Cinque Terre, dé vijf Italiaanse dorpjes gelegen op een prachtige en bijzondere locatie. Ontdek de Cinque Terre en alle vijf haar dorpen met de trein. Reizen met de trein langs de dorpen Manarola, Vernazza, Monterosso al Mare, Corniglia en Riomaggiore is de ideale manier om deze omgeving te verkennen.

Cinque Terre bezoeken per trein

De vijf hieronder genoemde dorpen vormen samen de Cinque Terre. De Italiaanse dorpjes zijn zo populair dat het hier echt enorm druk kan worden. Aangezien de meeste dorpen autovrij zijn kan je de Cinque Terre het beste per trein ontdekken.

Voor de eigenwijze reizigers onder ons. Je kan het proberen maar ik geef je in het hoogseizoen weinig kans op een parkeerplek als je toch besluit de Cinque Terre te bezoeken met de auto. Doe je het toch, bereid je voor op ellenlange files! Ik was er in mei en reisde met een taxi vanaf het treinstation La Spezia met de auto naar Manarole. Het is werkelijk waar een prachtige rit maar gelukkig werd ik afgezet, er zijn reizigers die uren op de weg hebben gestaan. Reizen met de trein dus als je naar Cinque Terre gaat! Er is een zeer goed, frequent en goedkoop trein netwerk. Ik heb in drie dagen, met twee overnachtingen, alle tijd gehad om de Cinque Terre te ontdekken. Zie hieronder een overzicht (van zuid naar noord) van de vijf Italiaanse dorpen en de bezienswaardigheden in Cinque Terre. Klik gelijk door naar de artikelen.

De treinstations in Cinque Terre + treintijden

Je kan alle dorpen gemakkelijk bezoeken met de trein. Voor alle vijf de dorpen geldt dat de treinstations aan de voet van het dorpje liggen. Als je uitstapt sta je eigenlijk bij elk dorp gelijk in het centrum. Om meerdere dorpen te bezoeken kan je ook de wandelpaden volgen maar niet alle paden zijn meer open. Zelfs het beroemde wandelpad, de Via dell’Amore is tijdelijk gesloten. Ik raad dus aan om alle dorpen te bezoeken met de trein. Dit artikel over reizen met de trein in Cinque Terre is geschreven aan de hand van de onderstaande topics:

 • De treinstations in Cinque Terre + treintijden + adres en parkeren La Spezia
 • Onbeperkt reizen met de trein in Cinque Terre
 • Cinque Terre Card kopen of een goedkope dagkaart voor Cinque Terre
 • Het treinstation van La Spezia, Riomaggiore, Corniglia, Vernazza, Manarola en Monterosso al Mare
 • Cinque Terre bezoeken in 1 dag of langer?

De treinstations in Cinque Terre + treintijden

Reistip, let goed op de treinborden

Als je met de trein door de Cinque Terre reist let dan goed op de treinborden. Er komen namelijk stoptreinen en sneltreinen voorbij. Het zou toch zonde zijn als je instapt en alle dorpjes aan je voorbij ziet razen. Dus zorg dat je in de stoptrein stapt die op alle tussenstations stopt. Je kan je reis alvast uitstippelen via Trenitalia. Hou rekening met de onderstaande reistijden per trein naar Cinque Terre. Tip; neem direct de treintijden tabel mee als je een treinticket koopt.

 • Monterosso – Vernazza: 4 minuten
 • Vernazza – Corniglia: 4 minuten
 • Corniglia – Manarola: 5 minuten
 • Manarola – Riomaggiore: 6 minuten
 • La Spezia – Riomaggiore: 9 minuten
 • Levanto – Monterosso: 5 minuten

Treintijden -Cinque Terre

Treinreis Cinque Terre

Onbeperkt reizen met de trein in Cinque Terre 

Met de Cinque Terre Card kan je onbeperkt met de trein reizen tussen de vijf dorpen. De kaart is alleen voordeliger als je langer dan een dag in één van de dorpen verblijft. Als je maar één of twee dagen in de Cinque Terre bent dan is het goedkoper om losse treinkaartjes te kopen. Losse treintickets kosten ongeveer €2,50 per enkele treinreis.

Cinque Terre Card kopen

Cinque Terre Card kopen – dagkaart of 2 dagen kaart

De Cinque Terre Card kan je kopen bij de informatiekantoren waar; “Parco Nazionale delle Cinque Terre” op staat. Deze kaart geef voor één dag toegang tot alle treinen en wandelpaden in Cinque Terre.

Op elk station kan je dagkaarten kopen die ongelimiteerd geldig zijn voor de trein (van validatie tot middernacht) tussen La Spezia en Cinque Terre. Voordeel van de Cinque Terre Card is dat de pas ook nog vele andere services biedt, zoals:

 • gebruik van de ecobussen in het park
 • toegang tot het beroemde Blauwe Pad dat de Cinque Terre-dorpen onderling verbindt.
 • toegang tot het Sciacchetra Museum in Manarola
 • toegang tot het Historisch Museum in Riomaggiore
 • toegang tot de oude oliemolen in Groppo
 • toegang tot het virtuele aquarium in Monterosso
 • bezoek aan de ansjovis zoutfabriek in Monterosso

Cinque Terre Card online kopen

Wil je helemaal goed voorbereid op reis? Koop dan online de Cinque Terre Card. Dat scheelt wachttijd als je eenmaal ter plaatse bent. Je kan zowel de Treno Card (treinticket) als de aparte Trekking Card online kopen. Er zijn wel twee nadelen van het online kopen van de Cinque Terre Card. Online is de kaart duurder, je betaald €13,- voor een volwassene. Daarnaast moet je direct je aankomstdata doorgeven. Dus eenmaal gekocht kan je het niet meer veranderen mocht je reisplanning anders lopen.

Cinque Terre Card online kopen

Treinstation La Spezia naar Cinque Terre

Vanaf het treinstation La Spezia is er een zeer frequent trein netwerk dat de vijf dorpen met elkaar verbind. La Spezia is het hoofdstation en ieder dorpje heeft haar eigen treinstation. Als je weinig tijd hebt kan je alle dorpen op een dag bezoeken maar ik raad aan om minimaal een nacht te overnachten in één van de dorpen om het maximale uit je trip te halen.

 • Riomaggiore: 7 minuten
 • Manarola: 10 minuten
 • Corniglia: 14 minuten
 • Vernazza: 18 minuten
 • Monterosso: 22 minuten

Vanuit La Spezia kan je ook goed de rest van Italië per trein verkennen. Zelf ben ik vanuit La Spezia met de trein naar Turijn gereisd.

Adres treinstation La Spezia + informatie parkeren La Spezia

Ben je met de auto een rondreis aan het maken door Italië en wil je ook de Cinque Terre bezoeken parkeer je auto dan bij het treinstation van La Spezia of even buiten het centrum van La Spezia. Het treinstation La Spezia is gelegen aan het Piazzale Medaglie d’Oro al Valor Militare, 19122 La Spezia SP.

Gratis parkeren en betaald parkeren bij La Spezia

Gratis parkeren kan op het volgende adres: Palaspezia, Via Federici, La Spezia. Vanaf hier gaat een gratis bus naar het centrum van La Spezia.
Bij het treinstation van La Spezia kan je voor €1,20 per uur parkeren tot ongeveer €18,- per dag. Je kan ook online een parkeerplaats reserveren bij Park Centro Stazione. Het is wel even een flinke regelklus en de plaatsen zijn beperkt maar het is de moeite waard om te proberen als je er niet van houdt om langs de straat te parkeren.

Treinstation La Spezia naar Cinque Terre

Het treinstation van Riomaggiore

Het treinstation van Riomaggiore ligt buiten het oude centrum. Riomaggiore is één van de haltes langs de spoorlijn van Genua naar Pisa. Vanaf het treinstation kan je bovenlangs via een panorama route naar het oude centrum lopen of je kan ervoor kiezen om paralel aan de spoorlijn door een tunnel te lopen.

Het treinstation van Riomaggiore

Het treinstation van Corniglia

Als je de trein uitstapt is er bovenaan de trap een bushalte die je in 5 minuten naar het centrum van Corniglia vervoert. Met je Cinque Terre kaart kan je gratis gebruik maken van de shuttlebus.

Treinstation Corniglia - Cinque Terre

Reizen met de trein - Corniglia

Het treinstation van Vernazza

Vanaf het station van Vernazza loop je door een smalle straat van gekleurde huizen en binnen vijf minuten sta je op het pleintje aan de baai.

Het treinstation van Vernazza

Het treinstation van Manarola

Vanuit Manarola kan je met de trein de overige dorpen bereiken. Het is een vrij druk station omdat Manarola in het midden van de vijf dorpen van Cinque Terre ligt. Hou hier dus rekening mee.

Het treinstation van Manarola

Spitsuur station Cinque Terre

Reizen met de trein Treinreis Cinque Terre

Het treinstation van Monterosso al Mare

Je arriveert per trein in het soort van nieuwe centrum van Monterosso al Mare aan het strand van Fegina. Vanaf daar kan je via de tunnel of bovenlangs naar het oude centrum lopen.

Het treinstation van Monterosso al Mare

Reizen met de trein naar Monterosso al Mare

Cinque Terre bezoeken in 1 dag of langer?

Bedenk goed dat deze regio niet echt een plek is om vakantie te vieren. Zie de vijf dorpen meer als een bestemming voor een citytrip. Mijn tip zou zijn, verblijf drie dagen en twee nachten in een van de vijf dorpen. Wil je langer in de regio verblijven of niet in de drukke dorpen? Wijk dan uit naar Levanto. Het voordeel van de dorpen bezoeken vanuit Levanto is dat deze kleine stad maar op acht kilometer afstand ligt. De hotels in Levanto goedkoper zijn en je kan genieten aan het lange zandstrand.

Ik heb overnacht in Manarole. Via Booking.com kan je goed zoeken naar hotels waar je kan overnachten in Cinque Terre dat bij je past. Als je op de link klikt kan ik je €15,- Booking.com korting aanbieden.

Heb jij plannen om de vijf dorpen te gaan bezoeken?

Print Friendly, PDF & Email

Related Post