Eind mei bracht ik vanuit Parma een bezoek aan Cinque Terre. Ik startte mijn reis in Manarola waar ik ook verbleef. Vanuit hier ging ik reizen met de trein door Cinque Terre en verkende ik de overige vier dorpen, Vernazza, Monterosso al Mare, Corniglia en Riomaggiore.

Reizen met de trein door Cinque Terre

De vijf dorpen, Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso al Mare zijn samen de Cinque Terre. Aangezien de meeste dorpen autovrij zijn kan je de dorpjes het beste per trein bereiken. Je kan het proberen maar ik geef je in het hoogseizoen weinig kans op een plekje als je toch besluit met de auto te gaan en bereidt je dan zeker voor op filerijden. Reizen met de trein dus als je naar Cinque Terre gaat! Er is een zeer goed en frequent trein netwerk. Hoe je dit het beste kan doen vertel ik op het gespecialiseerde treinreisblog; Reizen met de Trein. Bekijk ook zeker even mijn video hieronder voor een impressie;

Het treinstation van La Spezia
Vanaf La Spezia is er een zeer frequent trein netwerk dat de vijf dorpen van de Cinque Terre met elkaar verbind. Vanuit La Spezia kan je ook goed de rest van Italië per trein verkennen. Zelf ben ik vanuit La Spezia met de trein naar Turijn gereisd, zie ook het artikel; “Italiaanse droomreizen: Van de Cinque Terre naar Turijn“.

Het treinstation van La Spezia

Uitzicht vanuit de trein

Het treinstation van Riomaggiore
Het treinstation van Riomaggiore ligt buiten het oude centrum. Riomaggiore is één van de haltes langs de spoorlijn van Genua naar Pisa. Vanaf het treinstation kan je bovenlangs via een panorama route naar het oude centrum lopen of je kan ervoor kiezen om paralel aan de spoorlijn door een tunnel te lopen.

Het treinstation van Riomaggiore

Het treinstation van Corniglia
Als je de trein uitstapt is er bovenaan de trap een bushalte die je in 5 minuten naar het centrum van Corniglia vervoert. Met je Cinque Terre kaart kan je gratis gebruik maken van de shuttlebus.

Het treinstation van Corniglia

Aankomst trein Corniglia

Station Corniglia

Corniglia

Het treinstation van Vernazza
Vanaf het station van Vernazza loop je door een smalle straat van gekleurde huizen en binnen vijf minuten sta je op het pleintje aan de baai.

Het treinstation van Vernazza

Het treinstation van Manarola
Vanuit Manarola kan je met de trein de overige dorpen bereiken. Het is een vrij druk station omdat Manarola in het midden van de 5 dorpjes van Cinque Terre ligt. Hou hier dus rekening mee.

Het treinstation van Manarola

Spitsuur op station Manarola

Sunset station Manarola

Het treinstation van Monterosso al Mare
Je arriveert per trein in het soort van nieuwe centrum van Monterosso al Mare aan het strand van Fegina. Vanaf daar kan je via de tunnel of bovenlangs naar het oude centrum lopen.

Station Monterosso al Mare

Het treinstation van Monterosso al Mare

Cinque Terre Treno

Met de Cinque Terre Treno kaart kan je onbeperkt met de trein reizen tussen de vijf dorpen. De kaart is alleen voordeliger als je langer dan een dag in één van de dorpen verblijft. Als je er maar één of twee dagen bent dan is het goedkoper om losse treinkaartjes te kopen. Die kosten ongeveer €2,50 per rit.

Treinkaartje

De Cinque Terre Treno kaart kan je kopen bij de informatiekantoren waar; “Parco Nazionale delle Cinque Terre” op staat. Als je daar dan toch bent is het ook super handig om gelijk even een treintijden tabel mee te nemen zodat je precies weet hoe laat de trein waar vertrekt.

Treintijden

Dagkaart trein voor Cinque Terre
Een oplettende lezer tipte mij ook nog over de dagkaart die je kan kopen voor €10,-. Op elk station kan je dagkaarten kopen die ongelimiteerd geldig zijn voor de trein (van validatie tot middernacht) tussen La Spezia en Cinque Terre. Voordeel van de dagkaart is dat de pas ook nog vele andere voordelen biedt, zoals:

De Cinque Terre Card geef onder andere nog volgende voordelen:

  • gebruik van de ecobussen in het park
  • toegang tot alle wandelpaden
  • toegang tot het Sciacchetra Museum in Manarola
  • toegang tot het Historisch Museum in Riomaggiore
  • toegang tot de oude oliemolen in Groppo
  • toegang tot het virtuele aquarium in Monterosso
  • bezoek aan de ansjovis zoutfabriek in Monterosso

Overnachten Cinque Terre

Zelf heb ik gedurende mijn verblijf overnacht in het dorpje Manarole. Via Booking.com kan je goed zoeken naar overnachten Cinque Terre dat bij je past. Als je op de link klikt kan ik je €15,- Booking.com korting aanbieden.

Heb jij plannen om de Cinque Terre te gaan bezoeken?

Related Post