Of je nou een weekend weg gaat, 2 weken op vakantie of een rondreis maakt van een maand. Ik raad je aan om altijd te reizen met een reisverzekering. Maar waar moet je op letten als je reisverzekeringen gaat vergelijken?

Reisverzekeringen vergelijken, let hier op!

Een reisverzekering afsluiten heb je zo gedaan en je verzekerd jezelf tegen mogelijke kosten zoals diefstal of verlies van je spullen, maar ook tegen medische kosten die sommige zorgverzekeraars niet vergoeden. Er zijn ontzettend veel aanbieders van reisverzekeringen en daarom loont het als je voor jezelf reisverzekeringen gaat vergelijken. Als je prijzen en voorwaarden gaat vergelijken is het natuurlijk wel handig als je weet waar je op moet letten en dat je eraan denkt om vooral ook naar je persoonlijke situatie te kijken. Door goed de mogelijkheden aan reisverzekeringen te vergelijken vind je mogelijk de goedkoopste reisverzekering. Maar een goedkope reisverzekering kan ook duurkoop zijn als je niet goed de voorwaarden leest. Bedenk dus eerst goed wat je nodig hebt en kijk pas als laatste naar de prijs tijdens het vergelijken.

Zo begint de eerste keuze al of je gaat kijken naar een kortlopende of een doorlopende reisverzekering. Of heb je misschien wel een zakelijke reisverzekering nodig? Ben jij een jongere tot 27 jaar, een student of 55+ dan kan je ook specifiek reisverzekeringen vergelijken die meer toegespitst zijn op de behoeften behorende bij die leeftijden. Dit kan onder andere via Reisverzekering.nl. Zij vergelijken de prijzen van zo’n 15 aanbieders. Ik heb speciaal een checklist gemaakt met een opsomming van de belangrijkste zaken waar je naar moet kijken als je begint met het vergelijken van reisverzekeringen. Vervolgens leg ik per punt uit wat daarmee wordt bedoeld. Door goed te vergelijken vind je zo een reisverzekering die past bij jou.

Belangrijke dingen om te vergelijken bij een reisverzekering

  • Bedenk eerst voor jezelf wat je nodig hebt en hoe vaak en hoe lang je meestal op reis gaat.
  • Kies je voor een kortlopende, doorlopende of heb je een zakelijke reisverzekering nodig?
  • Waar ga je naar toe? Reis je binnen Europa of buiten Europa?
  • Beoefen jij ‘gevaarlijke’ sporten?
  • Heb je een ongevallen verzekering en geldt die ook op reis?
  • Wat is de waarde van jouw reisbagage?
  • Check de voorwaarden goed, geldt er wel of geen eigen risico bijvoorbeeld?

Kortlopende, doorlopende of zakelijke reisverzekering

Met een doorlopende reisverzekering ben je het gehele jaar verzekerd voor een onbeperkt aantal reizen. Let op, dat je wel de voorwaarden checkt van hoeveel dagen achter elkaar je maximaal op reis mag zijn. Een doorlopende reisverzekering is erg handig als je meerdere malen per jaar op vakantie gaat. Meestal is het vanaf 21 dagen al voordeliger om te kiezen voor een doorlopende reisverzekering.

Het voordeel is dat je niet voor iedere reis een nieuwe verzekering hoeft af te sluiten. Ga je een weekend weg? Ook dan is de doorlopende reisverzekering geldig. Het enige waar je wel op moet letten is dat je de doorlopende verzekering aanpast in verband met de reis die je gaat maken. Heb je gekozen voor een doorlopende verzekering met als standaard ‘Europadekking’, dan moet je dat aanpassen naar ‘Werelddekking’ als je buiten Europa gaat reizen.

Een kortlopende reisverzekering is handig als je minder dan 21 dagen op vakantie gaat per jaar. Je betaalt namelijk alleen voor de dagen dat je op reis bent. Met een kortlopende reisverzekering ben je goed verzekerd voor een weekendje weg of een korte vakantie.

Reis je regelmatig voor je werk naar het buitenland? Dan is het belangrijk om te weten dat er een duidelijk verschil is tussen een zakenreis- en een vakantie reisverzekering. Een zakenreis verzekering is toegespitst op de risico’s en oplossingen die bij zakenreizen horen.

Reis je binnen of buiten Europa

Heb jij alleen maar reisplannen binnen Europa of ook buiten Europa? Als je alleen binnen Europa gaat reizen kies je voor de ‘Europadekking’. Heb je ook reisplannen buiten Europa? Dan moet je kiezen voor ‘Werelddekking’. Bij een aantal reisverzekering aanbieders is het ook mogelijk om de dekking tussentijds te veranderen. Kijk dus goed naar de voorwaarden en mogelijkheden zodat je tussendoor wellicht nog wat kan besparen.

Beoefen jij gevaarlijke sporten?

Hou jij van een wintersport vakantie en/of ben je gek op duiken? Hou er dan rekening mee dat deze sporten als ‘gevaarlijk’ worden gecategoriseerd. Bij sommige aanbieders van reisverzekeringen is duiken wel inbegrepen en wintersport niet.

Bij andere aanbieders worden raften, bungeejumpen, paragliden, kitesurfen en abseilen ook als gevaarlijke sporten gezien. Dus heb je plannen om een raftexcursie te boeken dan is het goed om je reisverzekering even goed te controleren voor vertrek. Kijk dus altijd even goed hoe het precies zit als je reisverzekeringen vergelijkt zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Beoefen jij gevaarlijke sporten

Heb je een ongevallen verzekering?

Denk nou niet dat overkomt mij niet. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Check goed of jij een ongevallenverzekering hebt afgesloten en zo ja, of die ook geldig is op vakantie. Let op: Een ongevallenverzekering is iets anders dan je zorgverzekering in Nederland.

De Nederlandse zorgverzekering dekt je kosten alleen met betrekking tot noodzakelijke medische hulp voor de in Nederland geldende tarieven.Zorg dus altijd dat je verzekerd bent voor medische kosten in het buitenland. Meer informatie hierover lees je in mijn artikel; “Verzekeren medische hulp in het buitenland? Zo werkt het“!

Ongevallen verzekering

De waarde van jouw reisbagage

Wat is de waarde van jouw reisbagage? Reis jij gemiddeld met een koffer vol dingen die minder waard is dan €1500,- qua inhoud. Dan kies je voor de goedkoopste optie qua verzekeren van bagage.

Reis je met dure gadgets zoals camera’s en laptops dan is het soms beter om je tot een schade van €3000,- te verzekeren. Ook dit is weer persoonsafhankelijk en daar moet je zelf een keuze in maken.

De waarde van jouw reisbagage

Check de voorwaarden van je reisverzekering

Niemand vind het leuk om de kleine lettertjes te lezen. Maar als je reisverzekeringen gaat vergelijken en je wilt de beste of zelfs goedkoopste reisverzekering kiezen dan is het van belang om dat wel te doen. Elke reisverzekeraar heeft zijn eigen voorwaarden. Zorg ervoor dat je altijd het polis blad goed door leest voor je een reisverzekering afsluit. In het polis blad zie je precies wat wel en wat niet is verzekerd tijdens jouw reis.

Kijk er ook goed naar of je een eigen risico hebt of niet. Moet je bijvoorbeeld standaard €150,- betalen bij een gebeurtenis dan kan je ook kijken of er aanbieders zijn die geen eigen risico rekenen. Daarnaast adviseer ik je nogmaals om goed te kijken naar je persoonlijke omstandigheden. Gelden er specifieke redenen of omstandigheden die je graag extra wilt verzekeren? Denk hierbij aan het verzekeren van pech met je eigen auto tijdens een roadtrip door Europa of het meeverzekeren van een thuisblijver die de honneurs waarneemt als jij er niet bent. Stel dat je onverhoopt terug moet als er iets gebeurd dan ben je daarvoor ook gedekt. Andere aanvullende opties zijn bijvoorbeeld:

  1. Aanvullend verzekeren voor vergoeding van de volledige reissom wanneer de vakantie tussentijds afgebroken moet worden;
  2. Extra verzekeren voor een mantelzorger, je huisdier of iemand die op je huis past in Nederland.

Check de voorwaarden van je reisverzekering

Waar let jij op als je reisverzekeringen gaat vergelijken?

Print Friendly, PDF & Email