2016 is het jaar waarin er geen vakantie meer wordt gevierd, er wordt gereisd. Dit is hét jaar waarin je reisgedrag meer dan ooit iets over jezelf vertelt. Reizen wordt in 2016 namelijk gezien als hét nieuwe statussymbool”, aldus trendwatcher Tessa aan de Stegge van travel trendbureau Purpose Lab. Elk jaar zet Tessa de nieuwe reistrends op een rij. Ontdek nu de reistrends voor 2016.

De Reistrends voor 2016, check it out!

Reistrend of niet, als ik op reis ga doe ik waar ik zelf zin in heb. Feit is natuurlijk wel dat je door bepaalde reistrends wordt beïnvloed of geprikkeld raakt om het zelf eens te ervaren. Ontdek de 7 reistrends voor 2016. Ik ben benieuwd welke trends bij jou passen.

1. Verras me
Het gemak waarmee vakanties en reizen geboekt worden triggert je wanderlust constant volgens Cherry Picker’s trendonderzoek. Ver vooruit plannen is immers niet meer noodzakelijk en er is een duidelijke verschuiving te zien dat steeds meer mensen reizen boeken via hun mobiel. Reisorganisaties spelen hier handig op in en bij Hotel Tonight is het zelfs onmogelijk om langer dan zeven dagen van te voren te boeken. Er is een ongekende drang naar spontaniteit en men wil verrast worden. Het van te voren niet weten waar je heen gaat is onderdeel van de fun en het mysterie. Want als je alles van te voren al hebt uitgeplozen, wat is dan de lol van de reis blijkt uit het onderzoek.

Wil ik verrast worden?
Je mag mij ’s nachts zelfs wakker maken om erop uit te trekken. Het lijkt mij geweldig om eens verrast te worden met een weekend weg of reisje. Zelfs als de bestemming onbekend is. Of ik van te voren alles uitpluis over de bestemming of niet hangt af van de reis en waar ik naar toe ga. Soms wil ik precies weten wat er waar te doen is en soms is het ook gewoon nodig vanwege bepaalde regels. Maar ik kan er ook van genieten om ergens onvoorbereid naar toe te gaan en gewoon te genieten en te zien wat de dag brengt. Wat ik ook een leuke website vind om in de gaten te houden is Secret Escapes. Zelfs de luxe hotels hebben regelmatig lege kamers en als je geabboneerd bent op de nieuwsbrief ontdek jij waar en wanneer dat het geval is. Zo kan je nog eens spontaan, luxe en voordelig weg.

Verrast worden op reis

2. Under the radar
Reizen naar een bestemming die nog niet bij het grote publiek bekend is, dat is ‘under the radar’ reizen. De manier om jezelf te onderscheiden en grote kans dat je met een mooi verhaal thuis komt. Sommige bestemmingen worden overspoeld door de massa maar bestemmingen zoals Iran, Colombia, Sri Lanka en Bhutan zijn nog redelijk onontdekt.

Wil ik ‘under the radar’ reizen?
Als reisverslaafde zeg ik gelijk; “JA”, bring it on! Ver weg, dichtbij, massabestemming, daar tussen in of under the radar. Ik wil alles zien en meemaken en ben bijna overal voor in. Wie weet ga ik in 2016 wel under the radar.

Gletsjerhike - IJsland

3. Solo +
Solo it is in 2016 en ik kan alleen maar zeggen; ‘DOEN’. Je laat zien dat je de wereld aan kunt, je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling, staat nog meer open om nieuwe mensen te ontmoeten en onderneemt misschien dingen die je nog nooit gedaan hebt. Voor iedereen die het wel denkt, nog een keer. Een soloreis is niet hetzelfde als een singlereis. Reisorganisatie srprs.me biedt zelfs solo together trips aan voor als je wel alleen plannen hebt om op reis te gaan maar niet daadwerkelijk ‘alleen’ wilt reizen. Om het dan gelijk helemaal goed te doen, je hoort pas op het vliegveld waar je naar toe gaat. Als dat geen reis vol verrassingen wordt.

Solo op reis - Vakantietrends 2016

Solo op reis?
Doen! Iedereen die op reis zou willen is bang om op een bepaald moment alleen te zijn, maar weet je dat het zelfs kan gebeuren dat je zou willen dat je even alleen was. Je ontmoet zoveel mensen op reis en reizigers zijn spontaan. Ga anders eerst eens dichtbij een weekend weg om het uit te proberen, is het niets dan ben je zo weer thuis. Hoewel ik blij ben dat ik het ervaren heb ben ik wel iemand die nu kan zeggen dat ik liever samen met iemand of met een groep de wereld in trek.

Solo op reis?

4. Alles exclusief
Er is zoveel mogelijk in de reiswereld. Je kan natuurlijk een standaard pakketreis boeken dat in sommige gevallen inderdaad voordelig kan zijn. Maar elk stap van een reis kan je ook zelf online regelen. Hoe leuk is het dat je alles zelf kan combineren. Een trektocht van hut naar hut en daarna relaxen in een luxe resort? Tijdens een citytrip verblijven is een hostel en andere solo reizigers ontmoeten of laat je je verrassen en boek je ter plekke pas een overnachting? Mix het online reisaanbod en je hebt een uniek samengestelde reis.

Ga ik voor een pakket of boek ik alles los?
Als er een super voordelige pakketreis is en ik wil een week relaxen dan zou ik dat zeker doen. Trouwens een goedkope pakketreis kan ook ideaal zijn om te boeken en geld te besparen maar alsnog je eigen plan te trekken. Zo heb ik wel eens een pakketreis geboekt naar Eilat en heb ik uiteindelijk maar vijf van de zeven nachten in het hotel geslapen omdat ik ook twee dagen naar Tel Aviv ben geweest waar ik heb overnacht.

5. Groen is cool
Hoe groen je reist zegt iets over jou, het is een way of living. Cherry Picker: “Millenials hebben een sociaal- en milieubewuste levensstijl die ze tijdens hun reis graag voortzetten. De Millenials, geboren na 1980, zijn de eerste generatie die een groene bedrijfsvoering eist en hier rekening mee houdt bij het boeken van een accommodatie.

Ga ik groen op reis?
Ik verwacht geen super de luxe mega hotelketen in de middle of nowhere. Een ecolodge is prima en als er geen toilet is zoals wij dat hier kennen is dat ook prima. Maar echt groen op reis, ga ik niet. Ik vlieg naar bestemmingen, hou van ellenlang douchen en kan ontzettend genieten van luxe en wellness.

Douche ergernissen op reis

6. Alles digitaal
Technologie ligt ten grondslag aan de meeste trends, niet verwonderlijk met de huidige generatie en mogelijkheden. De meest voor de hand liggende status-waardering van reizigers is het uploaden van hun ervaringen op sociale platformen. Mensen laten graag zien waar ze zijn met wie en wat ze daar doen. Virtual reality maakt het zelfs mogelijk bestemmingen te bezoeken vanuit je luie stoel. Hoe leuk al die nieuwe technologie ook kan zijn, uiteindelijk is de beleving en ervaring van het zelf meemaken het belangrijkste.

Alles digitaal of niet?
Ja ik ben over het algemeen constant online op reis. Ik laat mensen graag zien waar ik ben en wat ik daar doe. Grotendeels doe ik dat ook omdat ik een reisblog heb en mensen live meereizen via social media. Maar ik moet eerlijk toegeven, een digital detox van een paar dagen daar sta ik wel voor open en ben ik stiekem ook wel aan toe.

Branded telefoonhoes

Welke reistrends passen bij jouw manier van reizen?

Print Friendly, PDF & Email