tempo de finish naderen.

Renbaan Duindigt, draverijen & paardenraces

Piet Borsboom is één van de oudste vrijwilligers op Renbaan Duindigt. Ruim 81 jaar geleden werd hij geboren in het huisje naast de renbaan. Nu Nederland in het teken staat van 70 jaar bevrijding denkt hij onder andere terug aan de voedselpakketten die werden gedropt voor de Haagse bevolking op het immense terrein van de renbaan. Voor de tribune staat een monument ter nagedachtenis hieraan. In 1906 werd Landgoed Duindigt, met daarop de renbaan, geopend en werden ook de eerste races verreden.

Inmiddels woont Piet al jaren in het centrum van Den Haag maar zijn broer woont nog steeds op de renbaan. De paardensport is zijn lust en zijn leven en nog altijd zet hij zich in voor het behoud van renbaan Duindigt. Dat is hard nodig want de publieke belangstelling in de Nederlandse draf- en rensport, NDR, is de laatste jaren helaas sterk teruggelopen.

*Tip > De jaarlijkse Dag van het Paard!

Draverij op Duindigt

Paardenrennen

Belangrijkste koers op renbaan Duindigt

De belangrijkste koers op renbaan Duindigt is de jaarlijkse “Grote prijs der lage landen”. Tijdens deze koers is er een hoofdprijs van rond de €30.000,-. De meeste bezoekers zijn uiteraard paardensport liefhebbers, maar ook mensen die van een weddenschap houden of zin hebben in een dagje uit.

Het seizoen op renbaan Duindigt begint eind maart en duurt tot begin november. Vroeger waren er wel 60 koersen per seizoen. Nu zijn dat er rond de 20 in totaal. De data van de koersen kan je bekijken op de website.

Volgens Piet is het bijzondere aan Renbaan Duindigt dat; ”op deze renbaan de belangrijkste koersen van Nederland worden georganiseerd. Een Duindigtmeeting bestaat voor 90% uit draverijen, paarden die zijn aangespannen voor een sulky en de andere 10% door renpaarden, met een jockey op het zadel. Er zijn zowel Engelse als Arabische volbloedrennen. Daarbij is de renbaan een unieke locatie, het ligt op een landgoed en wordt omgeven door groen”.

Renbaan-Duindigt

Renbaan-Duindigt

Renbaan-Duindigt

De Nederlandse draf- en rensport

90% Van de koersen in Nederland bestaat dus uit draverijen. Voor de niet paardenkenners onder mijn lezers, bij een draverij is het de bedoeling dat een paard zo snel mogelijk over een bepaalde afstand draaft. De man achter het paard wordt een pikeur genoemd en zit op een sulky.

Een belangrijk onderdeel van de drafsport in Nederland zijn ook de kortebaan draverijen. Bij deze afvalwedstrijden lopen er steeds twee paarden tegen elkaar over een stenen straat en een lengte van 300 meter. Dit is een echte Zuid- en Noord-Hollandse aangelegenheid. Er komen gerust duizenden mensen op af. Per jaar worden er ongeveer 28 kortebaan draverijen georganiseerd.

De overige 10% bestaat uit paardenrennen. Hierbij wordt het paard bereden door een jockey en wordt er zo hard mogelijk gegaloppeerd over een bepaalde afstand. Bij de finish hangt een speciale spiegel omdat bij draverijen en rennen de neus van het paard bepalend is wie er wint, vandaar ook het gezegde; “winnen met een neuslengte verschil”.

Het komt wel eens voor dat op de finishfoto de neus van een paard wordt bedekt door de neus van een ander paard. Doordat er ook een foto wordt gemaakt in de spiegel is de neus van het paard aan de binnenzijde ook zichtbaar. Engeland is bij uitstek het land van de paardenrennen, met de welbekende Ascot Races. Frankrijk en Zweden zijn andere populaire landen voor de drafsport.

In de paardenrennen zijn twee verschillende categorieën. Je hebt rennen met Engelse volbloed renpaarden en rennen met Arabische volbloeds. Het voordeel van Engelse volbloedpaarden is de snelheid. De Arabische volbloeds zijn kleiner, maar hebben een beter uithoudingsvermogen en zijn daar ook naar gefokt.

Bij de rennen wordt een handicapsysteem gehanteerd. Door de goede paarden meer gewicht te laten dragen dan de minder goede deelnemende paarden zijn de paarden beter aan elkaar gewaagd in de race en dat de maakt de koers een stuk spannender. Onlangs bleek uit een studie dat het fokken van renpaarden nog steeds leidt tot snellere tijden bij races, zie het artikel van Nu.nl, “Renpaarden worden nog steeds sneller“.

Draverij op Renbaan-Duindigt

Paardenren op Draverij op Renbaan-Duindigt

Renbaan-Duindigt

Draverij op Paardenren op Draverij op Renbaan-Duindigt

Tijdens de draverijen worden er snelheden gehaald van ongeveer 40 kilometer per uur. Bij een ren is de maximale snelheid die is gemeten ongeveer 50 kilometer per uur door een Engels volbloed. Het Engels Volbloed is het snelste paardenras ter wereld. Een Arabisch volbloed kan een snelheid van 45 kilometer per uur halen. De snelheid is mede afhankelijk van de baan gesteldheid en de lengte van het parcours.

Tijdens de paardenrennen kan een kilo méér of minder dragen net het verschil maken, dit ten opzichte van een draverij waarbij het gewicht nauwelijks invloed heeft omdat pikeurs op een sulky zetten. De jockey mag inclusief zadel niet meer dan 58 kilo wegen om deel te kunnen nemen. Het ideale gewicht van een jockey ligt tussen de 48 en 56 kilo inclusief zadel. Er zijn zadels die maximaal 3 ons wegen dus dat scheelt een hoop. Dit kan een reden zijn waarom er steeds meer vrouwen als jockey werken.

In tegenstelling tot mannen kunnen vrouwen meer invloed uitoefenen op hun gewicht. Piet grapt vervolgens; “In de zomer mogen de jockeys niet eten en in de winter hebben ze geen eten want dan zijn er geen rennen”. In de winterperiode zijn er namelijk geen koersen, en dat betekent dus ook minder inkomsten. Jockeys moeten heel strikt op het gewicht letten om deel te kunnen blijven nemen in de sport.

De winnaars van een draverij worden op de baan gehuldigd, zie ook de laatste alinea van dit artikel, waar ik de bloemen uitreik aan de winnaar van de eerste koers. De winnaar van een paardenren wordt op het achterterrein gehuldigd.

Als ik Piet vraag wat zijn mooiste dag was op Renbaan Duindigt moet hij glimlachen; “Elke koers is mooi, Henriëtte”, zegt hij. “Ik heb mijn leven lang met heel veel plezier in deze sport gewerkt in alle denkbare functies. Maar ik heb zelf nog nooit op- of achter een paard gezeten”!

Paardenrennen

Renbaan-Duindigt

Wat is niet toegestaan tijdens een koers?

Zowel voor als na de race wordt de jockey inclusief zadel gewogen in de speciale weegkamer. In sporten waar geld in omgaat kan geknoeid worden en daarom worden jockeys altijd twee keer gewogen, vóór en na de ren. Als het gewichtsverschil vóór de ren en na de ren te groot is, (1,5 kilo of méér), dan wordt de deelnemer gediskwalificeerd. In dit geval kan er bijvoorbeeld een zadelverwisseling hebben plaatsgevonden.

Alle deelnemers dienen de reglementen te kennen maar in het heetst van de strijd worden de regels letterlijk weleens aan de laars gelapt. Zeker in sporten waarbij het om geld gaat. Draf- en rensport is een streng gereglementeerde sport.

Bij teveel zweepgebruik wordt de rijder gestraft met een niet geringe boete. Hetzelfde geldt bij het expres hinderen van de tegenstander. In dat geval wordt de combinatie teruggesteld achter het gehinderde paard. Tijdens een draverij kan een combinatie uit de wedstrijd gehaald worden indien het paard langer dan een paar meter in galop rent in plaats van in draf. De lengte is een beoordeling van de jury, een paar galopsprongen is toegestaan, zolang er maar geen voordeel wordt behaald.

Ook in de paardensport komt helaas doping voor. Tijdens elke koers dag worden er bepaalde paarden aangewezen die aan een dopingcontrole worden onderworpen. Dit gebeurd op basis van een urinemonster. De monsters worden opgestuurd naar de Universiteit van Newmarket in Engeland. Bij een positieve uitslag zal de trainer hiervoor verantwoordelijk worden gesteld en worden bestraft, meestal met een startverbod.

Weegmoment jockey

NDR, Nederlandse draf- en rensport museum

Op renbaan Duindigt kan je een bezoek brengen aan het NDR Museum. Oftewel het museum van de Nederlandse draf- en rensport. Door de jaren heen zijn er vele items gespaard, opgevraagd en verkregen en kan je genieten van een bont geheel van iconen uit de draf- en rensport. Een muur vol oude hoefijzers, bijzondere schilderijen, oude meetapparatuur en stempels, een gokkast en één grote Hall of Fame uit de Nederlandse draf- en rensport. Het museum wordt onderhouden door een enthousiast team van vrijwilligers.

NDR, Nederlandse draf- en rensport museum          NDR, Nederlandse draf- en rensport museum

Renbaan-Duindigt

NDR, Nederlandse draf- en rensport museum

NDR, Nederlandse draf- en rensport museum

NDR, Nederlandse draf- en rensport museum

NDR, Nederlandse draf- en rensport museum

Snelste paard van Nederland

In het museum hangt onder andere een ode aan een van de snelste paarden van de Nederlandse drafsport, Hairos II. Het paard werd gefokt in Frankrijk en behaalde tussen 1953 en 1962 een totaal aan prijzengeld binnen van méér dan 720.000 Gulden. Hairos II won onder andere het Wereldkampioenschap in New York in 1960. Pikeur Willem H. Geersen was een fenomeen en heeft duizenden overwinningen op zijn naam staan met Hairos II.

Hairos II WK finish

Hairos II WK finish

Wedden doe je op paarden, gokken doe je in een casino

Paardenraces zijn niet alleen leuk voor paardensportliefhebbers maar ook voor mensen die wel van een gokje houden. Echter, men gokt niet op een paard, men wed. Er is namelijk een kansberekening.

Bijna iedereen die een draf-of renbaan bezoekt gaat wel een gokje wagen aan en dat kan al met een inzet van minimaal €1,-. De Nederlandse overheid heeft een vergunning verleend voor het wedden op paarden. In Nederland zijn de wedden gerelateerd aan de totalisator omzet. Aan de jaaromzet van de totalisator meet men de grootte van een draf- en renland af. Ter vergelijking; in Nederland is dat op jaarbasis ongeveer 28 miljoen Euro, in Frankrijk méér dan 9 miljard Euro.

28 miljoen Euro in Nederland klinkt veel, maar hiervan wordt ook het prijzengeld betaald en de winst die teruggaat naar het publiek dat heeft ingelegd. 30% Is voor de organisatie wat neerkomt op een bedrag van ongeveer 3 miljoen Euro per jaar berekent op basis van alle renbanen in Nederland. Dat zijn er 6. Het land waar het meest wordt gewed is Frankrijk. Vanuit Frankrijk kan er zelfs live worden gegokt op de draverijen die worden verreden op de renbaan in Wolvega.

Deze mogelijkheid kwam tot stand na overleg met de Franse draforganisatie, SECF, en levert de Nederlandse draf- en rensport veel extra omzet op. Nederland ontvangt 3% van het totaalbedrag waarvoor in Frankrijk wordt gewed. Per koersdag is dat soms wel twee miljoen Euro en de €60.000 die daarvan overblijft kan goed worden gebruikt. Uitbreiding naar andere Nederlandse banen is in de toekomst wel mogelijk, maar daar zijn extra kosten aan verbonden.

Wedden op paarden

Wedden op paarden          Wedden op paarden

Dé tips voor wedden op paarden op de renbaan

Als je nog nooit op paarden hebt gewed geef ik je graag een aantal tips. Belangrijk is om te begrijpen dat wedden op paarden een voorbeeld is van kansberekening. Het meeste voordeel haal je uit kennis maar uiteraard kan je ook gewoon geluk hebben.

Op de startlijsten die verkrijgbaar zijn bij het informatiekantoor en bij de wedbalies staat alle informatie. Op Renbaan Duindigt zijn medewerkers aanwezig die kunnen helpen om weddenschappen af te sluiten. Als eerst wordt de eigenaar vermeld, daarna de trainer, vervolgens de leeftijd van het paard en de naam van het paard. Bij draverijen wordt de afstand genoemd van de race en bij een ren wordt het gewicht van de jockey genoemd.

Daarachter staat de naam van de pikeur c.q. jockey vermeld, (afhankelijk of het een draverij of een ren is), het bedrag dat het paard in totaal heeft gewonnen, de prestaties van de afgelopen 12 maanden, de presentaties van de laatste 5 maanden en hoeveel dagen het geleden is dat het paard is uitgekomen op een wedstrijd. Daaronder staat welke paarden worden getipt als kanshebbers.

  1. Je kan natuurlijk wedden op een paard met je lievelingsnummer of het paard met die mooie naam. Maar bij het wedden in de paardensport is enige vorm van voorkennis goed om je kansen te verhogen. Win dus zoveel mogelijk informatie in.
  2. Het ene paard is beter in een sprint terwijl andere paarden beter zijn in lange afstanden. Op de startlijsten die je kan ophalen, staat vaak een korte voorgeschiedenis vermeld van eerdere wedstrijden van een aantal paarden. De trainer en/of de eigenaar bepaalt welk paard waar moet starten en dat kan een voordeel of een nadeel zijn. Hoe lager het startnummer hoe dichter het paard bij ‘de koord’ mag lopen en des te minder afstand de paarden moeten afleggen in de bochten.
  3. Paarden hebben altijd een voorkeur voor een bepaalde ondergrond, zand of gras, en qua renbaan. Je kan bijvoorbeeld analyseren wat de resultaten zijn op welke baan en of die beter presteert op een rechts omgaande of een linksomgaande baan. Overigens wordt er over het algemeen bijna altijd op een linkshandige track gereden omdat paarden dit fijner vinden. Waarom? Omdat paarden net mensen zijn. Net zoals wij dragen paarden het hart aan de linkerkant. Wij schaatsen ook meestal linksom.
  4. Kijk goed wie de jockey of pikeur is, is hij nieuw of heeft hij al ervaring? Hebben de combinaties, jockey of pikeur en het paard al eerder wedstrijden gereden? Let er ook op wie de trainer is en door welke stal het paard wordt getraind.

Online wedden op paarden via Runnerz

De koersen die worden verreden op Renbaan Duindigt in Wassenaar waren live te volgen via Runnerz.

  • Over het algemeen heeft de ‘Banker’ de meeste winkans en is de bok/geit het meest kansloze paard;
  • Het paard dat de titel ‘Outsider’ krijgt opgespeld kan best een winkans hebben;
  • Speel ‘Winnend’ > simpelste en populairste weddenschap en ideaal voor de beginnende speler;
  • Speel ‘Plaats’ als je een hoge winkans wilt en tevreden met een wat lagere uitbetaling;

*Sinds een paar jaar zijn er ook ponyrennen. Dit zijn de enige rennen waar niet op gewed kan worden.

Wedden dat je het leuk vind? Heb jij wel eens een gokje gewaagd tijdens een koers?

Wedden op paarden

Startlijst

Wedden op paarden

Entree, openingstijden en rondleidingen

De koersdagen kan je vinden in de koersagenda van Renbaan Duindigt. De toegangsprijs is voor volwassen €7,- per persoon en hiermee heb je tevens gratis toegang tot het museum en kan je aansluiten bij de rondleiding. Kinderen onder de 18 zijn gratis maar mogen alleen het terrein op onder begeleiding. Het is wettelijk niet toegestaan voor minderjarigen om weddenschappen af te sluiten, dat geldt dus ook voor de draf- en rensport. Honden zijn altijd welkom, mits aangelijnd.

Leuk om te weten is dat;

  • Één uur voor aanvang van hun koers doen de dravers hun ‘warming-up’ op de renbaan, kijk alvast wie je favo paard is;
  • De renpaarden doen hun warming-up in de paddock, kijk hoe de paarden zich bewegen, zijn ze nerveus of kalm?
  • Ga mee met de gratis rondleiding van een half uur (iedere koersdag mogelijk) en leer meer over Renbaan Duindigt en krijg een kijkje achter de schermen. Je hebt zelfs de kans bij de stallen te kijken en te zien hoe een jockey met zadel en al wordt gewogen. *De medewerker is op iedere koersdag rond 12:45 uur aanwezig bij de glazen informatiestand op het plein, je kan je daar melden.

Tarieven Duindigt

Beeld- en video opnamen koersen

De opnames van de koers zijn gemaakt door Michael van Zonneveld Services. De koersen die worden verreden op renbaan Duindigt zijn live te volgen via Runnerz. Voor een bedrag van €5,- kan je de gehele koers dag live bekijken. Nog slimmer is om een bedrag van €5,- in te zetten. Dan wed je en mee én je kunt de draverijen- en rennen vanaf de bank bekijken. De opname van de eerste koers inclusief de uitreiking door mij kan je hieronder bekijken. Ik heb er zelf een opname aan toegevoegd.

De fotografie wordt gedaan door het vaste team van Huybers fotografie. Wim heeft de paardensportfotografie overgenomen van zijn vader en samen met zijn zoon reist hij af naar alle draverijen en rennen in Nederland om de koersen vast te leggen.

Op de foto zie je mij de prijs, de Duindigt in Oorlogstijd-prijs, uitreiken aan pikeur, Hugo Langeweg Sr, meervoudig Nederlands drafkampioen en trainer. De man naast het paard is de eigenaar, R.F. Nooteboom van het winnende paard, Tourandot OK. Het was de eerste race voor Tourandot OK en het paard was getipt als mogelijke kanshebber op de overwinning. De race ging over 2000 meter en de eigenaar won hiermee een bedrag van €650,-.

Uitreiking bloemen - Huybers fotografie

Uitreiking bloemen - Huybers fotografie

Draverij op Renbaan-Duindigt

Dag van het Paard 2019

Na jaren afwezigheid is het leukste paardenevent op Renbaan Duindigt in Wassenaar terug! Op zondag 1 september is het weer tijd voor; ‘Dag van het Paard‘! Geniet van spektakel tijdens de shows van de Brabantse Cowboy, Maaike met haar IJslanders en van het Horseboard Showteam! Kom tot rust tijdens het kijken naar de Friese Carrousel, ervaar hoe je het beste kan vallen tijdens een valtraining en spot wat leuke paardensportspullen bij de kramen. Zie ik jou daar tussen 12.00 uur en 17.00 uur?

*Alle info en het programma op zondag 1 september 2019 voor de Dag van het Paard!

Dag van het Paard 2019

Parkeren Renbaan Duindigt

Reis je met de auto naar Renbaan Duindigt in Wassenaar? Dan kan je navigeren naar het AdresWaalsdorperlaan 29, 2244 BN Wassenaar. Direct voor de ingang, aan zowel de rechtenkant als daartegenover aan de linkerkant, vind je gratis parkeerplaatsen.

Zin om na een koers nog naar Scheveningen of Den Haag te gaan? Check de tips voor gratis parkeren in Scheveningen en goedkoop parkeren in Den Haag. Wil je vanaf Renbaan Duindigt nog even naar Den Haag of Scheveningen? Je kan ook kiezen voor de niet bewaakte Park & Bike Service. Je parkeert je auto op de P+B locatie Duindigt en je stapt op de groen-gele Haagsche Stadsfiets die op het parkeerterrein voor je klaar staan. In ongeveer een kwartier fietsen sta je in het centrum van Den Haag of op het strand in Scheveningen. Het is verplicht om een reservering vooraf te maken. De kosten voor parkeren en een fiets bedragen €13,- per persoon per dag. *Reserveer hier je fiets en parkeerplaats via contactformulier! Contactformulier staat links onderin.

 

Navigeer naar P+B Duindigt. Meer info? Mail of bel naar: Info@ParkerenBikeDenHaag.nl of +31 70-2181370. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:30 tot 18:00 uur.

 

*Let op: Google Maps kan een andere locatie aangeven. Het parkeerterrein van Park & Bike Den Haag bevind zich aan de rechterkant vóór de ingang van Renbaan Duindigt. Mijn Google Maps verwees mij naar een parkeerterrein eerder, maar dat is een renstal.

Renbaan Duidigt

Bezoek jij wel eens een renbaan in Nederland?

Print Friendly, PDF & Email