Alles wat je moet weten qua reisvoorbereiding La Tomatina. Een Spaans volksfeest dat elk jaar op de laatste woensdag van augustus plaatsvind in het Spaanse dorpje Buñol, in de provincie Valencia. Het tomatengevecht is wereldwijd bekend en trekt vele duizenden toeristen naar het dorp die net als ik eens in hun leven tomaten willen gooien.

Reisvoorbereiding La Tomatina Spanje

Waarom ga je in hemelsnaam naar Spanje om tomaten te gaan gooien? Tja, waarom niet! Ik hou van lokale feesten en gebruiken en ik vind het een hilarisch evenement dat ik graag eens wilde beleven. Het leek mij altijd al fantastisch om met een stel maffe vrienden naar la Tomatina te reizen om elkaar te bekogelen met tomaten.

Wij hebben ons gelukkig op tijd op de reisvoorbereiding gestort en ik deel graag mijn tips qua reisvoorbereiding La Tomatina met jullie. In 2017 heb ik in samenwerking met Visit Valencia de stad mogen ontdekken en een bezoek gebracht aan het knotsgekke La Tomatina feest. Als je nog niet eerder in Valencia bent geweest, dan is het een ideale combinatie om een bezoek aan La Tomatina in Buñol te combineren met een citytrip Valencia.

*Bekijk deze complete reisprogramma’s van Stoke Travel!

Wat is La Tomatina

Wat is La Tomatina?

Achter lokale events en festiviteiten zit soms een heel verhaal schuil waarom men iets viert. Wat betreft La Tomatina kwam het grootste voedselgevecht ter wereld voort uit kattenkwaad van een groep jongens. Een aantal jongeren deelnemen aan een lokale optocht, op de laatste woensdag van augustus in 1945. Toen dat niet werd toegestaan stalen ze tomaten bij de nabijgelegen groentekraam en gooiden die in de richting van de optocht.

Nadat ze aangehouden werden en voor de kosten moesten opdraaien vervolgden ze het jaar daarop weer hun actie, maar nu met tomaten die ze vanuit huis hadden meegenomen. Ook toen werden ze weer opgepakt maar ze bleven er elk jaar mee doorgaan. Uiteindelijk werd het een traditie zonder dat er ooit een officiële status van werd vastgelegd.

*Leuk om te weten: dit artikel werd genomineerd voor de PROEF SPANJE BLOGPRIJS 2018!

Wat is La Tomatina?

Persoonlijke ervaring tomaten smijten

Wat een fantastische, heerlijke, smerige, pijnlijke en hilarische belevenis om te gaan tomaten smijten in Spanje! Nooit gedacht dat ik een hele reis zou plannen rondom dit festival in Spanje. Ik had er eens over gelezen en het leek mij geweldig om dat eens mee te maken. Geen idee waar die enorme drang vandaan komt om gekke dingen te doen, maar ik heb er geen problemen mee. En gelukkig ben ik niet de enige want jaarlijks gaan er 22.000 mensen tomaten gooien in Spanje en die mensen komen van over de hele wereld. Zie ook de foto’s verderop en de reisvideo van La Tomatina op Youtube.

Omdat ik graag een reisreportage wilde maken over La Tomatina begon ik al in november het jaar ervoor met de reisvoorbereidingen en het aanvragen van persaccreditatie. Ga je op eigen gelegenheid deelnemen dan is het enige waar je op tijd bij moet zijn het reserveren van een hotel, vakantiehuis of camping. De tickets kan je ook alvast online bestellen of je neemt de gok ze in de dagen voorafgaan aan La Tomatina ze in het dorp zelf te kopen.

Tip: Wil je het museum over La Tomatina bezoeken? Ga dan een paar dagen eerder naar Buñol. Het bijzondere is namelijk dat het Tomatina museum gesloten is tijdens de La Tomatina feestweek.

5 vrachtwagens gevuld met 132 ton
aan tomaten staan klaar…

Ik kwam om 07.00 uur aan in Buñol en om 07.30 uur dronk ik al bier in plaats van koffie. Tja, ik dacht laat ik mijzelf maar gelijk onderdompelen in het feest. Het was even wachten tot 08.00 uur nabij de hekken en vanaf dan mag iedereen de straten van Buñol op. Tot een uur of 10.00 zijn alle bewoners van de hoofdstraat van Buñol nog druk bezig met het afplakken van de huizen met enorme zeilen. Let op als je onder balkons doorloopt, grote kans dat je de inhoud van een emmer water over je heen krijgt of er een tuinslang op je gericht wordt. Rondom het plein is het al een drukte van belang en even verderop staat nog een grote lange tafel waaraan ontbeten wordt. Aan het einde van de straat staan vijf grote vrachtwagens gevuld met 132 ton aan tomaten klaar voor het startschot dat om 11.00 uur zal klinken.

Om 10.00 uur is het tijd voor het spektakel nabij de kerk. Een grote houten paal is compleet ingesmeerd met dikke klodders zeep. Op de top hang de prijs; een enorme ham. Als de kerkklok 10.00 uur slaat barst bij de mannen spontaan het testosteron los. Het machogedrag zorgt voor spectaculaire taferelen gezien een ieder ervan overtuigd is de ham te kunnen pakken. Er wordt getrokken, geroepen en over elkaar heen gekluisterd. Ze doen er alles aan maar tevergeefs, niemand weet de ham te bereiken.

*Bekijk deze complete reisprogramma’s van Stoke Travel!

Programma La Tomatina 2018

Wij hebben de tomaten smijt positie ingenomen…

Inmiddels hebben wij onze ’tomaten smijt’ positie ingenomen. Wij hebben ervoor gekozen  op het plein aan het begin van de ’tomaten route’ te gaan staan. Er waren drie redenen dat wij hiervoor kozen:

 1. Er zijn toiletten nabij;
 2. Je hebt hier meer ruimte en er zijn uitwijkmogelijkheden;
 3. En als je toch langer wilt doorgaan kan je achter de vrachtwagen aan de rest van de route meelopen.

Dé regels voor La Tomatina

Vol spanning wachten wij op wat komen gaat. Onze camera’s draaien en we voelen de adrenaline zodra wij de eerste vrachtwagen om de hoek zien komen. De vrachtwagens zitten vol met tomaten gooiers die daar overigens flink voor hebben betaald. Rondom de vrachtwagens lopen vrijwilligers die de weg voor de vrachtwagen vrij moet houden. En niet alleen dat, zij zijn er ook voor om de deelnemers in de gaten te houden want je wil niet uitglijden over de tomatensmurrie en onder een van de vijf vrachtwagens terecht komen. Ruw worden er een aantal mensen aan de kant geduwd en ik moet zeggen dat ik daar best even van schrok en het benauwend aanvoelt. Mensen zochten echt dekking door hun hoofd te beschermen met hun handen en dicht tegen de muren van de huizen aan te kruipen.

De tomatenoorlog is uitgebroken!

Mijn collega journalisten hebben alles van bovenaf gefotografeerd en dan zie je goed hoe nauw de straat is en hoe iedereen dekking zoekt. Eén van de regels is dat je tomaten moet fijn knijpen als je ze gooit maar de eerste tomaat die ik tegen mijn harses krijg is dat niet. Dooiinggg, zo dat doet zeer! Een beetje verbaasd en verdwaasd kijk ik om mij heen en zie ik dat de eerste vrachtwagen voorbij is gereden. Ik ga doen wat de rest inmiddels ook doet, ik buk, pak een handvol tomaten en smijt ze naar iedereen in mijn gezichtsveld. Een heerlijk gevoel om ongegeneerd tomaten te gooien en mensen onder te smeren met tomatenprut die je niet eens kent. Fantastisch!

Tomaten gooien 2018

Tomaten oorlog - Spanje

Voor ik het wist kwam vrachtwagen 2 al toeterend de hoek om glijden. Het zelfde tafereel begint opnieuw en zo gaan we een uur door. Als de laatste vrachtwagen voorbij is er nog even tijd om mijzelf onder te dompelen in deze rode troep. Ik wordt door de straten van Buñol getrokken alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Iemand gooit nog een kwak tomaat op me en ik proest het uit van het lachen.

Zo snel als dit uur voorbij ging zo snel gaat ook de opruimploeg van start. Als er om 12.00 uur 2 knallen te horen zijn komen er grote spuitwagens van de brandweer aanrijden die de straten schoonvegen. De tomaten gooiers druipen af naar de rand van Buñol om daar te douchen of zichzelf te gaan wassen in de rivier. Alvorens men met zijn allen gaat genieten van enorme schalen vol Paella.

Tomaten smijten in Spanje

Dé regels voor La Tomatina

Het slaperige stadje Buñol wordt ieder jaar tijdens de laatste woensdag van augustus druk bezocht. De lokale gemeente heeft daarom een aantal regels opgesteld om het bijzondere evenement in goede banen te leiden.

 1. Je mag geen grote objecten, rugtassen of flessen meenemen, selfiesticks zijn ook niet toegestaan;
 2. Je mag niet aan andere deelnemers trekken, je mag anderen niet duwen en elkaar niet pijn doen of verwonden;
 3. Je moet de tomaten eerst plat slaan of fijn knijpen en daarna mag je ze pas gooien;
 4. Je moet aan de kant van de weg gaan staan als de vrachtwagen met tomaten langs rijdt, doe je dit niet dan wordt je weggeduwd;
 5. Zodra je de tweede knal hoort is het tomatengevecht voorbij en dien je te stoppen met het gooien van tomaten.

*Bekijk deze complete reisprogramma’s van Stoke Travel!

La Tomatina 2017

Tips voor het tomaten gooien Spanje

Bereid je voor op een enorme drukte en veel mensen. Er werden in 2018 maximaal 22.000 mensen toegelaten in de straten van Buñol. En dat is veel in dit kleine Spaanse dorpje. Zorg dat je rond 07.00 uur in Buñol bent zodat je om 08.00 uur de straat in kan. Er zijn voldoende plekken om eten en drinken te kopen.

 • Zorg dat je op tijd bent, het tomatengevecht start rond 11.00 á 12.00 uur en duurt maximaal ongeveer 1,5 uur. Let op; het is rond 07.00 uur al druk in het dorp;
 • Trek geen slippers aan maar draag gympen met een goed profiel zodat je niet uitglijdt in de tomatensmurrie;
 • Draag oude kleren of koop iets goedkoop dat je daarna weg kan gooien;
 • Veel mensen kleden zich in een special outfit, het is net wat jij wilt, ik koos voor witte kleding;
 • Neem een duikbril (alleen voor je ogen) mee om je ogen te beschermen tegen het sap uit de tomaten;
 • Doe jezelf een waterdichte camera of GoPro cadeau, zodat je alles kan filmen;
 • Zorg voor een waterdicht heuptasje of iets dergelijks waar je je belangrijkste spullen die je echt nodig hebt in kunt bewaren;
 • Vergeet geen handdoeken om je af te drogen en kleding voor de terugreis.

*Bekijk deze complete reisprogramma’s van Stoke Travel!

Tips voor het tomaten gooien Spanje

Programma La Tomatina 2022

Ga jij dit jaar meedoen aan het tomaten gooien in Spanje? Dit is hoe het programma voor La Tomatina 2022 er ongeveer uitziet. La Tomatina is ieder jaar op de laatste woensdag in augustus. De datum is een feit, de programma tijden kunnen veranderen. Dubbel check het zelf ook even goed.

Ben je heel nieuwsgierig hoe La Tomatina is maar ga je er om wat voor reden dan ook niet naar toe? Dan is de  “La Tomatina VR Experience het perfecte alternatief.

27 Augustus 2022 – Tomatina infantil – Tomatina voor kinderen
Tomatina voor kids – La Plaza del Pueblo en gratis toegankelijk. Alleen kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 14 jaar kunnen meedoen.

30 Augustus 2022
Voorheen was dit om 10.00 – Laden van vrachtwagens vol tomaten – Citrimar Warehouse, in La Llosa Castellón. Je kan hier gaan kijken.
Voorheen was dit om 18.00 uur – Aankomst tomaten in Buñol. De vrachtwagens staan in een loods tot woensdagochtend bij Ctra. Godelleta.
Avond / nacht La Empalmá –
Grote pannen paella en gezamenlijk eten mogelijk.
LET OP: Aan deze tijden en informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Het is ook onbekend of er betaald moet worden voor het mee-eten.

31 Augustus 2022 – Hét Tomatengevecht
06.00 / 07.00 uur
– De eerste deelnemers komen aan in Buñol. Kom je met de auto? Parkeer die buiten het centrum.
08.00 – De toegangspoorten naar de hoofdstraat gaan open.
08.00 / 10.00 – Er wordt gegeten en volop gedronken in de straten en verwacht emmers water over je heen vanaf de balkons en tuinslangen die op je gericht worden.
10:00 Palo jabón – Start at Palo Jabón met klimmen aan een met zeep besmeurde paal voor het bemachtigen van de ham. Dit gaat er soms heftig aan toe!
Tussen 11.00 / 12.00 – De vrachtwagens met tomaten komen aan en de eerste tomaten worden uitgedeeld.
12.00 – Start Tomatina gevecht! Als je een knal hoort begint het en rijdt de eerste vrachtwagen vol tomaten de smalle straat in.
12.00 / 13.00 – Als je weer een knal hoort is het tomaten gooien voorbij. De kans dat je die knal hoort is vrij klein want dat is helemaal aan de andere kant van de hoofdstraat. Je merkt het vanzelf als het voorbij is want je ziet uiteraard de laatste vrachtwagen passeren.
13.00 uur Traca final – Vrijwel direct daarna worden de straten schoongemaakt en is er een Paella feest in Parque Blanco. Wil je je eerst afspoelen ga dan naar de douchen aan de rand van het dorp of dompel je onder in de rivier met honderden mede tomaten gooiers.

*Bekijk deze complete reisprogramma’s van Stoke Travel!

Tomaten gooien - Valencia

Schoonmaken na tomaten gooien

Leuk en goed om te weten over La Tomatina Valencia

Als je ergens naar toe gaat is het altijd leuk om een aantal Facts & Figures te weten. Dit moet je weten over het tomaten smijten in Spanje.

 • In 1959 werd La Tomatina definitief toegestaan
 • Sinds 1980 deelt de gemeente jaarlijks tomaten uit aan
 • In 2007 deden 38.000 mensen mee en er werd 115 ton tomaten gebruikt
 • Na het smijten van de tomaten kan iedereen die wil worden afgespoten met water
 • De inwoners van het dorp beginnen daarna direct met de grote schoonmaak
 • Op de avond voor het gevecht worden er grote pannen paella klaargemaakt
 • Het feestprogramma rondom het event duurt meer dan een week en bestaat uit processies, shows concerten en diverse events. Het feest wordt opgedragen aan San Luís Bertrán, de patroonheilige van het dorp.

*Bekijk deze complete reisprogramma’s van Stoke Travel!

La Tomatina Valencia

Zijn de tomaten voedselverspilling?

Belachelijk dat je met voedsel gaat gooien, het is één van de reacties die ik krijg na mijn deelname aan La Tomatina. Bekijk goed mijn filmpje en je zal zien dat de tomaten waarmee gegooid wordt bedorven zijn en vol schimmel zitten.

De tomaten die voor La Tomatina worden gebruikt zijn niet geschikt voor consumptie en stinken enorm. Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat ze ronduit smerig zijn.

over La Tomatina Valencia

La Tomatina Tickets 

Omdat het Tomatina festival steeds populairder wordt heeft de plaatselijke Gemeente restricties opgelegd waarbij er een maximaal aantal personen het dorpje in mag. Ik raad je dan ook aan om van te voren tickets te kopen via de officiële Tomatina website. Er zijn ook organisaties die tickets aanbieden inclusief vervoer naar het tomatenfeest. Ben je de avond van te voren al in Buñol dan kan je ook dan tickets voor La Tomatina kopen op het dorpsplein. In 2017 was kosten de La Tomatina tickets €10,- per persoon. Dit geldt wordt onder andere gebruikt om Buñol weer schoon te maken na het tomaten gooien.

*Bestel hier je La Tomatina Tickets

 


La Tomatina Tickets 

Reizen naar Buñol, combineer Tomatina met stedentrip Valencia

Buñol is een klein dorp op 38 kilometer afstand van de Spaanse stad Valencia waar minder dan 10.000 mensen wonen. De laatste week wordt het Spaanse dorp overspoeld door toeristen en op de dag van La Tomatina zelf zijn er rond de 40.000 mensen aanwezig in het dorpje. Aan La Tomatina zelf mogen maximaal 22.000 meedoen. De overige toeristen worden niet toegelaten tot de ’tomaten gooi straat’. Je begrijpt, begin op tijd met je reisvoorbereiding La Tomatina.

Het makkelijkste is natuurlijk om te kijken naar een accommodatie in Buñol zelf of in de omgeving. Een andere mogelijkheid is om in Valencia te verblijven, er is een goede verbinding tussen Valencia en Buñol per trein en er zijn ook speciale tickets te koop inclusief busvervoer op de dag van La Tomatina zelf. Zelf huur ik in de buurt van Buñol een vakantiehuis.

Als je dan toch naar Buñol bent afgereisd voor La Tomatina raad ik je aan om je reis te combineren met een bezoek aan de stad Valencia. Valencia ligt op nog geen half uur rijden van Buñol en moet je beslist een bezoek brengen. Valencia is een stad waarin je alles vind. Een cityvibe, de prachtige Turia tuinen waar je doorheen kan fietsen, een kilometers lang zandstrand nabij en als bonus ook nog op fietsafstand een Nationaal Park in de buurt. Tip; je hebt ook leuke tapas routes langs diverse Valencia restaurants.

stedentrip Valencia

Vliegtickets naar Valencia

Vanaf Nederland heb je meerdere mogelijkheden om naar Valencia te vliegen. Het grote voordeel is dat het maar twee uur vliegen is naar Valencia. Je kan je vliegtickets Valencia direct reserveren bij Transavia of de prijzen vergelijken voor vliegtickets naar Valencia. Ik ben zelf een keer vanaf Rotterdam The Hague Airport en vanaf Amsterdam gevlogen. De laatste keer heb ik deze twee vliegvelden zelfs gecombineerd. Heen vanaf Schiphol en terug naar Rotterdam The Hague Airport omdat dat voor mij de beste vliegtijden waren.

Auto huren luchthaven Valencia

Vlieg je naar Valencia dan kan je vanaf de luchthaven direct een auto huren om je reis te starten. Lees hiervoor ook mijn artikel met alle auto huren in Spanje tips. Of je nou in een hotel in of nabij Valencia verblijft of in een vakantiehuis in Spanje. Met een huurauto kan je zelf naar Buñol rijden. Ben jij een roadtrip aan het maken door Spanje en bezoek je ook Valencia? Check dan bij Parclick alvast waar er parkeerplaatsen zijn en wat het kost om je huurauto te parkeren in Valencia. Zo kan je al een hele dag parkeren in een bewaakte parkeergarage voor €15,-.

Meer vakantietips Spanje

Combineer je je bezoek aan La Tomatina met een rondreis door Spanje of zelfs een citytrip Valencia? Check ook de onderstaande vakantietips Spanje om nog meer reisinspiratie op te doen.

 1. Blog met dé tips voor een leuke citytrip naar Valencia 
 2. Stedentrip Bilbao, de beste bezienswaardigheden op een rij
 3. Ontdek Costa Blanca met je huurauto 
 4. Reistips Fallas de Valencia
 5. Wijn gooien in La Rioja, Spanje
 6. Tomaten smijten in Spanje
 7. Watersport in Benidorm
 8. Wellness in Barcelona

Meer vakantietips Spanje

Zou jij ook wel eens naar La Tomatina willen of heb jij het al eens meegemaakt?

Print Friendly, PDF & Email